Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
sakal83 2019. 12. 17. 10:36
Előzmény: #54378  tihamer
arra nem gondolsz, hogy ezért kérnek tanácsat az alsó "9 decilisből", hogy a felsőbe kerüljenek? :) Tehát ők is akkor akarnak venni, amikor a "karvalytőke" :)
Épp ezért várják a tanácsokat, és az áresést. Valahol el szeretnék kezdeni
Gaguse
Gaguse 2019. 12. 17. 10:34
Előzmény: #54378  tihamer
el bizony, de nem tűnt fel hogy itt mindenki erre gyúr? :D ugyan az a hajó, csak van így, van aki úgy! a lényeg ugyan az ;)
tihamer
tihamer 2019. 12. 17. 10:30
Előzmény: törölt hozzászólás

"Tőlem nem fogsz tudni lakást venni ha beesnek az árak egyszer! Csak azoktól a nyomorultaktól akik eleve alig tudták megvenni egy rakat hitellel... "
Tudom csúnyán hangzik az alsó 9 decilis számára:       -El fog jönni a karvalytőke ideje!
sakal83 2019. 12. 17. 10:22
Előzmény: #54375  sakal83
azok buktak bele, akik eleve nem is tudták volna fizetni, ha változik, ha nem! MInden tartalék nélkül kimaxolták a család összes jövedelmét, és bevállalták a gyereket. Már az megdötnötte őket, hogy jujuristenanyunemdolgozikmiből fizessemahitelt. Az meg még pikánsábba tette, ha apuci lelécelt vagy vesztette a melóját. A bedőlések 80% az előzőnek volt köszönhető. Nem a trölesztő növekedésének! Eleve a tőketartozásukat is úgy rendbe pofozták, hogy csak na. Volt pár év, hogy rosszul mutatott az éves tartozáskimutatás, de ennyi. hagyjuk is mert felhúzom magam rajta:)
lakni_kell_valahol 2019. 12. 17. 10:21
Törölt hozzászólás
sakal83 2019. 12. 17. 10:19
Hagyjál a sok devizahiteles síróval. Olyan szinten jártak jól, hogy az elképzelhetetlen. Én akkor látva a kockázatokat nem ugrottam bele, és "buktam"  rajta. Mai napig feláll a szőr a hatámon a síró tömegtől, akik 3 év után megunták fizetni a hitelt, mert ők már olyan sokat fizettek... Egy jólszituált ismerősöm is elkezdte a napokban, hogy mennit kifizetett. Mondom ja. Kemény 4-5 évig fizettél a 60 helyett 120-at... közben a 9m-ért vett kéglid 35m-ot ér, és nem fizettél albi költséget. Mindjárt sírok:) van pár koma, aki az összes kimentő csomagnál felhívott röhögve, hogy "Köszi szépen:)". És nem egy lakásuk van/volt
Gaguse
Gaguse 2019. 12. 17. 10:15
Előzmény: #54368  sakal83
ezért tolja VM, hogy nem változtatnak rajta, bár ezeknek 1 fillért nem ér a szavuk. Amúgy senki nem vitatja vhol lakni kell barátunktól, hogy eddig vágtáztak az árak, senki nem vak, csak nem látja be hogy eddig tartott. nekem is ott a kecó, nem adtam el, de az építkezéssel még várok, a telket még 13,5 ért hirdeti  az emberem, nem akarja olcsóbban adni :D
lakni_kell_valahol 2019. 12. 17. 10:10
Törölt hozzászólás
Criscito 2019. 12. 17. 10:08
Előzmény: #54352  CyrusTheGreat
Persze, ezek a házak adják meg Budapest karakterét, de akkor sem fognak örökké állni, és mondom, ezek legalább 120 évesek már most! Te most itt kihegyezted a hangsúlyt a hasznosításukra, de az élettartamukról semmit sem írtál. Tegyük fel a panelek bírnak még 50 évet, addigra ezek az előbb említett házak már ~200 évesek lesznek ... 
*
A fiatal generáció gondolkodását szerintem elég jól ismerem. És az tök jó, hogy belvárosi tégla lakásban akarnak lakni, nem pedig panelban (egyébként ki nem?). Csak azt nem tudom, hogy a többség honnan szed elő nem is tudom cirka 70 millió forintot egy belvárosi (vagy budai) lakásra? Sehogy. A többségnek a panel fog jutni, főleg ma, mert a panel ma egy jobb környéken 30 millióról indul. A budapesti fiatalok többségének még ez is egy óriási összeg. 
*
Egyébként meg az alacsony megújulási ráta miatt a magyar elavult, öreg házban/lakásban lakik, így volt ez mindig. Ez van. Ez szerintem akkor tudna megváltozna, ha valóban életszínvonal növekedés következne be, de erre nem sok esély van szerintem. Bár most próbálunk erre gyúrni. Ha valóban európaibb bérekért dolgoznánk, akkor lenne valós kereslet új lakásokra, de ugye a magyar ember sajnos szegény. Most az átlagról beszélek. Kiszamolon ugye volt is erről cikk, hogy nincs középosztályunk, ezzel egyet is tudok érteni. Nettó 300 ezer forintos fizetéssel a felső 10%-hoz tartozol. Miről beszélünk? Az semmi. Ezért még egy ilyen "aranykorszak" idején sem épül annyi lakás, amennyi kellene egy normális megújulási rátához. Mert nincs annyi ember, aki meg tud fizetni elegendő új lakást. Fizetőképes kereslet hiányában meg lehet álmodozni, hogy itt új lakásban fog lakni mindenki, ez nem így lesz sajnos. Majd foltozzuk a panelt, meg a 200-300 éves házakat 100 év múlva is. 
sakal83 2019. 12. 17. 10:02
Előzmény: #54369  Batiszkáf
Nem is gondoltam. Én csak egy kicsit belálltam, mert jól esett:) már régóta szívjuk egymás vérét. Mindemelett jól tette, hogy vásárolt, eladnia felesleges. Egyedül ott "hibázott", hogy nem cserélte be relatív kevés plusz pénzért (vagy inkább keresve rajta) a paneljeit, újépítésű/újszerű téglára. Ismerős 40nm körüli örsön található panelt cserélt be a felívelő szakaszban egy 11 kerültei új 50nm-es kéglire:) befoglalta jó áron, ült egy évet, eladta a panelt és egy az egy lett.
tihamer
tihamer 2019. 12. 17. 10:01
Előzmény: #54367  Törölt felhasználó

Pillanatnyi nyomatékos, felszínes megnyilvánulás.
A hosszútávú gondolkodás és kitartás a lényeg ambícióval megspékelve szvsz.
Batiszkáf
Batiszkáf 2019. 12. 17. 09:59
Előzmény: #54357  sakal83
Ha a mélypont környékén vásárolt, akkor ma közel háromszorosát éri a kégli. Nem hiszem, hogy  mínusz 5-10 százaléktól eret fog vágni.
sakal83 2019. 12. 17. 09:58
Gondolom arra voltak kíváncsiak, hogy venni, vagy nem venni jelenleg? ha venni, akkor milyen árszinten? de csak gondolom...mondjuk én simán vételt szavaok, mert a nyár eleji hirdetési árakhoz képest -20%-ban van vételi lehetőség, illetve azóta a hitelkamat még 1-2m "előnyt" biztosított. Egyedül a saját erős, nem CSOK-os építésre mondom ,azt, hogy 1 év múlva kánaán lesz a tavalyi és idei állapothoz képest.Tele van a média negatív hírekkel, ami jót tehet a vásárlásnak. Sokan elfelejtik, hogy a MÁP+ esetlges módosítása olyan szinten és olyan gyorsan fogja visszaterelni a most hiányzó agyatlan pénzeszsákokat a piacra, hogy öröm lesz nézni:) Csak Pesten 1400milliárd ment a MÁP pluszba, ami kegyetlen összeg, ha ennek csak a 30%-a ment volna az ingatlanpiacra, már akkor nem lenne még megtorpanás sem, merrt 14000db vételt feltételezne, ami irtózat szám az egész piacnak a befektető szegmensben található 60nm alatti téglákra és panelekre.
Törölt felhasználó 2019. 12. 17. 09:54
Előzmény: #54366  tihamer
Szellemi kornyezet, na ne rohogtess.
Olvasd el ezt a hszt jo alaposan nehanyszor:
https://forum.portfolio.hu/topics/lakasingatlan-arak-topik/20340#6779944
tihamer
tihamer 2019. 12. 17. 09:50

Kisebbségben vagyunk.
A felső decilis vitatkozik az alsó 9 decilissel.
Itt két egészen különböző szellemi környezet áll szemben egymással.
Ezzel senkit nem akarok megsérteni kedves fórumtársak, ki-ki képzelje, sorolja oda magát, ahova érzi magát.
Éljen a kapitalizmus mindörökké!!!
lakni_kell_valahol 2019. 12. 17. 09:50
Törölt hozzászólás
terelemel 2019. 12. 17. 09:45
Előzmény: #54349  Criscito
Tudtommal a tegla joval stabilabb, tekintettel a vasbeton szerkezetben (panel) a vas korrodal idovel, az a fo baj.
tihamer
tihamer 2019. 12. 17. 09:42
Előzmény: #54358  Gaguse

Miért remegne? Anyagilag okéba van.
Egyébként speciel engem abszolút nem érdekel a vagyontőke változásom. Sokkal, sokkal fontosabb a havi kp bevétel növekedése. Pár ingatlanomban bérlőcsere volt és 30 %-al magasabb áron tudtam kiadni őket. Régen aggódtam, mikor a bérlő felmondott, hogy találok-e megbízható utódot ugyanannyiért. Most már ezen sem kell aggódnom, simán kiveszik 1 héten belül 30 %-al drágábban (itt most 2 garázsról van szó konkrétan, megyei jogú város).
4 db milló szgk!  (1960-ban 38.000 db szgk!).
Szóval szvsz sokkal fontosabb a havi, éves bevétel növelése. Pláne tőkefelhalmozási időszakban. Majd mikor válság, krízis lesz, no akkor a készpénz lesz a király. Egyébként a következő válság szerintem túltermelési válságból fakadóan fog létrejönni (gyárbezárások,  -1920-as évek?).
Mániában tartani,
Válságban vásárolni!!!
lakni_kell_valahol 2019. 12. 17. 09:30
Törölt hozzászólás
Gaguse
Gaguse 2019. 12. 17. 09:25
ez az első értelmes írásod itt :D 

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1