Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Ez feligazsag, mert lehet jol jart az aki 3 eve vett ingatlant, de lehet 3 ev mulva az arak ott lesznek mint 3 evvel ezelott... szoval status quo szerint akkor jart jol ha most eladja es tutira fektet be vmi masba ( kar h ilyen nem nagyon van... )
"sok termelőt ismerek, nem egy barátom általában 100-300 ha-onn gazdálkodnak, kis közepes gazdaságok ezek" idén 75 ezer ft/hektár volt a támogatás. 300 hektár után kapott az a szegény ismerősöd munka nélkül 22,5 millió ft-ot. Cserében ki kellett töltenie neki egy nyomtatványt. Szégyelje magát aki ezek után neki áll sirni.
Nem érdekel, hogy igazam lesz vagy sem, csupán az aktuális folyamatokat tudom leírni, amit legalábbis tapasztalok és olvasok. S az információ hegyek közt keresem az összefüggéseket. A hitelezéssel kapcsolatban csak annyit, hogy 2012-ben is voltak hiteles vevők, igaz kevesebben mint a kp-sok. A magyar mentalitás még mindig az általánosságban, hogy saját ingatlan legyen. Ebből fakadólag jobban bíznak az ingatlanban mint eszközben, mint pl. részvényekben vagy állampapírban. S a tranzakciók többsége az "eladom és veszek mást" - erre írtam, hogy nagyon kicsi a nullára redukálás esélye egy egészséges környezetben. Nekem nem azzal van bajom, hogy merre megy a piac, meg az élet, hanem azzal, ahogy egyesek lesarkosítják az egészet. Berlini sem azt írja, hogy minden sunshine s csak felfelé , hanem leírja a mindenkori ingatlan piaci helyzetet, s az abból várhatóakat a tények nyelvén. Persze most borulás van, s nincs kiszámíthatóság. Olyan világot élünk most, ahol csak a jelen számít, s szinte mindennap változik valami. Nem a mindenkori kormány fog minket megmenteni, s ezt nem is lehet elvárni tőle, hiszen akkor hol marad az egyéni felelősség? Az élet számtalan kitekintője megvolt már itt a topikon, s le lett írva, hogy mi várható, ám mégis megy a prüszkölés meg a tagadás... Pl. akik 2-3 éve várták az áresőt ( annak ellenére, hogy Berlini nagyon tisztán leírta a folyamatokat) pedig megvolt az élethelyzetük az ingatlan akkori vásárlásra... S most meg még távolabb kerültek tőle... Nos, én nem láttam egyetlen olyan megnyilvánulást sem, hogy pl. : "Köszönettel a tisztán látásért Berlini, s milyen jól döntöttem, hogy megvettem akkor az ingatlant" , vagy pl. igazad volt Berlini, a francnak hallgattam másokra... Ám most, hogy külső erők is hatnak nemcsak az ingatlan piacra hanem konkrétan a gazdaságunkra, most megy az össztűz, hogy: "nem megmondtam x éve már, hogy ez lesz"...
Én ismerek földtulajdonost, aki abból él, hogy az Unió fizet a föld után. Nem is dolgozik. Kiadja a földet megművelésre és elvan mint a befőtt. esze ágába nincyen más munkát keresni magának, ha már a földműveléshez , állattartáshoz nincsen kedve. Igen, ezek a szemét felvásárlók. Ugyan miért nem látom ha egy falunk keresztül utazom, a porták előtt a standokat? Szivesen fizetnék 1000ft-ot egy kiló gyümölcsért és nem egy hetes szállitás raktározás utáni lottyadtat kétszeres áron a boltban. Megy itt ezerrel a sirás, csak dolgozni nem szeret senki. De ez igy volt már 40-50 évvel ezelőtt is. Diákként mi szüreteltük a tokaji szőlőt miközben a gazda üdült valahol.
Mint a.disznóvágás: éveken keresztül etetik, hizlalják, esetleg még meg is simogatják, majd megkergetik egy szép nagy éles késsel. Szegény malacka sem erre számított, fognak még sokan hasonlóan pislogni…
A földművelők arany áron adják el... Nos javaslok egy vidéki túrát, beszélgetni földművelőkkel műtrágya 1 éve 23 e, fél éve 61 e, ma 83 e ft.. aszály van az öntözés egész éjjel megy, hogy legyen egyáltalán termés, a villamosenergia áremelkedésebe most nem mennék bele.. közben a felvásárló 100 ft 6 kg árat kínál 1 kg krumpliért, pestre felhorva kapnak érte 200 ft-ot egy javaslatom lenne, vegyél át egy ilyen gazdaságot és halálra keresheted magad, ja és sokan éjjel nappal a földeken dolgoznak, hogy neked legyen mit enni. ha még a gázolaj ára is piaci lesz akkor nem tudom mi lesz. ha nem ismersz egy paicot akkor kár általánosítani, azzal az árral amivel te találkozol a boltban annak a töredékét kapja a termelő. sok termelőt ismerek, nem egy barátom általában 100-300 ha-onn gazdálkodnak, kis közepes gazdaságok ezek sokan fontolgatják, hogy abbahagyják vagy 1 évig pihentetik a földeket, na az még szép lesz
Az utobbi egy evben is csak rohogni kellett a kulonfele sporolasi otleteken, amik nyugaton elokerultek, MZP-t pocskondiazni, Gulyas a kormanyinfon is elmondta mindenkinek joga van a nagyfogyasztasu autojat kozpenzbol tamogatva teletankolni, meddig soroljam meg, hogy a trollkurzus mennyiben nem sugallta azt meg a haboru kirobbanasa utan se, hogy kicsit vissza kene venni a tempobol. Az ostoba szavazoik nagy resze meg meg mindig eljeneznek nekik. Az elmult 12 evben a fidesz 3M embert tajgetosz pozitiv iranyba teritett el, nem volt itt semmi osztonzes, meg simogatas, hogy kicsit sok lesz ez igy. Nem, telibe kellett nyomni a gazt. Agyhalott ez a nep, kar volt visszajonnod.
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link