Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
lacikonyha 2023. 06. 29. 15:02
Előzmény: #200317  Törölt felhasználó

hajszál híján 50 voltam amikor az ingatlanügyi pályát választottam, az is benne volt, hogy azt gondoltam abból nem kell nyugállományba vonulni amig sétálni tudok és a számat jártatni, és ez nagyon tetszett
aztán a covid parám beleültetett már több mint 3 éve a fotelba itthon, és hivatalosan is nyugdíjas lettem, és a saját bérbe adott cuccaim egyengetésén túl egyéb ingatlan ügyet a hátam közepére sem kívánok már
..
pár napja hoztam el a családi históriák harmadik kötetét, és leadtam a negyediket, másfél év munka van bennük
közben felvettem a kapcsolatot egy 78 éves rokonommal, akivel kb 14 évesen találkoztam utoljára,  és úgy fogadott mintha tegnap váltunk volna el, és tökéletesen értettük is egymást, iszonyat emlék tömege van, elsőre 5 órát mesélt, részben általam csak hallomásból ismert emberekről
eddig kb 1300 oldal amit feldolgoztam, és rajta keresztül megnyílt egy oldalági sztori folyam, lett újra kb félév elfoglaltságom, és várható újabb kötet, és számtalan bő családi összejövetel
már egyáltalán nem bánom, hogy a covid lefékezett 62 évesen
..
persze jövőre veszek újabb kis panelt, és bérbe adom azt is, és az a vicc, hogy jóval több lett a nyugdíjam mint amire számítottam, és ha a jövő évben vásárolt bérleti díja is növeli a bevételeimet, utána már csak kb 2,5-3 év kell a következő panel vásárlásához
Benzedrine
Benzedrine 2023. 06. 29. 14:52
Előzmény: #200317  Törölt felhasználó
Ilyet én is ismerek, egyre többen lesznek. Nekik rövid távon a nyaraló vagy második lakás eladása és a PMÁP nyújt modt megoldást.
lacikonyha 2023. 06. 29. 14:28
Előzmény: #200315  Törölt felhasználó

a függetlensége
az ő esetében a saját közlései alapján annyit tesz, hogy nincsenek barátai, sem barátnője, és családot sem tervez, munkán kívüli idejét otthon a monitor előtt és egyéb kütyük között tölti
azt a válfaját a függetlenségnek stresszes anyagi körülmények esetén nem biztos, hogy az  előny oszlopba helyes besorolni
Törölt felhasználó 2023. 06. 29. 14:28
Előzmény: #200316  lacikonyha
Van egy ismerősöm, 50 körüli, már 1 éve munkanélküli. Most körvonalazódik nála, lehet, már sose fog dolgozni, mert csak az előző bérének alig felét kapná meg sok-sok munkáért, az meg nagyon nem motiválja.
Ő azt tervezi újra, hogy mit fog kezdeni magával, mert eddig csak úgy tudta elképzelni, hogy minden hétköznap reggeltől estig dolgozik. Nem gondolta sose, hogy 50 körül egészségesen ezt fel kell adnia, mert a körülmények megváltoztak.
lacikonyha 2023. 06. 29. 13:53
Előzmény: #200315  Törölt felhasználó

ez az érem egyik oldala, mégpedig a könnyebben megfejthető
a másik pedig az ezekre adott reakciói, na ahogy halad majd előre az idő, sokat változhat még, és kevésbé kiszámítható módon és eredménnyel
az ágnesék körülményei is megfejthetőek voltak legalább ennyire, de az azokra adott reakciójuk eredményeként a nagy vizen túlra kellett menekülniük, és nekik még máig sem sikerült megfejteniük mi is történt velük valójában
Törölt felhasználó 2023. 06. 29. 12:44
Előzmény: #200312  lacikonyha
Több ismeretlenes egyenlet, bár összerakható a kép.
- diákhitel miatt az elkövetkező x évből y évet idehaza kell dolgozni, és ezt szeretné mihamarabb letudni (az a gond, hogy most kellene sokat keresni, mert most táncol pengeélen, nem három év múlva),
- többféle hitel, többféle futamidővel, többféle kamatozással (puff az egyik kamata szépen megemelkedett, ami egyrészt hatással van a havi törlesztőre, no meg a teljes visszafizetendőre is, borult az eredeti mesterterv, újratervezés),
- nincs tartalék vagy értelmezhetetlenül alacsony szinten van (habár az utóbbi hozzászólásokban kiderült, csak van még valami bevarrva Rodolfó kalapjának egyik zsebében),
- fiatal, egészséges, független (ezek előnyök, az átlagnál rugalmasabb tud lenni).
lacikonyha 2023. 06. 29. 09:57
Előzmény: #200311  EURHUF_goes_to_haven

a voda kockázatvállalásból magas szinten teljesített
fogalmazni meg kb úgy tud mint egy 5-6 évvel ezelőtti google fordító
az első megállapításommal legtöbbször nem nagyon ért egyet csak néha, azt szokta mondani rá, hogy tuti biztonságban van,mert olyan biztosítást kötött mellé
a fogalmazási nehézségeivel tisztában van, de az némi gyakorlattal és kreativitással olvasva kezelhető
hogy a kockázatvállalásának mi lesz a végkimeteie még nem dőlt el
EURHUF_goes_to_haven 2023. 06. 29. 09:28
Előzmény: #200310  Vodafonelive
Azt írtad még tanulsz , akkor ezt nem teljesen értem, de sok sikert!
Vodafonelive
Vodafonelive 2023. 06. 29. 09:20
Előzmény: #200306  EURHUF_goes_to_haven
Kicsit kevesebb, mint 4 eve jottem haza, iden masik teruletre valtottam munka teren Magyarorszagon ahol tobb fizetest kaptam, mint azon a teruleten ahol tapasztalatom is volt. Itthon maradok es gyujtok, a cel nekem 2026, az nem most lesz, nem sietek, szepen komotosan.
lacikonyha 2023. 06. 29. 09:11
Előzmény: #200307  slash

másnak problémát kívánni üdvös dolog, megvalósulni látni a kívánságot még nagyobb öröm
és tök egyszerű mindkettőt jogosnak láttatni
lacikonyha 2023. 06. 29. 09:07
Előzmény: #200303  EURHUF_goes_to_haven

igen, lehet hozni megfontolt és jó döntéseket
és azt elősegíti a kiegyensúlyozott biztonságos nyugost háttér
és hátráltatja annak a hiánya és a frusztrált állapot
..
aki kiegyensúlyozott családból jött, el sem tudja képzelni  hogy működik egy generációk óta frusztrált családból jövő, a voda valószínűleg ilyen
az orbán tudja, nagy erővel gyártja is a frusztrált réteget, egyik leghatékonyabb találmánya a sok közül, a falusi csok
..
slash 2023. 06. 29. 08:29
Azért látni hogy fogy az építőiparban a meló. 2014-2019 között építkeztem sok mester járt hozzám. Pl a villanyszerelő  aki anno járt hozzám 2021ben szó nélkül kinyomott és megírta hogy felejtsem el az egynapi kis munkámmal. Ma már láttam kétségbeesetten keres melót a kerületi FB csoportban. A cetlik a postaládában a hirdetések az oszlopokon,.. fogy a meló, nincs állami húsosfazék vége a jó világnak. Nagyon helyes. Tessék visszatérni  a valóságba. 
EURHUF_goes_to_haven 2023. 06. 29. 08:19
Előzmény: #200304  slash
Ha jól értettem Magyarországon él és dolgozik, több hitele van, de ha nem akkor kérlek zanzásítva írd le. 
lacikonyha 2023. 06. 29. 08:09
slash 2023. 06. 29. 08:08
Előzmény: #200302  Vodafonelive
Nem értem, kint dolgozol sok ezer euros fizetés. Nem tudsz belőle egy hazai hitelt törleszteni? Vagy a diákhitel mellett túlvállaltad magad valami drága kecóval itthon? Üres? add ki.  vagy hol a baj? 
EURHUF_goes_to_haven 2023. 06. 29. 07:56
Előzmény: #200302  Vodafonelive
Én mikor felvettem a hitelt 21 márc. már tudtam hogy akkor kinnt fogok dolgozni. 
Úgy volt hogy januárral költözök, és de ebből Covid és papírok miatt március lett.
Hitelt felvettem azóta minden hónapban a kötelező 2 -esét törlesztem, (egyenlítő hitel, a hitel kamatával kamatozik ami számlán marad, és ezt a kamatot évi 2x költség nélkül autómatán betörleszti , de csak a kamatot, ami fizikailag a számlán meg se jelenik.).
Illetve azóta tavaly decemberben sikerült egy ~20% tőkét betörleszteni ezen felül. 
A terv, az hogy idén is az eredeti tőke ~35% át betörlesztem , és jövőre végtörlesztés a terv, ha nem jön közbe semmi. (amennyiben a cég ahol vagyok probléma elé néz akkor a végtörlesztést és az előtörlesztés tovább tolom az egy szemmel jól látható összeg, ami mint biztonsági tartalék , ha munkahelyet kellene SOS váltani.)
Nálam a matek úgy jött ki, hogy így hogy tavaly előtörlesztettem az eltörlesztés miatt 3,9M el kevesebbet kell összességében visszafizetni ami a ~11% a teljes visszafizetendőnek.
MInél hamarabb tudsz előtörlesztéseket csinálni annál jobban jössz, ki mert a kamatos kamatot azután a tőke után nem kell megfizetni. (és ez messze több mint amit PMÁP hozna... nálam 75% tudom, hogy ez nem valós, mert a PMÁP ot is több évre kéne számolni, de 1 év megtakarítás ami folyamatos és nem egy összegben áll rendelkezésre csökkenti ennyivel )
-
Amennyiben több hiteled van kalkulátorral kiszámolnám és excel-ben összesíteném melyiken tudom elérni a legnagyobb "megtakarítást", azaz hogy melyiknek az előtörlesztésével csökken a legnagyobbat a teljes visszafizetendő.
-
A te helyzetedben (úgy hogy nem olvastam a teljes sztorit csak a diákhitel részt) én, próbálnám nem a minimumot fizetni, és ahogy vége a sulinak 1000 el menni külföld felé vagy itthon minél előbb feljebb lépni, ezek az évek ilyenek hajtani kell . Élni meg ráérsz utána is, mikor anyagilag stabilabb és függetlenebb vagy. Bátor dolog volt, de nem megvalósíthatatlan, kitartást!
Vodafonelive
Vodafonelive 2023. 06. 29. 07:32
Előzmény: #200294  emerald
Koszi a pozitiv gondolatokat. A lakashitelt meg valoszinu a diakhiteleket is majd kulfoldi fizubol kellene vegtorlesztenem es nem itthonibol csak nem mostanaban fog kotelezo fizetes.
Vodafonelive
Vodafonelive 2023. 06. 29. 07:28
Előzmény: #200289  Törölt felhasználó
Tavaly ev vegen jelentkeztem is vissza, persze nem rajzolonak, hanem magasabb pozicioba(ettol fuggetlenul ugyan ugy rajzolni kellett volna a munka 80%-ban). Aki ott van ismerosom ugyan abban a poziban van amit hirdettek, elkuldtem neki majd beadta nekem az oneletrajzomat a HR-nek. Arrol meg nem tehetek, hogy azota tobb, mint fel ev telt el, senki sem lett behivva es a poziciot sem toltottek be. Ettol fuggetlenul a mostani hely is teljesen rendben van. Sajat onerom kb 10% volt de a diakhitelekkel 30+.
Van meg olyan amit el tudnek adni es akkor lenne minimalis alapom, pl. pont covid elotti honapban vettem gepkocsinyeremenybetetet, az 100e ft. Par tiz 10$ keszpenz. Gondolkodtam mar, hogy ezeket visszavaltom es inkabb belenyomom a diakhitelbe es szigoruan csak az 1-be de nem tudom megeri-e…

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek