Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Még idén meg fog nőni a közmű cégek kinnlevősége. Tihamérnak igaza lesz, jön a tél, és ez sok gondot fog okozni. És itt nehéz lesz moratóriumozni, mert az állam saját maga ellen nem szokott moratóriumot bevezetni.
A minap sopankodtam a videki korszerutlen nagy csaladi hazak aran. No ennek itt a vege. Kiszamolgattan hogy 4 lakas arabol jon ki fureden egy normalis haz...Ha az ingatlanarak tulfutottek akkor az aglo/videki hazake hatvanyozottan volt az. Mert ugye futeni+ bejarni melozni. Ennek mar meg kellett valtoznia. Es most szetvalik az ollo korszeru es korszerutlen kozott. Ez a rezsicsokkentes egy magyar torzszulott otlet volt. Aki eddig nem erzte, most fogja. Lesz itt meg haddelhad.... En orulok neki hogy megleptek, a nemzetkozi megitelesunk miatt. Szegyen volt ez igy. Es atvertek az embereket akik mentek a nagy hazakba. Sokan vagyunk itt akik takarekoskodunk, megnezzuk mit hova (itt is azert vagyunk). Van aki csak a sajat karan tanul de a jovo megkivanja!!!
Én felvettem egyik családtagommal egyszer a fonalat rezsicsökkentés témában, de lepattantam róla, mint annak a rendje... Ja Ő pl. nem követi napi szinten a fejleményeket, néha felüti a fb-ot, megirja neki a számokadatok, hogy gyurcsány a patás ördög, és bumm, így lesz a fidesz szavazat.
Amúgymeg túl van dimenzionálva ez a ki mire szavazott. A gáz importára piaci, az olaj, a patkószeg, illetve akármi-bármi szintén. Hogy ebből mit eresztenek a lakóságra szocpolitilag az politika. Mikor elfogy a pénz, eljő az szembesülés a valósággal. Jah, a 4-700 ft/köbméter importáru gáz nem 95 ft? Elosztás után, kiskerben. Hát nem. Az ki van zárva, mert nem bírják kifizetni. Mi? Az elmúlt 100 év legsikeresebb 10 éve után? Vau.. .
7700 Ft-os villanyszámla 2 max 3 főig működik, takarékosan, nem villanybojlerrel. Gyerekenként jár vmi plusz. Sztem a részleteket még maguk sem tudják, most fognak kialakulni.
A kormánynak nem ez a dolga. Megakadályozni, hogy kialakuljon. Olyanok picsognak akik nyaralaskor 1500 ft-os lángost tolnak. Nem sajnálom én, csak az orriglátást nem tolerálom.
Kb. 50nm alapterületig még meg lehet úszni ha amúgy nincs semmi a lakásban, ami nagyon fogyasztja az áramot, de ez egy nagyon durva becslés, ha elszámoltam volna, nyugodtan szólj.
Alapítunk családvédelmi alapot erre a célra, ne izgágáskodj már annyit. Ha a hiteleseket se védjük meg, akkor tényleg le is lehet mondani nyugodtan a kormányzásról, úgy örökre.
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link