Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Andy01 2025. 04. 11. 10:08
Előzmény: #243811  slash
Slash, erdemes a magyarok beruhazasait figyelni itt, Sp.o. ban, a facen. Foleg delen vannak csoportok, sok magyar berel, majd vasarol, akar tobb lakast is. Most, ha eladsz M.o. on egy panelt, tengerparti lakast tudsz venni belole.  Tobb magyar ingatlankozvetito mukodik.  Magyar nyugdijas korok is vannak, akik ott elnek, berbeadasra is vasaroltak. Engem a deli resz nem erdekel, tobbe-kevesbe ismerem.  Katalonia jobban tetszik, bar az arak magasabbak, de a regio sokkal fejlettebb.  Ezen a telen itt egyszer hallottam magyar szot. Most a face-rol kiderult egy esemeny: egy magyar csalad ket kis gyermekkel keres min.egy evre berelni lakast, ebben a tersegben, kb.1400 Euro/ho. A srac kapott itt allast, ide koltoznek. Elotte Nemet o. ban dolgozott.
slash 2025. 04. 11. 10:05
Előzmény: #243834  Andy01
OK. Vettetek már valamit? Élnék nálatok, király a futball, baszk derby, katalán derby, minden! :-) 
lacikonyha 2025. 04. 11. 10:00

sok-sok butaság leírásra került már itt panel és gangos ügyben is
meg más ingatlanpiacot érintő kérdésben is
.
a rendszeres butaságokat írogatóknak van egy nem annyira jó hírem
jövőre lesz az 50 éves érettségi találkozom, annak ellenére, hogy eddig még egyen sem vettem részt, - bár az elsőt én szerveztem de akkor még aktív versenysportoló voltam és egy fontos verseny miatt kihagytam - most el fogok menni
ezt már az iskola szervezi, lesz valami jubileumi oklevél osztás is
42 fősz osztály voltunk, az ország minden részéről, csak kb 5-6 emberrel tartottam valameddig a kapcsolatot úgy ahogy,bár az elmúlt kb 20 éve senkivel
.
pár hete elővettem a tablóképet, és elkezdtem rákeresgetni az emberekre a neten, kb a felét megtaláltam, 6-ról kiderült hogy már nem élnek
.
nos nem illik rosszat mondani, de talán annyit lehet, hogy tanulmányi eredményeiket tekintve a szerényebbek közé tartoztak akik már eltávoztak
az élmezőny él és virul, van aki szakmailag alkotott nagyszerűt, van aki pályaelhagyóként anyagilag igen jelentőset
.
aki csak butaságot tud ide írni, bátran megteheti, ez nem szakmai fórum, de vigyázzon, nem biztos hogy hosszú élete lesz
berlini
berlini 2025. 04. 11. 09:52
Előzmény: #243834  Andy01
mennyit fizetsz havonta érte?
berlini
berlini 2025. 04. 11. 09:52
Előzmény: #243825  Atti
igy van.
Xis24
Xis24 2025. 04. 11. 09:51
IHa már panelezünk
Indítsunk gyorsan egy szavazást panel témában.
Túlárazott. Le
Jól árazott  Fel
Andy01 2025. 04. 11. 09:43
Előzmény: #243811  slash
Slash, remelem, iden tobbet tudjatok elvezni a nyaralast az Adrian, a sajat nyaraloban.
Ez a Hispania helyzet nem olyan, mint gondolod. Mi most masodik telen bereljuk ezt a ket haloszobas, nappalis, kulon konyhas, teraszos, egy furdoszobas lakast kozvetlenul a tenger mellett. Oktober 1-tol majus vegeig, "teli aron". Nyaron a tulajdonos hazaspar egy cegen keresztul adja berbe, heti aron  (600 -800 Euro). Hozza sem nyulnak, semmit nem csinalnak vele. Van egy masik lakasuk is, azt nehany evvel ezelott bereltuk egy telen par honapra. Mindketten dolgoznak. Ugyanazzal a ceggel van evek ota szerzodesuk, teljesen elegedettek vele. Az irodaknal vannak angolul beszelo alkalmazottak. Az egyiknel, akit megismertunk, meg egy magyar srac is dolgozik. Itt a hozam sokkal magasabb, mint Magyarorszagon. Az adozas atlathato, egyszeru.  De termeszetesen nem vitatom, hogy a "komfortzona" nagy ur. Aki tud valtoztatni rajta, kepes rugalmas lenni, annak vannak sikeres vallalkozasai, sikeres uzletei.
Atti 2025. 04. 11. 09:36
Előzmény: #243831  J0hnnyEnglish
Pont nemrég linkelték az Örsön épülő új kecók és a használt panelek árait.
Nem tűnt akkora nagynak a különbség.
Szerintem elkerülte a figyelmed.
Persze ez nem mindenhol igaz és nem is azt írtam, hogy azonos árban van.
FatFIRE 2025. 04. 11. 09:35
Előzmény: #243822  berlini
"De ugyanilyen folyamatok zajlanak a téglaépitésüeknél is már 10 éve pld a ferencváros egyes részein, ahol bérkaszárnák tömbjeit bontják és épitenek új lakóházakat."
Így van, pontosabban még sokkal régebb óta, Gegesy Ferenc polgármestersége alatt a 90-es években elindult ez a folyamat. Általában kisebb, cigányok által lakott, önkormányzati tulajdonú tömböket bontottak le, helyettük építettek új házakat.
Az élettartam miatt a panelek esetén sem aggódnék, azok a szerkezetek nem olyan könnyen öregszenek el. A régi téglákból 500 éves, kiváló állapotú épületek állnak tömegével Európa-szerte, azok sem mostanában kezdenek el porladni. Nemrég a fórumos kolléga csodálkozott rá a feleségével az egyik lakásunk méteres vastagságú falaira. Ugyanis szó szerint ekkorák. Akkor még az volt a szemlélet, hogy szintenként lefelé egy lábbal kell vastagabbnak lennie a falaknak. Eleve több száz évre készülő, túlméretezett szerkezetekről van szó, teljesen más szemléletben építkeztek akkoriban.
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish 2025. 04. 11. 09:23
Előzmény: #243817  Atti

Azonos lokációban a  panel nincsen új árban, ahogy többiek is írták az a belépőszint a kereslet miatt torlódik felfelé.
Különböző lokációk összehasonlítása pedig irreleváns, mert egy alapvető ingatlanválasztási döntésről beszélünk.
"amikor az első megrogyik" ez egy vasbeton szerkezetnél nem ennyire egyszerű, bizonyos szerkezeti elemeknél súlyos jelei lennének ennek (megnyílik a tartószerkezet..stb)
Amennyiben csak az elhagyott (Szentkirályszab. reptér..stb) épületeket nézed, egy rohadt időtálló, igénytelen, strapabíró szerkezet. Egy kerámiavázas szerkezet 30-40 év ázás után atomjaira porlik, a vasbetont meg csak megkezdi.
A rögzítő papucsok (varratpontok) kérdése jó kérdés, viszont a kaptár szó abban az ételemben is találó, hogy a strapabíróságát a belső szerkezeti váz adja elsősorban.
Xis24
Xis24 2025. 04. 11. 09:02
Előzmény: #243828  Atti
Igen valóban fantasztikus hogy felfedeztem a házrész fogalmát 😃😃😃 Na de ott is azért elég nagy túlárazások vannak. Igen én sem hiszem hogy ez működhetne. . de ki tudja mit hoz a jövő. 100M-os panelek már a nyakunkon.
DavidCamp 2025. 04. 11. 08:59
Én egy jól karbantartott panelt a jelenlegi árán Budpesten azért tartom túlzottnak, mert borzalmas a hangszigetelés. Ott tényleg együtt él többszáz ember. Ha fingik valaki akkor azt több lakásban is hallják 
Sajnos ez megvan az új építésüeknél is. Lásd: Platánliget, helikopter, stb...
Atti 2025. 04. 11. 08:58
Előzmény: #243826  Xis24
Viccelsz?
Mo-on?
Sok helyen családon belül nem tudnak megegyezni a felek, pl: örökségnél.
Majd idegenek élnek boldogan egymás mellett?
Közösködve?
Kb a fehér holló kategória.
Atti 2025. 04. 11. 08:56
Előzmény: #243824  hunball2
A lefelezés is benne van.
Ha tényleg megrigyik 1 pár tömb.
Főleg a magas árakról lehet nagyot koppanni.
Azt kellene tudnod mit akarsz a pénzzel, ha eladod.
Xis24
Xis24 2025. 04. 11. 08:53
Előzmény: #243818  DaGi
Xis fantazmagória. Ami most így eszembe jutott. Alternatív megoldások keresése. A mai viszonyok között nyilván lehetetlen de a kényszer nagy úr lehet. Esetleg olyan verzió nem futhat a jövőben, hogy összeálll pár család és kvázi társasházként tekint egy nagyméretű nehezen eladható házra ís maguknak széttagolják? 
Atti 2025. 04. 11. 08:52
Ez az.
Ha Nógrádban megrogyik az első panel, az biztos nem lesz árfelhajtó hatású Bp-en sem.
hunball2 2025. 04. 11. 08:44
Nekem pont ezért dilemma, hogy meddig tartsam a panel lakásunkat. Most ki van adva. De előbb-utóbb el kellene adni. Persze amilyen bénák vagyunk, valószínűleg már az áresés után fogom eladni. A lefelezés az szerintem túlzás, de hasonló beesés várható szerintem is.
berlini
berlini 2025. 04. 11. 08:44
Előzmény: #243821  Atti
Ott a telket fizeted meg, azért ilyen drága.
berlini
berlini 2025. 04. 11. 08:43
Ha megfelelően van karbantartva, akkor a panel élettartalma messze 100 év feletti lesz.
A bontások 99%-a amiatt történik majd, mert a telek amin áll felértékelődik. 
De ugyanilyen folyamatok zajlanak a téglaépitésüeknél is már 10 éve pld a ferencváros egyes részein, ahol bérkaszárnák tömbjeit bontják és épitenek új lakóházakat.
A panel hosszú élettartalmának a karbantartási előfeltételeit azonban pár helyen nem tartják be. Ott ahol a négyzetméterár 200 ezer ft. (Pld Nógrád megye) ott valószinéeg kivárják, mig a rozsdásodó csomópontok elkorrodeálnak, szétesnek. Összeomolni nem fog, de az első rések megjelenése után kiüritik a házat és lebontatják. 
Nos ez biztosan rosszat tesz a többi árának. Hogy milyen mértékben azt meglátjuk.
Én egy jól karbantartott panelt a jelenlegi árán Budpesten azért tartom túlzottnak, mert borzalmas a hangszigetelés. Ott tényleg együtt él többszáz ember. Ha fingik valaki akkor azt több lakásban is hallják 
És ezen csak egy az egész házra kiterjedő felújitás segitene, de messze nem kielégitő eredménnyel. (összes esztrich és burkolatcsere, lakáselválasztófalak utólagos szigetelése.)
Atti 2025. 04. 11. 08:41
Előzmény: #243818  DaGi
Új építésű.
120 éves tégla se kellene új árhoz közeli szinten.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók