Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Vortex 2019. 10. 24. 11:44
Előzmény: #50759  Criscito
#50760
Lehet, hogy nem szerveződik facebook csoport, de a választási eredmények ezt is tükrözik. Nem csak a kutyakakit a járdán.
Criscito 2019. 10. 24. 11:19
Előzmény: #50752  Batiszkáf
#50759
Én is vártam már például egy olyan facebook csoport létrejöttét, hogy "fellépünk a lakhatási válság ellen", de nincsenek ilyen szerveződések. Pedig sokakat érint a probléma, valahogy mégis mindenki inkább gyűjtöget, elindítja a 4. LTP-t, aztán várják a csodát, hogy hátha egyszer közelebb kerülnek a saját lakáshoz. Ugye az utóbbi években ez keveseknek sikerült, mert a lakbér, és a lakásárak is gyorsabban emelkedtek, mint a jövedelmek. Szerintem azért van ez a közöny, mert (még) nem elég mély ez a probléma. Pedig pl. a facebookon gyorsan össze lehetne toborozni a tömeget, de nincs még erre igény úgy látszik. 
Törölt felhasználó 2019. 10. 24. 11:17
Előzmény: #50755  Criscito
#50758
A boleró szerintem is egy fos, DE
lehet azt orrba szájba szigetelni, de pl az én magasságom mellett a 2.6 belmagasság rohadt nyomasztó, nincs hozzájuk normális méretű terasz, se konyha, vmint a fürdő is zsebkendő méretű, igényesen klímát se nagyon tudsz igényesen, normálisan csinálni, hacsak nem vagy marha jóban a házzal, és nincs átlag feletti érdekérvényesítő képességed.
Garázs nincs hozzájuk, a parkolókból meg már folynak ki a csodás jólétnek köszönhetően az autók.
Még biztos egy csomó dolgot kihagytam, de a lényeg, hogy azért erős kompromisszum egy panel.
Törölt felhasználó 2019. 10. 24. 11:09
Előzmény: törölt hozzászólás
#50757
Én nem mondtam, hogy véletlen.
Azt se, hogy nem lehet vele pénzt keresni(megfelelő beszállóval).
A most 40 milkás gazdagréti panel-en viszont már elolvadt a befektetői hozam(ezt nem a hirdetési árból számoltam, hanem a budai DH riport 600 ezres átlagárát szoroztam fel 70nm-rel, mert mondjuk azt, hogy a gazdagréti az egyik legdrágább, így az amúgy átlagnál nagyobb méret kompenzálja a vélhetően amúgy kisebb fajlagos nm-árat, tehát vehető az átlagos budai nm-ár), és valahogy nehezen találom meg a célközönséget is, aki 10 millió önerő mellé hajlandó 30 millió hitelt még felvenni egy panelért 20 évre.
Mert ezen mekkora kiadási hozam van, 4%? 
A mostani árak mellett az "infláció" "miatti" áremelkedést még belekalkulálni már számomra az ákom-bákom kategória.
lakni_kell_valahol 2019. 10. 24. 11:07
Törölt hozzászólás
#50756
Criscito 2019. 10. 24. 11:07
Előzmény: #50750  Törölt felhasználó
#50755
Egyébként a panelek az utóbbi néhány évben rengeteg felújításon estek át. Új szigetelés, festés kívül-belül, lépcsőház is megújult, új, mérős radiátorok, új nyílászárók. Azt se szabad elfelejteni, hogy a távhő nem drágább már, mint bármelyik másik fűtési megoldás. Lehet köpködni a panelekre, de egy teljes körűen (vagy nagyobb részben) felújított panel épület nem is lehet olcsó, mert szinte minden igényt ki tud elégíteni egy ilyen lakás, például a fiatalok számára. Ráadásul a legjobb helyre ezek épültek, ellenben a most épülő új lakásokkal, amiket oda húznak fel, ahol éppen van szabad telek. Pl: a XI. kerben a Bolero lakópark. Ott van a Budafoki és a Szerémi között, tehát jó zajos, büdös, metrótól távol, még a repülők is felettük szállnak el, lehet azt is hallgatni. "Remek" környék.  :) 
Gaguse
Gaguse 2019. 10. 24. 10:58
Előzmény: #50745  sakal83
#50754
Köszi a gyors választ ;)
lakni_kell_valahol 2019. 10. 24. 10:57
Törölt hozzászólás
#50753
Batiszkáf
Batiszkáf 2019. 10. 24. 10:56
#50752
Engem egyébként az lepett meg a legjobban, hogy egy olyan országban, ahol a szocialista múlt öröksége miatt a lakhatás mindig is erősen szociális kérdés volt, ott az elmúlt évek ingatlanpiaci folyamatainak vesztesei nemhogy nem szervezik meg magukat, a politika képviseletükben sem lát senki fantáziát (nem számítva a politika babérokra ácsingózó, neomarxista-anarchista káderunokákból álló AVM csoportot, akik néha valóban összecsődítenek néhány tucat hajléktalan kinézetű embert), de az érintettek igazából még virtuálisan sem tudják megfelelő csatornákba terelni az elégedetlenségüket, ehelyett valamiféle perverz apokalipszis váró millenarista szektára kezdenek hasonlítani.
Értem én, hogy 86 százalékos tulajdonlási arány mellett ez legfeljebb erkölcsi értelemben számít össztársadalmi kérdésnek, de talán még így is többen vagyunk, mint az LMBTQRXZ közösség. 
lakni_kell_valahol 2019. 10. 24. 10:51
Törölt hozzászólás
#50751
Törölt felhasználó 2019. 10. 24. 10:48
Előzmény: törölt hozzászólás
#50750
A te paneljaidat is azért veszi ki valaki, mert ér/érték arányban azt találja számára jónak, megfelelőnek, vagy szimplán arra van pénze, de egy garzonnál azért nagyobbat szeretne.
Nekem nem kenyerem olyan szinten impudent dumája, hogy minden csak a felét éri, vagy még annyit se, de pont a fodrászos példa volt nagyon jó arra, hogy még mindig lehet elhalasztani a keresletet.
Nem szenzációs az ötletem egyáltalán, egyszerűen az LAKHATÁSI vásárlók elhalasztják a keresletüket, amíg nem találnak megfelelő ár érték arányt.
Ha mindenkinek magasabb igényszintje(és persze elég pénze) lenne a paneljaidnál a kutya nem akarna bennük lakni.
Komolyan nem értem, hogy ebben mi számodra a kínai.
Ja hogy ez nem cheerleeder felduma?
Sajnálom.
Gaguse
Gaguse 2019. 10. 24. 10:47
Előzmény: törölt hozzászólás
#50749
Azért néha a stílus erős kicsit ahogy nyomod itt a mantrát! Lehet nem egyet érteni, sőt az jót is tesz ! Azért figyelhetnél kicsit ;) csak 1 tipp...