Én pl ismerek olyan 50 év felettit is, aki akivel nem ért egyet vagy nem képes megcáfolni, azt egyszerűen letiltja,hogy ne tudjon szóhoz jutni az illető. Rohadt egy világ van!
Gazdasági döntésbe nem helyes politikat keverni. Ha oroszok kibocsátanának 10%os dollar kötvény a világ minden pontjáról lekötnék. Mindenféle kacskaringókkal de amcsik is simán. Ilyen kamatot egy eletben max 1x 2x kaphat a polgár. A 80as evekben volt talán 33%os kamat pont a most megokosodott Békesi idején.
Bizonyos kor felett, kb minél jobban 50felett, mindenki csak fújja a saját igazát. És mindegyik azt gondolja neki van igaza és nem is értik miért nem érti ezt meg a többi. Kevesek sajátja a életünk végéig mindenből tanulni képlet.
Illetve a cikk mondanivalójához jobban illeszkedően: megtehető, ha valaki politikailag úgy gondolja és nincs öt-hat éve tbszre, hogy tbsz (nem támogatja a jelenlegi kormányt, de 26ban váltásra számít) aztán 26ban feltöri majd leadózza a két évi hozamot. A cikk ilyen politikai-pénzugyi tudatosságot javasol. De gondolom ez egyértelmű volt, csak tisztázásilag, nem befektetési javaslat, stb, stb.
Ezt irta le fire is itt: #26223 Akkor én emelem a tétet, még igy, hogy a középosztály finonszírozta az államadósság egy szemmel látható részét lassítottuk a lecsúszást azzal, hogy ez olcsóbb lett az államnak, így kevesebb pénzt kellett máshonnan elvonnia. Emberünk nagyot akart írni, de keveset fogott sajnos. De mielőtt bárki nekem esik különösebben én a fix 4.2%-os szab fel jelzálogommal operálok és bőven nem csak állampapperben, sőt, kisebb része az a portfóliómnak :).
Igen. Mondjuk én a 69. évemet taposom. 2024-ben még nyitottam TBSZ-t, idén már nem tervezek. De igazad van, akinek van rá 5-6 éve, az a TBSZ adómentességgel már nem esik a példa alá.
Fektételezve hogy móricka sem csak egy évig tervez az életével a mgfejtés tbsz. Amíg még van. Nem túl yolo, de tételezzük fel móricka nem húsz éves, azért van tőkéje.
Móricka esettanulmány: Szabad készpénzecskémből 1000 Eurót 412 árfolyam mellett befektetek év végéig, amikoris mondjuk 452 az árfolyam: 1) ÁK EMÁP 2,86% kamattal lesz belőle 1.028,6 Euro, netto hozam 28,6 Euro azaz 12.927 Ft. 2) Eurós befektetési alapba rakom, például 6% hozamú kötvény alapba. Lesz belőle 1.060 Euro. Örülök ám, jaj de jó, sokkal jobb az eredmény, mint az elsőnél. Csakhogy ez brutto, az alapkezelőnek le kell vonnia az adót. Megnézi, forintban mennyi volt a bekerülés (412.000 Ft), mennyi volt forintban a visszaváltáskori érték (479.120 Ft), a kettő különbözete (67.120 Ft) az adóalap, ennek 15+13%-át (18.794 Ft) kell levonnia. Ez a levonás Euróban történik (18794/452=42 Euro). Ezért a netto kifizetés 1.060-42=1018 Euro lesz. A netto hozamom tehát 18 Euro, ami lényegesen rosszabb, mint az adómentes EMÁP esetében. A Móricka példában az egyszerűség kedvéért nem vettem tekintetbe be- kiszállási költségeket, számlaköltséget, stb. Arra szerettem volna a példával rávilágítani, hogy a 2025-ben esélyes erős forint árfolyamromlás miatt nagyon meg kell nézni, hogy a devizás befektetésünk forint adóvonzata nem fogja-e a várt hasznunknak tekintélyes részét elvinni. Próbáltam valamennyire plauzibilis példákat hozni. De ad abszurdum kiszámolhattuk volna, hogy a példabeli befektetési alap 0 hozama mellett az Euro tőkénkből mennyit vinne el az adó a nagy semmire.
Te kb a menthetetlen kategória vagy! Egyszerű szöveget nem vagy képes értelmezni,ha két tőmondatnál többet tartalmaz."Ezután amellett érvelek, hogy az Orbán-rendszer gazdaságpolitikájának egyes speciális, egyedi elemei, az EU-ban megfigyelhető Magyarországgal kapcsolatos egyre erősödő fenntartások, a 2024 év végére kialakult kifeszített költségvetési környezet miatt 2025-ben egyedi helyzet alakul majd ki. A rendszerrel szemben kritikus hazai középosztálynak most lennének olyan – teljesen legálisan használható – eszközök a kezében, amelyekkel tudatosan élve megakadályozhatná az Orbán kormány 2026-os választási győzelmét: ehhez pusztán változtatnia kellene eddigi pénzügyi gyakorlatain"
@Body: Nincs 17,6-19,1%-os PMÁP, veszik a FIXMÁP-ot.... 6,5%-ért is, megállás nélkül. Valakinek a szar is jó. PMÁP-ot "büszkeségből" nem vettünk volna... ? Ők csinálták-kreálták ezt a magas hozamot, aki akart, élt a lehetőséggel. (kb. senkit nem érdekel mitől ennyi az annyi). Ők is élnek ezzel a lehetőséggel, tuti, csak, hogy tömjék a zsebüket. Nem is értem miért nem maradtunk a régi MÁP+-ban, most adna 6%-ot a 19,1% helyett.
A gazdaságpolitika és a politika csúsztatja le sz országot. Ha nem vett volna senki PMÁP-ot, akkor találtak volna más finanszírozási forrást. Rengeteg pénz keresi a helyét a világban. Naív dolog azt hinni, hogy másképp lett volna.
de ezt alá is támasztotta az ország lecsúszásán kívül vmivel, csak én siklottam át fölötte, vagy érjem be azzal? az is egyfajta pénzügyi tudatosság, persze nem feltétlen good karma, hogy ezt az országot lecsúsztatjuk majd mint a használt wécepapírt eldobva kezdünk egy másikban, vagy mi ebben a lecsúszottban is kitűnően ellavírozunk, a "többi meg le van szarva, hisz azok annyit is érnek".
Magyar Állampapír tulajok