Topiknyitó: Hathor 2022. 12. 08. 14:35

Magyar Állampapír tulajok  

Magyar Állampapír tagoknak
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
kkv14 ma, 14:42
Előzmény: #32171  N0MAD
ab ovo a 410-en vásárolt (ajándék) befektetésként veszteség. Elmaradt haszon is veszteség!
N0MAD ma, 14:23
Előzmény: #32165  kkv14
mert szerinted a huf árfolyamváltozás ab ovo veszteséget jelent?
Ha nem haragszol ebbe nem megyek bele "befőttesüvegben romlott" az nem az a szint amire vágynék.
N0MAD ma, 14:21
Előzmény: #32168  Spiller
ja, mert szerinted a nickcsere mindent megold.
ktamask ma, 14:14
Előzmény: #32152  nemtudom
Szép összefoglaló , köszönöm.
Spiller ma, 14:02
Előzmény: #32164  N0MAD
A szokásos jellemtelenseged. Ha mar nekem tulajdonitasz szavakat, linkeld be azt ahol elmetegezem az illetőt. 
Spiller ma, 13:37
Előzmény: #32161  kkv14
az is hazugság. van ez a 6-8 nick ezeket egy dolog zavar a tények. Mocskolnak maszatolnak. 
Spiller ma, 13:36
Előzmény: #32160  N0MAD
visz a véred, lazulj. 
kkv14 ma, 13:03
Előzmény: #32163  N0MAD
HUF- árfolyamról volt szó...- és az ebből következő veszteségekről!
N0MAD ma, 12:49
Előzmény: #32162  zotlan
Mondjuk KIssherceg elmebetegezése se volt gyenge menet, pláne amikor válaszul megjelent meghazudtolni. Ami még hagyján, de reakcióként elkezdte örömködve körülnyalogatni.
Nem szeretném jellemezni.
N0MAD ma, 12:46
Előzmény: #32161  kkv14
egyrészt a magam nevében beszéltem mert én voltam a full deviza akit emlegetett, másrészt ha nem is hazugság minimum csúsztatás.
Mert mindig is a xyz ALATT ajándék volt a mondás. Ezt notorikusan kihagyod, úgy látszik megbékéltél deutchtomi angoljával, pedig azt mondtad a világképed megváltoztatta.
zotlan ma, 12:13
Előzmény: #32160  N0MAD
Mondjuk Spilike(Nudli) szerint Matolcsy egy zseni, azóta se ír oda...... Ekkora öngólok nem kellenének azért.
kkv14 ma, 12:03
Előzmény: #32151  N0MAD
Boby egy hónapja írta , -  410 -éert ajándék...  Hazugság?
N0MAD ma, 11:47
Előzmény: #32158  Spiller
vagy ez, vagy személyeskedéssel ütöd el a hazudozásodat.
Spiller ma, 11:42
Van régi mondás akinek kevés pénze van muszáj spekulálnia. Tehát ha van 10 milliód akkor nem ugyanaz a stratégia mintha már van több száz. És az életkor sem mindegy. 30évesen még újra nullázhatsz 50 felett már nem kellene. A pénzem 60%a állampapírban 20% tőzsde 20% deviza.  Ha lesz összeomlás a tőzsdéken akkor minden 15-20% esésbe beleveszek.  Amíg 6,5% a fix kamat addig ez a bázispont. 
Spiller ma, 11:37
Előzmény: #32151  N0MAD
magadra vetted és frusztrált vagy, ez elmond mindent. :)
Spiller ma, 11:36
Előzmény: #32140  Stayerke
ok ne "vesződj"  :) 
Hathor
Hathor ma, 11:34
Előzmény: #32154  balentum
Akinek nincs mit írni, az menjen oda ahol van mit. Nekem éppen van mit írni. Mundig van vagy 15féle papír/lejáratom.
Semmi sem kötelező. Ennek a két hozzászólasodnak megint semmi értelme. Van benne állampapír téma? Nincs. Mindig csak kötekedés, baromságok
balentum
balentum ma, 11:18
Előzmény: #32154  balentum
Mondjuk a minden nap ATH mar eleg unalmas.
balentum
balentum ma, 11:15
Előzmény: #32146  bronz
Mar ideje lenne. Nem sirni kellene hanem masoktol fuggetlenul az alompapirokrol irni. Ja hogy nincs mit irni roluk, az mas.
Hathor
Hathor ma, 10:17
Előzmény: #32152  nemtudom
Végre egy hozzászólás a topik témához.
Köszi
nemtudom ma, 09:48
Mostanában folyamatosan fel szokott merülni, hogy érdemes-e tízéves állampapírt (34/A, 35/A) venni a jelenleg a kincstár által kínált 6.5-6.6%-os hozamszinteken. 
*
A megfontoláshoz néhány tény: először is a tízéves referenciahozam 6.92% (pénteki állapot). Azonban ettől a kincstári eladási/vételi hozam +-0.3%-kal eltér, ami nem tűnik soknak, csak mivel nagy a duration, ezért ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ma a felhalmozott kamattal 101.91%-on veszi és 106.79%-on adja el (=tudod tőle megvenni) a 35/A-t. Ez közel 5%-os marzs...Tehát hinnie kell a hosszú hozamok  csökkenésében annak, aki tízéves magyar állakötvényt vesz, mert ha netán nem jön be, akkor vagy megtartja lejáratig vagy jelentős buktával adhatja el. 
*
Másodszor: a magyar államkötvény index (MAX) hozama az indulása (1966.12.31) óta eltelt 28.4 év alatt kb. 7.85%. Tehát államkötvényekbe fektetéssel kb. 7.85%-os éves hozamot lehetett elérni az elmúlt 28 évben. De még a ZMAX hozama is 7.12% (a ZMAX a 14-182 napos hátralévő lejáratú diszkont kincstárjegyek indexe). Tehát a tízéves papír (35/A) jelenlegi "beszerezhetőségi" hozama (6.5-6.6%) jelentősen elmarad attól a hozamtól, amit nagyon hosszú távon az államkötvények, vagy akár a fél éven belüli papírok historikus hozamátlaga jelez.
*
Mindez nem jelenti azt, hogy a 35/A (34/A) nem lehet jó vétel, dehogynem, 3 éve 10% körüli (vagy magasabb) hozammal is meg lehetett venni, és aki akkor ezt megtette, azaz a hozam csökkenésére fogadott, az komoly árfolyamnyereséget is érhetett el az éves kamatfizetéseken (7%-os kamatszelvénye van a 35/A-nak) felül.
*
(A fentiek semmiképpen nem befektetési tanácsok! A kockázatokról és esetleges mellékhatásokról kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét!)
N0MAD ma, 09:31
Előzmény: #32134  Spiller
"Sokan buszken beirtak 410nel, ok már minden penzuket  eurba, kaptak a lajkokat. Visszakereshetoek azok a hozzaszolasok. "
Nos, mivel ismételten betaláltál ezzel a hazugságoddal, mert én voltam aki beírta, hogy még 100% deviza ezért a valóság:400 alatt hangyányival szálltam ki az állampapírból amikor írtam full devizába mentem. 
Hold privátbank hozottt idén euróban 6,5 - 8%ot nettóban, tbszre. (egy van ami 60% kötvénytartalmú az 2,73%ot)
Meg valamit még az év végén. Egyszer már mondtam a szokásos "napersze" megelőzésre előző nickednek, hogy jelentősebb tétben fogadhatunk, ügyvédi letét, ilyesmi. (ebből lett a mekiben portfólió nézegetés az olvasatodban, kinek mi a nagy tét ugye.)
Akkor: "Mennyit buktak szegenyek."?
Egy kiskutyának több esze van ha beleverik az orrát amikor odapisilt társaságban megérti hogy nem kellene ugyanazt ismételni.
sztanil ma, 09:11
Előzmény: #32147  Hathor

Azért az "Eltolcsy" elég jól öregedett.
Persze párszáz milliárd "nemközpénz" elkártyázása biztos nincs hatással az állampapírokra...
Hathor
Hathor ma, 08:55
Előzmény: #32148  Boby
Nem tudom miről beszélsz.
Köszönjük, elég volt itt ebből már.
Boby
Boby ma, 08:48
Előzmény: #32147  Hathor
Ti tényleg azt hiszitek a burnyák haveroddal együtt,hogy ha te itt kövér lacist játszol,a burnyák meg naponta leírja, hogy minden rendben van az országban, akkor többen fognak a fideszre szavazni!?
Hathor
Hathor ma, 08:41
Előzmény: #32146  bronz
Írtam nem olvasom a topikot már, fórumot sem nagyon. Benézek tegnap Fideszezés, megint benézek megint pedofideszezés.
Még hobban rájövök egy percre nem lehet feljönni már ide. Annyit kérek ezt Qrmány, Qrbán, Eltolcsy, Fosrint Pedofidesz jelzőket hagyjuk itt. Nyomjátok máshol.
Köszi
bronz ma, 08:32
Előzmény: #32145  Hathor
Örülök, hogy megint előkerült a "független" moderátor éned és folyton csak az én hozzászólásom zavar, amiből idén kb. ha volt 5 db ebben a topicban.
Az nem zavar, ha mások nem a témához kapcsolódó hozzászólásokat írnak vagy ha a sok nickes NER ciciken élősködő nagy bölcs kb. hetente lehülyéz mindenkit, aki nem úgy látja, mint ő. De te "független" vagy ugye.
Itt az ideje lassan annak, hogy a PF moderátor lassan téged is szabadságra küldjön.
Hathor
Hathor ma, 08:20
Előzmény: #32141  bronz
Muszáj minden nap leîrnod ezt a pedofideszezést? Plusz egy szó, minden nap olvasom. Kurva uncsi!!
Állampapírhoz sem tartozik.
Még egyszer olvasom itt felfüggesztelek.
Elnézést, de alig olvasom már miattatok a topikot, írni is alig írok, annyira uncsi ez az ellenkampány minden nap itt. Lassan 4éve minden nap ugyanazt a sok trágárságit, paráztatást olvasom. Minket Allampapírosokat nem érdekelnek ezek. Írjatok állampapírról, nem kell itt pedodideszezni.
Persze jön tőlünk is a válasz rá, és megy a kötekedés oldalakon át.
Nem vagyok Fideszes, leiírtam kb utolsó hozzászólásomban, megint ezzel kell kezdenem. 
bronz ma, 08:10
Előzmény: #32143  bronz
kerülhettek...
bronz ma, 08:10
Előzmény: #32142  Rincewind2
Épp ezért kell belenyúlni, ezek a hitelek nagyrészt a klientúrához kerültek.  
Rincewind2 ma, 08:01
Előzmény: #32141  bronz
Azért a költségvetésen is kellene kalapálni és nem mindenkinek tetszenének az esetleges változások, ráadásul a 20 évre beégetett támogatott kamatozású hitelek és hitel elengedések terhelni fogják még sokáig a költségvetést, csökkentve a mozgásteret.
bronz ma, 07:30
Előzmény: #32140  Stayerke
Ha a Tisza behúzná és buknak a fideszes pedofilmosdatók, akkor simán lehet egy jelentős forinterősödés lengyel mintára + kamatcsökkenés.
Stayerke
Stayerke ma, 07:27
Előzmény: #32135  Spiller
"A sajtó nagyobb része kormányellenes" Gratulálok, na veled se vesződök tovább!
De, hogy az itteni témához is hozzászóljak: jelenleg egy kicsit eltolódott a portfoliómban az arány és az általam ideálisnak vélthez képest kevés a kötvény. Ennek orvoslására most pár hónapig az 5 éves Fixmapot veszem. Szerintem jövőre történni fog "valami", aminek következtében pl elindulnak az uniós pénzek, szépen elkezdenek csökkenni a kamatok stb. Így én arra jutottam, hogy ezt a 6,5%-ot igyekszem hosszabbtávra lefixálni, mert szerintem 5 évre ez fog a legtöbbet hozni. Ezen kívül van még 2035/A, MÁP+(még a 6,25-7,25 sorozat) és 7%-os Fixmáp.
Boby
Boby ma, 06:48
Előzmény: #32132  FR73
Ezt írom én is, meg pluszban azt, hogy a visszaváltás okán hangoztatott problémát nem oldották meg, csak más térbe és időbe transzformalták. Mi történhetett volna, ha marad minden pénz pmápban? Alacsonyabb lehetne az ország kamatkiadása, kisebb lehetne a költségvetési hiány, nem kellene ismét belenyúlni a befektetési alapok életébe, nem kellene külföldi hitelek után kujtorigni. Valószínűleg ezek csak részben igaz állítások, mert bár így javulhatott volna az ország pénzügyi helyzete, de a probléma valós kiváltó oka a rendszer, orbán és az ő populizmusából élő népszerűség hajhászása. 
Boby
Boby ma, 06:33
https://index.hu/belfold/2025/05/15/orban-viktor-facebook-poszt-hk-harcosok-klubja-fidesz-online-kampany-kozossegi-media/?token=3cddf9226409fdc8135415ff0ac170b1
Sokan találgatták a héten, hogy kinek szólhatott orbán HK-ás facebook posztja. Nudli semmiből berobbanó, lehengerlő poszt özönét olvasva, azt gondolom azoknak volt igaza,akik úgy gondolták, hogy ez a hk egy üzenet egy online fideszes propaganda csoport tagjainak, hogy indítsák meg a hazugság cunami offenzívát! 
Rincewind2 ma, 06:07
Előzmény: #32133  Spiller

Azt sem tudod most megmondani melyik állampapír hozza a legjobb hozamot egy éves távon (én sem), természetesen a részvényhozamokat sem tudod előre megmondani, majd csak utólag. A 16,5%-os hozam nagy szám volt, de 17,5%-os infláció járt hozzá, a 18%-os már jó volt, mert csak 3,7% infla járt hozzá. Én is bankszámlának használom a webkincstárt, de nem ez a hozamvadászat fő területe.
Én még 94-ben kezdtem a befektetéseket, a hitelre vásárolt állampapírral és SZJA visszaigényléssel kombózva, 4 hónap múlva 160% hozam kivét és 3 év múlva még 300%. Na ilyen nem lesz többet sajnos.
Rincewind2 ma, 05:18
Előzmény: #32135  Spiller
Lassan szigorodunk újra. Már ott tartunk hogy egyetemi oktatóként vagy állami cég vezetőként simán kirúgnak ha ellenzéki véleményt közölsz a neten, sőt sokszor elegendő hozzá egy ellenzéki politikus rokon.
Spiller ma, 02:14
Előzmény: #32118  Stayerke
Azert tegyuk hozza, neked semmilyen jogod nem serult sőt soha nem volt ennyi mint most. Olyan demokraciaban elsz ami meg euban is kivetel. Oda mehetsz ahova akarsz, azt mondasz amit akarsz, ha tuntetsz 10tv csatorna adja előben mikozben frocsogo szajak diktaturaznak. Diktaturarol beszelsz de fogalmatlan vagy. Kulfoldre utazhatsz dolgozhatsz vehetsz ingatlant, vallalkozhatsz annyi valutat vehetsz amennyit akarsz akar aranytombot is. A sajto nagyobb resze kormanyellenes a kozossegi feluleteknak a nagyon magas aranya az. En eltem diktaturaban. Szidtam komikat behivott igazgató. Győrnel mar levettek vonatrol kerdeztek disszidalni akarok? Akkor mehettem 3 evente nyugatra evente 1x jugoba ha a munkahelyi uzemi négyszög engedte. Valutakeret volt... Te alapnak veszed ami van pedig ez mar egy vivmany fuggetlenul attol tudod vagy sem. Akik most ugrasztanak azok még a kadar rendszer kadereinek a gyerekei. 
Spiller ma, 01:10
Előzmény: #32130  kkv14
Igen es ne feledjuk 430rol ment 370re. Ezek kozul sokan vettek a 430ast mert occaz lesz. Sokan buszken beirtak 410nel, ok már minden penzuket  eurba, kaptak a lajkokat. Visszakereshetoek azok a hozzaszolasok. Mennyit buktak szegenyek. Egymast hergeltek. 
Spiller ma, 01:04
Előzmény: #32129  Rincewind2
Kockazat likviditas hozam a befektetes ertekelesenek alapja. Gyakorlatilag latraszilo szamlaval kapsz magas kamatot a webk.szamlaval. Hathor mondta, pmappal minden nap ath es igy is van. Sok olyan ember talalt ide a forumra akiknek nulla penzugyi tapasztalatuk volt korabban, latszodtak a kerdesekbol, orokoltek, eladtak valamit, hirtelen lett pentuk soha nem volt befekteresuk. A bobifelekkel az a gond a kistilu propagandajukkal elijesztettek ezeket az embereket az allampapirtol, esetleg belehajszoltak oket a holdas szarokba vagy a reszvenyekbe ahol sokat veszithettek. Miert itt csasztuskaznak ezek van sajat topikjuk? Volt az is aki allampapirt vesz az a fideszt a kormanyt támogatja, persze miutan  kifizettek a kamatot es engedtek visszavaltani a papirokat akkor persze mar nekik is volt nagy szazalekban. Eros kamu szag terjeng. Ezek ilyenek. Mellesleg ma sem mondja meg egyik sem mi lenne jobb mint allampapir, mi lesz jobb 1 ev mulva. 
FR73 szombat, 20:30
Előzmény: #32122  Boby
Nyugodtan megtehették volna, joguk lett volna hozzá? Jogszerű lett volna. De...
Következmény1: kialakult volna egy másodpiac.
Következmény2: viszaesett volna a lakossági kereslet.
Meg se próbálták, mégcsak ilyesmi gondolatok sem hangzottak el, nem véletlenül, mivel itt rendkívül fontos a bizalom.
Csiszarg szombat, 19:41
Előzmény: #32129  Rincewind2
Nagyobb kockázat mellett jóhogy. Állampapírra nagyjából nem kell ránézni. Tahát az összehasonlítás így nem helyénvaló. 
kkv14 szombat, 19:14
Néccá-ért ajándék  ,- az is időben eltolva,,,, - lassan 3éve...
Rincewind2 szombat, 18:02
Előzmény: #32128  Spiller
Utólag könnyű okosnak lenni, de a részvény és sok befektetési jegy is simán verte az állampapírt, nekem volt mind a három. Mindenki azt vesz, amit akar.
Spiller szombat, 17:54
Előzmény: #32117  Boby
A gondolkodok azt mondjak a kivetel uj szabalyt alkot. Kadar kader gyermekei irigykednek mert ma mar nem eleg a duma, a teljesitmeny a szakertelem es tudas a kulcs. Jo ha ennyire a jovobe latsz de eddig semmi nem jott be. Talan nem jo az alapvetes, lehet csak valami hatoanyag hormon, vegyulet fenytorese. Paran kimaradtak a penzesobol miattatok esetleg egy bocsi jarna nekik deeee Tuggyuk vegyunk holdas cuccot. 
Rincewind2 szombat, 17:32
Előzmény: #32123  ktamask
Az alapkamat akkor fog elszállni ha megszűnik a bizalom a piacon és senki sem akar hiányt finanszírozni lásd 2008-2009. A legutóbbi 18% az csak simán a Matolcsy hülyesége volt, kevesebb lett volna, bár az infláció miatt egyébként is magas lett volna, 3-4%-al kevesebbel simán megúsztuk volna. USÁ-t is leértékelik mostanában, kamatai magasak, de amíg megveszik az állampapírját addig azt csinál amit akar. Ha nem veszik meg baj lesz.
ktamask szombat, 17:16
Előzmény: #32125  Boby
2026-os költségvetés:
https://www.youtube.com/shorts/Rj99sNXrRdA?feature=share
Hofi:
6*6 = 90
6*6 = Péntek
90 - Péntek = 36
:D
Boby
Boby szombat, 16:15
Előzmény: #32124  ktamask
A most még pozitív fizetési mérlegtől.
ktamask szombat, 16:12

Mitől erős a forint, mitől 404, ha sokkal gatyábbul állunk, mint 2 éve?
Mert nincs pánik?
ktamask szombat, 16:11

A lakossági tömeg stagnál ~ 10000MRD körül, se több, se kevesebb.
Tudom, Trabant vs. Ferrari.
USA nem szorul 130% adósság mellett 7 % hiány mellett ejnye-ejnye-re, csak azért, mert a világ devizája?
Nekik az 5%-os kamatszint milyen, ha nem tragikus?
10 éve már, hogy tolják maguk előtt a Ferrarit, megemelve a költségplafont, elodázva a részleges csődöt.
Majd Trump megoldja, vagy nem.
Értem, hogy ők megtehetik, de a magyar kormány is: annyi adósságot vesz fel, amennyi kell, és annyit fizet, amennyit elvárnak. Ez jelenleg 7% körül van.
Lehetne 10-15 % is, miért nem 15%? Mi kellene ismét ahhoz, hogy újra 10+% legyen az alapkamat?
Boby
Boby szombat, 15:59
Előzmény: #32119  ktamask
"Spillernek/Hathornak abban van igaza, hogy ment a paráztatás, nem lett belőle semmi."
Nem paráztatás volt,hanem egy valós kockázat,ami lehet, hogy meglepő,de nem megoldva,csak időben eltolva lett. Látható nyomai a rendszerben a relatív magas kamat,az állam magas kamatkuadásai, az államháztartás hiánya és, hogy most újra külföldi hitelekre szorul az ország. Nyugodtan megtehették volna, hogy megnehezítik a pmáp kiszállásokat,de az népszerűség vesztést okozott volna.
ktamask szombat, 15:54
Előzmény: #32120  FR73

A PMÁP egyik nagy hátránya hogy 2 év késéssel fizet, de pont ez az előnye is, hogy tervezhető, mert látod előre, hogy mennyit fog fizetni. (Tippelgetem az idei 4% körüli átlag inflációt A 2027-es kamatfizetésre)
A BMÁP a jövőt árazza, amit viszont nem látsz.
Most éppen jobban/sokkal jobban jársz vele, aztán lehet 1 év múlva roló, 2027 július 26-ra meg game over, hiába ad +2,5 prémiumot.
A MÁP+ és FIXMÁP a kiszámíthatóság.
3 évre FIXMÁP
5 évre kb. azonos.
Sokan pont emiatt osztják szét:
ha X nem jön be, bejön Y
ha Y nem jön be, bejön X
vagy a Z.
FR73 szombat, 15:40
Előzmény: #32119  ktamask
Ha belegondolsz, vannak hasonlóságok, bármit nézünk, hogy ki mikor mer beszállni.
Emlékszünk még igazából a PMÁP őrület meg se kezdődött, és akkor voltak a legjobb papírok, aki később szállt be, már rosszabb feltételeket kapott. De sokan
A bónusz ugyanez, mire felismered, hogy jó választás lenne, már rosszabb feltételekkel tudod megvenni.
És ugyanez lesz a sorsa a fixmáp-nak is, most mindenki méltatlankodik, hogy a 6,5% az kevés, de jövő ilyenkor már nagy valószínűséggel olyan annyit se fognak adni.
Más eszközosztályoknál is hasonló az emberi psziché, mire megbizonyosodik a jóságról, az arany, a részvény, a lakás ára is felmegy.
ktamask szombat, 15:28
Előzmény: #32118  Stayerke

Írtam egy hosszú monológot, de kitöröltem.
Boby: 2024 eleje óta lobogtatja a BMÁP zászlót (és igaza volt), 2029N-ből feltankolhatott volna bárki, aki szeretett volna, a politikára, államadósságra, hiányra, akármire, akár Orbánra hivatkozva.
Spillernek/Hathornak abban van igaza, hogy ment a paráztatás, nem lett belőle semmi.
A PMÁP kamatokat mindenki megkapta, bezsákolta, az utolsó napokat is, aki türelmesen kivárta.
Gézának is igaza van, drága az almalé Ausztriához képest, de csak ezért nem megy ki senki Ausztriába, meg Németországba a Pick szalámiért, mert ott 5% ÁFA-val jóval olcsóbb.
Ettől függetlenül Gézának is igaza van, ez a szomorú valóság. Itt legyártják a Pick téliszalámit, itt 13000, Németországban 7500, úgy, hogy még ki is kell szállítani oda.
De a fény az alagút végén: "Kanyarban előzzük Ausztriát", csak soha nem érünk el a kanyarhoz, meg az alagút végére se valószínűleg.
Fsociety várja a hiberbolát, "emelkedő aljak", valószínűleg az ő jóslata is beteljesül 1x, csak kell valami, ami elindít 1 lavinát, talán ez a lavina éppen az USA tegnapi leminősítése, 1 szikra. És rájön a világ, hogy valójában semmi, sehol nincs rendben.
Stayerke
Stayerke szombat, 14:36
Előzmény: #32115  Boby
Igazad van, de csak belekezdtem a felsorolásba, rengeteg dolgot lehetne még írni, csak nem annyira vinném el az Állampapír témát politika felé(valamennyire persze összefügg). Már nem számít a rengeteg ellopott milliárd se, az emberi jogok kivéreztetése se, na de már megint belekezdtem a felsorolásba! 
Itt talán jobb lenne olyan eszmefuttatásokat olvasni, amit pl ktamas szokott kezdeményezni a különböző állampapírokról, hozamokról...
Boby
Boby szombat, 14:21
Előzmény: #32116  forster0123
Azt szokták mondani, hogy a kivétel erősíti a szabályt.
forster0123 szombat, 14:08
Előzmény: #32115  Boby
A kettő nem feltétlen függ össze. Ott van pl Szingapúr.
Boby
Boby szombat, 13:54
Előzmény: #32110  Stayerke
Egy beszélgetésben hallottam, hogy az embereknél az országuk megítélésének fontossági sorrendjében,csak kb a hetedik helyen áll az, hogy mennyire demokratikus az országuk. Érdekes,te sem említetted az elromlottak között! Pedig szerintem pont, hogy azért romlott el az oktatás,az eü,a közszolgáltatás,stb,mert felszámolták a demokráciát.
zotlan szombat, 13:21
Előzmény: #32107  Hathor

Ez biztos?
De hiszen ott van a short topicod. Tessék választottál.
Hisztéria meg nem kell.
FR73 szombat, 12:50
Mindenkinek van saját, élethelyzethez igazított kockázattűrése és az alapján portfóliója.
ktamask szombat, 12:48
Előzmény: #32111  ktamask

Ezt 1-2 évre írom.
Természetesen ha mégis lentebb megy az infla, és mégsem jön a várva várt inflációs boom, akkor már most is felesleges tartani. Ez tény.
ktamask szombat, 12:46
Előzmény: #32108  Csiszarg

Pont, hogy 1-1.5 évre semmi értelme leváltani.
1 évre amennyivel többet kapok a FIXMÁP-ra, azt el is bukom a PMÁP visszaváltással (-1%), szum 0,2%-al jobb a FIXMÁP 1 év alatt.
Ha utána 1 év múlva mégis vissza akarok menni a PMÁP-ba, ami most a 2035/I1: FIX 6,5%-ot ad 1 évig, utána csak 0,5% prémiumot. Itt akkor már -1%os kamatkülönbségem keletkezik évente. Nem beszélve arról, hogy a FIXMÁP leváltásával is bukok újabb 1%-ot. Amennyivel jobb, azt el is bukok teljes mértékben a 2 csiki-csukival (PMÁP -1% >1 FIXMÁP -1% > PMÁP)
Akkor érné meg váltani, ha évente MIN. 1,5, de inkább 2%-al több kamatot kapnék, mint a PMÁP-pal.
Erre a 2028P/2029N BMÁP volt tökéletes, többen írták, hogy 2029N-be költöztek javarészt.
Nem mondom, hogy a 2029/R1 rossz döntés, de kevésbé jó, mint a fenti 2. (főleg úgy, hogy a 2029N 2027 július26-tól +2,5 prémiummal pörög)
Tőke 23%-a BMÁP 2029N-ben van, nem kell győzködni, én is toltam bele lóvét. (a PMÁP tőke 12% át is visszaváltottam ezért)
De tartom a PMÁP tőke maradék 88% részét.
Stayerke
Stayerke szombat, 12:35
Nincs harag, de inkább nem írom le az őszinte válaszom az olyan gondolataidra, mint például, hogy el se mész szavazni, vagy hogy nem látod mi romlott el az országban az utóbbi években! Azért annyit segítek, ha keresgélnél: oktatás, egészségügy, közszolgáltatások finanszírozása katasztrófa, a bérek vásárlóértéke, infláció... Kezdetnek ennyi.
ktamask szombat, 12:27
Előzmény: #32106  driver

A MÁP+on kívül minden állampapírnál ez a visszaváltási korlátozás van.
Ezt mindenki tudja.
De természetesen jogosan írtad, 1 év alatt bármi lehet, még akár ennek a beszigorítása is.
Voltak itt olyan tippelgetések, jövendölések, hogy a magas PMÁP kamatok miatt esetlegesen megemelhetik a visszaváltási költségeket, (a bankok ezt megtették + a transzferdíjakat is durván megemelték, az OTP-nél biztosan) és vagy vissza se válthatod.
Spiller erre hivatkozott, a rengeteg írásából ezt kell összeollózni, leszűrni. "Kifizették a kamatokat".
Igen, ilyen jövendölések is voltak, hogy nem fizetik ki a 18-19%-os kamatokat, de kifizették.
Egyet vezettek be: egy nap max 50 millió Ft-nyit válthatsz vissza.
Ez az átlag embert kevésbé érinti.
Megérkezett a CSERE funkció, sokan abban reménykedtem, hogy ingyen, bukásmentesen lehet majd leváltani a PMÁP-okat a -1% helyett, ez a tipp sem jött be, csupán kényelmi funkciókat szolgál. Én nem használom. Eladás + Vétel, inkább, 2 lépésben.
Ha szigorítás jön, koráltozás, akkor Game Over. (IMF, Kína, India és sorolhatnám)
Csiszarg szombat, 12:24
Előzmény: #32105  ktamask
Ehhez csak egy apróság : ha másfél-két év múlva újra jön az infláció, hát majd akkor veszünk pmáp-ot mégha nem is 1,5% prémiumút. Addig viszont jobban járunk a többivel és gyanítom megéri. 
Hathor
Hathor szombat, 12:19
Előzmény: #32105  ktamask
Igen.
Sok ilyen instrumentum van a tőzsdén. Lehet választani. Én nem tudok, így marad a "nulla de biztosnak tűnő nulla"
A bizonytalan mínusz tőzsdén már nem az én pályám.
Fiatalok játszanak nyugodtan
driver szombat, 12:17
Előzmény: #32104  ktamask
Nem mondom, hogy nagy az esélye a visszaváltás korlátozásának, de én jobban aludnék, ha a jövő májusban esedékes pénzem olyan eszközben van amit a leírás szerint megkapok.
ktamask szombat, 12:15
Előzmény: #32103  Hathor

Értelemszerűen semmi.
Anno 100.000 Ft-ból jobban éltünk, mint most ennek a többszöröséből.
Lehet itten tesze-toszáskodni, hogy 3x annyi a minimálbér, csak azt is oda kellene mellé írni , hogy az árak meg 4x...ami az átlag parasztot érinti.
Amúgy +oltam azt, hogy írtad, "minden jobb az állampapírnál".
OTP 5 hét alatt ment 40-50%-ot. Lehet venni az OTP-t, aztán lehet lefikázik 50%-ot a 30%- után.
De lehet, hogy 1 hét múlva 10%.
Ez állampapír topic. Nem a "mibe fektessek, hogy hetente 10%-ot nyerjek" topic.
ktamask szombat, 12:09
Előzmény: #32102  driver

Ja értem.
Arra gondolsz, hogy elvileg a BMÁP névértékét csak a lejáratkor adják vissza egy összegben.
Ha itt visszaváltási korlátozások lesznek a lakosság felé, akkor baj van.
Na akkor biztosan Magyar Péter nyer:).
Hathor
Hathor szombat, 12:06
Előzmény: #32094  ktamask
Na de ennek akkor mi értelme?
Én amúgy azt sem tudom ki mit ígér, nem is érdekel, úgy sem lesz úgy.
Trumpot azért hallotta egész vllág, ha Őt megválasztják másnap vége lesz a háborúnak. Már fél éven túl leszünk, mert Ősszel tudtuk Ő nyer. Beiktatástól is kassan fél ev lesz, és semmi.
Ilyen ez. Kit érdekel ki mit hazudik?
Engem biztos nem.
driver szombat, 12:04
Előzmény: #32098  ktamask
Nem a kamatkockázatról írtam. 
A DKJ lejár jövő májusig és az államnak ki kell fizetnie a befektetett összeget.
A MÁP+ leírásában benne van, hogy évente kamatfizetés után 5 munkanapon keresztül 100%-on vissza lehet váltani, többi papírnál nincs ilyen kitétel.
Én erről a kockázatról beszéltem, de a kamatkockázat is fontos kérdés.
ktamask szombat, 11:58
Előzmény: #32096  driver

Kontra:
Bár rottyot várok, kamatemelkedést., mégis jöhet a fordítottja is.
A világ 2 hónap alatt is változhat.
Ez ellen a BMÁP nem jó (a változékonysága miatt), az ellen a FIXMÁP a jó.
Historikus adatokra tudok hivatkozni, historikusan a 3hó dkj képes verni a padlót, így vagy úgy.
Függetlenül attól, hogy jó vagy szar itt a kishazánkban.
BMÁP-ból feltankoltam, nem kell több, akkor se ha kamattöbbletet mutat most.
PMÁP-ot tartom, bízok a "gazdasági csodában", az infláció 2. felfutásában. Az idei év a árrésstopoknak köszönhetően tökéletes táptalaj,ha 1-1.5 év múlva eltörlik. Behozza azt a lemaradást, amit ez idő alatt nem pakolnak rá. A FIDESZ megoldása valószínűleg erre az lesz, hogy nem törlik el, emelhetnek árat, de csak "óvatosan". Majd kiderül.
Üzemanyag, Brent 57-60, relatíve "magas" eur usd mellett, tehát olcsóság van, ami szintén hirtelen átfordulhat az ellenkezőjére.
Néhányan várták az EUR USD paritást, akkor pedig az üzemanyagár a 650-680-at fogja ütni újra, nem beszélve ha emellé a forint is romlik. EUR HUF 410>440.
A kormánynak szerintem nem érdeke tartósan 400 alá menni. De az se, hogy rommáverjék a forintot. Tehát ez a 410>440, 2-3 éves időtávon simán megvalósulhat. "Óvatosan".
FIXMÁP-ot tologatom, a magam módján, apránként, kamatokból, picit kiegészítve a fizetésből.
+ Párnaciha alap, ha áramszünet lenne.
Ishar
Ishar szombat, 11:50
Előzmény: #32091  Hathor
"Akkor keresek egy megafont, es elkezdek őrülten szaladgálni az országban, meg utakat, hídakat lezáratok." --- Ilyen irányú ambíciók esetén ajánlom figyelmedbe a következő oldalt: MEGAFON. Itt lehet jelentkezni a Digitális Élharcos Képzésre vagy a Véleményvezér Képzésre. ;)
kkv14 szombat, 11:50
Előzmény: #32083  Stayerke
Pénztárcádon fogod érezni a pozitiv változást?  Mert itt azt várják.
ktamask szombat, 11:49
Előzmény: #32096  driver

Mit kockáztat?
Hogy a biztos DKJ 5,96% helyett esetleg 5,5%-ot kapsz?
Vagy 6,5%-ot mégis?
Most minősítették le az USA-t, szerinted minket nem fognak idővel , látva Nagy Márton és a Varga féle csodát? :D
Én már hetek óta mondom.
Rotty jön. Amire az volt a reakció többektől, hogy recesszió esetén kamatcsökkentéssel reagálhatnak a jegybankok, de most mégis kúszik felfele a 10 éves USA kamat-hozam, ki minek hívja.
Simán belelátok egy +1%-os ugrást a kamatokon.
USA-t már nem 80%-os államadósság mellett kell tolni, hanem 130%-on, úgy, hogy bődületes hiányuk van, bődületes külker hiányuk. Trump ennek akart véget vetni a vámokkal, de mindenkivel megegyezik. Gyakorlatilag az irány változatlan, megpróbálta, nem jött be.
Over van.
wels67 szombat, 11:46
Előzmény: #32087  Hathor
Nem jó helyen keresgélsz. Sétálgassál pl. egy nógrádi vagy borsodi kistelepülésen.
driver szombat, 11:44
Előzmény: #32088  ktamask
Hozam szempontjából valóban a BMÁP 2029/R1 tűnik most a legjobbnak, ha a visszaváltási feltételek változatlanok maradnak. 
A kérdés igazából az, hogy érdemes-e bevállalni ezt a kockázatot vagy nem.
Én maradnék a biztonságnál egy ekkora összegnél.
ktamask szombat, 11:40
Előzmény: #32092  FR73

Teljesen egyetértek vele.
Ahol melózok, kaptam inflációs alapú emelést, mégis vékonyabb a pénztárca érzésre, mint 1 éve.
ktamask szombat, 11:37
Előzmény: #32091  Hathor

Jönnek a mínuszolók erre a Magyar Péteres commentemre.
Adná az ég, hogy 2/3-al nyerjen, és megvalósítsa a terveit, és leültesse ezt a szemét bandát.
Az más kérdés, hogy ígérni bármit lehet, Trump is ígért szépeket. Aztán 2 nappal a megválasztása után OVER.
Hathor
Hathor szombat, 11:25
Előzmény: #32089  FR73
Én elismerem
Minden jobb állampapírnál. Ezt mondom.
Nincs itt hiba
FR73 szombat, 11:23
Előzmény: #32090  ktamask
Én meg annak örülnék, ha bármelyik politikus euróban számolva tenné meg a vállalását.
Évente 10+%-ot emelkedik a minimálbér, de bocsi, ezzel az átlagpolgár kitörölheti...
Hathor
Hathor szombat, 11:22
Előzmény: #32090  ktamask
Én 5millióra vinném a béreket.
Megszavaztok engem is?
Akkor keresek egy megafont, es elkezdek őrülten szaladgálni az országban, meg utakat, hídakat lezáratok
ktamask szombat, 11:19

Magyar Péter 2027-től megduplázná a minimálbért, és a ciklus végére 2030-ra 1 milliós minimálbért ígér.
Várnám. Örülnék neki.
FR73 szombat, 11:18
Előzmény: #32085  Hathor
Nézd, szeptemberben vettünk kevés MOL-t 2678-ért, mostanra 16%-ot hozott, hamarosan eladom.
Tudom, más kockázat, meg nem nagy összeg, de egyelőre évente egy ilyen kör simán megvan. Ha nem a sáv tetején veszi az ember, akkor olyan nagy baj nem lehet.
És ez igaz OTP-re is, sőt, még szolídan de a Richterre is.
Rángatózik minden, főleg, mióta Trump lett a nagyfőnök.
ktamask szombat, 11:17
Előzmény: #32082  driver

Ha a DKJ 5,96%-ot ad, akkor BMÁP 2029/R1 sem rossz, ami most 7,36%-ot ad.
fél éves időtávon simán tarthatja még ezt a szintet, bár van visszaváltási költsége -1%, de akkor is 7,36-1= 6,36%.
Még ha kicsit lentebb is mennek a kamatok (lentebb mennek?), akkor is adna durván 6%-ot átlagban.
7,36/4 = 1,84
7,36/4 = 1,84
6,6/4 = 1,65
6,6/5 = 1,65
SZUM 6,98  -1 = 5,98.
HA nincs DKJ.
Hathor
Hathor szombat, 11:13
Ja és nem vagyok Fideszes még kindig. Már TVt sem nézek, híradót sem sokat hallgatok már még kocsiban rádion sem.
Az biztos ennyi félkegyelmű emberre nem szavazok, mint aki bejrlentkezik itt világmegmentőnek. Inkább el sem megyek szavazni.
Másnak, Nektek sik sikert.
Marad nekem, ami jut.. azzall gatdálkodom.
Panaszkodni nem fogok, mert látom mi megy at országban, csak kimegyek a városba és minden menőbbnél menőbb. Kocsik, ruhák, nők, ékszerek, kütyük, plázák. Pénz, csillogás. 
Nem látom az egyre nagyobb nyomort, csak a Fidesz elleneseknél
Hathor
Hathor szombat, 11:07
Az SZVSZ nagyon jó USA meg leminősítve
https://www.portfolio.hu/gazdasag/20250516/leminositette-az-egyesult-allamokat-a-moodys-761847
Amúgy még mindig nem értem hogy tudtok itt Magyarországon tőzsdezni csúcsok mellett, ha minden fos itt? Nekem nem fos minden, mégsem veszek semmit ilyen árazásokkal. Igaz régóta, de marad a kényszer állampapírom
Hathor
Hathor szombat, 11:03
"Szvsz jobb"
Ez jo
Mert most nagyon rossz minden. 
Közben észnélküli tőzsdei menet van a nagyon rossz országban, millás fizukkal
Stayerke
Stayerke szombat, 10:47
Előzmény: #32080  Boby
De szar lesz majd agymosott Fideszesként megtapasztalni, hogy Orbánék után is lesz élet (szvsz jobb)... Már előre látom 1-2 kollégámat, ahogy inkább harapdálja a száját, de nem fogja beismerni a pozitív változást!
driver szombat, 10:39
Előzmény: #32067  Lou70
Mivel mindenképpen szükséged van jövő májusig, ezért DKJ. A D260429 DKJ 5,96% hozamot hoz most ha lejáratig tartod. Kérdés viszont, hogy van-e elég elérhető az államkincstárnál. 
Ha nincs akkor vagy másik DKJ vagy a MÁP+ biztosít évente 5 munkanap díjmentes visszaváltást.
A mostani MÁP+ sorozat (N/2030/M5) 2026.05.29-én fizet kamatot és ez viszont már késő lehet neked.
Másik állampapírban ezért nem éri meg gondolkodnod, mert ha mindenképpen kell a pénz akkor még az a rizikó se legyen, ha esetleg valami változik a visszaváltási feltételekben.
Rincewind2 szombat, 07:51
Előzmény: #32076  bronz
A csirke farhátról ne is beszéljünk.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek