Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Konkrét történet, amit tudok. Kismásfeles panelban laktak, vettek egy 3 szobásat úgy, hogy nem adták el a régit, mert kiadják, de mindkettőre rátetették a jelzálogot. Egyéb anyagi háttérről nincs infóm róluk, de beszédes, hogy nem tolták bele a 20%-nyi önerőt se abba, amit most vettek.
Pl a legnagyobb német autóipari kft-ben létezik egy olyan túlórás számla, ahová a túlórák nyugdíjig tolhatók. Így pár szorgalmasabb alkalmazott 2-3 évvel is hamarabb tud nyugdíjba menni, annyi túlóra összejön kávézás és brezel zabálás közben.
Van felsővezető cimborám. 10x sori munkás bruttója van, erre 100% prémium. Tutira benne van a munkáját legjobban utálók felső 1%-ban. De hát kell a pénz, mert célok vannak, meg megszokta. A luxuskurva is csak kurva, nem?
Érdekes lehet milyen ország az ahol nem szabályozzák a szabadság kiadását. Nálunk 30 nap a max. és a tárgyévben kell kivenni főszabály szerint. Amiről Ő beszél 100 nap elég érdekes szabályozás és érdekes munkavállalói jogviszony.
Igen, úgy lehetne. Cserébe előzőleg egy teljes évnyi szabit gyűjtöttél már össze, amit nem pihenéssel, hanem a szent munkával töltötted. Jó módszernek látszik, előtte jól kiégsz, aztán mehetsz pihenni, de legalább fizetik azt a kis többlet pihenést. A másik módszerhez pedig már tényleg csak pénz kell, ha a cég elenged fizetés nélkülire.
Nyugat Európában. Egész komoly ingatlan adok vannak. Remélem nálunk nem vezetik be. Hisz már egyszer adózott jövedelmekből vettük. Egy százalék is agyon tudna fájni szerintem.
Amúgy, az ingatlan mindig érték, ha jó helyen van. Ebben igazad van. De mi a véleményed, arról a tendenciarol, hogy mint látható vagyont, ingatlan adóval akarja sujtani Karigeri. Először meg csak a nagyon nagy értékeket. De utána szerintem megy tovább. " Ez a fizessenek a gazdagok", egyre több párt ígérete között látom mostanában. Mint 12 éve, havi 400.000 bruttó al és szaros Kelenföldi lakással én is "gazdag voltam" a legfelső adokulcsal adoztam. 🤣. Ezt a sok adósságot a világban, amit osszehoztak, mostanában, azt vkiknek fizetni kell. Szted?
Én arra reflektáltam, hogy "Munka mellett erre esély se lenne." Leírtam két módszert is, hogy hogyan lehet munka mellett ilyet csinálni, a gyerekkel te jöttél...
Tudom mi az, köszönöm a tanácsot. Gyerek sulijában pedig nem értené az igazgató, hogy 1+ év sabbatical-ra mennénk, meg azért a gyereknek nem is tenne jót.
Ja, JAAA! erre nem is gondoltam, basszus! De most, hogy ilyen precízen, szabatosan, pontról-pontra megcáfoltad a "rengeteg butaságot" meg önellentmondást, amit írtam, már nem halok meg hülyén és a többi fórumozó is sokkal okosabb lett. Köszi, tihamér! 🤣
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link