Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Figyi, én meg megveszem a Te tulajdonjogodat 5 királyi krajcárért, mert szerintem csak annyit ér. De tudod mit, nem kapsz semmit, mert majd megköszönöd, hogy jól bánok veled.
Sziasztok, aki ért hozzá kérem írjon, 11ker sasad panorámás 850m2 saroktelek, rajta 60as 70nes években épült 100m2 alapterületű ház, pincével,tetőtér beépítéssel kb mennyit érthet illetve mennyiért lehetne eladni?
Körbenéztem a piacokon. A panellakásokat az újszerű lakások árának 80%-án hirdetik. Ahogy korábban is írtam, ez az arány az elmúlt 20 évben mindig 60% körül volt. A paneleknél lehet emiatt egy korrekció, de a téglánál és házaknál nem várok továbbra sem. Belvárosban különösen nem, ahol a kínálat egyre csak csökken. Azzal nem értek egyet, hogy a régi belvárosi házak elértéktelenednek. Ezeket a nagy belmagasságú téglaházakat teljesen fel lehet újítani, külföldön állnak 250-300 éves házak és presztizs lakások vannak bennük. A panel erre alkalmatlan, már eddig se értettem, miért adnak értük annyit. Életciklusuk utolsó harmadában levő lakások, telekérték nélkül. Hosszú távú befektetésként nulla, spekulatív terméknek jó, ezért is ugrál az ára, most valószínűleg erősen lefelé fog.
Félreértelmezhetően fogalmaztam. Nem kicsiny hányavetett sorsú hazánkra gondoltam, hanem a kevesbé változatos géniuszok által uralt országokra:) (Ausztria, Anglia, USA, Ausztrália stb).Az építmény (telek nélküli) nm ára szinte mindig a területre jellemző egy havi nettó avg bér volt kis kilengésekkel a beletett technikától függetlenül. Valahogy így árazódott az építkezés a köznapokba. Ennyit ér azembereknek :)
Nem, régen sokkal drágább volt minden. Úgy mint az automata mosógép. De a kocsi is, meg bármilyen tartós fogyasztási cikk. Régen hány havi fizetésbe került egy színes tv, egy automata mosógép, vagy egy autó? Egy autóra sokévig kellett spórolni a tehetősebbeknek is, aztán egy szar wartburg dácsia trabant vagy lada volt (használtan mégdrágább a 80as években!). Lehet vitatkozni hogy jó keleti blokk, 5 évig volt kettesgolfom, picit jobb volt mint a lada, de ugyan az a technikai színvonal. Most a lidlbe a blackfridayon 55ért vettem egy 102 centis fullhd LCD tv-t. 10et tudnék venni havi fizumból. Mosógépből 6ot. Kéthavi fizumból egy nagyjából használható autót. Minden egyre jobb lesz, és egyre olcsóbb. Az meg hogy valami új mindig is csak az early adoptereknek volt. Rááll az ipar lesz majd olcsón elektromos kocsi is. Azért ha valami új a fejlesztési költségeket hamar vissza akarják hozni, ha már sokat adnak el, a kisebb marzzsal is jó haszon van. Ezzel szemben itt az ingatlanpiac, ami olyan mint a jó bor.
amiből 40 éve beköltözött, és akik most vesznek újat. A technológiai fejlődéssel az árak nem nőnek hosszútávon. A CRT Tv is kb annnyi volt a bérhez viszonyítva, mint most egy LCD.
Azert alljunk meg egy pillanatra. Az igenyek persze nonek, csak azert felmerul a "mibol" kerdese is. Mibol fogja megvenni valaki a korszeru, uj, hiper-szuper ingatlant, mikor a 40 eves panelt sem tudja? Az autokkal nagyon jo peldat hoztal. Igeny van mar az onvezeto elektromos autora, csak az egyelore megfizethetetlen sokaknak. Ugy fognak az emberek panelbol uj, korszeru lakasba koltozni; mint ahogy most a Suzukibol a Teslaba ulnek at. Tehat sehogy.
Én nem gondolom azt ,hogy a most még értéket képviselő, általam több mint 20 éve lakott BP-i kertesház majd 20-30-év múlva is bárkinek a telken kívül értéket képviselne. Azért mert felújítgatom? Attól még ez később egy lelakott, korszerűtlen építmény lesz. Lásd vidéki telkek,házak. Régen hatalmas érték volt,ma viszont sok helyen ELADHATATLAN,értéke 0ft,ára viszont van,csak nem kell senkinek. Ez vár a városi régi,öreg lakásokra ,házakra is,de ha belegondolok EZ IGY VAN RENDJÉN!!!
így van, már most is lehet látni ezt a tendenciát. Kádár kockáknak annyi lesz, mivel lassan annyit kell a felújításra költeni, mintha felhúznék 1 újat :D
Majd 10 év alatt reálértékben jelentősen csökkentek!!! Tehát most kb 8-10 év pihi van. És miért gondoljuk azt hogy a most 40-60- 80 éves házak, lakások ára majd 60-80-100 évesen újra nőni fog? Ez tévedés!! Szerintem az a sok új technológia ami a mai kort egyre jobban meghatározza (új modern ,gyors,korszerű,olcsó,mobil) épitési eljárások, megfogják változtatni az emberek igényeit.(lásd autópiac: 10 éves kocsi ára a nyugati piacon lassan csak vashulladék árban mérhető) Vegyél könnyebb,korszerűbb újat. Szerintem a következő nagy változás a generáció váltással együtt, legjobban a régi,öreg,korszerűtlen ingatlanpiacot fogja agyoncsapni.
"200-300%-os ingatlan áremelkedés szerintem békeidőben jó ha 50 évente egyszer megismétlődik" Én sem számítók a jövőben hasonló mértékű áremelkedésre, de azért ne felejtsük el, hogy 1998-2003 között egyszer már duplázódtak az árak.
Még a MÁP plusz lejárata lesz érdekes téma, ha marad a jelenlegi hozamkörnyezet, és addig esetleg befagyna az ingatlanpiac, és reálon csökkene. Ott elképzelhető egy tüzijáték.
Szia. Én nem fanatikus vagyok hanem realista. Az elmúlt 10 év roppant érdekes dolgokat hozott a tőke és az ingatlan piacokon. Hogy minek mennyi az ára azt mindig a piaci adás-vétel határozza meg. A 2014-től indult 200-300%-os ingatlan áremelkedés szerintem békeidőben jó ha 50 évente egyszer megismétlődik. Szerintem,hogy ennek 2019 nyarán vége az egyértelmű,mert ilyen gyors emelkedéssel az anyagi források nem tudnak lépést tartani. A valami vége mindig más kezdetét jelenti. Hogy mire és mekkora kereslet lesz a jövőben azt sajnos én sem tudom,de hogy eladni csak sokkal lassabban és szerintem a legjobb esetben is csak befagyott árak mellet lehet az biztosnak látszik. Azt mondják az okosok hogy az áremelkedést a sok elhalasztott lakásvásárlás indította be 2014-ben. Ha sokan ültek az eddig robogó áremelkedést hozó vonaton és elhalasztották az eladást(úgyis megy feljebb)és most egyszerre akarnak majd jövőre kiszállni (lejár az 5 év adómentes idő) akkor érdekes időszak elé nézünk.
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link