Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2025. 08. 30. 19:17
https://www.ksh.hu/stadat_files/lak/hu/lak0053.html
18.2.2.15. Magánszemélyek között létrejött lakástranzakciók negyedévenként régió és településtípus szerint
---
hogy nem sul le a pofajukrol a bor , van pofajuk kekkkel ( tehat elozetes nem vegleges) hozzni a 2024 q1 adatokat is, baszki lassan 2026 van
Törölt felhasználó 2025. 08. 30. 18:58
ma melo kozben ismet azon agyaltam mikozben latom a fel varos tele van nyomva a 3% hitel plakattal, minek kellett az egy ingatlannal  rendelkezo altalaban hazasparokat is bevonni, mint leendo kisbefektetoket? A lakoingatlan nelkuliket megertem hogy kampanyfogas es toljak, de a mar rendelkezoket minek?
 A bankokat igy karpotoljak hadd legyen hasznuk?
 Ennyire feltek hogy iden kilyukad a lakaslufi?
 Vagy annyira nem biztak az elso lakasosok nagyon is jol monitororozott-mért szamaban hogy tudtak ok kevesek megallitani a korrekcios  lavinat egymaguk szamaban?
 (A kiszamolo is irt errol, amikor nagy a gaz jon az occso hitel )
Vagy ki akar tarazni az elit a sok eddig felhalmozott ingatlanbol es indul a vagyon attelepites kulfoldre? 
Vagy had legyen hulyere terhelve es kivereztetve a teljes allamhaztartas ha veszitenek a masik belebukjon es johetnek 4 ev mulva ismet?
passsssz
FatFIRE 2025. 08. 30. 18:48
Előzmény: #255262  Rincewind2
Nem sírógörcsről van szó, hanem arról, hogy ha egy eleve sok bizonytalansággal teli országban az effektív adóterhelésed nő, azt bizony erősen figyelembe veszed az adott országot érintő ellenérvek között.
“az AB a költségvetési dolgokkal nem foglakozhat, tehát bármilyen adózás alkotmányosnak tekinthető ez alapján”
Ez nem teljesen így van, egy adózást érintő jogszabályt simán elkaszálhat az AB. Volt már ilyen, sőt, a 2010 egy ilyennel indult (98 százazalékos különadó, visszamenőlegesen).
J0hnnyEnglish

Több európai ország adózását ismerem, most is adófizető vagyok külföldön. Érvek-ellenérvek, ahogy írtam fent is.
Bolton01

“Nekem Svájc-al kapcsolatban vannak ellenérzéseim, amikor pedig megy a dicshimnusz róla, akkor mindig kicsit kinyílik a bicska a zsebemben.”
A nyugati országokról történő beszámolók szinte mindig elfogultak, az érintettek gyakran nemhogy elhallgatják a negatívumokat, de még dührohamot is kapnak a felemlegetésükkor, szóval ezen nem csodálkozom.
“Mert persze lehet a jelenlegi hazai viszonyokra sok mindent mondani, de azért nagyvonalúan eltekinteni a "svájci pénzügyi hagyományoktól" elég egyoldalú.”
És ne feledkezzünk el a Magyarországot mélyre lökő 40 évi szocializmusról sem. Borzalmas rendszer volt, rengeteg sötét alakkal.
“Ha szabad kérdezni, milyen eszközosztályba/országba gondolkozol a diverzifikáció során?”
Elsősorban ázsiai fókuszú tőzsdei befektetésben. Idén eladtunk már egy ipari ingatlant is, annak is abba fektettük az árát. De most zárószinten levő belvárosi lakásokat is szeretnék venni, kifejezetten olyanokat, amelyek felett megvásárolható és beépíthető a tetőtér.
Second Wave 
A szocik kormányzása alatt is először az úszómedencét gázzal fűtő gazdagokról beszéltek, aztán elkezdték a jobban kereső munkavállalók szívatását…
berlini

Én nem kritizálom Izraelt, sem ők, sem a zsidók iránt nem érdeklődöm. Nem kétlem, hogy nem vagy antiszemita, Márait a zsidókról mondott kemény kritikái ellenére sem tartom annak. A fél világnak keményen odamondogatott, sok volt az önellentmondása, de még több a félkegyelmű, ami ezeket megcáfolhatatlan bizonyítékként előszeretettel idézi is. 😂
Tibi123 2025. 08. 30. 18:43
Előzmény: #255257  tihamer

Itthon ez szerencsejátéknak minősülne, ami állami monopólium és megb.sznák azt, aki így akarná a házát eladni. 
Egyébként is ez a fajta árusítás addig működhet(ne), amíg viszonylag kis számú lakást, házat próbálnának így eladni. Kis mennyiségnél viszont működhet akár haszonnal is.
Volt pár éve magyar próbálkozás, egy balatoni kéglit adtak úgy, pontosabba kisorsoltak, hogy jó drágán meg kellett vásárolni egy kiadványt a település életéről 20e forint volt, ha jól emlékszem és az volt a sorsjegy tulajdonképpen. 
Elég komoly balhé volt belőle, de aztán nem tudom mi lett a történet vége. Sorsolás is volt, de ment a hőbörgés, hogy ez illegális volt.
Törölt felhasználó 2025. 08. 30. 18:38
amit egy politikus iger valasztas elott azt nem kell komolyan venni
Freszelés 2025. 08. 30. 18:29
Előzmény: #255271  berlini
csalad? haztartas? egyuttelnek? szetkoltoztek toz eve? csak papiron hazasok? osszejarnak? egyik kulfoldon el?
vegtelen bonyolultsagot latok itt. "mi nem eleunk egyutt, csak kurunk", stb
Pistike12 2025. 08. 30. 18:28
Előzmény: #255222  FR73
Az hirlik a pletykak szerint, hogy a kiemelt projekteknel az eloszerzodesre mar biztositani fogjak a 3%os keretet, olyan lesz mintha a vegleges adasvetelit kotned, hiaba lesz majd 2-3 ev. A folyositast tartjak vissza. Azbepitkezesnel is 5 ev lesz a befejezesi hatarido, addig tartjak a keretet
Tibi123 2025. 08. 30. 18:21
Előzmény: #255269  Second Wave

A vagyonosodási vizsgálat során megfordul a bizonyítási kényszer. Már beszéltem erről, hogy egy esetről tudok, egy négy gyerekes mérnököt berángattak, aki unit linked ügynök is volt másodállásban, pontosabban vállalkozásban és úgy megforgatták a nyomorultat, hogy inkább befizette a megállapított pár százezer bírságot. Sok éves számlákat kellett volna előszednie, de még az se lett volna teljesen elég. Sok részletet nem mesélt róla, de elképzelhetetlennek tartom, hogy nehéz súlyú adócsaló lett volna az az ember. Lehet benézett ezt azt, ennyi, meg felnyomta a konkurencia és kikapott egy profi revizort is, akinek lehet teljesítési kényszere is volt és zéró tolerancia elvet vallotta, lehet valami prémiumra hajtott, sz.r kombó ez ilyenkor.
Mondjuk ezekből a top100 gazdagokból kinézem, hogy simán bemondják, hogy 6-7 éve adót csaltak és abból van a lé és még azt is elhiszem, hogy tényleg csaltak. Mondjuk veszélyes játék ez, de ha jók az ügyvédeik, akkor inkább kifizet az ügyvédnek X összeget, hogy ne kelljen befizetni mondjuk 2X-t adóban és marha boldog.
Na valahol ez a nagy különbség, hogy mondjuk egy Széchenyi épített egy Duna hidat, ami persze vállalkozás is volt, de megfinanszírozta, a ner elit tagjai meg maximum abban versenyeznek, hogy kinek van menőbb privát gépe és hosszabb yachtja...
FR73 2025. 08. 30. 18:16
Előzmény: #255271  berlini
Én ennél szkeptikusabb vagyok
berlini
berlini 2025. 08. 30. 17:56
Előzmény: #255267  FR73
Egyszerűnek gondolom:
Az éves jövedelemadó bevallst kell kiegésziteni egy családi vagyonbevallással (büntetőjogi felelősség tudatában)
berlini
berlini 2025. 08. 30. 17:52
Előzmény: #255261  FatFIRE
Én naponta kritizálom Izraelt, konkrétan a miniszterelnököt, aki egy köztörvényes bűmöző.
Ettől én még nem vagyok antiszemita.
Hiába is próbálod összemosni a dolgokat.
orbánék attól még bűnözők, hogy az őket kritizálók között vannak-e múltjukban támadható figurák.
Vagyon adó és tőkemenekekités témában meg ezt irtad:
"....Erről beszéltem korábban, ez az egyik oka a magyar tőke menekülésének (természetesen mi is figyelembe vettük ezt, amikor a lakásaink egy részének eladása mellett döntöttünk)"
tehát konkrétan a vagyonadó miatti eladáson gondolkodsz
Second Wave 2025. 08. 30. 17:49
5 Mrd Ft feletti vagyonnal kb. a 100 leggazdagabb magyar rendelkezik. Ha valakinek van fontosabb forrása, ne habozzon megosztani.
("A 100 leggazdagabb című kiadvány szerint a száz legvagyonosabb magyar több mint 11 000 milliárd forinttal rendelkezik, tehát náluk van a magyarok összes vagyonának az 5,7 százaléka. Náluk az átlagos vagyon 11 milliárd forint, az „átlag” 2300-szorosa.")
Ha mindegyik tágra nyílt szemmel figyeli ami történik és egy forint sem mozdul meg (ne feledjük, itt azért bankvezérek és ner-es arcok + tapasztalt privatizátorok vannak jócskán, akik nem ma kezdték a vagyonmentést), akkor befolyik a 105 Mrd Ft. Ez a vagyon értelemszerűen csak kis részben fogható, nagy része már eleve külföldön van, vagy cégben. Ami nagyon könnyen mozdítható (emírségek, stb.). Az egyszerű nép mindig fogékony volt arra, hogy a szupergazdagok végre meg legyenek szívatva. Aztán a választások után ez mindig bekerül a legalsó fiók aljára. 
Ami vagyont fogni lehet, az az ingatlan. Az vagy szélesebb körben lesz adóztatva, vagy sehogy, de utóbbi esetben nincs forrása az SZJA csökkentésnek. Amely csökkenés valamiféle progresszív adót kellene, hogy eredményezzen... Egyelőre ezek hangoztak el.
Bolton01 2025. 08. 30. 17:43
Ez a vagyonbevallás elég romantikus elkepzelés szerintem, főleg mivel brutális ingatlanár változás van évről évre... Ki vállalkozna ezt pontosan évről évre felbecsülni ...? A gyakorlati kivitelezése minimum necces szerintem ...
FR73 2025. 08. 30. 17:42
A vagyonadó kampányfogás, nem több. Nem könnyű azt az 5 milliárd feletti vagyont beazonosítani, cégek, üzletrészek, többszörösen közvetett tulajdonlás. A termelő tőkét megkülönböztetni a magáncélú vagyontól.
Bolton01 2025. 08. 30. 17:40
Előzmény: #255258  FatFIRE

Nekem Svájc-al kapcsolatban vannak ellenérzéseim, amikor pedig megy a dicshimnusz róla, akkor mindig kicsit kinyílik a bicska a zsebemben.
Mert persze lehet a jelenlegi hazai viszonyokra sok mindent mondani, de azért nagyvonalúan eltekinteni a "svájci pénzügyi hagyományoktól" elég egyoldalú. Gyakorlatilag az elmúlt 100+ évben a bűnös pénzek rejtegetése és tisztásra mosása nagyban hozzájárult ott sok mindenhez, és ezt nem is fejtegetném tovább...
Ha szabad kérdezni, milyen eszközosztályba/országba gondolkozol a diverzifikáció során?
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish 2025. 08. 30. 17:38
Előzmény: #255258  FatFIRE

Kicsit nézz körbe hol, mi mennyi! Igen tőlünk nyugatabbra, kezdjük mondjuk a társasági adóval, folytathatjuk az örökléssel és az ingatlan adóval.
Itthon, mivel a költségvetés a fogyasztási adókra van kihegyezve, a tőke és vagyon számára gyakorlatilag adóparadicsom van.
Valóban nem büntetni kell, ez a tervezett szint (1%) nem is az. Terelni kellene az embereket célzott adóztatással, a mire dolgot pedig tisztázni előre (ebben az esetben a cél szerintem teljesen oké).
Ez szerintem most és később is egy lehetetlen feladat, pl.: megértetni a társadalommal, hogy egy nem hasznosított lakó ingatlant bizonyos régiókban miért kellene adóztatni.
DaGi 2025. 08. 30. 17:34
Előzmény: #255261  FatFIRE
A Tisza nem egy új bevételi forrást tervez. A vagyonadó csak az adópolitikai része a dolognak. A többi bevételi lába az úniós pénz és a korrupció visszaszorítás. Vélhetően jóval nagyobb értékben, mint ez a tervezett vagyonadó.
Rincewind2 2025. 08. 30. 17:14
Előzmény: #255260  FatFIRE

Gondolom ha valakinek van Budapesten 5 MRD összértékű lakó ingatlana nem hiszem, hogy sírógörcsöt kap 1% adótól. Én simán bevállalnám. 
Kíváncsi leszek a vagyonadózásra, mert a 90-es évek közepén foglalkoztak a témával, de nem találtak jó módszert. A vagyon értékének meghatározásába beletört a bicska. Persze kétharmados többséggel lehet olyan törvényeket hozni, ráadásul az AB a költségvetési dolgokkal nem foglakozhat, tehát bármilyen adózás alkotmányosnak tekinthető ez alapján...
FatFIRE 2025. 08. 30. 17:12
Előzmény: #255260  FatFIRE
Utoljára nyújtok egy kis segítséget még, ne az legyen, hogy te nem érted, nem találod, nem hiszed el, utána végleg lezárom a témát.
Magyar Péter a Tisza adóterveiről. Itt szó szerint elolvashatod, hogy kifejezetten 2 millió ember adócsökkentésére szánják a pénzt (nem pedig az egészségügyre, vagy az oktatásra, amit korábban hangsúlyoztatok).
Révész Sándor cikkéből:
“Beke Albert összeszámolta, hogy Márai a naplóiban és a publi­cisztikájában 1942-től a haláláig, 1989-ig „ötvenkilenc al­ka­lommal bírálja a zsidóságot, mégpedig nagyon ke­mény hangon”. (Beke Albert: Márai Sán­dor a ma­gyar­ságról és a zsidóságról. Szenczi Molnár Társaság, Buda­pest, 2002, 180.)”
Szóval ha te nem tudsz valamiről, az nem azt jelenti, hogy a téged tájékoztató félnek nem lehet igaza… 🙂

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek