Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Bedobott emberek osztják az észt. Protekciós család,örökség,lekenyerezettség. Tán még az állás is protekciós. Protekció nélkül a wc-re nem tudnak kimenni.
Ha neked nem ér annyit ne vedd meg... büntesd meg az eladókat, de keményen! 🤣🤣🤣 Én is sokallom a Mercedes-AMG GLE 63 S 4MATIC+ -ért a 47,6 milcsis alapárat és jól kitolok velük, nem veszem meg! Pedig ha beszántanám az egyik nagyobb panyelem akkor csak pár milcsit kellene rádobnom és már vígan furikáznék is benne a kiccsaláddal! Persze ti abba is belekötnétek mint Tihamér Suzukijába... *** De én legalább nem sírom tele az összes autós fórumot hogy irreális, felít se éri, hitel nélkül mennyiért vennéd meg és egyéb mélyenszántó bölcsességekkel.... Persze mamahotelből 30+ évesen megértem hogy frusztált vagy.
Szerintem meg igen nagy gáz van a világban és a fejekben. Ha csak azért vesznek ennyi pénzért lakásokat mert olcsó a hitel. Nem egy szegény ember és ha megkérdeznéd megvette volna és mennyiért ha nincs olcsó hitel látnád a valós értékét.
Glalát Én egy viszonylag reális embernek tartottam. De ez a levitézlett garzon egy forgalmas nem jó helyen 40 milcsi körül konvektorral ,nu ezen még Én is meglepődtem. Ha ott 100 m² nem konvektorost adnának az még ..
Két éve adtam el egy lakást Budán, sokkal tisztább, szárazabb érzés mióta nincs meg. A részvényeim nem szólnak, hogy elromlott a fűtés vagy ázik a fal.
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link