Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
vincit 2019. 10. 20. 13:38
Előzmény: #50430  sakal83
#50440
Ha jól emlékszem írtad, hogy felújítottál már ilyen kádár kockát. Szigetelés mennyibe került /m2,  külön az anyag és külön munkadíj. Nálam pár hete  6e a munkadíj m2 + állvány de az volt ingyen. Anyagköltség 9-10 ebben grafit 15 cm, színezett 1,5 dörzsölt vakolat+ eresz átalakítás.  Egyébként aki felújít több ingatlant, azoknak ajánlom vegyenek állványt. Télen 4-500e ért elég jókat kapni és elfér a garázsba.
sakal83 2019. 10. 20. 13:30
Előzmény: #50438  sakal83
#50439
A haz meg atombomba lehet. Mindened ramehet. Szo szerint. Egeszseg csalad elet a penzen kivul:)
sakal83 2019. 10. 20. 13:29
Előzmény: #50437  Törölt felhasználó
#50438
Teljesen korrekt felfogasod es megertesed van ebben a temaban. Ami baratodnal tortent teljesen hetkoznapi bpen es kornyeken. Azert is nem ertem hogy uj 50est lehet venni 37-39kert. Felujitando panel meg 32kert. Ha nem gyakorlott az ember es nincs ismerosi kore akkor hamar az uj fole kerulhet a panel ara:)
Törölt felhasználó 2019. 10. 20. 13:04
Előzmény: #50432  johai
#50437

Felújításba csak olyan vágjon bele, aki maga is be tud szállni a munkába. Láthatóan sok embernek halvány gőze nincs, hogy mennyibe kerül egy felújítás, ha kizárólag szakikra bízzák.
Ismerősöm tavaly fogott bele, az idei helyzet még annál is durvább lehet.
Már olyan problémákba is bele lehet futni rögtön a kezdésnél, hogy egyik szakember se hajlandó csempét bontani vagy járólapot feltörni és a snittet kicipelni. Mert végezzék a segédmunkások, de segédmunkások nem nehéz fizikai munkát akarnak végezni, csak szerszámokat előkészíteni vagy sepregetni napi 20-25e forintért. Meg ciki kv, ha a megbízó engedi, akkor söröcske is, meg persze a világ nagy dolgait megbeszélni munka közben és mindenkinél okosabbnak lenni. Esetleg a járólap, csempe, meg ilyen apróságok becipelését vállalják, de szigorúan csak 1 dobozzal egy fordulóval. Anyagbeszerzésre azért nem lehet őket küldeni, mert jellemzően nem értik meg, hogy mire van szükség és mit vegyenek (nem vicc) vagy már ittak reggel és nem vezethetnek. Ha meg nincs anyag, akkor a mesterek qrva anyáznak, kártérítést köveletnek és a munka persze áll, mert azon egyik se gondolkodik, hogy mit lehetne csinálni ebben az átmeneti időben, amíg nem ér oda az anyag.
Festő nem vállalta neki a bútorok mozgatását és lefóliázását, mert hogy annyira tele vannak munkával, hogy legyen minden előkészítve és ők csak festenek meg elhúznak gyorsan (olyan is lett a munkájuk).
Az első snittes konténert kevéssé rutinos építkezőként ill felújítóként a kerítés elé rakatta le, a kényelem miatt, hogy be tudjon állni autóval. Az eredmény az lett, hogy az egész környék oda lomizott :) Hiába tajtékzott, rendőrt hívott, azok meg széttárták a kezüket, hogy ők ezzel mit kezdjenek, de azért ráhívták a közterületeseket, akik meg büntetéssel fenyegetőztek, ha nem takarítja el azonnal a lomhalmazt. Alsó hangon ezen bukott 50-60e forintot.
Azt hagyjuk is, hogy a mesterek nem jönnek a megbeszélt időpontban, csúsznak, félbehagyják a munkát egy jobb fizető miatt. Mindezt aranyáras bérezés mellett.
Tavaly elmondása szerint egy nem teljes körű felújítás kb 150e / nm -be került, de valahogy éreztem a hangjában, hogy ezt csak a maga megnyugtatása miatt mondja és a tényleges összeg ennél magasabb lehetett. Nem luxus, nem teljeskörű felújítás.
Tényleg annak érdemes csak belevágni, aki kivesz 1 hónap fizetetlent vagy összegyűjti a szabijait (nem hivatalosan) és egyben kiveszi és legalább a segédmunkát, anyagbeszerzést meg tudja csinálni, de az se baj, ha mondjuk festeni megtanul. Járólapozni már nehezebb egy kicsit és kell kézügyesség is, hogy szép legyen. A villany meg víz/gáz, riasztó, klíma stb szerelés meg már tényleg szakmunka, azokat ki kell fizetni, nincs mese. A villanyszerelője kihúzta a kábeleket, mert mindenhova kért utp kábelezést, hogy ne kelljen wifi-t használnia, de nem dugózta le (ha ez a szakszó, nem tudom), mi szerencsétlenkedtünk. Arra jó volt, hogy megtanultam és magamnak már meg tudtam utána csinálni. Nem annyira egyszerű ez sem, mint sokan hiszik, lehet vele szívni és kell a gyakorlat, ami a villanyszerelőnek megvan ugyan, csakhogy pepecs munka és ennyi időt megsprórolt magának.
A felújítással nagyon kell vigyázni. Én nagyon nem hallok jókat, azoktól, akik felújítottak.
sakal83 2019. 10. 20. 12:46