Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Licitáltam is, magas licites voltam és elvitték, így jártam. Ha az idősebb kort megélem megmarad a 2 szobás panel vidéken addig is fizetem a részleteimet, megpróbálok kimászni pár darabból, decemberben ki lesz fizetve 1, marad még 5 törlesztés és szépen megy minden a régiben.
Khm-khm, több ezerszer leírtam, hogy az utolsó 6 lakás amit megnéztem (köztük az 1+1 szobásakat is) elvitték az orrom elől és már volt papír, minden ami kell ahhoz, hogy én vigyem el, csak tudod a készpénz nagyobb Úr. 🙃🙃🙃 A kamatperiódusokról Te is olvashatod manapság, ha rossz időben vált akkor megszívhatod 10+ évre és fizetheted. 😊
Cselovszki Zoltánnal beszélgettem néhányszor még nagyon régen (majdnem szomszédom volt), az akkor még álomnak tűnő Belváros Főutca programról. Éppen árultam ott a lakásom, de az általa elmondottak meggyőztek, maradnom kell:-)
Míg világ a világ ez mindig is így volt és így is lesz, a kondér körül lévők mindig is behozhatatlan előnyben lesznek... Nem ilyen körökben mozgok, így mindig is "kis hal" maradok, ezzel már rég megbékéltem...:-)
a rutinosak gyakran használnak ingatlanosokat, és néha csak azért hogy vizsgáztassák oket, és elobb utobb találnak néhányat akik nem csak szimpatikusak hanem értelmesek is, barátkoznak veluk, rendszeresen etetik, kávéztatják oket, na és faggatják az értelmes ingatlanos joval elobb tud a trendváltásrol, mint az megjelenik a neten nekem már 2012 nyarán felhivták a figyelmemet arra, hogy a bejovo telefonhivásaik száma elérte a válság elottit, és 13 nyarán elmondták hogy fofideszes ugyfeleik elmondták hogy oriási változás lesz, az egyiknek a felesége otthagyta a banki fonoki állását a saját vásárlásaik bonyolitását intézte foállásban és 13 nyarátol megjelent egy eros kulfoldi vevoi hullám a belvárosban akik joval tobbet is megadtak a cuccokért mint amirol az évek ota befagyott tulajok tudtak te a rozsadombon kattintgatva évekkel kullogsz az események után, az informácioszerzési modszered megváltoztatásával kerulheted el a bosszankodést
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link