Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Tihamernak eleg lenne nyomas allo garazs ajtokat felszerelni es nemi sziloval, pur habbal kinyomni a garazs repedeseit, mehetne az azeri gazvezetek vege Kanizsara :)
Tüntethetnek amennyit akarnak. Ehelyett felkereshették volna vidéki rokonaikat márciusban, hogy térjenek észhez. Itt egy tüntetének csak akkor lenne hatása, ha nem párszázan sétálnának a körúton, hanem párszázezren.
https://kiszamolo.hu/nap-abra-2-ingatlanhoz-jutas-ausztraliaban/ "Tudom, Ausztrália messze van, de valószínűleg az egész nyugati világban ugyanaz a trend. Az emberek egyre később, egyre nagyobb hitellel tudnak csak ingatlant venni.Az első ingatlanukat vásárlók életkora:
Azok akik esést várnak, mégis hány %-os esés esetén akarnak beszállni? Mert vannak néhány a fórumon akik ebbe a "Na majd akkor" kategóriába esnek. Az ingatlan birtoklása az idő előre haladtával bizony egyre nehezebb lesz, ezért nehezebb is lesz a vásárlás. Ezt kell megérteni. Az ingatlanok most még egy tágabb , később egyre szűkebb társadalmi körben fognak koncentrálódni. (Értem ezalatt, hogy valakinek a mostani 3-4 ingatlan helyett 8-10 lesz, mert megveszi olyanoktól, akik nem tudják fenntartani.) Tehát, ingatlant akkor kell venni, amikor van rá pénz.Ha most van, akkor most kell venni.
Szvsz felesleges eladni ingatlant a gazdasági ciklikusságot kihasználva. Egyszerűen nem éri meg. 1. A vagyonszerzési illeték (4%), az ügyvédi költség (1-1,5 %), az ingatlanos illetéke (3-5 %), egyéb költségek, stb. miatt. 2. Plusz az éves bérleti díjak %-os hozamai (évente 4-5 %). Ráadásul nem is biztos hogy oly nagy mértékben csökkenni fognak az ingatlanok nominális árai, mint 2009-2013 között (mínusz 25 %). És ez 4-5 év volt, ami éves 4-5 % csökkenésnek felel meg, ezt meg hozta a bérleti díjak bevétele és akkor nem is beszéltünk az 1-es pontban megfogalmazott költségekről. Ezért szokta mondani a jó öreg szlogent tihamér: Maniában tartani ❗✔️ Válságban vásárolni ❗✔️ Én folyamatosan gyűjtöm a tőkét és PMÁP-al, fizikai arannyal, továbbá CHF-ot vásárolva próbálom kibekkelni a következő éveket. Majd 4-6 év múlva újra vásárolni fogok ingatlanokat. Nos, ez a tervem, eddig bejött. Tehát, Maniában tartani ❗✔️ Válságban vásárolni ❗✔️ Csak alkalmazni kell erős idegzettel, jó időzítéssel, sok sok türelemmel. Sokszor ez kell a páromhoz is. De megéri 👍
Én csak kis hal vagyok 1 db kiadott bp-i ingatlannal, amit ráadásul könnyen lehet, hogy az árgörbe tetején sikerült megvásárolni. Ennek ellenére eszemben sincs pánikolni vagy az eladáson gondolkozni. Ha tényleg megszivat a gázáremelés (házközponti fűtésű a lakás), akkor is csakis előre fogok menekülni, és próbálom feljebb pozicionálni a lakást energetikai és esztétikai felújítással. A jó lokációkban nem számítok tömeges kiárusításra, csak kis számú kényszereladásra, emiatt nem várok 10-15%-nál nagyobb áresést. Így a shortolás (most eladom és olcsóbban visszaveszem) nekem a 4% illeték miatt csak 3 éven belül tűnik kifizetődőnek. De a 3 évet én túl rövid időnek érzem ahhoz, hogy eladjam a jelenlegit, kivárjak egy trendfordulót, egyértelműen felismerjem a trendfordulót, és még olcsón újra vásárolni is tudjak. A most elszállt gázárak szerintem maximum 2 évig maradnak így, azt legrosszabb esetben bérlő nélkül kibekkelem, ami nekem 6% bevételkiesés. Amint megoldódik Európában az orosz gáz kiváltása, le fognak menni az gázárak, mert onnantól a ruszkiknak be kell szállni az árversenybe. Villany terén 2 év alatt nagyon sok megújuló beruházást lehet tenni. Emiatt azt gondolom, hogy a jelenlegi helyzet a rezsidíjakkal legfeljebb egy 2-3 éves korrekciót hozhat. Egyelőre várom a kormányrendeletet a konkrétumokkal, és ha úgy alakul, akkor még aznap hívom az ajtós-ablakos cégeket. Mert náluk viszont komoly áremelésre számítok.
Hétvégén beszélgettem két szakemberrel (ács és hőszivattyú szerelő) egymástól függetlenül mondták hogy nem is baj ha lesz egy kis recesszió mert már nem bírják ezt a hajtást ami évek óta megy.
Kedves Infin, Ha jól értelmezem, akkor jelenleg nem kíván vásárolni, így ehhez igazodván ezeket tudnám hozzáfűzni a gondolataihoz, tapasztalataihoz: - Kérem dőljön hátra, s nézze a " mozit " a vegyes folyamatokkal... Így fog tudni időben lépni, ha szükséges ( adás-vétel ), jelenleg mást nem nagyon lehet tenni. - Az újépítésűek piacát, s a hatásait az építőiparra Berlini ismeri mélyebben. - A bérleti piacra is lesznek érdekes hatások, s mivel ebben jobban érdekelt jelenleg, ha javasolhatom, inkább ott készítsen részletesen "a, b, c, d" forgatókönyveket. - Az Euró kérdésre azt tudom hozzáilleszteni, Matolcsynak van egy könyve amely részletesen kifejti, hogy az Euró mint pénz, hosszabb távon bukni fog s eleve kudarcra van ítélve, mivel Amerika védeni fogja a Dollárt minden erejével. Megjegyezném, hogy a könyv megírása körüli időben vásárolt be a kormány az aranyból. - Tegnap belinkeltem az Eu törekvéseit, érdemes elolvasni. - Jelenleg a lakáspiacon nem számít más, mint a "nm" ár. Ebből kiindulva lehet jó vételeket találni... - A költségvetésben jelenleg 2025-ig szerepelnek ösztönző támogatások, az más kérdés, hogy ezen összegekből mekkora hányad fog a bankoknál landolni. Bárhogy is gondolom a piac jelenlegi működését, fenntartom a jogot arra, hogy a kormány bármilyen intézkedésével új helyzetet fog teremteni 🤷♂️.
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link