Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
glala
glala 2019. 10. 24. 17:41
Előzmény: #50778  lakni_kell_valahol
#50780
Az utolsó mondatomon kívül elég sokat köpültem a lepattant házat, olvasd újra azokat is.
Azért tett így, mert most másik ujjába harapott.
MÁSIK kompromisszumot kötött.
És akkor most kérdezem explicit is, ha már implicit nem volt elég, hogy ezen a piacon te még hova vársz drágulást, miből?
Kiadta az MNB a célt, hogy legyen hitel, és dacára a kb öt éve valahogy, de semmiképp se jól végződött devizás buli után ismét rohanjon bele a nép a következő 30 éves hitelbe, merazmár tutijó?
Azért mert két-három évig mondjuk úgy megszűnt a munkanélküliség ez mostmár mindig így is marad?
Mert most itt a helikopterpénz, a QE, a monetáris lazaság, ami örökké tart, és még annál tovább?
lakni_kell_valahol 2019. 10. 24. 17:39
Előzmény: #50777  hunor555
#50779

Nem értelek továbbra sem.. miért lenne valaki pofátlan mert megpróbálja akármilyen áron eladni a termékét/szolgáltatását??? Röhögjetek rajta egyet ha szerintetek irreális és vegyétek ki attól aki reális áron hirdet! Ha te elméssz egy állásinterjúra és bemondod hogy br 1M az igényed de a cégnek 500ezre van a pozira akkor te pofátlan vagy? Nem hiszem... megköszönitek egymásnak az interjút és mindenki megy a dolgára...
..
Amit kivesznek vagy megvesznek az NEM LEHET POFÁTLAN ÁRÚ.... úgy hívják továbbra is, hogy PIACI ÁR! ;)
..
Tudod ki a pofátlan, pl impudent aki mindenre a harmada árát mondja mint a piaci ár... nem is vesz soha semmit mert nincs aki eladjon neki annyiért! Ő tényleg pofátlan...
lakni_kell_valahol 2019. 10. 24. 17:31
Előzmény: #50776  glala
#50778

OK, mindent értek, a ház szuper ha lepattant és messzebb is van, a panel szar... vágom.
A kérdésem továbbra is áll: akkor miért bérelte tőlem évekig ráadásul drágábban ha szarabb? Miért nem a házat bérelte sokkal olcsóbban és járt be távolabbról. Jobban érezte volna magát és 1-1,5M forintot meg tudott volna spórolni vele 3-4 év alatt és annyival több pénze lett volna végül (akár házra akár megtakarításban).
hunor555
hunor555 2019. 10. 24. 17:30
Előzmény: #50759  Criscito
#50777
Hó dehogy nincs. Igaz nem lázadás, csak örömforrás egyelőre.
 https://www.facebook.com/groups/392601724833566/
A tipikus esetek: mamát épp most vitte el a hullaszállító, de már adják ki. A másik a körfolyosós csodákban a tárolót alakítják "lakássá" és adják ki 70+rezsiért azt a kemény 5 nm-t Az a szomorú hogy ebben a csaoportban nem csak egyetemről frissen kipottyant szerencsétlenek vannak hanem meglett 30asok akiknek már nem biztos hogy a lakhatásnak kellene jelentenie a legnagyobb problémát. 
glala
glala 2019. 10. 24. 17:25
Előzmény: #50773  lakni_kell_valahol
#50776
"tudat alatt még ő is felfogta, hogy melyikkel járt jobban" - nem járt jobban, más szempontból járt szarul a te lakásoddal(vagy akár szinte bármilyen más lakással).
Egy ház amúgy se való elég sok embernek, pláne ha még rosszabb állapotban is van, mint ahonnan költözött, egy csomó állandó macera van vele, ha nem akarod, hogy el legyen hanyagolva, és pl ritkábban szokott a szomszéd egész nap egy lakótelepen flex-elni, ellenben egy családi házzal.
Ez utóbbi persze megint kevésbé jellemző a gellérthegyre, vagy akár törökbálinti tükörhegyre, csak itt megint befigyel a csóróságfaktor.
Ennyit tudnak tenni a csórók ezen a piacon, de már a lecsúszóban lévő középosztálybeliek is.
Most egy másik ujjába harap.
Számomra, aki egy vidéki város legeldugottabb helyén nőttem fel egyébként evidens, hogy nem a csúfolt ltp-et választja az ember, még akkor is, ha ez utazási többlettel jár.
Bandi_ujonc 2019. 10. 24. 17:24
Előzmény: #50769  Tibor78
#50775
a zajszigetelés hiánya teszi élhetetlenné a panelt., erről nincs mit beszélni tovább.
Az csak szomorúbb, ha újépítésűeknél sem oldották meg ezt.
Deliver12 2019. 10. 24. 17:18
Előzmény: #50767  glala
#50774
Hát ja, értem en, de nem éppen az út mellett van. Egy részét meg fullra takarja az Újbuda Center alapból. Szóval ott meglepne ha barmi baj lenne.
Most belatsz egy kereszteződésben egy utcán keresztül egy részére, nagy dolog.
Gondolom nem egy hűvösvölgy zajszint, de az én panelomban sem, szoval még mindig nem latom mit bizonyít ez. Pláne hogy nem villamos megy ott, ami meg tud elég kemény lenni.
Én inkább az ilyen helyeknél a szolgáltatások miatt aggódnék, hogy van e elég a környéken. De szerintem ez speciel itt az rendjén van. Viszont ahogy láttam az építtető cél épít egy Budai Walzer nevű lakóparkot. Na az már tényleg szarnak tűnik helyre. Meg viccesek hogy a kedvezményes árak is még 750-800 ezer korul vannak. Úgy hogy fizess be mindent 2 evvel átadás elott, különben 1 mio/nm!
lakni_kell_valahol 2019. 10. 24. 17:15
Előzmény: #50770  glala
#50773

Nyilván nem vicces, csak számomra érthetetlen... Megismétlem magam:
" A lényeg: azt a házat amit végül megvett sokkal olcsóbban tudta volna korábban bérelni a panelom helyett, de mégsem ezt tette!!!! Miért? "
Tehát több évnyi bérlés után van X forintom vásárolni, erre ahelyett hogy megvennék egy olyat mint amit bérlek kijjebb megyek és megveszek egy olyat amit előtte nem béreltem volna ki még olcsóbban sem. Így érthetőbb már? Illetve továbbra is érthetetlen, de jobban átment?
Deliver12 2019. 10. 24. 17:05
Előzmény: #50768  Criscito
#50772
Igen a zöldet néztem, ami pont ott metszi a pirosat ami kb. a Bolero szélességi foka, ugyhogy szerintem nem rontja az uj útvonal. (Nincs közelebb a legközelebbi pontja mint eddig).
Amugy kíváncsiságból majd kinézek valamikor reggel Kopaszira, engem még a IX-Ben sem zavarnak a gépek, pedig itt még lejjebb vannak mint Csepel folott. Amúgy zaj ellen az is jo ha 6. felett laksz. 8. emelettol meg meglepően csend tud lenni barhol kb. Persze altalaban dragabb is...
glala
glala 2019. 10. 24. 16:59
Előzmény: #50770  glala
#50771
És megismétlem, ez nem panel hitvitaindító akart lenni, elég sok téglalakásban is ugyanekkorát lehetett kaszálni, vagy nagyobbat.
glala
glala 2019. 10. 24. 16:55
Előzmény: #50756  lakni_kell_valahol
#50770
Nincs ebben semmi vicces.
Olyan ez, mint az életben elég sok minden, nem kapod meg gyorsan olcsón a jót.
A bérlőd szintén csóró, így nem tudott csicsás házat venni se a gellért, se az orbánhegyen, maradt neki az újabb kompromisszum.
De közben a lepukkant ház ára is duplázódott.
Tényleg jól jár a többség a buliban. :D
Tibor78 2019. 10. 24. 15:31
Előzmény: #50755  Criscito
#50769

A panel lakások között is vannak különbségek meg felkapottabb lakótelepek. Egy korrekt módon felújított, szigetelt házban levő panellakás szerintem se kéne, hogy rossz befektetés legyen. Ráadásul nekem kifejezetten tetszenek a panel alaprajzok, a rendelkezésre álló terület kihasználása, ahol több különnyíló szobát terveztek. Cserébe kicsi a konyha meg a fürdő, de a kiadás miatt én inkább szoba párti vagyok, mert ott tölti a legtöbb idejét az ember, nem a konyhában vagy a fürdőben. Persze a legjobb, ha mindegyik jó nagy, de szűkös alapterületen kell a kompromisszum. Legyen a szobák alapterülete maximális és minél több külön nyíló. Nagyon sok panel követte ezt az irányt, mert több gyerekes családoknak készültek viszonylag kis alapterületeten. Azért akkoriban se sík hülye építészek voltak, sőt, pontosan, hogy jól megoldották a praktikus alaprajz kérdését.
A gond ott kezdődik, hogy a magyar emberek hagyományosan magasabbra értékelik a tégla lakásokat és ezt legkésőbb a panel lakás eladásánál fogja észrevenni a tulaj. A másik a zajszigetelés, de mondjuk a mostani ytong szerű anyagből épített házak se jobbak ebből a szempontból. Ami még feltűnő, hogy sokkal bőkezűbben bántak a panelok esetében a közös használatú terekkel, emiatt némileg magasabbak lehetnek a közös költségek, meg persze az elöregedésük miatt. Meg mondjuk a 10 emeletes házban engem azért zavart a lakóközösség mérete és az, hogy ennyi embernél szinte lehetetlen volt értelmesen bármit is keresztül vinni. Laktam 10 emeletes házban és hát ott egy lakógyűlés akkoriban úgy nézett ki majdnem, mint egy munkásőr gyűlés, rengeteg ilyen mentalitású emberrel, akik mindennek keresztbe tettek, mert csak.
Itt ebben a mostani házban azért amikor megbeszéltük, hogy ne sz.r gagyi csempe meg járólap legyen a folyóson, akkor mindenki elfogadta és megértette, hogy az többe is kerül némileg, egy egész minimális kissebbségnek nem tetszett csak. 10 emeletes panelban, meg valami elképesztő sz.rrágás ment folyamatosan. 4 emeletes panelok, 1-2 szintje (a lift hiánya miatt) viszont szerintem befektetési kiadásra jó. Én csak a 10 emeleteseket, meg a nagyon szlömös környékeket zárnám ki.
Criscito 2019. 10. 24. 15:28
Előzmény: #50766  Deliver12
#50768
Fülelj jobban akkor. 
:) 
*
https://www.hungarocontrol.hu/images/upload/eventImage/139/c49/139c49a24f234bce078d538189821b8e.rwy31-sid-2.png
*
A zöld az új vonal. A Kopaszin lehet, hogy nem hallottad, mert nem kora reggeli, vagy este 7 - fél 10 között voltál ott, akkor van ugyanis a csúcsforgalom. :) Tegyél arra egy kört ebben az időben, és hallgatózz egy kicsit. Meg fogsz lepődni. Boleróval ráadásul még az is a probléma, hogy az ablakok többnyire pont az utak felé néznek, tehát még jobban behallatszik a zaj. 
glala
glala 2019. 10. 24. 14:40
Előzmény: #50765  Deliver12
#50767
Deliver12 2019. 10. 24. 14:33
Előzmény: #50765  Deliver12
#50766
Ja meg megnéztem a légifolyosót is ami a 9. Kerületben kb pont felettem van a fantasztikus panelemben, és azt se latom hogy tul közel érintené. De a Kopaszi gátas élményeimet sem emlekszem hogy megkeserítették volna a repülők... Az új építkezések annál inkabb :-(
Deliver12 2019. 10. 24. 14:29
Előzmény: #50755  Criscito
#50765
Én megpróbáltam beleélni magam ebbe a világodba ahol a kimondottan olcsóságra törekedő, szocialista rémségek minden igényt kielégítenek, erkely nelkul, alacsony belmagasság, vekony falak, és az ocsmány lépcsőház stb. De nem ment. Aztan megnéztem az érveidet a lokációra, tehat rákerestem a Bolerora, és rájöttem hogy valószínűleg siman nem gondolsz bele amiket írsz. Ez a Bolero ahogy latom az Aliz utcan van ami egy magánút, amit teljesen lezár majd az Office Garden épp épülő irodája, a másik oldal egy nagy parkoló az Újbuda Centernek, téhát a zaj témát kb. le is zárnám. A levegő minőség egész Budapesten az EU egyik legszarabbja, és max az autók közvetlen környezetében szokott kimutathatóan szarabb lenni. Tehat ugy szinten nem ertem amit irtal. A közlekedésére is rakerestem, ami szinten pl. az 1-es villamos, vagy kis séta 47es, vagy 10 percen belul a 4es metrón vagy a villamossal, és minden fel óra max kb. ami szamit a városban. Pluszban az Allee és az új Kelefoldi pláza is baromi közel, az Újbuda Center meg Aldi ahogy latom mellette. Pluszban a Kopaszi gát kb 5 perc séta lehet, ami azert eleg jó....
Szóval énnagyon eroltetettnek erzem az érvelésed, nem tudom melyik panel van sokkal jobb helyen. Én pl. ha csoda folytán lenne itt lakásom, biztos dupla annyiert sem adnám mint a szutyok panelem amiben lakom. De ha neked minden igényedet kielégíti egy panel, legalabb nincsenek nagy igenyeid.
Gaguse
Gaguse 2019. 10. 24. 13:25
Előzmény: #50763  Gaguse
#50764
A lakásárakra vonatkozó várakozások azt mutatják, hogy a következő 12 hónapban fővárosi átlagban nem várható áremelkedés. Míg az előző, júliusi felmérésben Budapesten és környékén a válaszadók 68 százaléka számított az árak további emelkedésére, októberben csupán 21 százalékuk. Azok aránya, akik az árak stagnálására számítanak 30 százalékról 59 százalékra emelkedett, és minden ötödik válaszadó már árcsökkenésre számít, míg ezek aránya júliusban mindössze 2 százalék volt.
Gaguse
Gaguse 2019. 10. 24. 13:20
Előzmény: #50751  lakni_kell_valahol
#50763
Criscito 2019. 10. 24. 13:07
Előzmény: #50761  glala
#50762
Ezt adom. Igazán azért lettek "szexik" és viszonylag drágák a panelek (meg összességében minden reáleszköz), mert ebben a hozamszegény környezetben jobb híján ezt találták meg a befektetők. Szerintem a helyzet az, hogy a jelenlegi kamatkörnyezetben nem drágák a lakások ... Magasabb kamatkörnyezetben kifejezetten magas lenne már ez az árszint, és ezt a piac gyorsan be is ismerné. Kérdés lesz-e ilyen irányú változás, és ha igen, mikor?
glala
glala 2019. 10. 24. 12:34
Előzmény: #50758  glala
#50761
DE nem panel-nam panel hitvitát akartam nyitni, a régi, régebbi téglákkal is rengeteg probléma van, sőt az újak között is van egy halom hulladék, a minőségi kínálat finoman szólva is elég alacsony, a mondandóm arra ment ki, hogy addig fog futni a panel szekér, meg a százéves házban lévő fszti udvari nyavaja egymilkáért, amíg az hozamot képes termelni és a zemberek nem tudnak vagy nem akarnak mást helyette (pl. erőn felül és/vagy magas kockázattal) megfizetni.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 4 1

aktív fórumozók


 • BÉT
 • Indexek
 • Deviza
   • Forgalom
   • Nyertesek
   • Vesztesek