Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Gang 2019. 12. 12. 16:25
"Vajon reális, hogy a magyar lakosság csak a fizetésének alig 1.2%-át költi albérletre???A kérdés költői, de ha mégis megpróbálunk rá válaszolni és egy szinttel lentebb ásunk, akkor már egyből megszületik a válasz."
https://variance.hu/2019/11/08/miert-hamis-az-inflacios-adat/
Criscito 2019. 12. 12. 16:13
Előzmény: #54016  macisajt
"Lakhatási válság van, és a kerület magára van utalva abban, hogy enyhítse a lakáspiac szabályozatlanságát" – fogalmaztak.
*
Elég őszintén fogalmaztak. :) 
CyrusTheGreat 2019. 12. 12. 16:13
Előzmény: #54014  Törölt felhasználó
Én benne vagyok, de tudd, hogy a legjobban KP-vel működik, de hitellel is kipróbálhatjuk. A gondolatmenet kapcsán köszönöm a részvételt, igazándiból ezt már régebben szerettem volna ideírni, az Attila úti hirdetés volt az utolsó csepp igazándiból. :-)
Még egy utolsó dolog:
Nem tartom fontosnak azt, hogy a piac mekkora részét adják a befektetők (konkrét befektetők utoljára 2017 Q1-Q2-ben voltak a piacon, azóta inkább csak "befektetők", véleményem szerint). Ha valaki úgy hirdeti az ingatlanát, hogy befektetők figyelem, akkor a helyszínen elővéve a kalkulátort gyorsan kiderülhet, hogy kivel állsz szemben:
 - kizökkented a pozíciójából, elkezdi az ingatlan emocionális aspektusait elővenni. Ezt te nyugodtan végighallgatod fapofával - hiszen ez miért is érdekelne. Majd később, ha valóban tetszik, akkor megteszed az ajánlatot (több körre kell számítani).
 - nagyon gyorsan kiderül, hogy az eladó túl merev, túl magasra pozícionálja az ingatlant - ilyenkor rövid időn belül el kell köszönni, normális üzletet ebben az esetben nem fogsz tudni csinálni.
A többi már igazándiból az "egyéb tényezőkön" múlik.
De hangsúlyozom, az Attila útinál említett tárgyalási módszer alapja a kockázatosból kockázatmentes cash-flowba történő konverzió. Ha valaki éppen benne lakik az ingatlanba, akkor másként kell alkudni/számolni, ott más játszhat szerepet (sok függ az eladó személyén is, elsősorban mindig az eladókat kell nézni és nem a közvetítőt, amikor végigvisz).
Megjegyzem, továbbra is úgy gondolom, hogy az idő és a piac jelenlegi állapota a vevőknek dolgozik.
terelemel 2019. 12. 12. 16:07
Előzmény: #54016  macisajt
Ideje!
macisajt 2019. 12. 12. 16:05
Kezdődik  az Airbnb válság Budapesten is??
https://hvg.hu/ingatlan/20191212_Terezvaros_nekimegy_az_Airbnbnek
signal2
signal2 2019. 12. 12. 15:54
Jó kis írás az infláról.
https://alapblog.hu/tenyleg-ennyi-az-inflacio/
Ebből a minőségi változás hatását emelném ki, ami miatt szerintem full téves az infláció.
Törölt felhasználó 2019. 12. 12. 15:50
Előzmény: #54012  CyrusTheGreat
Ez tök jogos, én nem is azt challange-eltem sosem szerintem, hogy egy befektetőnek mikor és mennyiért érdemes pozíciót nyitni.
De a piacnak a nagyobb részét már nem ők adják.
Ennek ellenére tanulságos volt a gondolatmeneted.
Nincs kedved sikerdíjért alkudni helyettem? :)
sakal83 2019. 12. 12. 15:42
Előzmény: törölt hozzászólás
Szerintem ezt ne feszegesd:) Ha neked 3%-os albi hozam az 5 %-os MÁP-pal egyenlő, lelked rajta. Van eladó lakásom 3%-os hozammal. A Tied:) Várom a megkeresésed. A kereslet úgy néz ki nem ért egyet a teoriáddal, és mindeki téved, mert bizony lefeleződés lett ezen az árszinten:) Most jelenleg csak és kizárólag saját célra vásárlóknak érheti meg az ingatlan megvétele ezen az árszinten.
CyrusTheGreat 2019. 12. 12. 15:37
Előzmény: #54009  Törölt felhasználó
Befektetésnél nincs helye az érzelmeknek. Ha azt látom, hogy valaki befektetőknek hirdeti az ingatlant, akkor nem tudok nem befektetőként gondolkodni. ;-) Ha meg azt látom, hogy az eladó nem saját lakhatási céllal hasznosítja, akkor ahogy írtam, kapásból ott van a lehetőség azzal a módszerrel kezelni a dolgokat, amiket írtam. 
sakal83 2019. 12. 12. 15:37
Előzmény: #53997  Törölt felhasználó
Nem monitorozok, de vételnél alap nálam a 20 éves megtérülés (12-13 lenne az ideális). Ki is fogok költözni, ha jobbat, számomra megfelelőbbet találok természetesen jobb "hozammal". Ez a tervem is, bár úgy érzem 0.001% vagyok:)Alig várom, hogy 30 éves megtérüléssel tudjam eladni:) Ha holnap bekövetkezne, már írnám is alá:)
CyrusTheGreat 2019. 12. 12. 15:29
Előzmény: #54007  Törölt felhasználó
Az, hogy risk free eszközként a MÁP-ot használom számolásra, nem jelenti azt, hogy azt venném. A MÁP-nak az a lényege, hogy a magánszemélyek 99%-a számára teljesen risk free és bármikor elérhető - ezért kiváló alternatívát jelent az ingatlanhoz képest (ahogy a piaci jelenlegi állapota is ezt tükrözi).
A MÁP+-ot semmi esetre sem venném meg, fokozatosan építem le a HUF-os kitettségemet.
Törölt felhasználó 2019. 12. 12. 15:17
Előzmény: #54006  CyrusTheGreat
2)igen, tehát pesszimális esetben akár évente is költözhetsz. De mondjuk 3 gyerekkel az öt évente költözés se biztos, hogy olyan jó móka
3)vételnél egyrészt nagyobb a merítés, másrészt miután megvetted már nekiállhatsz a tökéletesre formálásra akár saját magad is, és főleg úgy nagyobb a merítés, hogy sokkal kevésbé számít, miből indultál ki, még annak ellenére is, hogy most mennyiért fog neked a szaki dolgozni.
Persze ez már a racionális-emocionális határmezsgye.
Vagy még ehhez a ponthoz kapcsolódó témakör a bútorozott, bútorozatlan lakás is.
CyrusTheGreat 2019. 12. 12. 15:11
Előzmény: #54000  Törölt felhasználó
Mondjuk diverzifikálni szeretne? Mert nem "befektető", aki gyorskölcsönből, a szülők házának zálogosításából meg a rokonok lejmolásából szerzett pénzből vesz valamit, mert az milyen jó, a tv is azt mondta, hogy micsoda szuper hozamok érhetők el? Ha ténylegesen a saját pénzedet használod, nem lakhatási céllal, hanem befektetői szemlélettel gondolkosz, akkor miért is fizetnél többet? A sáv tetejét akkor karcolgatnám, ha saját célra kell, és tudom, hogy öt évig biztosan ott fogok lakni ÉS valamilyen tényezőbe tényleg "beleszerettem" az ingatlan kapcsán.
Törölt felhasználó 2019. 12. 12. 15:11
Előzmény: #54005  CyrusTheGreat
Vagy majd te hívsz vissza, ha sehol se vált be az árazás.
Persze inkább veszel te is MÁP-ot.
Egyébként itt szerintem leírhatod, akkor mégis miért vennél, most akkor tetőztek az árak, vagy mégse?
CyrusTheGreat 2019. 12. 12. 15:07
Előzmény: #54004  Törölt felhasználó

1) - igen, az élet ilyen, különböző események különböző valószínűségű bekövetkezését kell megjátszani2) - általában egy évre ír alá mindenki. Azért egy év elég jó idő ahhoz, hogy ne az legyen, hogy egyik pillanatról a másikra dobnak ki.
3) - ez pont ugyanúgy igaz a vételre is.
CyrusTheGreat 2019. 12. 12. 15:03
Előzmény: #54001  Törölt felhasználó
Visszakérdezhetsz, de az árazásom nem változik tőle. ;-) Nyilván nem azzal vezetném fel, hogy megszabadítom ettől a kockázattól, én csak megmondanám neki, hogy az összeg, amit fizetek, az mondjuk x forinttal nagyobb kockázatmentes hozamot hoz, mint a jelenlegi. Take it or leave it - nem muszáj nekem eladni. Ennél tovább semmiféleképpen sem nyomnám, az első olyan bérlő után, aki egy kicsit is problémát okozott, visszahív.
Törölt felhasználó 2019. 12. 12. 15:01
Előzmény: #53990  CyrusTheGreat
1)ez még a mostani illikvid piacon is csak spekuláció
2)Mire gondolsz itt pontosan. van fix 5 meg 10 éves szerződés? Mint bérlő te belemennél egy súlyos kötbérbe, ha mégis előbb akarnál elköltözni, mondjuk egy fix 10 éves szerződés esetén
3)attól még a bérbeadó se fogja a te ízlésvilágodnak megfelelően átalakítani a lakást, vagy akár csak egy apró módosítást és végrehajtani engedni, az meg hogy rögtön olyat találj, ami tökéletes, hát, biztos van olyan is.
Nyilván vannak kiadó lakások itt is, de azért brit buliturista hordákba én nem szoktam belebotlani budán, legfeljebb fura ázsai iphone 11 Pro-sokkel.
CyrusTheGreat 2019. 12. 12. 14:58
Előzmény: #53999  terelemel
Nem, simán elmondja, hogy havonta mennyiért adja ki (nyilván nagyon erősen felfelé kerekítve).
bankárospityu 2019. 12. 12. 14:55
Törölt hozzászólás
Törölt felhasználó 2019. 12. 12. 14:51
Előzmény: #54000  Törölt felhasználó
Tehát akkor visszakérdeznék, mint eladó, hogy Ön kedves CyrusTheGreat miért óhajtana engem akkor ettől a nagy kockázattól megszabadítani, tán Ön valami lottónyertes jótevő?

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek