Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Milyen árakon lehet hirdetni az ingatlan.com-on hogy valaki csak feltesz egy alaprajzot és semmi mást? Több kép többe kerülne vagy csak nem akar feltenni képet mi lehet a háttérbe?
...márha abban hisz, hogy a moratórium lejár miközben a többség az bajba kerül. És visszajutottunk ugyanarra a pontra. És erre irtam, hogy nem lesz autómatikus moratórium megszüntetés, ha a bankok kimutatása szerint ez bajba sodor csomó embert.
Nem vagyok abban olyan biztos, hogy mindenki kivár a moratórium végének a bejelentéséig. Aki kicsit is gondolkodik, nem az eladási dömpingben akarja piacra dobni a lehető legnyomottabb áron. A választásoktól épeszű ember nem remélheti, hogy ajándékká minősítik a kölcsönét.
Elmondom, hogy mi lesz a moratóriummal. A bankoknak, amióta a kockázatkezelésen szigoritottak 4 évvel ezelőtt, tartalékot kell képezni azon hitelesek után is akik késés nélkül törlsztenek. (stage 1) Át kell sorolniuk a stage 2 kategóriába azokat akik pontosan fizetnek, de vannak jelek arra, hogy változás állt be a hitelfelvevő jövedelmi viszonyaiba. Pld elvesztette az állását, amit persze be kellene hogy jelentsen, de a bank ezt amúgy is figyeli. Mihelyt megszünik a rendszeres munkabérátutalás erről azonnal figyelmeztetést kap a megfelelő osztály a banknál. Tehát a bank nem csupán a nemfizető (stage 3) hitelesekről tud. A moratóriumban részt vesz a hitelesek kb harmada. És bizony ezek egy része már landolt a 2. kategóribában. Ezekről az MNB is kapja az összesitett, aktuális statisztikákat. Ha ebben júniusig nem lesz nagy javulás, (ami persze jó lenne ha lenne), akkor az MNB a kormánnyal nem fogja hagyni a moratórium kifitását, legfeljebb lesz némi szigoritás.
Nem irtam, hogy a moratórium örökké tart. (Semmi sem tart örökké, talán még a NER sem) csak arra hivtam fel a figyelmet hogy ujra választásokat akarnak nyerni. Nem a legjobb módszer erre a választókat feldühiteni.
Én erre reagáltam: "Én simán elkepzelhetonek tartom, hogy lesz egy második hullám. Sok hiteles fog a fejéhez kapni, ha lejár a moratórium. " Sok hiteles akkor fog csupán a fejéhez kapni a moratórium után, ha képtelen lesz törleszteni. (erre irtam hogy kizárt a választások előtt.) Mert annak semmi értelme nincsen, hogy pont a járvány végén változtassa meg a véleményét és mégis piacra dobja azt az ingatlant amit tartogatott tavaly. Pont forditva várom. Kisebb lesz a kinálat és magasabb hirdetési árak. Majd meglátjuk, hogy ezek után lesz-e elegendő kereslet ahhoz közeli áron, de szerintem a második félévben a belvárosban visszajönnek a 2019 év végi árak.
Meg akarják hosszabbítani a veszélyhelyzetet az őszig. Na pont majd a moratóriumot ne, ha pedig hosszabbítanak, az legalább a választások hónapjáig lesz már. Szerintem kb 90% esélye van, hogy a moratóriumot hosszabbítják június után is.
Nem rendeltem időpontot a 2.hullam bekovetkezesehez. Csak nem tudok szabadulni a gondolattól, hogy benne van a pakliban. De ha meggyőzől róla, hogy a moratórium örökre marad, és nem kell visszafizetni a hiteleket, akkor revidiálom az álláspontomat.
miért lenne tömeges hitelbedőlés? akik 2018-ig vásároltak azok pluszban, vagy rosszabb esetben nullán el tudják adni az ingatlant, ha szükséges, mivel nem csökkentek az árak. és akkor még nem számoltam a kiadásból bejövő pénzzel. szerintem itt a 2019-es vásárlók azok, akik tudnak bukni a dolgon, de bérleti díjjal együtt ők se sokat. aki akar, az ki tud szállni tömeges csődök nélkül. rosszul látom?
Tehát mostmár nem minden felét éri, hanem negyedét? Értem. Gondolom a pénzecskéd a MÁP-ban meg a dupláját éri. Kezdem kapizsgálni. Igy lehet olcsón boldogságot szerezni. Elsötétitett szobában elterülni a fotelben és becsukot szemmel azon elmélkedni, hogyha a világ végre észhez tér, akkor a 10 milliós kötvényedből lazán tudsz venni egy Wesselényi uti 100m2-es lakást. (Persze nem sötét udvarit és nem zajos utcait, hanem parkra nézőt. Legfeljebb le kell bontani hozzá a szomszéd házat. és parkositani.)
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link