Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Murdoch 2025. 04. 10. 10:44
Előzmény: #243739  berlini
És ki mondta, hogy amúgy nem lesz recesszió? Amerika egy óriási lufi, giga államadóssággal, pénznyomtatással, kriptostul mindenestül. Fenntartható a végtelenségig? Lóxart. Mellesleg közel 50 éve óta nem buktak ekkorát a demokraták, hát nem csoda. Az ország nagyja le van gatyásodva, hát azt meg mi ki mondta hogy az utolsó trump szavazó is jól fog járni? És hogy nem lesz fájdalmas a változás? Ha nem vennéd észre, a globális dél, vagy akárhogy is nevezzük, már nem akarja finanszírozni a nyugati jólétet.
berlini
berlini 2025. 04. 10. 10:31
Előzmény: #243737  Murdoch
Erre hol válaszoltál?"
Szerinted ki jár rosszabbul egy recesszióban?Akinek a vagyonkája moat pár millió most és feleződik, vagy elveszti a munkahelyét, de a hitel marad?"
FatFIRE 2025. 04. 10. 10:30
Előzmény: #243665  fogpaszta
Titkos tipp: a postai kézbesítőt keresd az adott területen. A házakat belülről ismerik, rengeteg embernél járnak (az egész napjukat ezzel töltik), ők tudják a legjobb tippeket adni (létrejött üzlet esetén 1 millióért). Olyan idős nénikről tudnak, akik kis nyugdíjjal laknak nagy lakásban. Így találhatsz a piacon nem szereplő, jó adottságú lakásokra és a legjobb árakra is. De ahhoz, hogy ebből a végén üzlet is legyen, szimpatikus fellépés és jó kommunikáció kell.
Murdoch 2025. 04. 10. 10:23
Előzmény: #243734  berlini
Mindkét kérdésedre válaszoltam. Ha nem tudsz olvasni, csak orbánozni a te bajod, ennyire telik.
berlini
berlini 2025. 04. 10. 10:21
nem kell nekünk maga.
van itt saját őrület:
https://www.portfolio.hu/gazdasag/20250410/kormanyinfo-nem-zarhato-ki-hogy-a-magyarorszagon-terjedo-virus-mestersegesen-eloallitott-754019
Nyilván Brüsszel áll emögött is.
Vagy a megbizásukból az ukránok
berlini
berlini 2025. 04. 10. 10:17
Előzmény: #243733  lacikonyha
ez jó
berlini
berlini 2025. 04. 10. 10:16
Előzmény: #243730  Murdoch
szokásodnak megfelelően nem válaszoltál a kérdésemre.
De nyomatod a dlobalista maga szöveget.
Maszlag
lacikonyha 2025. 04. 10. 10:15

"A republikánusok rovarirtókat hívnak ki a bogarak ellen – a demokraták rájuk lépnek.
 A demokraták megvásárolják azokat a könyveket, amelyeket valahol betiltottak – a republikánusok cenzúrabizottságokat alakítanak,ahol közösen olvassák. 
A demokraták megeszik a halakat, amelyeket kifogtak – a republikánusok a falra akasztják trófea gyanánt.
 A republikánusok behúzva tartják függönyeiket, bár semmi okuk rá – a demokraták nem húzzák el, pedig így illene. 
A demokraták a szegényeknek adják régi ruháikat – a republikánusok viselik.
A demokraták az aktuálisan népszerű politikusokról, sportolókról és színészekről nevezik el gyermekeiket – a republikánusok szüleikről vagy nagyszüleikről, attól függően, kitől várnak pénzt. 
A republikánusok hosszan tanulmányozzák az újságok pénzügyi adatokat közlő oldalait – a demokraták ezekkel bélelik kia madárkalitkák alját. 
A republikánusok harcolnak a dohányzás ellen, de vereséget szenvednek – a demokraták is. 
A demokraták terveket szőnek, majd valami egész mást csinálnak – a republikánusok nagyapáik terveit hajtják végre.
 A republikánus fiúk demokrata lányokkal randevúznak. Republikánus lányokat fognak feleségül venni, de úgy érzik, előbb joguk van némi szórakozásra.
 A republikánusok külön ágyban alszanak, néha külön szobában. Ezért van több demokrata."
Peti84
Peti84 2025. 04. 10. 10:14
Előzmény: #243693  gyula1971
Pedig jelenleg kb ilyesmi árat kell fizetni egy kisebb kertes kecóért, ami olyan helyen van hogy 20 perc alatt BKV-val az Asztórián legyél. Ha egyszer az M4-et kiviszik a Bosnyákra (mivel a NO1 Vőé minden már ott, erre lehet reális esély is akár az elkövetkező 20 évben....) séta távban legyen kertes ikerházad a metrótól.
Murdoch 2025. 04. 10. 10:13
Előzmény: #243725  berlini
De, persze megrémült, hogyne, miután leállított egy rakat pénzlopó szervezetet, a nyakában van két háború, sose látott ilyet, azt se tudja mi a tőzsde. Közben a fél világ meg jelentkezettt ilyen-olyan dealel. Nincs itt látnivaló, ha azt hitted, hogy a pénznyomtatásos, globalista álomvilágod fenntartható, tévedsz, ja de amúgy kitolható, pár háborúval. Vagy marad az, hogy mindegyik nagyhatalom a saját szemétdombját rabolja ki.
lacikonyha 2025. 04. 10. 10:04
Előzmény: #243724  Murdoch

"a demokraták mögött van a pénzügyi túlsúly."
a mucsai nagybelű gigatolvaj meg média ellenszélben
.
feküdj vissza, és kérj a homlokodra hidegvizes borogatást
talán elmúlik
hunball2 2025. 04. 10. 10:00
Ha meg átfogó világkép: éljen a proletárdiktatúra!
https://ncofnas.com/p/maga-communism-and-the-end-of-america
hunball2 2025. 04. 10. 09:58
Átfogó világképpel én nem vitatkozok, de konkrétumokkal igen. Az amerikai állampolgároknak több, mint 60%-nak van részvénye, plusz a nyugdíjalapok meg egyebek miatt más is érintett. Amiben igazad van, az az, hogy Trump szavazói a szegényebbek közül vannak, tehát ott lesz több olyan ember, akit közvetlenül ez még nem érint. Esetleg később.
https://news.gallup.com/poll/266807/percentage-americans-owns-stock.aspx#:~:text=U.S.%20Stock%20Ownership%2C%20Annual%20Trends&text=Line%20graph.,52%25%20in%202013%20and%202016.
berlini
berlini 2025. 04. 10. 09:55
"pont ez a lényege a maga-nak, nekik hitelük van, nem részvényük, "
Szerinted ki jár rosszabbul egy recesszióban?
Akinek a vagyonkája moat pár millió most és feleződik, vagy elveszti a munkahelyét, de a hitel marad?
Borzalmasan keveset tudsz a való világról.
berlini
berlini 2025. 04. 10. 09:52
mert tegnap nem rémült meg?
Milyen álomvilágban élsz?
Murdoch 2025. 04. 10. 09:48
Előzmény: #243716  Pistike12
Ó, hogy mi? Trump biztos nem fog megrémülni, totál zűrzavar van itt egyesek fejében. Már írtam, nekimegy a pénzvilágnak, aztán álljon át, aki akar, hát a demokraták mögött van a pénzügyi túlsúly. Aztán, hogy mi lesz belőle, meglátjuk, hullámvasút az tuti, meg nyilván a bennfentes kör... Az amerikai átlagpolgi meg már csóró, pont ez a lényege a maga-nak, nekik hitelük van, nem részvényük, tojnak az egészre. Kínát meg xivatja, ahol tudja. Te talán látod, tudod, hányan hívták fel, keresték meg, tettek ajánlatot a yenkiknek?

Moka_Brikka 2025. 04. 10. 09:33
Előzmény: #243722  hunball2
Az esedékes lakhatási vételre szánt pénzt én sem tenném bele (nem is tettem anno).
hunball2 2025. 04. 10. 09:04
Előzmény: #243709  Pistike12
Rövid távra szuper volt. Írtam is én is, hogy túladottság volt. Én annyit állítok, hogy szerintem lefele van az irány a pár hónapos időtávon. Aki tegnapelőtt vett és ma ad el, annak szuper. Még emelkedhet is minden egy darabig. Viszont én azt sejtem, hogy a hosszú távú mozgóátlagok fölé nem fog visszatérni az sp500 meg a NASDAQ. 
.
A COVID idején volt a lefelezés és a visszaduplázás. Itt épp csak a medvepiac határát érintették a tőzsdeindexek, az sp500 bőven túlértékelt így is. Vámok vannak, Kínával van gebasz, megrendült a bizalom az USA-ban, új gazdasági modellt akarnak, az olaj is leesve maradt. Ezek nem jó jelek. Hiába ünnepel mindenki most, ez csak a közvetlen katasztrófa elkerülése. De az irány marad lefele.
.
De mindez csak sejtés. Mivel nálunk a lakhatási szerencsétlenkedés zajlik, ezért mindenképpen kellett tartani a készpénzt. Lehet, hogy 1-2 hónapon belül végül veszünk valamit, ez miatt semmiképp se csinálhatok semmit se. Aprópénzzel lehetett volna játszani talán.
hunball2 2025. 04. 10. 09:03
Előzmény: #243709  Pistike12
Rövid távra szuper volt. Írtam is én is, hogy túladottság volt. Én annyit állítok, hogy szerintem lefele van az irány a pár hónapos időtávon. Aki tegnapelőtt vett és ma ad el, annak szuper. Még emelkedhet is minden egy darabig. Viszont én azt sejtem, hogy a hosszú távú mozgóátlagok fölé nem fog visszatérni az sp500 meg a NASDAQ. 
.
A COVID idején volt a lefelezés és a visszaduplázás. Itt épp csak a medvepiac határát érintették a tőzsdeindexek, az sp500 bőven túlértékelt így is. Vámok vannak, Kínával van gebasz, megrendült a bizalom az USA-ban, új gazdasági modellt akarnak, az olaj is leesve maradt. Ezek nem jó jelek. Hiába ünnepel mindenki most, ez csak a közvetlen katasztrófa elkerülése. De az irány marad lefele.
.
De mindez csak sejtés. Mivel nálunk a lakhatási szerencsétlenkedés zajlik, ezért mindenképpen kellett tartani a készpénzt. Lehet, hogy 1-2 hónapon belül végül veszünk valamit, ez miatt semmiképp se csinálhatok semmit se. Aprópénzzel lehetett volna játszani talán.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek