Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
még annyise, nyár van, hosszuak a nappalok, nemkell füteni, a klima kell de szerintem a kettő nincs egyensulyba, sok közvilágitás ünnnepek stb , még ugylehet idém eltölrik, németbe ahol dolgozom, külön csoportok vannak felállitva , energia optimalizására, mi mennyit fogyaszt hogyan lehetne keveebbet stb, pedig ugymondom a cégen 60 szazalékát a rezsinek maga termeli, napelemek, szélturbinák, vizenergia, geotermikus faszomkalandja, és mégis, a vas acél a megszokott méret minőség már régen nem láttam, lekapcsolatatják a villanyt a munkaterületen stb, és ez németorszag, ösztöl kurzarbaeit van betervezve. azé az durca.
LEgalább tőkeáttétellel nyomja berlini az ingatlanspekát? Mer azt minimum úgy kell csinálni, akkor lehet kaszálni. :)
Törölt felhasználó2022. 07. 17. 10:03
Na a villanyfűtésesek fellélegezhetnek. "Dömötör Csaba mai jelzése egyértelmű visszakozás a szerdai Kormányinfón Gulyás Gergely által vázolt kategorikus válaszhoz képest, amelynek az volt az üzenete, hogy aki csak áramot használ, mert például az elmúlt évek beruházásaival átállt áramalapú fűtésre, az nem viheti át a gázpiacon megspórolt fogyasztását az árampiaci fogyasztásába, hogy ezt figyelembe vehessék a rezsiszámlája végösszegénél." SZÁ NAL MAS teljesítmény ez egy jogászkormánytól.
Egy KATA-s soha sem volt hitelképes. Azt ugyanis még minimálbéresnek sem tudták be a bankok. Kereshetett egy milliót is havonta, attól nem lett hitelképes. (Tudom mert én is voltam KATAs) - https://bank360.hu/blog/hiteligenyles-kata - A hiteligényléshez a NAV által kiállított jövedelemigazolásra van szükség. Fontos, hogy a NAV csak a kiszámlázott jövedelmed 60 százalékát veszi figyelembe, így például ha egy hónapban átlagban 600 000 forintot számlázol ki, a jövedelemigazoláson csak 360 000 forint fog szerepelni.
Ez tudod hogy megy? Úgy, hogy a megrendelő sokszor előre megmondja, mit szeretne látni... Vagy tudod, hogy milyen eredményt fog kifizetni. És itt PwC, meg hasonlókról van szó.
Nyilván nagyobb a rálátásod a piacra, és könnyen lehet, hogy igazad lesz. Amiben nem értek egyet, az a lakosságnál lévő pénz sorsa, szerintem nagyon gyorsan leapasztja a tartalékokat az előttünk álló energetikai és élelmiszer problémák. Nem tartom fenntarthatónak a “kismásfeles” panelok 35-40 milliós árát, pont, az ezt célul kitűző társadalmi rétegnek nem lesz egy vasa sem, kivéve persze s befektetőket, ennyiért viszont nem gondolom, hogy nekik még kéne. (25 - ért már én is mozdulnék, nem tartom elképzelhetetlennek, hogy eljöhet még ez az idő.) Akinek pedig marad, elbizonytalanodik, a potenciális hitelfelvevő nem mer lépni, a készpénzes pedig lehet nem kockáztat és az állampapírok közel 15% -os irányába fordul. Kb 80% - ban ingatlanokban ülők, ha úgy gondolnám biztosan igazam van, már piacra dobtam volna pár hónapja az egyiket (V. ker garzon), de talán pont ebben a szegmensben tudnám elképzelni akár még az (külföldiek által generált) emelkedést is az EUR/forint arány esetleges romlása miatt.
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link