Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Volt olyan szakagi tervezesem, amelynel 3x kulonbseg volt arajanlatok kozott. Geodetanal 2x. 4 oras munkara volt aki 250e+afat akart elkerni! Olyan szakik osztjak az iget millios arakrol, akik sztem elotte futarok vagy pincerek voltak. Ujra elobujtak a 3% hitelre... A normal tanult szakemberek jol megfizetve de korrekt arakat adnak a sok szerencsevadasz kozott.
En mint kiseger a sok oroszlan kozott a kovetkezoket latom: A mai piaci viszonyok kozott nem adtam volna el a hazat, es nem kezdtem volna epitkezesbe. A piac ujra verszemet kapott az elmult 2 honapban. Gyakorlatilag halandok szamara megfizethetetlen lett az ingatlan. A magukat szakinak hirdeto szerencselovagok komoly ehsegrol tesznek tanubizonysagot. Irrealisabbnal irealisabb ajanlatokat kapok koklerektol. (4000ft/nm tisztasagi festes, szo szerint duplaaron valallni kivant villanyszerelesi munkak stb). Mondom, kiszallok es veszek vmit. Na 1 nap keresgeles utan ugy dontottem folytatom, mert amilyen arakat lattam az vmi rohejes. Dunakeszin a telkek 85m-125m koze arazva, csaladi hazak mar tobb mint egy eve hirdetve nyugati arakon... A fentiek miatt nem csodalom h senki nem hirdet es nincs tranzakcio erdemben. Sztem a kov 1 ev befagy. Ez nem kivaras, ez plato. A rezsicsokkentes megvagasa es a 3% is hitel kivezetese elhozza a 2011utani idoszakot sztem.
Na? Hogy keltetek Harcosok? Ittatok vert, hogy vegre huzzatok 2 xet 2mp alatt? Egy 4 eves harcos elojatek utan meg maradt energiatok? Ha gyoztok vagy vesztetek mire lehet szamitani holnap reggel? Tovabbi harc indul vagy ez a harc lesz a vegso? 🙂
"Zsiday azt mondta, nem csak mi, hanem a fejlett nyugat is el van adósodva nyakig, így majd elinflálják az adósságot, ezért minden reál eszköznek felfelé megy az ára." Erről beszéltem én is, de vannak, akik hagyományosan nem értik a gazdasági összefüggéseket. Ők rosszul döntenek és megszívják, emiatt még jobban haragudnak a világra, de főleg azokra, akik helyesen döntöttek. 😂 Holnap pedig választások eredményétől függetlenül ugyanolyan lelki nyugalommal fogok ébredni, mint ma, hiszen az életünk alakulása rajtunk múlik, nem a politikán. Változhatnak részletek, de a lényeg nem ezen múlik. De ezt nehéz lesz elfogadnia azoknak, akik a hétfőt nyugtatókkal kezdik. 😂
Bitang nagyot zuhant a frissen feladott hirdetések száma az ingatlan.com-on. Húsvét + választás miatti kivárás miatt lenne mindössze? Tavaly ebben a két hétben kb. 26e hirdetést adtak fel, most meg kb. 20e-et. Ami még kemény, hogy ennek ellenére is nőtt az elérhető összkínálat BP-n. A keresleti és a kínálati oldal is feszülten kivár valószínűleg.
Igen. Mind2 megtörtént. Le is lakták, adósságot is csináltak. De az ember nem győzhet mindig. A kiadást 2005-ben kezdtem 25% adóval. Így a mostani +15% a 10% költséghányad elszámolással nem taszít nyomorba.
Hasonló cipőben járunk, annyi, hogy az egyik új lakás 90 a másik már 60%ban ki van fizetve. Mi is azt látjuk, hogy kiadni nem nagy biznisz, de ha megnézed, hogy az építőanyag, munkadíj infláció miatt az új lakás olcsóbb nem lesz. Ha kiadva hoz 3%-ot +5%-ot emelkedik évente az ára már ott is vagy mint most a Fix állam papír. Zsiday azt mondta, nem csak mi, hanem a fejlett nyugat is el van adósodva nyakig, így majd elinflálják az adósságot, ezért minden reál eszköznek felfelé megy az ára. Mi ezért úgy döntöttünk megtartjuk őket.
A kisebbséget képviselem: sohasem értettem, új lakást, új konyhabútorral és beépített szekrénnyel miért éri meg kiadni? Pedig sokan csinálják, biztosan én nem értek valamit.. Nekem csak az AMORTIZÁCIÓ az a szó, ami eszebe jut. 250 ezer - amortizáció - adó = "kevés maradék" + probléma Ez tényleg jó üzlet...??
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link