Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2025. 07. 15. 11:45
Pozitív, hogy:
  • olyanok is el tudnak indulni az ingatlanpiacon az önálló életkezdéssel, akiknek piaci alapon erre nem lenne lehetősége;
  • vélhetően ez lesz az első olyan állami lakhatási támogatás, ami nem diszkriminálja a gyerekteleneket;
  • élénkülhet az ingatlanpiac a kedvezményes hitel és az alacsonyabb megkövetelt önerő miatt;
  • beindulhat a hazai gazdaság egyik fontos ágazata, az építőipar, részben a több építés, részben a használt lakások megvásárlása után jelentkező felújítási munkálatok miatt;
  • a pozitív keresleti hatás tovagyűrűzhet az egész piacra, mindenkinek nőhet az ingatlanban fekvő vagyona.
Negatív viszont, hogy:
  • ez megint egy inkább a keresleti oldalra ható intézkedés, miközben a lakáspolitikai szakemberek évek óta arról beszélnek, hogy a lakhatás megfizethetőbbé válásához kínálatoldali beavatkozásra lenne szükség. (Vagyis olyan programokra, amelyek az elérhető lakások számát növelik. Egy ponton fel is merült, hogy ilyen irányba lépkedne a kormány, de egyelőre kevés konkrét lépést láthattunk, ezek közé tartozik a 300 milliárdos Lakhatási Tőkeprogram, de ennek még nem lesz eladható eredménye a 2026-os választásokig.)
  • A csokhoz és a babaváróhoz hasonlóan várható, hogy ez a program is általános ingatlanpiaci drágulást fog okozni, amiatt egyesek az eddiginél is reménytelenebb helyzetbe kerülnek – például ha egy a család gyarapodása miatt szükséges méretugrás az általános drágulás miatt már túl nagy falattá válik;
  • Magyarország eleve erősen deficites költségvetése további terheket vállal magára;
  • Azok is adófizetői segítséget kapnak, akik arra nem szorulnak rá.
  • És mint minden ingyenpénzre, a kamattámogatásra is ráépülnek majd az ügyeskedők.

slash
slash 2025. 07. 15. 11:36
Előzmény: #249894  EURHUF_goes_to_haven
Sopron egy munkásszálló. A fele népnek az utcán borsodi lakcímkártyája van. 
Szomszéd fia meg a pereputtya is onnan dolgozik ki.  Hála Istennek. Aljanép. Hess oda. 
Tibi123 2025. 07. 15. 11:35
Előzmény: #249889  gyula1971

közösen indulhatnak, ok, de úgy közösen, hogy csak egyikük jogosult vagy mindkettejüknek jogosultnak kell lenni. 
Szerintem most jönnek rá, hogy mibe tenyereltek bele ezzel. Népszerűséget és szavazatokat akarnak ezzel szerezni, de közben nem nyithatják túl nagyra az ajtót és valahogy ki kéne zárniuk az ügyeskedőket is. Túl sok célkitűzés ez így együtt. 
A lényeg persze, hogy a lakásárakat mindenképpen felfele löki, de az őket nem érdekli.
Moka_Brikka
Moka_Brikka 2025. 07. 15. 11:35
Előzmény: #249884  Törölt felhasználó
Szerintem nem.
-
Itv. 21. § (4) bek:
Ha a magánszemély több lakástulajdont cserél, illetve a vásárlást megelőző három éven belül vagy a vásárlást követő egy éven belül több lakástulajdont vásárol, értékesít, az illeték alapját képező értékkülönbözet megállapításánál minden egyes lakáscserével, lakásvásárlással szemben – a szerzést közvetlenül megelőző vagy követő, azonos jogcímű – a fizetésre kötelezett számára kedvezőbb illetékalapot eredményező egyetlen cserét, értékesítést lehet figyelembe venni. Ha a magánszemély a további lakáscseréivel, lakásvásárlásaival szemben az előbbi feltételeknek megfelelő, további lakáscserét, lakásértékesítést nem tud igazolni, e lakáscserék, lakásszerzések illetékkötelezettsége az általános szabályok szerint alakul. E bekezdés alkalmazásában nem minősül tehernek a lakástulajdonhoz kapcsolódó haszonélvezet, használat joga.
Moka_Brikka
Moka_Brikka 2025. 07. 15. 11:35
Előzmény: #249885  TheSnake2020
Ezért is érdemes különbséget tenni a befektetési és lakhatási ingatlan között. 
-
Mi is sokat vacilláltunk anno, pedig lakhatási vétel volt. Akkor is csak azt kellett hallgatnunk, hogy ilyen rossz gazdasági környezetben esni fognak az árak. A hitelem fix (még egy ideig a csok is az, remélem marad kamatforduló után is). Kb. 2 szobás III kerületi panellakás ára a törlesztőnk. Hozamot nem számítok, mert szerintem lakhatási ingatlanra bármilyen hozamot számítani nem érdemes (már csak azért sem, mert vannak nem számszerűsíthető tételek bőven) + szerintem önbecsapása az embereknek az, hogy van 1 (most) értékes ingatlanük, akkor mekkora vagyonuk van. Holt tőke ez, én legalábbis annak kezelem...
EURHUF_goes_to_haven 2025. 07. 15. 11:32
Előzmény: #249838  FR73
Sopron félelmetessen kettős. 
Ha lakást vagy garázst vagy parkolóhelyet keresel akkor tele van, de nagyon.
Hogyha étteremben vagy szórakozni akarsz akkor meg én úgy látom, hogy nagyon megcsappant a minőségi kínálat, az utcák kihatlak (járókelő nincs, de parkolók tele) közbiztonság sem javul éppen. És közben egy olyen lakásár bumm, hogy konkrétan már ausztria néhány esetben olcsóbb.. A 120 ezret egyébként vízfogyasztási adatokból tudom, jó ismerősön keresztül így abban megbízom. 
Moka_Brikka
Moka_Brikka 2025. 07. 15. 11:26
Előzmény: #249882  Tibi123
A pénz keresi a helyét, ahol relatív legalább meg tudja tartani az értékét. Ez van, de ennek is vége lesz egyszer. Sajnálom, hogy csak pár éve hallottam a Harrison féle 18 éves ciklus elméletről. Full winners curse szakaszban vagyunk, és még nem látni a végét. 
-
gyula1971
gyula1971 2025. 07. 15. 11:21
Előzmény: #249890  ubi
elvárt jövedelem--ez nem lesz meg,a többi feltételt talán tudják teljesíteni.-
De egy közmunkás fiatal házaspár ezt hiába nézegeti- elvárt jövedelem hiánya miatt
EURHUF_goes_to_haven 2025. 07. 15. 11:20
Előzmény: #249828  Törölt felhasználó
Komolyan mondom agyhugykövet kapok a sok baromságodtól amit linkelsz. Youtubeot linkeled, de az aki ténylegessen több éve külföldön él annak a szava meg kamu ?? 
Németeknél és osztrákoknál is a legnagyobb gond az hogy a fiatal generáció nem akar dolgozni (de igények azért vannak) illetve, hogy a betelepült se akar dolgozni mert van 9 gyereke amiből annyi pénzt kap (túl sok azért ebből sincs), hogy jobban él mint egy német átlagfizetésű. De komolyan az ahogyan ezt te megfogalmazod az a Schmidt Mari szint, hogy nem kérdezel utána, csak az M1 es meg a youtube ot linkeled... menjél inkáb hasitasizzál meg terrorizáld az asszonyt, hogy vegye fel a 3% ot... te kis panelbáró...
ubi 2025. 07. 15. 11:19
Előzmény: #249889  gyula1971
Mennyire reális, hogy a mondjuk 30 négyzetméteren 5-en élő vagy valami "putriban" lakó családnak lehetősége lesz mind az előleg, mind az elvárt jövedelem terén megfelelni a paramétereknek? 
gyula1971
gyula1971 2025. 07. 15. 11:17
Nem lesz egyből kizáró ok a kedvezményes lakáshitel igénylésénél, ha valakinek van már ingatlana.
-Azok is igényelhetik majd az Otthon Start programban nyújtott kedvezményes hitelt, akiknek már van ingatlana, de annak mérete nem megfelelő méretű vagy az nem a lakhatást szolgálja – írja az MTI, Varga-Bajusz Veronika államtitkár TV2-nek adott interjúja alapján.Ezen kívül Varga-Bajusz azt is egyértelművé tette, hogy a háztartások akár közösen is részt vehetnek a programban, eddig ez sem volt egyértelmű.
https://www.msn.com/hu-hu/hirek/other/nem-lesz-egyb%C5%91l-kiz%C3%A1r%C3%B3-ok-a-kedvezm%C3%A9nyes-lak%C3%A1shitel-ig%C3%A9nyl%C3%A9s%C3%A9n%C3%A9l-ha-valakinek-van-m%C3%A1r-ingatlana/ar-AA1ICMBN?ocid=msed
Pistike12 2025. 07. 15. 11:14
Előzmény: #249886  berlini
Ennyi. Plusz Ingyensör 
Törölt felhasználó 2025. 07. 15. 11:12
Előzmény: #249884  Törölt felhasználó
csak az egyik drágább ingatlanod illetékét tudod a következőbe beforgatni a másikat bukod 
berlini
berlini 2025. 07. 15. 11:09
Előzmény: #249871  N0MAD
Szerintem kellene egy olyan nulla kamatos konstrukció, amely révén minden magyar állampolgár alanyi jogon vehetne egy cégbirodalmat. Célszerűen meg lenne határozva a hitel maximuma:
Mondjuk a Tiborc jelenlegi vagyona.
A másik kikötés lenne a havi jövedelem elegendő mértéke:
Mondjuk a havi törlesztő nem haladhatná meg a havi jövedelem ezerszeresét.
A harmadik lényeges feltétel a hitel futamidő:
Mondjuk 100 év. (kivételes esetben 1000 év)
TheSnake2020 2025. 07. 15. 11:08
Előzmény: #249877  Moka_Brikka
Ebben igazad van, és mint írtam a lokacio nagyon fontos.  Én azonban mind a társadalmi mind a politikai mind a gazdasági helyzetét olyannak látom, hogy Magyarországon nem vásárolnék ingatlant. Ha ehhez hozzateszem még az esetleges klíma változással kapcsolatos félelmeket, akkor még inkább a bérlés felé hajlok. Persze akinek van 100-150m , amit ingatlanra akar költeni Magyarorszagon, annak ez ideális pillanat. Akinek a fele megvan, még ott is meggondolando. 2 fiatalnak akik kb. 25-30 évesek ketten keresnek bruttó 1,5m és vállalnak 25 ev törlesztő, plusz csok,  nos ott a roghozkotes miatt azért erősen elgondolkodtató, de lehet, hogy megeri. Ez nagyon sok mindentől függ. Egy ennyire brutálisan felgyorsult világban szerintem 25 év egyszerűen nekem túl nagy idő horizont. 
Törölt felhasználó 2025. 07. 15. 11:03
Előzmény: #249876  Moka_Brikka
ha két kis lakást eladok, majd rövidesen egy nagyot veszek, akkor mind a két eladott után igénybe vehetem az újonnan vettre vonatkoztatva az illetékkedvezményt?
Moka_Brikka
Moka_Brikka 2025. 07. 15. 11:00
Előzmény: #249878  Goldstein17

Ha nem vagy elégedett a mostanival, és bonyolult az ügy, akkor keress fel több ügyvédet legalább egy konzultációra. Arányaiban egy konzultáció nem nagy kiadás ingatlanügyben. Így akkor lehet te is tisztábban fogsz látni a lehetőségeidet illetően.
Tibi123 2025. 07. 15. 10:59
Előzmény: #249877  Moka_Brikka

Gondolj az inflációra. Az se kizárólagosan magyar jelenség, de a hungarikum az az egészen extrém mértéke.  Mi mindent unortodox módon csinálunk.
goldstein17: nekem pár éves emlékem a Balatonról, hogy Siófoki szabadstrandon kettőnket küldtek el lángost venni, 3 család volt lent, barátokkal, szóval szép mennyiség lett volna. Nagy sor volt, ezért volt időm nézelődni és kezdett nagyon nem tetszeni a higiénia. Az árak se, de mindegy úgy voltam vele 1 lángos belefér, csak legyen jó. Főiskolás diáknak néztem a kiscsajt, aki pénzt is kezelte és ugyanazzal a kézzel fogdosta a lángost, ha valaki fokhagymás kenést kért rá. Bmeg ott volt beledögölve a légy a fokhagymás cuccban és abba mártogatta a festőecsetet és a sok barmot nem zavarta, pedig nem hiszem el, hogy nem látták. Na mondtam havernak innen szépen elmegyünk és inkább meghívok mindenkit egy ebédre normális étteremben és majd visszajövünk. Nem volt nagyságrendileg drágább egyébként az étel. Az ital + borravalóval már igen, de én abban a lángosozóban nem voltam hajlandó ennivalót venni.
berlini
berlini 2025. 07. 15. 10:57
Előzmény: #249873  FR73
...az áremelkedés mellett lesz pár tizezerrel több szavazójuk, de ha sikeresen súlykolják, hogy csak akkor marad meg ez az ingyenhiteles konstrukció, ha ők maradnak kormányon, akkor ez akár százezres többletszavazatban is lecsapódhat.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek