Nem sok szó esik róla, de az inflát a Ksh teszi elénk. Ők meg elég szépen tudnak kozmetikázni. Én ezért is dobtam a Pmáp-ot. De persze mindenki azt csinál amit akar.
A szakik a fixmápot 7,2-nek számolják, ellentétben a PMÁP-pal, ami ugye évente kamatozik. 2027 már biztos kevesebb, kb a visszaváltási díjat éppen fedezi 5,9 vs. 7-7,2 Az idei év 2,1 és 1,4%-al indít, pedig sokan mondták, hogy 2,1% fölé lövünk februárban, hát nem jött be. Lehet rossz döntést hozol, mert lehet,h éppen 2029 "gratis" még, de fixmáp meg kitart 2031-ig, + 2év. Nekem 2030I-m volt, mindet dobtam a 2031Q1-ért. Majd utólag kiderül, jó döntést hoztam-e.
Nekem az állampapír portfólióm 20%-a még PMÁP, 2029/I és 2029J. Úgy látom, hogy hiába fog megindulni felfelé az infláció, mire profitálnék belőle már majdnem kifutnak ezek a papírok. Inkább 5 évre fixálom a 7%-ot a mostani papírral.
2014-ig kb versenyképes volt a bankbetét, de az se minden banknál. 2014-2019-ig még volt szja az állampapíron, de a kamatelőnye már jelentős volt. 2019 után a bankbetét helyét szinte teljesen átvette, mivel abszolút költségmentes. Az online felület is folyamatosan fejlődött.
A lakossági állampapír átvette a klasszikus bankbetét szerepét. A bankok többsége (főleg a nagyok) nem érdekelt a lakossági forrásgyűjtésben. Az állam viszont igen. Ezért gondolom azt, hogy a visszaváltás nem lesz lényegileg korlátozva.
Persze, sokkal kisebb lenne a kereslet. Mivel az állampapírpiacra terelték azokat is, akik egyébként bankbetétet vagy más likvid eszközt használnának, a visszaváltási opció szinte kötelező elem. Normál helyzetben fenn is fogják tartani; a kérdés mindig a stresszteszt - nagyobb összeg elhelyezésénél erre a kockázatra kell gondolni. Nem azért mert valószínű, hanem mert nem kizárható.
Mindig csodálkozom is, hogy ez a menekülőút ilyen olcsón létezik. Ez a befektetési "hibák" költségét az államra tolja. Persze lehet, hogy enélkül jóval kisebb lenne a kereslet, nem tudom.
Az iráni háború előtt készült elemzések és előrejelzések eléggé hasonlóak voltak. Most érhettük el az inflációs mélypontot, az év vége felé 4% körüli vagy afölötti értékkel számoltak, az év egészére kb. 3.5%-el. Hogy miért nőne az év második felében? Árszabályozások kifutása, eltolt áremelések, bázishatások, forint gyengülési kockázat, bérdinamika (bár ez mintha enyhülne). De ezek persze feltételezték, hogy nem lesznek nagyobb és tartós külső sokkok és választási/kormányzati ámokfutások. A mostani háború kapcsán a portfólió ezt írta: "10%-os olajár-emelkedés 0,3-0,4 százalékponttal emeli az inflációt, a forintárfolyamnál ekkora hatása az 1%-os elmozdulásnak van". . És még azt érződik szerintem, hogy a hitelminősítőknél eléggé fogy a türelem, feszül a cérna, főleg ha a Fidesz maradna. És a bóvliba vágás eléggé megdobná a kötvényhozamokat, tovább drágítaná a finanszírozást, gyengítené a forintot és így növelné az inflációt.
"Első körben próbálom úgy átgondolni, mintha ez a kedvezményes 1% visszaváltás nem lenne." - ez profi hozzáállás, mert nem reménykedsz, így csak pozitív meglepetés érhet
A hiány elszállt, a növekedés nulla, a forintot tartják a választásig (pl. az MNB a piacot megkerülve ad devizát az energiavásárláshoz - tanultak 2022-ből). A belső faktorok alapján az infláció gyorsulása borítékolható. Lesz komoly megszorítás, de a deficit döntő többségét ismét elinflálják – itt a Balkánon ez a szokás. Senkit nem érdekel az adó, ha beépítik egy termék vagy szolgáltatás árába. Ehhez az egészhez érkezik meg egy külső sokk. A bizonytalanság ugyanakkor jelentős a nemzetközi környezetben, mert a kereslet összeesésével deflációt is importálhatunk később.
"Túlzottan hiszek a lakossági papírok visszaválthatóságában." . Első körben próbálom úgy átgondolni, mintha ez a kedvezményes 1% visszaváltás nem lenne. Nekem is az 50% fix és 50% változó a kiindulópont és ezt tolom el valamilyen irányba max. 1/3 - 2/3-ig. Most éppen a fixek felé, mert kiráztam a legrosszabb BMÁP-okat és látok esélyt a fixek felülteljesítésére (meg kell egy kis izgalom). Mondjuk a PMÁP időszak kivétel volt, akkor megszegtem a szabályt és jóval 2/3 fölé toltam. . De el kell ismerni ez az 1% nagyon megkönnyíti a helyzetet, amíg ez a lehetőség létezik addig nagyon olcsón lehet hibázni.
5,5 felett tapsolok, így ok?:D Értem, hogy 6,42. https://www.investing.com/currencies/eur-huf 383. Taps, nem hiába, mert 1,4%-os inflációs adat mellett a 6,25-ös alapkamat bőven elég, ha nincs pánik.
Nálam kb 50-50% a BMÁP-fix MÁP arány FIXMÁP ? Nálam eleve van egy túlzott hit a bármikori kiszállásban >Ezt nem értem. Ez nem MÁP+, amiből évente ki lehet szállni. Én már nem veszek BMÁP-ot. 2029N betárolva, 21% tőkearány, a többi szinte mind fix 7%.
Azt is írta, hogy pont két ellentétes szcenarió a két papír, és sajna most kell fogadást kötni. Nálam kb 50-50% a BMÁP-fix MÁP arány, de ez végképp nem tanács, és végképp ne kövessen senki sem. Nálam eleve van egy túlzott hit a bármikori kiszállásban, amit nem tanácsolok senkinek.
Valószínűleg igazad van... bár lehet, hogy ez jó beszálló lett volna hosszabb távra is. Kormányváltás után mondjuk lemenni a lengyel hozamszintre (ami most 5,4%, de egy hete volt 4,8% is), komoly árfolyam-nyereséget jelenthetne, még a nagy marzs mellett is...
mab kolléga írta, hogy mi lenne ,ha tartaná a másik kolléga a 2027 fixmápokat a lejáratukig, és akkor nincs -1%. most én is ezen agyalok, töprengek, már nem szorít a nadrágszíj, itt a 2031Q2 (2100mrd-os hiány mellett), olaj-gázpiaci para mellett. 2030Q3 is van, ami csak 6,5% 2027Q1 meg 7%. Annyira már nem kerget a tatár, 2 hete még örültem volna ennek, hogy a fixmáp 7%-ost reszelgethetném, most meg terülj terülj asztalkám. április 20-26-i kamatok előre megveszem március 16-án + egy kicsit lecsípek a 2030Q3-ból , nem a 7%-os 2027Q1-ből.
Ha azt veszem alapul, amit írtam, hogy az árrésstopnak milyen hatása van-volt, 1,5%, akkor ennyivel fog ugrani az infláció. Bár itt is van egy kis különbség. Mert március óta picit még csökkentek is az árak (tejtermékek biztosan) tehát egy 2,8-3% körüli inflációt várnék, 2,8-3,3% irányába haladva az év közepe fele. Olajár-gázár, majd kiderül mit alkot. Látva,h kb. azonnal visszaestek a pánik előtti szintek alá, tartós hatással "egyelőre" felesleges számolni.
Most matematikailag is tud alacsony lenni az infláció. Pont ezt írtam év elején, még amikor meg sem érkezett a januári adat. üzemanyagár legalább -10%, árrésstop még nem volt tavaly januárban és februárban sem, most már van, újabb -10-20-30%. Még mindig mínuszos az üzemanyagár, még 610-nél is az lett volna, amire most van az árstop: 595/615. Ezek együttes hatásával, ezek eltörlésével tudna dobbantani egyet. Marci tejföl és zöldségek 1,5%-ot, üzemanyagra szerintem túl korai reakció volt. Vagy most előre gondolkodtak, és nem 600-700-nál meghozni ezt az intézkedést. Amúgy Trump is fontolgatta a "stopot", bár más félét, egy kottából játszanak Valószínűleg emiatt is döntött úgy,h böfög egyet: nyertünk és olaj 120>80. Leigáztuk a leigázhatatlant. Amúgy az irányt nem változott, csak átmenetileg korrigál.
tavaly március után jött az árrésstop. tehát még akkor sem lesz érdemi hatása. De mire odajutunk ,hogy érdemi hatása lesz, addigra ez a 3 hónap kb el is intézte az évet a fixmáp 7%- a alá.
Nézd meg mi történhet a 2027-es fixek lejáratáig. Ha minden a legjobban menne nálunk és a világban, akkor némileg jobban járnál velük mint a BMÁP-okkal, ráadásul lejáratkor -1%-os visszaváltás sincs. De a nagy kérdés, hogy mit tudsz ekkor venni belőlük. Ha tényleg minden jól menne, akkor lényegesen rosszabb FixMÁP-ot, ill. ki tudja milyen BMÁP-ot ( a legutóbbi BMÁP már rosszabb volt mint a 2029/R1). Vagy valami teljesen újat. . Ha a FixMÁP-ot adod el, akkor marad egy nem túl acélos BMÁP-od, de az sosem lesz igazán rossz, csak nem a legjobb. Ha ez zavar, akkor mostanában még lehet hosszú 7%-os fixet venni belőlük, egy extra 1%-ért. Én ebben gondolkodnék, és van is rá még idő. De akkor tettél arra egy tétet, hogy jól fognak menni a dolgok.
Magyar Állampapír tulajok