Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Érted te ezt. A normális pont az ellenkezője annak amit csinálsz Szakmai vita helyett jön a sértegetés. Antiszemitának béjegzel meg olyan embert akit nem is ismersz, a témában semminemű véleményét nem olvashattad. Nincs olyan ember ezen a fórumon, akibe bele ne kötöttél volna eddig. De ezt lehetne kevésbé alpári, kifinomultabb módon is megtenni, de még ehhez sem veszed a fáradtságot. Az én véleményem az, hogy annak ellenére, hogy te tünsz a legtapasztaltabbanak itt a fórum témájában amit eddig letettél az asztalra az nagyon kevés. Nekem nem hiányoznál ha úgy döntenél, hogy máshol piszkálódsz tovább.
es az hogy mi a normális azt megállapitani te vagy hivatott mint a rovid táv definiálására de mit is mondott ezzel kapcsolatban neked a biatlon szovetség? a hibás ténykozlést pedig a határozott ismételgetése helyes ténykozléssé változtatja a te gyakotlatod szerint vagy nem megegyeztunk, mi ingatlanosok, ugye?
Nem kell ezt túl litániázni. Egyszerűen viselkedj úgy másokkal szemben, ahogyan elvárod ezt viszont. És akkor megmarad minden a normális keretek között.
hogy mi a célom, motiváciom, hmmm egyik cél talán idotoltés (eric berne) motivácio? a covid elotti 13 évet azzal toltottem, hogy megprobáltam megfejteni embereket és mondokájukat, mondokájuk mogottes tartalmát ingatlan ugyekben, és a helyes megfejtéséim eredményeként kb 5 millio forintbol csináltak mára kb 250 milliot (kb a felét ajándékba kaptam, megkoszontem elfogadtam) a covid kezdetén ez azt hittem átmenetileg kerult felfuggesztésre a tevékenységem, és kerestem egyéb elfoglaltságokatt, és ma már, illetve kb tavaly nyár ota tudom hogy soha nem tér már vissza a covid elotti életem egy az egyben kozben belekostoltam a korábban nagyon nem ismert és félelmetesen veszélyesnek képzelt tozsdézésbe, ami ugy nézki hogy fofoglalkozásom kezd válni, kis lépésekkel fejlesztve, és novelve a tétet idén kicsivel 700ezer feletti realizált eredményem van, 4,2 millio volt az egyidoben megtett legmagasabb tétem, szerény osszeg, de nagyon elvezem a tozsde a gép elé kot, itt pedig kozben folytatom a korábban pénz, jelentos pénzt hozo vélemények jelejtéstartalmának megfejtegetését, nem csak abban az értelemben ami a tárgyra vonatkozik beloluk, hanem arrol is ami a véleménybol a kozlorol szol (természetesen az én iroményaim is részben rolam szolnak, van mikor kicsit, van mikor nagyon) ettol talán formában maradok és ez jol johet még ha idonként még talán aktiv leszek még vevoként vagy eladoként is az ingatlanpiacon, bár a szinte félállásnak megfelelo bérpeadoi szerepenhez sem baj ha formában maradok veled a jovoben nagyon tapintatosleszek, oszinte csak ritkán, és csak tok felszines dologban
Egyszer élünk, az álomotthon nulla megtakarítással, hitellel nekem vonzóbb mint egy putri. Egy spórolásból panel gettóban eltöltött gyerekkort szép ház és jó környék helyett már nem lehet utólag jóvá tenni.
Törölt felhasználó2022. 06. 02. 08:12
Előzmény:
törölt hozzászólás
A mi 47 éves több diplomás hölgy ismerősünk is kapott lakást. Hát azt sem tudja mit akar az élettől. Se gyerek, se férj, semmi. Szerintem összefügg a kapott lakással. Nem cserélnék vele. .
Sok ellenpéldát láttam erre a környezetemben. Nem gondolom, hogy jobb az, hogy végig kínlódja a legszebb éveit, miközben nem tud emiatt kibontakozni/vállalkozni, vagy csak olyan munkát végezni, ami boldoggá teszi, mert 40 millás lepukkant panelra kell a pénz. Amit írsz, azt inkább nevelésben, a gyerekkel való nemtörődésben látom, mert van olyan példa is, hogy csak nyomják a gyerekbe a pénzt értelmetlenül, mert ezzel kompenzálják, hogy nem foglalkoznak eleget vele.
Szia, itt mindenkit átkoznak aki nem úgy gondolkodik összességében, mint az ide írók 95%-a, pacsi. 🤚🏻Emlékszem tavaly itt 1 ember írt aki végül vett lakást de átkozták a döntése mellett, mai napig jól döntött. Volt altavaly év elején a fórumon egy karrierista lány aki szintén nem tudott dönteni, nem írta mi lett a vége(plusz letörölte magát) de Őt is átkozták jó sokáig.
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link