Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
bankárospityu 2019. 12. 17. 13:12
Törölt hozzászólás
Gaguse
Gaguse 2019. 12. 17. 12:57
Előzmény: törölt hozzászólás
:D értem, 2017.05 az utolsó vételem. Az építkezéssel más miatt vártam, nem a haszonszerzés a cél feltétlenül számomra :D hidd el, megkerestem én már amit kell, de a piac tetején nem akarok bevásárolni mikor megtehetem olcsóbban is pár hónap múlva :D
CyrusTheGreat 2019. 12. 17. 12:54
"Befektetésre más a sztori, nem arról beszéltem most."
Még jó, hogy én sem a befektetésről, sem a lakhatásról nem beszéltem. ;-) Azt meg biztosan nem említettem, hogy mindenki a belvárosban akar élni. Van/lesz az a réteg Magyarországon, akinek a belváros előnyei bőven kompenzálják azt, hogy adott esetben csak kisebb lakást tud megvásárolni ugyanakkora pénzből - és ennek ellenére élni akar majd a belvárosban. Ráadásul, a belvárosi bérpalotákból (hangsúlyozom, teljes bérpalotáról beszélek) bármikor lehet presztízs-tömböket varázsolni, amelyekbe bőven lesz jelentkező...
A téma az értékállóság, jövedelmezhetőség és a jövőbeli lehetőségek voltak.
lakni_kell_valahol 2019. 12. 17. 12:53
Törölt hozzászólás
lakni_kell_valahol 2019. 12. 17. 12:47
Törölt hozzászólás
Gaguse
Gaguse 2019. 12. 17. 12:40
na csak nem megmagyarázod, hogy azonnal gyorsan vegyek meg mindent, miközben épp lefelé tartó irányba megy a piac! Ezek a lehet hogy ha kijelentések meg nem vallanak igazi befektetői mentalitásra. Ki ne találjátok már nekem, hogy mind 1 mikor veszel, majd én azt tudom... hulló késbe nem nyúlunk :D
lakni_kell_valahol 2019. 12. 17. 12:38
Törölt hozzászólás
Gaguse
Gaguse 2019. 12. 17. 12:35

Az én csepeli lakásom 70nm és 30-at ér. 120-ért van kiadva. Akkor most ez rossz üzlet? :) 
őőő, a beker áradtól függ, ha 23 m- nál többért vetted a lakást, akkor igen, rossz üzlet :D ha kevesebbért akkor nem...
bankárospityu 2019. 12. 17. 12:27
Törölt hozzászólás
lakni_kell_valahol 2019. 12. 17. 12:14
Törölt hozzászólás
Gaguse
Gaguse 2019. 12. 17. 12:04
Előzmény: #54389  Gaguse
PL OTP: 2007 10k+ HUF 2009: 1840 HUF biztos mindenki arra gondolt, hogy áhh mind1, majd 20 év múlva füge :D
Gaguse
Gaguse 2019. 12. 17. 12:00
igen, ellenpéldát is lehetne felsorolni, nem is tudom melyiket mondjam. 2008-ban is sokan azt hitték hogy az égig nő minden fa, aztán szépen ugráltak is lefelé a 10 emeletesről sorban. Nem vitatom, hogy 20 éves távlatban mind1, de én 1x el is szeretném költeni azt amit megkeresek. Eddig amúgy még nem volt meg a természetes korrekció, szvsz még van az ingatlanban bőven lefelé, legalábbis több mint fölfelé jelen pillanatban. Majd csak az idő dönti el, hogy ki járt jobban. Aki nyáron vett tegyük fel 40 m-ért egy lakást, azt most jó esetben 35-38 ért el tudja hozni. Nem tudom ti hogy vagytok vele, de nekem 2 millió ft sok pénz, néhányan úgy dobálóznak itt a milliókkal mint ha csak le kellene szedni a fáról.....
CyrusTheGreat 2019. 12. 17. 11:48
Előzmény: #54372  Criscito
1. Nem az a lényeg, hogy örökké fognak-e állni (nyilván nem), hanem az, hogy a jövőbeli hasznosíthatóságuk teljesen függetlenül a jelen/jövőbeli állapotuktól. Ezek a bérpaloták a következő száz évben is állni fognak, ilyen vagy olyan állapotban. Ha meg eleve azt nézed, hogy hol vannak ezek az ingatlanok helyileg (ugye az ingatlannál három dolog számít...), akkor láthatod, hogy össze se lehet hasonlítani jövőállóság szempontjából egy kelenföldi panellel.
2. Ez tény, de lesz bőven egy olyan réteg, akik egyrészt kicsengetnek 70M-ót, másrészt, ha nem tudnak, akkor inkább beérik 50 nm-mel a belvárosban, mint inkább 70 nm úgy, hogy naponta egy órát utazol. Már az én generációm sem úgy gondolkodik, mint az előző, a gyerektéma csak sokadlagos, szerintem nagyjából a generáció 50%-a egyáltalán nem fog gyereket vállalni - ezért nekik az eddigi szokásos motivációs tényezők is kiesnek a peremkerületek / agglomerációba költözés esetén. A pénzhiány az viszont valós tényező.
bankárospityu 2019. 12. 17. 11:37
Törölt hozzászólás
bankárospityu 2019. 12. 17. 11:35
Törölt hozzászólás
tihamer
tihamer 2019. 12. 17. 11:15
Előzmény: #54380  sakal83

Én annak idején 1998-ban, 24 évesen nem motort, meg autót vettem.
Hanem egy garázst, melyett kiadtam.
Ekkor ültettem el az első magot.
Csak meg kell tenni az első lépést.
Gaguse
Gaguse 2019. 12. 17. 10:42
nem is szakadást várunk, csak korrekciót, ami legyünk őszinték, hogy benne van a levegőben: szvsz ha megoldódik a kereskedelmi háború és a brexit akkor visszatérhet a bizalom és meglódulhat minden. Az első jelei a német ipar helyreállása lesz, addig kell várni, addig pont bexarik itthon mindenki ;)
Törölt felhasználó 2019. 12. 17. 10:41
Kik?
En azt szamolgattam ha "lenullaznank" teljesen magunkat akkor ki tudnank csengetni az osszes hitelt arrol a lakasrol a azechenyihegyen, engem tahat shortosozgass.
Fiatalabb vagyok nalad lehet akar 10 evvel, a mi generacionk lehet mashol tart mint a tietek, ha nem tevedek sakallal lehetek egyidos.
Es fizetesben alkalmazotti szinten biztos benne vagyok egy ideje a felso 10%-ban, de utoljara tengerparti nyaralason 10 eve voltam, japanba jutottam meg el azota, ami nagyobb szabasunak volt nevezheto ket hetre, de akkor meg a szallas volt ingyen, ket kezzel nem szorom a penzt, a legnagyobb hibank h havonta csak nehanyszor fozunk, de mint irtam fancy ettermekbe se jarunk.
lakni_kell_valahol 2019. 12. 17. 10:39
Törölt hozzászólás

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek