Hathor Hathor
4
4
1
2014. április 09. | 17:46
#1

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.link
Rendezés
Hozzászólások oldalanként
május 24. | 06:31
előzmény: #40978  buyandhold
#40979
..te 2 millat...
május 24. | 06:30
előzmény: #40974  Vortex
#40978

irod: Ami pedig régi, és nem akar senki beköltözni, azt le kell bontani
es ki fizeti a bontas koltsegeit? reverik a tulajra? Elkepzelem, hogy becsengetnem Juli nenihez: Neni, regi a hazad, lebontjuk, fizessel er
május 24. | 01:00
előzmény: #40972  highlife
#40976
"ÉBRESZTŐ!!!"
Nem lakásokat építettek. Tehát így vagy úgy elmegy az a pénz. Nem kell kelteni a hangulatot, hogy a lakásépítések tömnék ki az építő cégeket. 
Az általad linkelt cikkből is látszik, hogy azok nagyon jól megvannak lakásépítések nélkül is.
május 24. | 00:45
előzmény: #40969  highlife
#40975
Lehet motiválni jutalmazással vagy büntetéssel.
Az hogy valakit ellehetetlenítünk és kénytelen egy általad "szutyok falunak" nevezett helyen maradni, nem jó stratégia.
Ahol nincs munka, ott miért maradjanak az emberek? Azért, hogy segélyből tengődjenek? 
Máshol, ahol meg kell a munkás, ott meg nincsen.
El kell kezdeni fejleszteni azt a környéket beruházásokkal. Ahová beruházásokat visznek, oda ember is kell.
A falusi CSOK-al nem lenne ellentétes. A CSOK egy lehetőséget ad, hogy vidékre költözz vagy maradj ott.
Míg amiért te kampányolsz, az egyes embereket "kényszerítene", hogy ott maradjanak, mivel nincs lehetőségük elköltözni.
Az állami bérlakásrendszer is egy lehetőséget ad, amivel lehet élni, de nem muszáj. 
Ha a lakásbérbeadók jobb szolgáltatást nyujtanak, mint az állam, akkor inkább hozzájuk mennek majd az albérlők.
május 24. | 00:12
előzmény: #40967  buyandhold
#40974
Lehet, hogy sok lakás van, de normális lakás nem érhető el sokak számára. Mindenki arról beszél, hogy elkapkodják a lakásokat. Az állami bérlakás azoknak jutna, akik elől elkapkodják a lakásokat.
Az új építések hatására javulna a lakásállomány minősége is. Ami pedig régi, és nem akar senki beköltözni, azt le kell bontani. Nem lehet cél a régi elavult lakásállomány konzerválása. Haladni kell a korral.
május 23. | 23:25
előzmény: #40970  highlife
#40973
EZ az egyetlen érv az állami bérlakások ellen, és ez ellen nem tudok mit mondani. De ezt jól magyarázd el izomagynak is, mert ő narancssárga szemüvegen át nézi a világot (persze azért a zsebe is fontos neki!)
május 23. | 23:03
Törölt hozzászólás!
#40971
május 23. | 22:35
előzmény: #40968  1kor13
#40970
Hiába cinikuskodsz, az élet ezeregyszer bebizonyította már: az állam rossz gazda! Korrupt és pazarló! Stadionok, kukaholding, totálisan leélt önkori lakások, haveri bérlakások a várban, soha meg nem térülő szükségtelen beruházások tömkelege... Tudomásul kéne venni, a cocializmusnak vége! Vótmá, köszönjük, sokmilliárd dollár államadósság lett a vége! A kapitalizmusnak vannak hibái, de jobbat még nem találtak fel!
május 23. | 22:28
előzmény: #40967  buyandhold
#40969
ez itt a lényeg kérem... de ha mégis állami bérlakást építenének akkor kérdem én hová tennék? Ott ahol hegyekben áll az üres lakás mert nincs munka és fingért lehet megvenni? Nem. Nyilván fejlett régiókba azaz még jobban kiüresedne és elértéktelenedne a "vidék". Ki a kutya maradna valami szutyok faluban ha olcsón tudna bérelni sokkal jobb helyen? Senki... Na már most a falusi csok pont ezzel ellenkezőleg akar hatni! Nem hoznak két ellentétes hatású intézkedést!
május 23. | 21:20
előzmény: #40966  izomman20
#40968
Dehát annak a kecónak az állam a tulajdonosa, állítólag csak árnövekedésben veri az évi 5 százalékot mégha üresen is áll, milyen kockázatról beszélünk, csak nem akarod azt mondani, hogy szerinted elértük a csúcsot??? :)   Miért akarod a magyar államot megfosztani a tuti üzlettől? :) Egyébként elárulom neked, mindent az adófizető fizet, a csokon keresztül az ingatlanosok távolkeleti nyaralását meg a babavárót is, meg a kamattámogatott hiteleket, meg a multiknak adott adókedvezményeket, mindent én állok! 
május 23. | 21:17
előzmény: #40960  mage
#40967
Nem ertem miert kell ezen a berlakas teman lovagolni. Akkor lenne ertelme, ha keves lenne a lakas(mert mondjuk lebombaztak). Baromira nincs keves lakas, sot tul sok is van, foleg a demografiai tendeciak fuggvenyeben.
Aki dolgozik, az nem hajlektalan, es nem lakik 3 csalad 1 szobaban, mint anno a haboru utan. A berleti dijak is elerhetoek mindenkinek. Mi ertelme lenne berlakast epiteni? Kinek?
május 23. | 20:59
előzmény: #40965  izomman20
#40966
5 % os kamat kb fixált 20-30 évre, de lehet az jóval több lenne vagy kamat  (7 -8 % is  akkor nagyságrendileg magasabb bérleti díj jön ki ) kockázatot is fut a magyar állam ha nem fixálja be ugye.. 
május 23. | 20:56
előzmény: #40963  1kor13
#40965
Ha az állam építene lakásokat akkor államadósságból tudna annak hosszú távú díja 5 % körül van és a  nagy megnövekedett államadósságért  nem a bérlakást élvező vállalná a kockázatot és a költséget hanem a magyar állam. Ha pedig bebukik majd az adófizető fizet . Most vázoltam, hogy 30 mft 5 % os kamatra ( évi 1,5 mft nak kellene a bérleti díjnak lenni tehát 125 e ft nak havonta a nullszaldónak ) mennyire  a jelenlegi piaci albérlet árakat takarja.. akkor meg mi értelme? (külvárosi árakról beszélek  )
május 23. | 19:50
Törölt hozzászólás!
#40964
május 23. | 19:50
előzmény: #40962  highlife
#40963
A nagy cégek marhára nem akarnak ezzel foglalkozni, elképzelem, ahogy egy IT cég bevállalja a mai mágyárszki ingatlanpiacot a jelenlegi kockázati szinten. Azt eldönthetnéd, hogy most akkor fordult a kocka, vagy még most is fényévekre vagyunk a nyugati bértől, mert egy mondaton belül sikerült ellentmondásba keveredned. Szántsuk be a vasútat is, majd a nagy cégek megoldják a tömegek szállítását a váci meg a ceglédi vonalról! Ja, nem!  (Hovatovább rohadtul nem értek egyet azzal, hogy bármilyen multi csak egy fillért is kap támogatás címén amikor idetelepül, ez az az eset, amikor a magyar állam különadóval bünteti a magyar cégeket, egyenesen felháborító, de ez nem tartozik ide). A cégeket a lakásépítéssel pont úgy lehetne támogatni, hogy nem az A céget támogatom X összeggel meg a B céget Y összeggel, a C céget meg büntetem, mert nem adok neki semmit, hanem a támogatásokat "dedikálatlanul" lehetne kifizetni bérlakásépítés formájában, és a kis magyar cég is profitálna belőle). 
május 23. | 19:38
előzmény: #40961  1kor13
#40962
Bocsika, a nagy cégek (nem csak a multik!) mind-mind tíz-százmilliárdokat kaptak az államtól azért hogy ide települjenek és munkahelyet teremtsenek! Eddig dúskáltak a munkavállalókban és kizsigereték őket egytől-egyig! A külföldi bérekhez képest sz@ré-hugyé dolgoztatták EDDIG, most fordult a kocka és még most is fényévekre vagyunk a nyugat EU bértől. Szóval barátom ha azt akarja a management, hogy a félanalfabéta melósok Szabolcsból megmozduljanak az ő területükre akkor 1. adjanak megfelelő bért ami betakarja a lakhatást is 2. építsenek munkás bérlakást és üzemeltessék.
május 23. | 19:18
előzmény: #40955  izomman20
#40961
Érdekes, hogy hirtelen mindenki elfelejtette a máskor mindig emlegetett szent GDP-t. A bérlakás olyan, mint a vasút. Önmagában lehet baromira veszteséges, de a gazdaságra lehet jó hatással. Pl. Ha a bérleti díjat lenyomja, és a bérlőnél maradó lóvét nem a horvát tengerparton költi el a lakástulaj, hanem a cba-ban (ÁFA!!!) költi el a bérlő. Vagy ha cégeket lehet odavinni a környékre, mondván: itt meg van oldva az olcsó lakhatás. Érdekes, hogy azon senki nem aggódik, hogy a csoknak meg egyéb támogatásoknak mekkora részét fölözik le a léhűtő ingatlanosok... Pedig ez a része is bukó a történetnek. Pont akkor kell az államnak építkeznie, amikor másnak már nem éri meg. Persze ehhez kéne egy olyan bagázs, aki nem a saját zsebét tömi.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 4 1

aktív fórumozók

friss hírek

AZ OLDAL TETEJÉRE