Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2022. 06. 02. 10:31
Előzmény: #164837  Törölt felhasználó
Orbán 12 év alatt újra teremtette Kádár népét. Azért fogja most a fejét, mert ahogy a 2000es évek elején a "szakértők" elhitettek a néppel, hogy a frank és Euró ára Ftban maximum 5-10 százalékot változhat, Orbán emberei azt hitettek el, hogy az infláció és ez energia hordozók ára nem változik. Ez baj, de a nagyobb baj, hogy nem törekedtek arra, hogy a lakosságot azirányba tereljék, hogy váratlan helyzetekben is pénzügyileg megállják a helyüket. Ezért kellettek az arstopok, már a háború előtt. Míg Nyugaton a lakosság a mobilitás irányába ment el, nálunk a cél a saját ingatlan volt. Óriási a különbség.
OTP69
OTP69 2022. 06. 02. 10:28
Sziasztok. 
Garzont (befektetésre, kiadásra) keresünk a 13., 4. és 14., 15.kerületben. Sok megtekintes után ar értek arányban a 15-ben (Rákospalota) találtunk egy 28nmes jó állapotú földszinti , világos,  kb 9 lakásos , utcára néző lakást, 22.5 millió az irányára bár nem enged sokkal többet (sot mindenki állítólag emel egy hónapon belül, igazit pl.: EUR HUF árfolyamhoz…) 
15. Kerület lett volna az utolsó listamon de ehhez az árhoz nem kellene sok hitel (max 2 millió) és felújítani sem kellene. Mit tanácsolták, ne várjunk sokáig mert az infláció miatt úgysem számít ha lesz (egyáltalán) korrekció? Van  6db 8 éves fundamenta megtakarítás,  emiatt nem jöhet számításba nem lakáscélú felhasználás ….(amúgy lekotnem vagy részvényt vennék..)
Kicsi idegenkedek a 15. Kerülettől, mi a véleményetek inkább több hitel és a többi kerület?
Köszönöm szépen! 
berlini
berlini 2022. 06. 02. 10:27
Előzmény: #164834  greenman76
Voda választását konkrétan én sem értettem, de hogy akkor gyorsan vett az számomra az egyedüli jó döntés volt.
Támogattam is benne.
2019 elején egy esküvőn voltam.
Unokaöcséimmel egy asztalnál ültem és beszélgettünk az ingatlanáremelkedésről, ami  2015-től volt és úgy tünt hogy ez már igy megy tovább. 
Figyelmeztetőleg szóltam nekik, hogy előbb vagy utóbb ki kell hogy fulladjon a rally.
Egy hónappal később olvastam a demográfiai csomag felturbózásáról.
Akkor esett le nekem, hogy ez tovább fog menni felfelé.
Ezek mindent megtesznek a további áremelkedések fenntartása érdekében.
Elkzedtem irni ebbe a fórumba, mert pont ezt akartam megosztani másokkal is.
De gyorsan hozzáteszem, hogyha 2019-ben valaki biztosra mondta volna a járvány és háború kettős katasztrófáját, akkor én sem gondoltam volna, hogy ma a 2019-es árakhoz képest vidéken lesz olyan város ahol kétszeresek ma 2022-ben az árak és Budapest többségében is 30-40%-kal magasabbak. (Uj lakások mindenképpen.
Törölt felhasználó 2022. 06. 02. 10:20
Előzmény: #164826  berlini
Ezek az értékek nem érdeklik az embereket. 
Amire régen azt hittük, értek, az már gyakran nem az. Szellemi, erkölcsi értékek szinte egyáltalán nem léteznek. Az oktatás már nem igazán fontos, az előre jutás se, mert már elhomalyosultak a célok. Amikor fiatalabb voltam, gyakran az járt a fejemben, hogy egyszer majd külföldön, pl. Angliában akarok dolgozni. Ez össze is jött, bár most Budapesten élek. De volt célom, amit elértem. Magam számara a célokat tartom fontosnak, ugyanakkor tudom, ezek csak az én céljaim. Szerintem sok embernek nincs célja, ezért szavaz arra, aki a leghangosabb : "Gyurcsány alatt jobb volt ? Teszem az X-et jobbra." 
berlini
berlini 2022. 06. 02. 10:20
Előzmény: #164833  pogramozo
A baj az, hogy kapálózhatnak itt a hátunkon még akár 20 éven át.
Közben még a bolgárok is elhúznak mellettünk.
Törölt felhasználó 2022. 06. 02. 10:20
A covid, háború, infláció csak a duma. Teljesen más oka van a gondoknak.Csak hát ugye van mire fogni és így nem kell vele foglalkozni.
greenman76
greenman76 2022. 06. 02. 10:19
Előzmény: #164801  Vodafonelive
Nyilván aki  2-3 évvel ezelőtt vett lakást jól döntött, én már nem bíztam benne, így lemaradtam jó lehetőségről.
Többségünk már évek óta a "vonaton ül", így foghatjuk úgy is fel a dolgokat, hogy dönthettünk volna jobban is és max elestünk azóta kb 10 milliótól, amitől az élet azért nem áll meg, egyszer fent, egyszer lent...
Viszont aki most kezdte az önálló életét, mint pl Te, annak egy ilyen döntés véglegesen megalapozza vagy kettétöri a jövőjét. Így, még ha nem is értek egyet esetleg a választásoddal, de magával a gyors cselekvéssel mindenképp, ezzel megadtad magadnak az esélyt a későbbiekre.
Hétszilvafás esete viszont mindegyikünk számára elgondolkodtató, szívesen kezdenék kiszállni néhány ingatlanomból, de példája óvatosságra int...
pogramozo 2022. 06. 02. 10:16
Előzmény: #164829  berlini
Ezek már csak kapálózások. Azt hiszik szembe mehetnek a közgazdaságtan törvényeivel. Az infláció megeszi az emberek diszkrecionális jövedelmét. Az unió szélén táncol az ország. Költségvetés romokban. Az unió kiismerte a vezért, meg is fogják leckéztetni. Aztán jönnek szépen a leminősítések, nem megszorítás nem megszorítás hátán. Forint nem ér már semmit. Vagy kamatot emel tovább az MNB, vagy török út. Újra eljött a value investing, és ez nem csak a részvényekre igaz, hanem az országokra is. Vagy kompenzál az állam a magas kockázatért cserébe, vagy jöhet a török út és a jegyrendszer. SZVSZ év végére meg lesz a 10% simán, kivéve, ha vége lesz a háborúnak, de a brüsszeli "harcokon" ez se sokat fog segíteni. Egyszerűen már mindenkinek elege van Orbánból az unióban.
Murdoch 2022. 06. 02. 10:03
Előzmény: #164829  berlini
Megnéztem az MKB kalkulátorát, 30M, 10 évre fixálva a kamat mértéke 6,86%. Fog ez még feljebb menni, ettől függetlenül 5-10%-os keresletcsökkenésre számítanak. Ez is megy még feljebb.
Törölt felhasználó 2022. 06. 02. 09:58
Előzmény: #164827  Murdoch
Ahogy nézem ez évekig lesz érdekes.
berlini
berlini 2022. 06. 02. 09:56
Előzmény: #164828  Törölt felhasználó
Ez igaz.
Mi meg szokásos módon megint elszalasztunk egy hatalmas lehetőséget.
EUs pénzekből lehetett volna 10-15 éven keresztül hatalmas fejlődést elérni szinte minden fontos területen.
berlini
berlini 2022. 06. 02. 09:54
Előzmény: #164827  Murdoch
Tegnap olvastam, hogy a Bankholding hitelkamatot csökkent.Még mindig emelkedő inflációnál eléggé furcsa.
https://www.vg.hu/vilaggazdasag-magyar-gazdasag/2022/05/lakashitelkamatot-csokkent-a-magyar-bankholding
Mindenesetre ez az első jelzés, hogy a sokak által idénre jósolt 10%-os hitelkamat mégsem jön el.
Törölt felhasználó 2022. 06. 02. 09:51
Előzmény: #164826  berlini
Körülnéznek, és megállapítják, hogy ahol a lentiek szerint kormányoznak, azokat előbb-utóbb leváltja a nép. Ezért aztán szóba sem jöhet az igazi modernizáció. Beszélni róla az nem kerül semmibe.
Murdoch 2022. 06. 02. 09:50
Előzmény: #164817  Törölt felhasználó
Vége bizony, de majd nyár után lesz érdekes a helyzet. Most 6,75% az egyhetes irányadó, ez is mászik felfelé. 
berlini
berlini 2022. 06. 02. 09:45
Előzmény: #164824  Törölt felhasználó
Körülnézhetnének.
Ugyanis a világ szerencsésebb felén nem ez a recept.
- magas szinvonalú oktatás, ami társadalmi mobilitást tesz lehetővé
- magas szinvonalú egészségügy (nálunk a súlyos betegek rehabilitációja fele annyira sem sikeres mint Németországban, ergo pocséklás a kiképzett nagy értékű munkaerővel)
- döntések decentralizálása (subszidiaritás elve alapján.) Ott dönteni, ahol a legtöbb információ áll rendelkezésre és a döntő grémium a leginkább érdekelet a sikeres döntésben) Nálunk minden fontos és kevésbé fontos dologban egy ember dönt. Általában rosszul.
- korrupció vissza szoritása. (Mindenhol jelen van, de nálunk latinamaerikai mértékben hasznosulnak csupán az állami pénzek, jó ha harmada hasznosul)
- nyilt vita minden fontos kérdésről. Ez nálunk azért nem lehetséges, mert az emberek többségét csak a kormány által kézivezérelt média éri el. Enélkül pedig nincsenek jól előkészitett döntések.
- innováció támogatása. (Máshol sem azért sikeresebbek mert többet izzadnak munkaközben. De tudják, hogy hol kell letenni az asztalra olyan valamit ami igazán értékes. Legyártani , összeszerelni, nos azt bármely elmaradott ország villámkezü dolgozói megtehetik.)
- szakképzés megreformálása, a még mindig milliós méretű funkcionális analfabéta réteg lassú felszámolása, megakadályyozni, hogy az ujratermelődjön.
stb.
Törölt felhasználó 2022. 06. 02. 09:43
Előzmény: #164824  Törölt felhasználó
Hétszilvafás a Fidesz egyik legmegbecsültebb állampolgára, mármint szavakban. Hétszilvafás dolgozik, mint a güzü, hogy fenntartsa az életkörülményeit. Ha kell, kifizeti a magán egészségügyet, rendesen fizeti utána az adókat a munkáltatója, ő is fizet elég sok ÁFA-t. Még autót is vesz magának és a feleségének is, annak adóvonzatával együtt. A gyerekei magánórákon tanulják majd meg mindazt, amit a közoktatásból kihagytak (pl anyanyelvi tanárral nyelvtanulás), és fizetni fogja a felsőfokú tanulmányokat is.
Hétszilvafás viszi hátán gazdaságilag a rendszert.
Ha megkapta volna az álomotthont fele ennyiért, akkor Hétszilvafás már nem lenne a rendszer barátja, hanem az ellensége, aki csak követelőzik, ahelyett, hogy dolgozna, mint a güzü.
You load 16 tons and what do you get?
Törölt felhasználó 2022. 06. 02. 09:34
Előzmény: #164820  Törölt felhasználó
Egyetlen egy terv van, az arra érdemes magyar tulajdonosi osztály kialakítása. Ennek egyetlen feltétele van, a választások folyamatos megnyerése, a 2/3 pedig a kényelmes megvalósításhoz kell.
berlini
berlini 2022. 06. 02. 09:33
Előzmény: #164820  Törölt felhasználó
Miért csodálkozol?
Bokros óta nem volt Magyarországon miniszter aki tudta volna, hogy mit csinál és annak milyen hatásai vannak.
(Nem véletlen hogy rá szavaztam 2010-ben mint az MDF miniszterelnök jelöltjére)
Törölt felhasználó 2022. 06. 02. 09:31
Előzmény: #164793  hétszilvafás
Nem rossz a helyzetetek, egy olyan ingatlant birtokoltok, ami a magyarok 90%-nak esélytelen lenne. Nagy valószínűséggel szükség lesz majd egy kisebbe költözésre egyszer a jövőben.
Az benne a sebezhetőség, hogy egyetlen vagyontárgyban van a teljes vagyonotok, és fel kell építeni más vagyonelemeket, miközben törlesztitek is a hitelt. Azt sem hiszem, hogy egyedül lennétek, mert a sikeres magyar középosztály ismérve a modern, hitellel terhelt ház, és a vadonatúj Dacia Duster lízingbe.
berlini
berlini 2022. 06. 02. 09:30
Előzmény: #164819  berlini
.... pedig egy kávézás még nem lett volna nagy kockázat.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek