Ma mar nem eleg a suket duma. Teljesítmény van kispajtas. Vagy marad a kadar fiainak az irigykedes meg az uccsenemsikerul uccsenem fizetik ki kamatot, ugyiselvesziazorban, meg occazleszeuro, allamcsod, lozungok izzadsagszagu szajkozasa a forumokon. Ezzel mar az elnezo mosolyt sem lehet bezsakolni max a masik 8 sorstars lajkjai jöhetnek.
Sziasztok! Nagyon nem vagyok képben az állampapírok kapcsán. 35 milliót szeretnék valamilyen papírba tenni, de csak jövő májusig. Akkor ki kell vennem. A diszkont kincstárjegynél van jobb opció ilyen rövidtávra?
MÁP+ https://www.allampapir.hu/dokumentumok/5fed583a-fed5-471e-9bf3-ec6bff1b2085.pdf Másodlagos piac, törlesztés: A Forgalmazók napi vételi árfolyamot jegyeznek a Magyar Állampapír Plusz sorozatra, így náluk az üzletszabályzatukban leírtak szerint a Magyar Állampapír Plusz a futamideje alatt is eladható. Minden kamatjuttatás napját közvetlenül követő 5 (öt) munkanapos időszakban (a „Kamatjuttatást Követő Vételi Időszak”) megkötésre és elszámolásra kerülő ügylet tekintetében a Forgalmazók nettó 100%-os árfolyamon (azaz a vásárlás értéknapja szerinti bruttó árfolyamon, mely a névérték és a vásárlás értéknapja szerinti felhalmozott kamat)
Ez az 5 nap CSAK a MÁP+ra vonatkozik. PMÁP -1%, nincs kedvezmény. Tehát ha megtörténik a kamatfizetés (levonják a felhalmozott kamatot), aznap 99%-on eladhatod már.
https://stooq.com/q/?s=10yhuy.b&c=5y&t=c&a=lg&b=0 Közép távon hosszú oldali hozam emelkedést/stagnalast látunk. Ez tükröződik az oldalazo forint arfolyamban is. Valószínű egy komolyabb elmozdulas, ami akár lehet letores és forint erő is. DE benne van a másik irány is. Ha arra megy, akkor viszont az gyors lesz és kíméletlen. Nehéz lesz követni. Mind devizában, mind a kötvénybol való meneküléssel. A lakosság teljesen felfüggesztette az állam finanszírozását ezt jó észben tartani.
Én örülök, ha valaki megosztja a véleményét, milyen logikát alkalmaz az állampapírok terén. Mibe fektet és miért, mibe miért nem. A papírok többsége, vagyis az összes jelenleg 6-7% között szór, kivéve a PMÁP-okat, ezért tűnhet kevésbé jónak. De ha úgy írom, hogy 5,5%-7%, akkor már ide tartozik a PMÁP is. Én pont emiatt a ~0,5-0,6% hiányért nem fújok még most rá. Aztán lehet utólag köpködni fogok rá, de akkor is arra fogok gondolni, hogy volt 2 nagyon szép kimagasló éve. :D, mint amikor egy régi autót nem akarsz lecserélni egy újra, mert az emlékek...:D.
Az 50% bónusz abból lett. A 30% az, amihez legelőször nyúlok, ha valamiért másba teszem vagy elköltöm. Illetve marad PMÁP-ban. A portfólióm lejárati szerkezete 2029 túlsúlyos. Mivel úgy alakult, hogy nincs 2028 végén lejaró tbsz-em (2023-ban nem indítottam tbsz-t, mert minden friss és lejáró pénzt idetettem), ezért cash flow szempontból ez jó nekem.
Teljesen jó ez a jelenlegi elosztásod, a mostani kamatszintek mellett. BMÁP ad a legtöbbet, és azt is tartod igazán. PMÁP hátha jó lesz. FIXMÁP meg stabilan csepegtet.
Korábban írtam, hogy jelen helyzetben nincs tuti papír, mindenki saját maga dönt, hogy milyen arányban teszi meg a tétjeit. Nálam május 21-re az alábbi arányok lesznek. Bónusz 50% (ennek túlnyomó része 2029/N). PMÁP 30% (2029/I,J, 2030/J) Fixmáp 20% (kevés 7%-os, többi 6,5%).
azé azt rögzítsük, hogy lakossági állampapír befektető legyen a talpán, aki az információs zajban, információs hátrányban, sőt dezinformációs propaganda mellett/ellenére (és ráadásként még piaci turbulencia közben) mindig a legoptimálisabb időpontban, a legoptimálisabb döntést hozza meg...
Béremelés nagyrészt ˇmágiaˇ -- nincs olyan, hogy 15% nál nincs fogyasztás növekedés , elképzelhető, hogy máshogy van címkézve PMÁP egy hátránya T plusz 1 év fizet ,,, FIXMÁP gyakrabban , első évben ez ad + 0,4 % ot .Amennyiben infláció magasabb sávban marad ,úgy kénytelenek lesznek ,ennek meglelő papírt piacra dobni , mert nem jegyzik le. Minden eladott PMÁP ugyanakkor jó a kincstárnak -1 % ,,, Most már óvatosabban a cserékkel , magas kuponokból könnyű 1 %-ot adakozni .. de pl 5 % ból 1 % és ugrott 20 % éves bevételből PMÁP tulajok innentől örökre azok maradnak :))
Szerintem ezek a régi Pmáp-ok már a mostani helyzetben okafogyottá váltak, már csak az államnak jók. De ez persze csak az én magánvéleményem, tőlem mindenki azt csinál amit akar.
Ha jól emlékszem, már felhívták a figyelmedet arra, hogy minél később lépsz ki a gyenge Pmáp-ból, annál inkább igazolod a saját “képletedet”. Tehát magyarul: igen , annál kevésbé éri meg át váltani valami másra, minél később lép az ember.
de picit alábecsülte az idei és a jövő évi átlagos inflációt is (szerintem 4.3-4.5% lesz az idei, miután az április csak 4.2%-ra ment le, és az illetékes miniszter máris újabb antiinflációs intézkedéseket lengetett be, ez azt jelzi, hogy makacs ez az idei infláció, a jövő évire meg a kolléga 4%-os tippel számolt, ami se nem sok, se nem kevés, de ki tudja mennyi lesz) alapesetben a kamatfordulókor kellett volna kiugornia a papírból (30/I-ről van szó, 02.20) FIX 6.5%-osba, akkor jól járt volna az első két éves kamatfizetéskor, csak ezt tudjuk biztosan, de utólag tudjuk biztosan, és februárban még nagy volt az inflációs para idénre, simán úgy nézett ki, hogy nem érdemes kiszállni belőle miután ha nem szállt ki februárban, az utolsó breakeven nap 5.2%-ra valamikor április 20 környékén volt, azzal, hogy az idei nem több mint 5% átlagos infláció esetén nem jár rosszabbul a Fix-szel, ha az alatt marad az átlag, akkor annyival jár jobban a Fix-szel, amennyivel 5% alatt marad az átlag, nagyjából ez a képlet
Ott a példa, 2 év alatt 1%-al vagyok előrébb a FIXMÁP-pal. 2029/R1-be már nem raknám bele a tőkét, még akkor sem, ha reális esélye van a kamatok felugrásának. Ha mégis újra beáll a gazdasági csoda, akkor meg cumi.
Ha 2 év múlva átugrok egy +0,5% prémiumos PMÁP papírba, és azt 2 évig tartom, azzal 2*1%-al kevesebbet kapnék, mint a mostani 2030/I-vel. Míg 2 év alatt, most, a FIXMÁP-hoz képest 1%-ot sem bukok. Tehát csak ezt a példát nézve, teljesen felesleges FIXMÁP-ra váltani. 2 akár 3 éves időtávon. És akkor már csak 2 évet kell kihúzni. Persze benne van,h az infláció lebillen, csak ez nehezen elképzelhető +13% és 14%-os béremelések mellett. Értem, látom, ott a BMÁP, az nem 6,5%-ot ad, hanem 7,3%-ot, ott nagyobb a különbség: jelenleg. Vagy te úgy gondolod, hogy Marci törekvései ellenére (hogy csökkentse a lakossági prémiumokat), mégis kijönnek egy +1,5% -os prémiumos PMÁP papírral, emelkedő infláció mellett? Kizártnak tartom. Értem azt is, hogy te akkor megveszed az aktuálisan magasabb kamatú 6 akár 7%-os PMÁP-ot (még akár pici prémiummal is), ami többet fog adni, mint az én 2030I papírom, de ez csak elmélet, hogy lesz ilyen papír.
Emelkedő infláció esetén fognak kihozni új Pmáp sorozatot, ahogy tették a 16%-os induló esetén is. Addig ezért felesleges ilyen alacsony kamatért finanszírozni az államot.
Emelkedő infláció esetén fognak kihozni új Pmáp sorozatot, ahogy tették a 16%-os induló esetén is. Addig ezért felesleges ilyen alacsony kamatért finanszírozni az államot.
Vettem a fáradtságot, kb. 15 perc alatt összedobtam nektek eme csodát:PMÁP (+1,5% prémiumos) vs. FIXMÁP https://kephost.net/p/MTkzMzEwNg.png 2025-ös átlag inflának 4,2%-al számolok, így a 2027-es kamatfizetésnél ez 5,7% 2026-os átlag inflának 4,0%-al számolok, így a 2028-as kamatfizetésnél ez 5,5% A SZUM-nál a 10.000.000 Ft-hoz képest nézem az eredményeket mindkét esetben, akár tetszik, akár nem. 2. évnél átlag évi 0,5%-al vagyok megrövidítve. (szum 0,97%) 3. évnél étkag évi 0,63%-al vagyok megrövidítve. (szum 1,9-1,91%) //a legalsónál a különbség 0,01%-ot csal, excel kivonásból, kerekítésből adódik//
úgy gondolja, hogy évi 0.5/07% miatt nem fog kiugrani a +1.5% prémiumból, mert a '26-os évi adattól kezdve szerinte nagy esély van rá, hogy szépen csilingelni fog (28-tól)
Nagyjából összefoglaltam. Aztán lehet 2 hét múlva 450 az EUR HUF., és jön a +400bp Vargától. Akkor egyértelműen FIXMÁP-ból kiugrás, és át a sokkal jobb papírba.
jaja így nehéz. hogy kevés az infó (pl. netán nem a 31/I (+1%-os) visszaváltásáról van szó? aztán hogy milyen hosszú távra tervezi befektetni?) szóval ilyen apróságok, na meg a jövő szerda az még egy hét, ilyen turbulens időkben az is számít...
Mindenféle rosszindulat nélkül írom: 1. nem vagyok jós. 2. legalább annyira látok előre a jövőbe, mint te: semennyire. :D 2 > Amit te ajánlanál neki, valószínűleg azt ajánlanám én is. A jelenlegi kamatszintek mellett, 1 vagy nagyon max 3 évre lehet előre belőni, mi az ideális, vagy ideálisnak tűnő. 1 év: I. 1 éves DKJ 6,3% körül ad, ez ellen nem játszik a MÁP+ a maga 5,75%-ával, a FIXMÁP még ennél is rosszabb 5,5% (6,5-1) II. BMÁP Bizonytalan Magyar Állampapír 7,36% körül ad most a 2029/R1, ha levonjuk a -1%-ot, akkor 6,36% Szándékosan neveztem el Bizonytalannak, mert a 6,3 DKJ vs. 6,36 BMÁP, vagy kitart 1 évig a BMÁP, vagy nem. Ha a FED csökkent, elindul, már pedig úgy tűnik,h az idei évre tervezett 2-t megcsinálja a FED, akkor itt is csorgás lesz. 1 évre tehát : DKJ, ez alapján. Lehet nem 6,3% most, ez rémlik.... 2 év: MÁP+ kamatos kamattal 12,1% -ot hoz vs. FIXMÁP 13-1 = 12% Inkább FIXMÁP, mert 3 havonta fizet. BMÁP? Bizonytalan. 3 év: FIXMÁP egyértelműen FIXMÁP 19,5 (kamat újra befektetés nélkül) MÁP+ 19,1 kamatos kamat mellett BMÁP? Bizonytalan. FIXMÁP 2 hónap alatt kitermeli az 1%-ot, ha mégis váltani kell időközben valami sokkal jobbra. Segítettem? Szerintem nem, de azért remélem:D.
Ott van a FIX 10 éves: 34/A 35/A Más kérdés, hogy ha mégis elindulnak északra a kamatok, akkor ez a befixáltság elég nagy gond. Emiatt én jelenleg az 5 éves FIXMÁP-pal teljesen meg vagyok barátkozva. Ettől függetlenül egyelőre nem tápolgatom, várom a fizetést, várom a friss kamatokat. Ha szorul a hurok (ha valami turpisság jönne: kamatcsökkentés), akkor kicsit megküldöm hitelkártyából, de amúgy kivárás. PMÁP-hoz nem nyúlok.
Köszönöm a választ! Tartok forint állampapírt is, de a nagyja euroban van, de tekintve hogy az euros kamatok lecsökkentek, a forintos kamatok meg számomra még (számomra) nem olyan alacsony, így gondoltam érdemes lehet kicsit több forintit allokálni, de kiváncsi voltam más véleményekre is.
ma is folytatódott a magyar államkötvények hozamainak felfelé kúszása (így a hároméves hozam egy hét alatt 6,28-ról 6.49%ra, az ötéves 6.39-ről 6.58%-ra, a tízéves 6.87-ről 7.05%-ra nőtt) jelenleg a tendencia "csak" az amerikai hozamemelkedés lekövetésének tűnik, mivel a forint árfolyama stabil, illetve az egy héttel ezelőttihez képest minimálisan erősebb a forint (A fentiek semmiképpen nem befektetési tanácsok! Az esetleges mellékhatásokról kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét!)
Szépen megjogászkodják, hogy a Mato klán full törvényes volt. Hát igen, 10+ éve ment már az egész, még kiderülne, hogy nem kellett volna hagyni, de így mindenki helyesen cselekedett a múltban, összes érintett keze tisztára lesz mosva. Ha ilyen szépen kijogászkodják, még a végén Mato is szabadlábra kerül az önkéntes dubai száműzetésből.
"A jelenlegi alapítványok sorsáról a jegybankelnök elmondta: „Hibának érezném azt, hogyha most egy gyors felszámolásba vetnénk bele az alapítványt, mert ez jelentős veszteséget okozna az adófizetőknek.” Kedd délután került fel a parlament honlapjára az a törvénymódosítási javaslat, amely papíron a Magyar Nemzeti Bank (MNB) gazdasági szerepvállalásának szigorítását célozza. A már meglévő alapítványokról azonban nem esik szó a dokumentumban."index.hu
Érdekes,Varga fejére rákoppinthatott orbán és csapata, az MNB meglévő alapítványával(pénzmosódájával) kapcsolatban,hogy a meglévő alapítványok maradjanak meg a közeljövőbeni tolvajlásaik okán,de újabbak ne jöhessenek létre,mert egyébként a megszüntetés sokba fájna az adófizetőknek.Nem semmi egy disznó banda,nem tettek le róla,hogy tovább fosztogassák a jegybankot.
"Ti mit gondoltok, Euro kamatot érdemes lehet átrakni az 5 éves fixbe? Vagy gondoljátok, hogy romlik 5 év alatt annyit a forint? Nem szívesen vàltok eurot de kamattal talán ennyi beleférhet." ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- - hát mivel (ha jól értem) eleve te nem tartod jó befektetésnek a forintot, hiszen euróban tartod a pénzed, és nem is nyúlnál komolyabb eurós megtakarításodhoz, ezért nem látom át, mi értelme lehet az eurós megtakarításod 40-en, 50-ed részét forintban tartani? - azt senki meg nem mondja felelősen, hogy mennyi forintot ér majd 1 euró öt év múlva (pont öt éve ezen a napon 354 forint volt egy euró, ma, most 403, ha ezt az időszakot nézem, akkor forintban tartani és kamatoztatni a pénzt nagyon-nagyon megérte ahhoz képest, mintha euróban tartotta (és kamatoztatta) volna valaki) A fentiek semmiképpen nem befektetési tanácsok!
Üdv! Ti mit gondoltok, Euro kamatot érdemes lehet átrakni az 5 éves fixbe? Vagy gondoljátok, hogy romlik 5 év alatt annyit a forint? Nem szívesen vàltok eurot de kamattal talán ennyi beleférhet.
Magyar Állampapír tulajok