Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
kihagytad hogy a fát összekell vágatni,hasittatni, stb. lesznek bajban ott az emberek. borsodból a maradék paraszt is elmenekül akkora lesz a szmog a füst. de nem csak ott..
nagyanyámék is szidják, sőt midnenki ,már tultolja. rezsi: várjuk meg a közlönyt majd aztán okosabbak leszünk.
Törölt felhasználó2022. 07. 17. 11:13
Előzmény:
törölt hozzászólás
Értem én, de pont nem a szegény a kisfogyasztó, mert rossz a háza, rossz a fűtése, stb. A gazdag meg fél évig nyaral és ő kap kedvezményt, mert nem fogyaszt sokat.
Mert most ukrán jön sok. Különben meg az özvegynek kerestem megoldást a 100 nm-en. Én is ismerek ukránt, semmi gond. De a Zelenszkíjt, ha ismerném, akkor letagadnám, mert szégyen a faszi.
hat.. a drasztikus megoldasokban hiszek. a magyar a szep szobol, a keresbol, a celzasbol, a figyelmeztetesbol, figyelem felhivasbol, noszogatasbol nem ert, nem tanul. akkor jojjon a pokol. minel elobb.
Igazad van. De az sem megy, hogy 10 éven keresztül beetetni és utána egy csapással megölni. Kb 6 évvel ezelőtt a rezsiharc úgy állt, hogy az alacsony energiahordozó árak miatt az államnak nem kellett kipótolni a dijakat. Akkor kellett volna fokozatosan visszavonulni és tavaly meg idén egy puha átmenetbe pénzt ölni. DE! 10 éve folyamatosan nyomatni kellett vona az energiatakarékos megoldások terjesztését. Németországban mát 6-8 évvel ezelőtt láttam az autópályáról kisebb városokat, ahol ráláttam a városka házainak tetejére. Már akkor minden második háztetően napelem vagy napkollektor volt.
Aludtam evekig konyhaban es eloszobaban kempingagyon tindezserkent, kulonbozo lakasokban, alberletekben. Volt ilyen kerdes is reggelente: "mit legyen reggelire? kakao vagy majkremes kenyer?" mert mindkettore nem jutott. nehezen tudok szolidaritani a 100nm es maganyos hazikos nagyikkal.
Törölt felhasználó2022. 07. 17. 10:54
Előzmény:
törölt hozzászólás
De hát így is ők szívnak, mert pont az alsó 5 decilisben laknak egy óra mögött, egy címen, hogy megéljenek. A Fidesz szerint a villanyóra a fogyasztó és nem a 4-6 ember, aki egy lakásban lakik.
Nem nem adnek allami tamogatast. Oldja meg mindenki maga piaci alapon. Ha nem tudja, akkor adja el. Hamar a helyere kerul igy majd a madarcsicsergos agglos haziko ara.. nem volt eleg a torzitasbol?
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link