Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
", a cigányok számodra láthatatlanok és svábokat halucinálsz, oda ahol nincsenek." Nagyon kemény vagy ma, Testvérem! :-) Ezen percekig röhögtem. Nekem csak a jobb, a bal és a szembeszomszéd sváb , így nehéz lenne hallucinálnom. Az öreg szar sváb házamat számla nélkül újitattam fel haverok által és bár nem sittből hanem áfa meg tréfa nélküli építőanyagból. Nincs jobb hely mint Bicske , higgyétek el! :-) 5 perc az Oktogon. :-)
Még biztosan nem hallottál róla, mert utálod a magyarokat (önutálat? hiszen mindenki magából indul ki...), a cigányok számodra láthatatlanok és svábokat halucinálsz, oda ahol nincsenek. Nos, így svábként most abba a helyzetbe hoztál, hogy egy ékes magyar mondást osszak meg veled, ami nagyon igaz rád: "Sok akarásnak, nyögés a vége!" Ezért azt tanácsolom, fogadd meg mr_bob tanácsát és térj vissza 2025ben 130M-el, mert megérdemled😉
a dolgozóba járás közben koptatja a jó járdát amit te nem szeretsz azt meg ne emlegesd hogy Bicske nem premier ligás aggló, mert elsírja magát ő ebben a tudatban vett ott és most eszerint árulja
Bicskéről Oktogonhoz? Ezt kivételesen értem, de Bicske azért nem vmi elsővonalas aggló, elsőre veszett fejsze ottani házzal behúzni jóféle lakást a Belvárosban.
nem tévúton jár hanem pont a jóúton nap mint nap koptatja a jó út járdáját az Oktogontól befelé majdnem olyan zsivány is, ahogy arrafelé illik rá is jött bő két év alatt, hogy ott Bicskén a vasút cigányosabb oldalán nem neki való
Kicsit elemezd az árak múltbéli változását, az elmúlt 10 év semmire nem garancia, így szerintem a kijelentésed elhamarkodott. 2025-ben nem tudjuk min leszünk túl, bár a kurmányunk azt mondja mindent megállít a határnál, érdemes kicsit nemzetközi kitekintést tenni. Többször leírtam(tuk), hogy itt két év alatt lezajlott egy közel 40%-os infláció, ennek kb felét kompenzálta a vásárlóképeseknél a fizuemelés, tehát aki megvenné ott is csökkent a reálértéke a fizunak. Továbbá ehhez jönne még, hogy itt két év alatt olyan 4,5-5% kamatú (THM 6%) hiteleknek kellene lennie. Ebből az elb@szott helyzetből kellene egy dinamikus kitörésnek megtörténnie. Néztem a hirdetésed, szépen megvan csinálva, tök normális az ingatlan, viszont tudomásul kell venni hogy tucathelyen tucatingatlan a tucat 100 milliósak között (ezt most nem fikázásként mondtam egyáltalán), ezért nincsen rá most érdeklődő, és ilyen a gazdasági helyzet. A problémát az tetézi, hogy senki nem tudja megjósolni a magyar gazdaság recesszióból való kilábalásának idejét, én is csak azt tudtam eldönteni, hogy ha lesz lokációban/árban okés telek akkor megveszem 2024-ben,de korántsem vagyok benne biztos, hogy az oldalazás vagy lejtmenet rövid lesz. Akkor vagy kényelmes helyzetben, ha van egy jól tervezhető időintervallumod (nálam ez pl. most még 5 év), így legkésőbb 2029-ig ráérek azon gondolkozni, hogy nagyobb lakásba menjünk (olcsó hitellel). Fogalmazhattam volna úgy is, hogy ezt az ingatlan 2022Q2-ig kellett volna eladni jó áron, de utólag nem ér rohadt okosnak lenni.
Huh, te totál tévúton jársz, ha úgy gondolod, hogy a következő pár évben tülekedni fognak az agglós 130 millás házakért. Ránéztem pár helyre, az égbe ment fel a kínálat. Ez marad így jó darabig.
"Mindegy, 2 év múlva, amikor az olyan házak, mint az enyém nem 95-ért fognak menni, hanem 120-130-ért, akkor majd rájönnek, hogy 2023 végén kellett volna rossz hitellel kecót venni és azt kiváltani 2025-ben egy jó hitelre és akkor kereshettek volna 25 millió forintot" *********** én azt mondom, hogy járj túl az eszükön és keresd meg helyettük te azt a 25 millió forintot! két évre inaktiváld a hirdetést, majd emelt áron kezdd el hirdetni 2025 nyarán. azt gondolom, hogy ennyi pénzért már érdemes lehajolni! azt írtad, hogy az idő nem sürget, szóval ebből csak nyertesként tudsz kijönni.
" Távolságot tartja az eladó és vevő között az ingatlanos és ez bizony sok esetben kincset ér az eladó számára." Volt nálam egy házaspár. Mondták, hogy 3-ra mennek megnézni egy másik házat, úgyhogy ide 4-re jönnének. Láttam, hogy fél négykor már itt köröztek (vagyis tippeltem, hogy ők azok), aztán amikor 4-kor becsöngettek, akkor ez a feltevésem be is igazolódott. Fél óra alatt letudták a másik házat. Én 1,5 óra alatt mutattam meg nekik az enyémet. A másik háznál ment az "ez itt a szoba, ez itt a WC, ez itt a hálószoba" típusú bemutatás, nálam meg ment az "úgy lett becsempézve a kád, hogy ezt az elemet le tudjátok szedni, mert mágneses csempetartóval van felrakva, úgyhogy ha szerelni kell, akkor nem kell szétverni az egészet" és "a konyha felújításnál a konyha új biztosítótáblát kapott, ott mennek a vezetékek, meg a 8 konnektor és 2 fázis van, úgyhogy hozhattok elektromos tűzhelyet is". Aztán kérdeztem tőlük, hogy nem volt-e terhes számunkra, hogy elmondtam mindent ilyen részletességgel, és azt mondták, hogy nagyon örültek neki, mert teljesen képben vannak a házzal, annak adottságaival és lehetőségeivel. Most akkor én vagyok a béna, vagy az ingatlanos? Vagy én, mert nem bízok megy egy ilyen szimpla alaprajzot bemutató ingatlanost, aki nem megmutatni akarja a házat, hanem túlllenni gyorsan rajta és hazamenni megnézni a meccset? A gőgöt pedig ne keverjük a büszkeséggel, mert a kettő nem ugyanaz. Másrészt te valószínűleg a jobb típus vagy, hiszen azért vagy az interneten, hogy mindenkinek nekimenj, mindenkiben és mindenben a hibát keresd. Igaz, hogy másokkal ellentétben te semmilyen szellemi és egyéb terméket nem tudsz felmutatni, de a kritikusnak nem is a termelés a dolga és hát ebből adódóan nincs is semmilye. :)
Te most azért idegbetegeskedsz itt és próbálsz beszólni, mert képtelen vagy letenni az egót. Isten lássa lelkem nem vagyok ingatlan párti mert tényleg egy vicc a jutalék amit könnyedén zsebre tesznek, viszont sok esetben ténylegesen nagy szükség van rájuk, hogy távolságot tartsanak az eladótól. Az egyik ilyen amit instant kapsz, hogy neki élheted ki az egódat és nem röhögteted magad körbe ismeretlenekkel, illetve el sem riasztod őket, hogy milyen embernek az házát akarják megvenni és milyen szintre is teszik magukat veled szemben. Távolságot tartja az eladó és vevő között az ingatlanos és ez bizony sok esetben kincset ér az eladó számára. Ez a mérhetetlen gőg ami az előzőleg általam is leírt dolgokból egyértelműen látszik a te veszted mint eladó, amíg képtelen vagy túllépni és levetkőzni az egódat addig fogod rózsaszínben látni (vagy láttatni) a portékádat és garantáltan sikertelenségre van ítélve az eladás. 9999999999-es trükökkel akarod lehúzni az embereket, miközben lenézed és hülyének tartod őket, sőt kb mindenkit is aki nem köti aranymasniba a véleményét csak őszintén megmondja👎Dehát említetted, hogy el akarod adni de ugyanakkor azt is, hogy nincs kényszer akkor meg hajrá 😉 sokaknak csak az a tudat kell, hogy mennyit érhet az ingatlanuk, de akik el is hiszik és eladni akarják na akkor kezdődik a tik-tak és a nagyon lassú és szomorkás felébredés. Tudod veled ellentétben én továbbra is csak jót kívánok neked, mert látom minden segítség el fog kelleni ebben a harcban számodra a saját démonjaiddal.
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link