Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Pistike12 2025. 09. 03. 18:01
Dagadtmarci
4.5% hiany stagnalassal. Tenyleg van ktt penz mindenre. Csak 3600mrd fttal koltekeztek tul!!!!!! 
https://www.portfolio.hu/gazdasag/20250903/nagy-marton-uj-hianyszamot-mondott-be-a-hivatalos-celnal-magasabb-lehet-a-deficit-783848#
Törölt felhasználó 2025. 09. 03. 17:53
Előzmény: #255636  Törölt felhasználó

nem azt írtam hogy nem hiszem el
hanem ezt:
"ezt inkább ne ismételgesd
egyszer is sok volt"
.
és azért írtam, mert amit leírtál és amit a három hivatkozott személy - te, ingatlanos, tulajdonos - csináltatok annyira ormótlan hogy kár terjeszteni ebben a formában
.
kb 30-40 embert tanítottam be, több kevesebb sikerrel, de azt azért talán mind megértette, hogy az általad vázolt szitut ő maga mint ingatlanos soha ne hozza létre, és ha valaki erősen kérné rá, akkor se, vagy akadályozza meg, vagy alaposan, időben álljon félre
még véletlenül se legyen aktív részvevője
ebből, ha így végződik mint az általad leírt, jutaléka nem lesz, a megbízást is elveszíti, és ha ennyivel megússza az a szerencsés eset
.
van ennek minden résztvevő számára  kilométerekkel jobb, veszélymentes lebonyolítási formája
Törölt felhasználó 2025. 09. 03. 17:07
Előzmény: #255632  Törölt felhasználó
"  A határidő végéig köteles tartani a szavát, nem válaszolhatja azt, hogy időközben meggondolta magát, és az ajánlatától már eláll "
 se at ajanklat tevo se az elfogado
ha nem lenne jogi kovetkezmenye akkor ha el akarnek adni egy lakast a lokaciomban , minden konkurens ugynokos hirdetest vegigmaszkalnek ajanlatot tennek 30 napra es ezzel kkiktattnam a konkurenciat. egy forro piacon ez nekem kedvezne az eladok akik nem holyek latnak a kinalat megszuneset es az enyemet vennek meg
 majd 29 nap utan elhuznek az ugyvedhez jah!!! meggondoltam magam
egy lokacioban ha van 10 konkurensem ugynok alltal hirdetett ez 300 k val  3 millamba fajna es egy honapba mig nem katyozik aztan menne minden vissza a szamlamra es kab 10 szer 5 munkaoramba
 ha ezzel csak a konkurencia kiiaktatasa miatt 5 millat nyernek szep oraberre jonnek ki
 na ez  a veteli ajanlat ha foglalos akkor nem kot ezert baromsag 
 ha meg nem minosul foglalonak ki az a hulye aki 30 napot var ugy hogy a vevoje barmikor visszakozhat?   
nonszensz
berlini
berlini 2025. 09. 03. 17:06
Előzmény: #255625  FR73
Az egyik lakásom Zuglóban egy 9 lakásos társasház.
Amióta megépült ( 40 éve) nincsen közös képviselő. Egymást váltva látják el a tulajdonosok ezt a feladatot.
Egyszer már nekem is volt szerencsém egy éven át. Nem örülök neki, hogy 4 év múlva újra sorra kerülök
Cserébe a közös költség csak 10 ezer ft/hó/lakás, de nincsen felújitási alap, ami nem jó.
Törölt felhasználó 2025. 09. 03. 16:49
Előzmény: #255635  Moka_Brikka
egy lepukkant lakoingatlan megvasarlasa nem atomfizika az ugyved elmondta mire figyeljek mik a kotelezo elemek
 es ha ugynok is van a kepben egeszittessem ki  a sablon formanyomtatvanyos veteli ajanlatukat mezei kezitassal a plusz felteteleimmel es irassam ala az ugynokkel a valtoztatast majd ezt tovabbitsa az elado fele es mindig ragaszkodjak hozza hogy ha elfogadja onnan az mar foglalo
erre Laci ba es Hathor nem hiszi
"Ha hagytad volna szerzodni magas (de nem eltulzott) kesedelmi kotber kikotese mellett, akkor kerult volna sokkal tobbe az eladonak ez az ugylet. "
 mas  megoldast kinaltam vetelar csokkentest ( tetemes osszeg) es szerzodhetunk en meg majd megbeszelem a berlovel a helyzetet
bar rendesen megnyomtam a cerkat  mert tudtam hany honapig is mehet egy kilakoltatas es az mennyi berleti dij kieses szoval ment a matek
de ilyen esetben szerintem jobb egy jo nagy csontot magyarul lelepesi dijat fizetni a berlonek
lenyeg hogy nem mentek bele es fizettek duplat

Moka_Brikka 2025. 09. 03. 16:37
Előzmény: #255633  Törölt felhasználó
A lenyeg az, hogy a foglalo nem kotelezo tartalmi eleme az adasveteli szerzodesnek. Te viszont lenyeges elemkent hataroztad meg, hogy az ajanlat elfogadasaval a biztositek foglalova valik. A tulaj elfogadta, igy az foglalo lett. Ezert tudott csak ugy jogszeruen elallni a szerzodeskotestol ugy, hogy visszaadja a ketszereset.
-
Ha hagytad volna szerzodni magas (de nem eltulzott) kesedelmi kotber kikotese mellett, akkor kerult volna sokkal tobbe az eladonak ez az ugylet. 
Törölt felhasználó 2025. 09. 03. 16:32
Törölt felhasználó 2025. 09. 03. 16:21
A vételi ajánlat elfogadása is létrehozza az adásvételi szerződést?A cikk címében feltett kérdésre válaszként az fogalmazható meg, hogy a fentiekben leírt, egyszerű szerződés oly módon is létrejöhet, hogy a vevő írásban megküldi az ingatlan megvásárlására vonatkozó, aláírt vételi ajánlatát, amely tartalmazza az ingatlan megjelölését, a vételi szándékot, és a vételárat. Ha ezt a vételi ajánlatot írásban, aláírásával ellátva az eladó elfogadja, és ő is rögzíti az eladási szándékot, az ingatlan meghatározását és megerősíti a vételárat, akkor a két dokumentum tartalma együttesen létrehozza az ingatlan nyilvántartási bejegyzésre még alkalmatlan, de már érvényes ingatlan adásvételi szerződést.A blogcikk szerzője Dr. Zalavári György ügyvéd, az ÜgyvédHázak országos ügyvédi ingatlanközvetítő hálózat alapítója (info@ugyvedhazak.hu).
https://tudastar.ingatlan.com/tippek/letrejon-az-adasveteli-szerzodes-a-veteli-ajanlat-elfogadasaval/
Törölt felhasználó 2025. 09. 03. 16:21
https://drgasparsarolta.hu/veteli-ajanlat/
Az ajánlati kötöttség azt jelenti, hogy az ajánlatot tevő, a vételi ajánlatban foglaltak szerint kötelezettséget vállal ajánlatáért, mely őt jogilag is köti, az abban foglaltak pontos teljesítésére.Ha az ajánlatban az elfogadásra határidőt állapít meg, ez esetben az ajánlattevőt a vételi ajánlata a nyilatkozatában vállalt határidőig köti, a határidő lejártáig ajánlatát nem vonhatja vissza, ahhoz kötve van. A határidő végéig köteles tartani a szavát, nem válaszolhatja azt, hogy időközben meggondolta magát, és az ajánlatától már elállt
Moka_Brikka 2025. 09. 03. 15:10
Előzmény: #255626  slash
Kis tarsashazaknal (par lakasosoknal) szerintem amugy nagyobb ertelme van az intezo bizottsagnak. Kozos kepviselore szant penzt meg lehet tolni valami felujitasi alapba. 
Juki 2025. 09. 03. 15:08
Előzmény: #255620  Freeshark
nem
Tibi123 2025. 09. 03. 14:01
Előzmény: #255624  gyula1971

ez komoly inflációt gerjesztene, ugyanis nem lesz varázsütésre több szakember hirtelen, de mondjuk a mostani kormány telibesz.r úgyis mindent
Én is várom egyébként, mert lenne mit felújítani a házon, de tudom a valós árát ennek.
Amit ad a 3% hitel, azt el is viszi az áremelés. A kérdés, hogy az 5 millióhoz milyen formában lehet hozzáférni.
bronz 2025. 09. 03. 13:01
Előzmény: #255621  Freeshark
Ezt komolyan írod?!
slash
slash 2025. 09. 03. 12:52
Te laktál már társasházban? Mert ezen felröhögtem. beosztani, mi?  közös ktsg van, abból fizetik a liftet a takarítást, rovarirtást stb. aki nem fizeti a közös koltséget  hátralékot ráterhelik a lakására.  
ez nem egy hippi kolónia  
FR73 2025. 09. 03. 12:49
Te például ingyen dolgoznál, könyvelnél, szerveznél, szerződnél, ellenőriznél, adminisztrálnál?
Ugye nem volt még 20+ (de akár 10+) lakásos társasházban saját tulajdonú lakásod sose?
gyula1971
gyula1971 2025. 09. 03. 12:39
Előzmény: #255620  Freeshark
Ez a kérdés engem is érdekelne!
Úgy hallottam-az ÉVOSZ- ezért harcol,hogy legyen egy 15-milliós alap-amiből 10-millió ft a 3%-os hitel és 5-millió ft az Állami támogatás-és ez a 15 millió ft felujításra lehet felhasználni!
Ez a 3-éve álló építőipart is beindítja-eddig csak a kisebb munkák és az Állami megrendelésekből éltek 2022-óta!
Freszelés 2025. 09. 03. 11:40
A legjobb az lenne persze, ha valami motivált helyben lakó tulajdonos csinálná ezt a *hálátlan* feladatot. Csak hát az élet nem egyszerű, mert az nem fog takarítani, akinek üres a lakása és itt se lakik senki. Ahogy a 90 éves nénikék se, akik a szobájukból nem tudnak kijönni. Persze meg lehet mondani nekik hogy bízzanak meg valakit, de... magyarországon vagyunk. Leszarják. Aztán jöhet a küzdelem, hogy akkor rájuk magasabb közösköltséget szabjunk ki? Stb... és minden 20. héten takarítsa ki az egész házat az is, akinek 1db 9nm-es tárolója van és az is, akinek 100nm-nyi lakása?
Nem tudom mi a jó megoldás. (ja de, saját családi ház :D )
Freeshark 2025. 09. 03. 10:56
Előzmény: #255610  Törölt felhasználó
A tulajdoni lap alapján egész biztos meg lehet tudni h van-e tartozás v végrehajtás? 
0-s igazolást érdemes kérni, végrehajtás meglétét h lehet megtudni 100%-ra?
Freeshark 2025. 09. 03. 10:52
Előzmény: #255618  Freszelés
Sok esetben felesleges a közös képviselő hiszen bárki meg tudja csinálni, a házban létre kell hozni egy bizottságot akik intéznek különböző ügyeket, emellett beosztani h mikor melyik lakó takarít, így meg lehet spórolni a közös képviselő fizetését, minimális világítási és szemétpénzt kell közösen összedobni.
Semmi szükség társasházkezelőre és lakásszövetkezetre hiszen semmi értéket nem teremtenek.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek