Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2025. 09. 03. 19:52
Előzmény: #255655  fatihszultan
60 es nincs ido rafigyelni? generalkivitlezot nezz a  a jobbik fajtbol, nem lesz, olcso de profit keress ker amannyit ker
inkabb igy 2
FR73 2025. 09. 03. 19:52
Előzmény: #255657  fatihszultan
Kedvencem volt, amikor az egymást ismerő de valamiért éppen egymást utáló asztalos és villanyszerelő nem volt hajlandó egy időpontban a lakásban tartózkodni. Pedig hasznos lett volna a konyhabútor és a beépített dolgok miatt. Végül mind a ketten több kört is tettek, mire készen lett. 
Ehhez azért kell türelem.
kuruczr77 2025. 09. 03. 19:51
Előzmény: #255655  fatihszultan
Nem tudom mennyire igényel mérnöki tervezést, de ha nem akkor szerintem elég a lakberendező.
Keress rá a LOSZ-RA (Lakberendezők országos szövetsége). Ott szerintem szinvonalas a szakmai munka. Kifejezetten ajánlom Petyerák Katalint, mind emberileg és mind szakmailag az én megítélésem szerint profi (volt az év lakbetendezője is).
Kérj időpontot. Beszélgessetek . Képes kompletten végigvinni a folyamatot. Ott van a mesterekkel ha Te hozod a tieiddel, ha nem ő szerintem tud ajánlani is (persze drágábban, mint amit Te szerzel). 
fatihszultan 2025. 09. 03. 19:46
Előzmény: #255654  lewho
A baj az, hogy ez nem egy brigád. Ismerek jó, megbízható villanyszerelőt, burkolót, vizest, stb. Kell még parkettás, klímás - ezekre ajánlásom van. De ezt össze kell hangolni. Na, ez a nem egyszerű.
Törölt felhasználó 2025. 09. 03. 19:46
Előzmény: #255654  lewho
koszonom nem.
 nekem a forum tanulas es a kis lazitas helye :) 
 nem az uzlletszerzese
de ahogy sok eve irom koszonom ,
 de nem elnek a lehetoseggel
bar tudom sok millas melo lenne
van eleg munkam
 de roppant megtisztelo koszonom,
fatihszultan 2025. 09. 03. 19:42
Természetesen szívem szerint az 1. pontot választanám. Ezzel 2 problémám van:
1. Bp-től kb. 50 km-re lakunk, igaz M1 mellett, de ez manapság semmit nem jelent. A vizes, vilanyszerelő, burkoló 2. kérése lesz: hol parkoljak? Még sorolhatnám a felmerülő kérdéseket, elhárítandó napi, csip-csup problémákat.
2. Én is, a feleségem is managerek vagyunk 1-1 külön multinál. Szóval idő nyista, energia is fogyóban...
Másrészt, mivel 4 hónap múlva 60 leszek, már nem annyira a kihívásokat keresem. Inkább élvezném az életet.
Viszont - mint tőzsdei befektető 1993 óta - a pénzemnek sem vagyok ellensége. Nagyon nem szeretem, ha levesznek, mint riadt majmot a fáról.
lewho 2025. 09. 03. 19:34
Előzmény: #255650  fatihszultan
(Ha esetleg tudsz nekem ajánlani egy megbízható brigádot teljes felújításra, azt nagyon megköszönném. Vagy ha esetleg melóst érdekli egy óbudai 68m2-es panel felújítása, akkor dobj egy üzenetet:) )
Törölt felhasználó 2025. 09. 03. 19:32
"  bp-i építész irodákkal, ahol tervezést, tanácsadást (belső építészet-lakberendezés) +
a melosok dolga nem a dizajn az a muveszek dolga
 ok vegrehajtok
egyszerubb lenne belsoepitesz ceggel megterveztettni es fizettni
 majd a bevalt melosokkal lenyomni
Törölt felhasználó 2025. 09. 03. 19:27
"  Szeretném, ha a gyerekeim élveznék a lakást - mi is, ha Bp-re megyünk és ott alszunk -"
na  ez igy nem bufi vetel
 ez tetszik :)
tiszta szivbol gratulalok a vetelhez
az ittenik megrogzott velemenye hogy minden melos kokler 
szerintem tevednek
van az az ar amiert van minosegi munka
kerdesedre a a valasz 1

slash
slash 2025. 09. 03. 19:27
Hatalmas árkülönbözet lesz. Rászabadul egy budapesti lakberendező kishölgy a lakásra és nézve a lokációt ott olyan összegek lesznek hogy szemed el fog kerekedni. Esetleg kérdezd meg őket: 
https://menolakasom.hu/2024/04/01/ilyen-lett-magyarosi-csaba-studioja/
fatihszultan 2025. 09. 03. 19:18
Ismét szeretném kérni a tanácsotokat. (A döntés felelőssége természetesen az enyém, egyszerűen több szemszögből is szeretném látni a dolgokat).
Szóval, a nemrég vásárolt, belgrád rakparti lakás ügyében (azt hiszem, Goldstein a hirdetést is eltalálta, amit megvettünk) az a családi döntés született, hogy nem adjuk ki egy percre sem. (A bevezetőt azért írom le, hogy értsétek a motivációt és a helyzetet):
A család azt a döntést hozta, hogy felújítjuk, méghozzá full+full módon. (Víz, csatorna, villanyvezeték csere, járólap, csempe, ami tetszik...és mindenből a legjobbat...No compromise, ahogy a művelt francia mondaná)
 Szeretném, ha a gyerekeim élveznék a lakást - mi is, ha Bp-re megyünk és ott alszunk - valamint úgy gondolom, ez az a lokáció, ahol X ráköltött összeg, X+10-20-40%-ot jelenthet, ha el akarnánk adni később (bár ez jelenleg nem opció).
Ekkor 2 út jött számításba:
1. Én felvettem a kapcsolatot általam ismert, itteni szakikkal (dolgoztak már nekem, többször is, több ingatlanban, némelyiket évtizedek óta ismerem, profik, megbízhatóak, stb. Vannak előnyök-hátrányok, ebben az esetben.
2. Feleségem felvette a kapcsolatot bp-i építész irodákkal, ahol tervezést, tanácsadást (belső építészet-lakberendezés), teljes kivitelezést is vállalnak.
Erről szeretném a véleményét kérni, akinek van ezzel kapcsolatban tapasztalata. Mennyire profik, megbízhatóak ezek az irodák? Mennyi lehet így az árkülönbözet kb 1. és 2. pont között? (%-ban), Stb.
Előre is köszönöm
Törölt felhasználó 2025. 09. 03. 19:04
 a birosagi ugyek es iteletek  engem is erdekelnek
egyik cimbim maszkos magyarul buntetesvegrahajtasi tiszthelyettes
p szokta cigerelni a fogvatartottakat targyalasra amit a tv ben lehet latni vezetoszaron stb
 es 17 eve csinalja szoval nem rutiintalan
 na o miket mesel nekem a konyhaasztal mellett mikor trtaccsolunk hat az megerne egy miset
maradjunk annyiban ami a sajto kepebe van nyomva es ami a valosag az nehe nem ugyanaz
Törölt felhasználó 2025. 09. 03. 18:58
Előzmény: #255647  Törölt felhasználó
racionalis dontes volt a reszukrol 
elony hatrany sima matek
Törölt felhasználó 2025. 09. 03. 18:41
Előzmény: #255642  Törölt felhasználó

persze, könnyen mondta, mit kockáztatott a mondással?
.
egyszer heteken át anonimizált bírósági ítéleteket és indoklásaikat olvasgattam ingatlanos ügyekben, szabadszavas kereséssel, megmutatta az ügyvédnőm, hol és hogyan kell
egyben véletlenül benne maradt egy helyen a DH neve
aztán sokszor felismertem, hogy a DH-ról szól amit olvasok
nem tudsz elszámolni addig hány peres ügye volt már a DH-nak és sok pert vesztett már a DH
és sokszor nem pereltek, olcsóbb volt úgy
Törölt felhasználó 2025. 09. 03. 18:33
epp egyik cimbimmel traccsolok telon aki az egyik legnagyobb x megyei lakopark vezeto viillanyszerloje es joban van sok eve a kivitelezovel 100 + lakasos projekt szoval nem kismiskak
aszongya  a megleovo lakoparkot  megvettek mind ez meg 3% bejelentese elott volt
a haromnagyede bufi a vasarloknak
 most az uccso utem zajlik a beruhazasnal
 en mar tuddom hol lesz a kovetkezo de nem irom be a forumba :DD
Freszelés 2025. 09. 03. 18:30
Előzmény: #255641  FatFIRE
Köszönöm. Árnyaltad a gondolkodásmódomat valamennyire.
Én sem értettem az utolsó betűig mindent amit leírtak a függelékekben, de mondjuk hitelt úgy vettem fel hogy ha szószerint háromszorozódik a törlesztő is tudom fizetni. Másoknak miért nem lehet ezt? Miért feszítik ki magukat? Hisz pontosan tudtam hogy nem értettem mindent, ezért extra óvatos voltam. (És tudom, ezért felelős részben a hitelfelvevői is)
Sajnálatos hogy a kisember hazánkban nem sétálhat el. Ott a fedezet, elvileg elég kell hogy legyen, vigye a bank de onnantól legyek szabad ember. De hát nem ez van. Ezen is változtatnék. Igazából mi értelme fedezetet kérni, ha amúgy is mindenével (és még a jövőjével is!) felel a banknak a felvett hitelért. A kérdés költői.
Az hogy a bankok kockázatnak, aztán az adófizetők mentik ki őket (mert too big to fail) az valóban felháborít engem is. Én hagynám bedönteni. Tudom, tudom, sokkal szörnyűbb lennének a következmények... de hát az emberek, vállalatok hogy tanulnak akkor belőle? Ja azt nem is kell..
Törölt felhasználó 2025. 09. 03. 18:29
Előzmény: #255642  Törölt felhasználó
 igy  jogos volt az ellenvetesed
sorry
Tibi123 2025. 09. 03. 18:29
Előzmény: #255641  FatFIRE
" egy bank pontosan tudja a szerződéskötésed pillanatában, hogy egy 20 éves, CHF-alapú jelzáloghitelnek mekkora kockázata van."
Ezt személyes példámmal is tudom cáfolni, de mások is beszéltek erről, hogy a bankosok is CHF, yen hiteleket vettek fel. Én egy kéglit yen hitelre adtam el bankfiók vezetőnek! Illetve azt látom lehetségesnek, ha a bank kockázatelemzői tudtak is erről, az információt még a saját embereik előtt is titokban kellett tartaniuk.
Törölt felhasználó 2025. 09. 03. 18:27
Előzmény: #255639  Törölt felhasználó
nem azt írtam hogy nem hiszem el
hanem ezt:
"ezt inkább ne ismételgesd
egyszer is sok volt
"
--
 igy volt jogos az ellenvetesed
ebből, ha így végződik mint az általad leírt, jutaléka nem lesz, a megbízást is elveszíti, és ha ennyivel megússza az a szerencsés eset
.miutan tavoztak a doki neniek  kerdeztem az ugyvedet na ebbol mi lesz?
 aszongya:  hat az ugynok a megbizast teljesitette az elado fele magyaru hozott vevot reszerol a z ingatlankozvetoi szerzodesben foglalktakat teljesitette jogosan tarthatja a markat a jutalekra
FatFIRE 2025. 09. 03. 18:20
Előzmény: #255617  Freszelés
"Mondj példát kérlek az erőfölényükre. Én találkozhattam ilyennel?"
Igen, maradva annál, amit írtam.
Szakmai asszimmetria: egy bank pontosan tudja a szerződéskötésed pillanatában, hogy egy 20 éves, CHF-alapú jelzáloghitelnek mekkora kockázata van. Jól képzett, a nemzetközi befektetői környezetben eligazodó közgazdászai révén ismeri a piac mechanizmusait, tisztában van a kamatkörnyezet változásainak mozgatórugóival és azzal is, hogy válság esetén mennyire másképp viselkedik egy menekülő deviza, mint egy kicsi, a nemzetközi környezet változásainak kitett ország devizája. Az átlagos fogyasztótól természetesen nem elvárható a közgazdasági végzettség, a tőkepiaci jártasság, a deviza swap-ügyletek ismerete, de a monetáris politika ismerete sem. A bank ehhez képest teljes egészében rád terhelte az általa ismert hatalmas kockázatot, ami szakmaiatlan és végtelenül tisztességtelen is egyszerre. 
Téged hiteladósként a banktörvény szerint minderről olyan embereknek kellett volna tájékoztatniuk (pl. a banki ügyintéző, vagy a közjegyző), akiknek erről kb. ugyanúgy nincs fogalmuk, ahogyan neked sem. Még a felmerülő kérdéseidet sem tudták volna megválaszolni, pl. a kamatpályák várható alakulásáról. Sőt, továbbmegyek, konkrétan még a törvénykező bírák is fogalmatlanok, ahogy pl. egy átlagos tudású ügyvéd is az. Ha odaadom egy jogásznak egy hitelszerződés teljes dokumentációját, ki sem tudja számolni, pontosan mennyi is a bank által követelhető összeg. Nem ért hozzá, hiszen nem ez a szakmája. A másik oldalon viszont egy szakmai háttérrel megtámogatott bank ül, amelynek az anyagilag kicsontozott, mégis több milliós perköltségekkel kalkuláló hiteladóssal szemben végtelen ideje és pénze van pereskedni. 🤷🏻‍♂️
A mindenét elbukó ügyfél még csak nem is sétálhat el, hiszen miután bukta a házát (mert általában a legmélyebb válságban, nyomott áron adják el az ingatlant), még több (tíz)milliós tartozása is van a bank felé. Közben az állam a bankokkal szemben a nyugati világban sehol nem szektorsemleges, őket baj esetén az adófizetők pénzéből konszolidálják.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek