Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Placi82 2025. 04. 01. 19:37
Előzmény: #243215  szieszta
Kevered a haragudast, és a döbbenetet és a logikatlansagot kontra az irigyseggel.
Neked lehet van irigység érzésed, bármivel kapcsolatban, nekem nincs, marcsak azért sem  van mit a tejbe apritani,amiről nem beszéltem konkrétan, de van..... 😉
Na jó azért a magán repülővel rendelkezos szinteket lehet hogy ki sőt  irigylem. Ezt őszinteség jegyében mondom. És olyanból itt nincs a fórumon... Szerintem. 🤣
Akinek mondjuk 2  vagy 3 belvárosi   lakása van azt messze nem  irigylem, akkor se ha kommunizmusba kapta ajcsiba az ősöktol vagy ő maga vette a tanácsol.... Mert jó partkadwr volt, vagy volt IKV - s kapcsolata... Khmmmm..., és aztán abból vett mondjuk uj-epitesu éket .. Etc. Etc... .. például, remélem érthető. Nem. Irigylem semennyife
Haragudni viszont haragszom, mikor  50 milliot érő de 10 év alatt 350 millióra ugro vagyontomeges " figura" azt mondja, hogy mekkora tehetség, naaaaaa!!!! És habzo szájjal szidja, a kormányt aki kitomte a zsebet  azért haragudhatok? Főleg ha személyeskedik is...... . Na nem azért mert fidesznyikes vagyok,  hanem mert, elvtársak hol az "építő jellegu önkritika", és alazatossabban picit a magas lóról... ?? 🤣
Vagy más néven szerénység  elvtársak..... 
N0MAD 2025. 04. 01. 19:31
Előzmény: #243213  Placi82
kevéssé értem a problémád.
ha ruletten nyerték volna az jobb?
ha belenyúltál volna egy ötszöröző tőzsdei befektetésbe örülnél vagy anyáznád magad meg a pénznyomtatást? pedig a tőzsdén jelentkezett a nagyja.
Freszelés 2025. 04. 01. 19:14
Előzmény: #243217  szieszta
Én azért szeretem a felfordulást, mert akkor lehet nagyokat nyerni (és veszteni is).
Ha valakinek viszont nincs semmije, akkor veszteni se tud semmit. (Az emberi életet nem értékelem túl sokra, a sajátomét sem.)
szieszta 2025. 04. 01. 19:09
Előzmény: #243216  Freszelés

Ez mindenhol így van. Aki idejében megragadott egy egy lehetőséget, vagy bejött, vagy nem. A szociban teljesen más volt az értékrend, az ingatlan nem számított luxusnak. Marinéni akkor nem azt gondolta, hogy majd 2025 ben mekkora vagyon lesz ez, hanem a rokonokkal összefogva építkeztek, legyen hova elköltözni.
Arra is emlékszünk, hogy a vagyon mekkora hátrány volt, mikor agyonverték a kulákokat, kergették a zsidókat, meg a vagyonosokat.
Csak bízzunk benne, hogy ilyen már soha többet nem fordulhat elő!
Freszelés 2025. 04. 01. 18:54
Marinéni dolgozott a 2 utcára lévő óvodában 30 évet és elvonult 50 évesen nyugdíjba. Nem hiszem hogy túl stresszes élete volt. Ezekután 1988-ban az "ölébe hullott" (kiutalták neki a komenizmusban, aztán megvehette a módszerváltás után aprópénzért) mai áron nézve egy olyan vagyon, aminek a reálhozamából 2025-ben igazából egy kiscsalád akár már valahogy meg is tud élni. (160M * 0.04% = 533k nettó/hó.)
Mit tett ezért Marinéni? Sokat azért nem, de az élet nem igazságos. A szerencséhez jó ha van egy kis szerencse.
Lehet moralizálni meg szóvátenni, hogy bezzeg most 65-ig kell dolgozni, a melók is stresszesebbek, és hajtósabbak és a kiszámíthatóság sincs meg.
Marinéninek viszont már lefőtt a kávé, de ott lesznek az örököseik. Ők viszont nem dolgoztak meg ezért a pénzért... és nem kevés ilyen van/lesz. A kérdés az, hogy belőlük hogy húzza ki az ember a kis mézet. Én inkább ezen töprengek-töprengenék nyavajgás helyett. :D
szieszta 2025. 04. 01. 18:53
Előzmény: #243213  Placi82

Te akkor sok mindenkire haragudhatsz. A tőzsdén 2017 óta sok minden 10 szerezett, sőt. A lehetőség itt hevert a lábad előtt, csak meg kellett volna ragadni.  A coinokról nem beszélve.
A lakás ugyan ilyen, senki nem látta, hogy ilyen száguldás veszi kezdetét.
Van, aki mindig lohol a vonat után és csak utólag okoskodik.
Fél napig tudnám sorolni, hogy mi lett volna, ha......  Utólag mindenki okos, .....ha tudtam volna.
Szerintem senki nem tudja, esetleg, akik a törvényeket hozzák és rajtuk múlik a "HA".
Én is megvehettem volna  a mátrait (igaz csak hitelből), ha tudtam volna, hogy mikor kiszedek belőle mindent, az állam arany áron megveszi tőlem a kirabolt veszteséges céget. A francba, ezt is elszalasztottam, bezzeg a legtehetségesebb lölö megsejthette ezt. Ehhez is kell tehetség. :-)
szieszta 2025. 04. 01. 18:30
Előzmény: #243192  lacikonyha

Mivel a mezőgazdaságban hektárköltség van, így ha 1 hektárod van, 1 hektár költség és 1 hektár bevétel, ha 100 akkor meg annyi. Ez, ha szolgáltatásban művelik a földet.
Inkább az a kérdés, hogy mennyiből lehet megélni, de ott is nagyon változó. Lehet nagyon intenzíven csinálni, de akkor a magas termés sok költséggel is jár. Ha nagyon kizsarolod a földet, akkor meg kevesebbet terem, mint amennyit beletettél.
Az más, ha gépet is akarsz venni és úgy gazdálkodni, mert ott számtalan tényező beköszön. A gép ára, üzemeltetése, javítása. Akkor viszont te is elmehetsz szolgáltatni.
Ismerek egy gazdát, 30 hektár eltartja, feleségével együtt, igaz, minden gépe már megvan, csak ebből élnek.
Az Agroinform.hu-n van fórum, ott már régóta panaszkodnak, hogy veszteséges a termelés,de fura , senki nem hagyta abba. 
Ez olyan, mint a zsidó üzletes, aki mindent áron alul adott . Csak az tartotta életben, hogy a hétvégén zárva volt. :-)
Placi82 2025. 04. 01. 18:05
Előzmény: #243211  N0MAD
Ezért nem is Te bosszantasz, mert nem te vagy tele ingatlannal. Te küzdesz mint disznó a jégen. De hogy Berlini úr írja hogy ő vette, most Fiktiven, nagyjából mondva 2017 ben a 110m2 és lakopark lakást 45 ért és most 160 ér, vagy lacikonyha aki koruti uzketei arnovekedesevel dicsekszik, és mindenkit kioszt, felsobrenduen magaslorol beszélve, mikor 2010.aaprilisaban 5 ért se kellett a korutinuzlet  senkinek ami most 40..
Na és ők vernyakolnak.. Rohejesek. De az még hagyján, de ők beszélnek a magas lóról, és közben habzo szájjal szidják azt a kormányt ami azért kutya  sok pénzt tömött a zsebukbe. 2017 és 2025.mozott egy laza 300-400% akár euróban is?? Neked mennyit kell ezért dolgozni Nomád munkahelyen ? Sokat! Na akkor erről ennyit. Ezért sajnáltam hunball story is. is.. És pont lacikonyha típusú állandó  személyeskedok, akik igazi belpestiek, ha jól emlékszem, jellegzetesen, ha nem, és rosszul emlékszem., akkor bocsánat... Legnagyobb haszonélvezői voltak a kormánynak, csak úgy repkedtek évente a 20-40-50% erteknovekedes az ingatlanaikra  És csak ott állt.  Euró meg csak 45%al ér kevesebbet mint 2010 áprilisában. 
Atti 2025. 04. 01. 18:04
Redőnyt köszönöm mindenkinek.
Holnap kell vissza szólnom.
Elvileg kb 80 ezer a különbség, nem nagy pénz, inkább a " szívás" miatt kérdeztem.
Szerintem az elektromosat rendelem meg.
N0MAD 2025. 04. 01. 17:49
Előzmény: #243206  Placi82
"Az állam adosodik el, a , aKKv és a nép helyett! Rezsiistop, meg kamat stop, meg egyéb támogatások,  3%os hitelek, etc.... Mindent kaptok, dolce vita. 
Miről beszél akkor  Nomád úr??? "
.
úgy veszem hogy nem értetted a rövid kifekjtést és pontosítást kértél.
.
"Az állam adosodik el, " ez igaz, háromszor akkora az adósság mint amikor átvették a rudat, meg a magánnyugdíjkassza is elfüstölt, meg az addig abba menő pénzek is a költségvetésbe mennek, és mégis.
.
"aKKv és a nép helyett!" adósodnak azok is szépen.
.
"Rezsiistop" a hétszeres árú vállalkozási árhoz képest, miközben az eus gáztőzsdén bezuhantak az árak.
.
"meg kamat stop" na ez egy érdekes sztori, hosszú lenne belemenni. de vegyél fel újat, mindjárt máés lesz.
.
 "meg egyéb támogatások,"  kurtára semmit nem kaptam, tőlem elvenni szoktak. Már a felsőoktatás meg nyelv is magánzsebből ment. Eüre is csak befizetek aztán megyek a magánba. Rokon kapcsán leírtam mik a kórházi realitások, ennél szarabb már csak akkor lett volna ha az orvosok direkt késsel kergetnek hogy megöljenek a picsába. Igen, kórházi fertőzés is bejátszott, csak épp elfelejtettek szólni, és a zárójelentésen is latin rövidítéskben szerepelt. Aztán otthon nem értettük amikor mentőstől kezdve mindenki azt kérdezte jól van e a család, nem fosunk e sugárban. Mert olyan masszív és fertőző kórházi fertőzéssel küldték haza hogy a gyógyszer amit küldtek vele nem beszerezhető patikában és külön szóltak hogy kézzel megérinteni se szabad. Egy hónap kínlódás után a kórházba visszaküldve derült ki hogy "csoda hogy még él"
"3%os hitelek, etc.... " próbálj ilyet felvenni. csak a szépre emlékezem?
 "Mindent kaptok, dolce vita. " Mint említettem leginkább kórházi fertőzést kaptunk, mást nem.
.
Bocs hogy fizetős úton, munka mellett infóssá képeztem magam, nyelvtanárokat fizetve, és továbbu kurva drága képzésekkel és szakmai előrelépéssel viszonylag jól keresek. Mert vitya tolta a zsebembe, nem igaz?
.
Most már tisztul hány ponton nincs igazad vagy még van kérdésed "Miről beszél N0MAD úr"?
berlini
berlini 2025. 04. 01. 17:47
Előzmény: #243209  Placi82
Akkor javaslom, ne irj ennyi gyerekes hülyeséget.
Jó lenne még azt is tudomásul vennek, hogy ez egy nyilvános fórum.
Tehát amit ide beirsz, az bárki által megválaszolható. Különösen akkor ha név szerint is megemlitesz a hozzászólásodban.
Ja és mégegy .
Attól hogy latin szavakat googlizol, még nem tünsz értemiséginek. Ennél több kell.
Placi82 2025. 04. 01. 17:42
Előzmény: #243204  berlini
Berlini, lacikomyha al együtt, ha megtennetek hogy nem szoltok hozzám, azt megkoszonem, mert Nomadddal elvitatkozok, vagy Fatfire el is anno, de ti, khmmm, az okoskodás, felszinessege, az sajnos átüt., érvek helyett személyeskedés. ...nincs nekem kedvem hozzátok. 
Aquila non captat muscas. Nem egy súlycsoprt  vagyunk és nem súlyra értem.. Elnézést. Megértéseteket  köszönöm.... 
Bár úgyse megy át!! , Bár  személyeskedésben  abban elismerem ti vagytok a profibbak.... De  kihagynam a veletek való rangon aluli diskurzust. Megegyszer köszönöm, hogy esetleg felfogjatok, és így tesztek.... 
Placi82 2025. 04. 01. 17:34
Előzmény: #243201  N0MAD
Akkor menjél le Debrecenbe, Győrbe, Szombathelyre, Balatonfüredre, Szoboszlora, Nyíregyházára.. És hasonlítsd össze az árakat 2010 el 
És vedd figyelembe euróban a 45%os differenciat. Meg jobb mint Budapesten... 
Szóval ezt buktad, elég durván..... 🤣a romas falvak meg irreleváns mert az nem képezi a piac tárgyat, de a normális falvakban is régen 2010 áprilisában  5 millió volt az a haz, ami most 35 millió, mert van óvoda, etc... 
berlini
berlini 2025. 04. 01. 17:30
Előzmény: #243200  N0MAD
Deal!
De megfontolandónak találom a NEM beinditását is.
És ebben az esetben a NEM elnökének jogában álljon a tagok a fogyasztásáról a számlát ellenőrizni, hogy megfelel-e a mozgalom magas erkölcsi kritériumainak.
A Kinaiak ezt már milliárdos szinten űzik.
Az átlag ember ott nem is tudja, de életének minden mozzanata pontozva van és aki kilóg a sorból , az előbb vagy utóbb megérzi. (Aki nem lép egyszerre, nem kap rétest estére.)
Placi82 2025. 04. 01. 17:29
Előzmény: #243198  N0MAD
Mit lássak be??
70 millioert van Kelenföldi panel. És 140 millioert Wekerlei sorház, 40 körül egy Csepeli panel. 45% csökkent az euró értéke 2010 hez képest  de viszont 300-600%ot ugrott az ingatlanaitok  értéke a kormánynak köszönhetően..!!!! EURÓBAN IS, SŐT DOLLLARBAN IS.!!! Mi a kérdés? 
És kifizetik az emberek ezt a magas árát??? Igen!! Akkor jólét van!!!  Ennyi!! 
2010 ben könyörögtek hogy 10 millioert (36.000 euró)  vegyem már meg a panelt, és senki se járt arra hónapok óta.. Most meg ugyan az a lakás 70 millioert (190.000 euró) eltunik a hirdetoportalrol.  Nem a Neresek veszik, hidd el... Akkor nagyon nagyon jól élnek az emberek.  Nem? 
Bajnainal bezzeg nem volt ingyen ebed... Most van. 
Szerinted a magyar hatékonyság, és 1 munkaorara juto előállítás érték,  a magyar munkamoral indokolja ezt??? Mert azok a mutatók lenn vannak. De az ingatlan árak fenn, és az utazás irodalban meg nem fértem be 4 hete , mert éppen a Maldív szigeteket, Dominikat mutogattak ott 4 párnak. Én csak nyári Török utazás miatt akartam érdeklődni... De kifordultam. 
Akkor miről vakeraltok?? . Az állam adosodik el, a , aKKv és a nép helyett! Rezsiistop, meg kamat stop, meg egyéb támogatások,  3%os hitelek, etc.... Mindent kaptok, dolce vita. 
Miről beszél akkor  Nomád úr??? 
Yaman 2025. 04. 01. 17:26
Előzmény: #243192  lacikonyha
100 hektár az alatt a bank meg se lát.
berlini
berlini 2025. 04. 01. 17:23
Előzmény: #243194  Placi82
Nem értesz Te semmit.
Ez az apróság van. 
Emiatt ugrálsz folyamatosan a padló és a plafon között.
Magyarország eddigi történetének legszarabb kormánya a forintból fillért csinált.
És jössz Te és nem jösz erre rá és összehasonlitod valaki 3 év alatti 80 ezres 30 évvel ezelőtti  összjövedelmét, amit akkor egy relative jó ft-ban kapott a mai fillérrel.
A másik amit ugyancsak képtelen vagy felfogni, hogy a fórumozók itt nem csökkent értelmi képességűek, akiket tüzifával meg lehet venni.
Azaz mi ezt a maffiózó bandát akkor sem fogjuk megválasztani, hogy orbán bevállalja hogy kinyalja a seggünket.
Igy már világos?
És tedd már meg légyszives hogy jobb sorsra érdemes filozófusoktól ne idézz, mert őhatatlanul is rosszhatással vagy a hirnevükre.
Idézz magadtól.
irtál már eleget, abból válogass.
Pld a mai gyöngyszem:
"Ennek az országnak gazdasági Mohács kell!!!! "
FR73 2025. 04. 01. 17:22
Előzmény: #243186  slash
Ha ennyire szuper okos, akkor bizonyára tudja, hogy létezik a wealth inequality index (gini), ez idehaza 29,2. Nálunk rosszabb Németo, Svédország, Ausztria, Franciao, Svájc, sokkal rosszabb az USA is.
Igen, az öröklés is befolyásolja az anyagi helyzeted, mint ahogy a szerencse is. Tudsz rajta javítani és rontani is saját döntésekkel és életvitellel.
Az élet más területén (egészség - genetika), (párkapcsolatok - eq) is van hozott anyag, a világ márcsak ilyen.
lacikonyha 2025. 04. 01. 17:19

a kommunistázás a fityeszliturgia központi eleme
végezheti úton-útfélen, falkában és egyénileg is
minden fityesztolvaj szarembert megszabadít a szarember voltától
N0MAD 2025. 04. 01. 17:16
Előzmény: #243199  Placi82
"kb 2010 áprilisa óta kb 45% azaz negyvenöt százalékkal gyengült csak a forint az Euro hoz képest... Csak. 
Viszont az ingatlanjaik értéke 300-600%között, novekedhetett attól függőben milyen típus, lokqcio, etc.. Szóval, ha ilyen áron van kereslet, és bizony van, akkor itt nyugati jólét van... Simán ki fizetik  röhögve a népek egymásra licitalva....... "
a bűnös liberális budapesten. Ezt azért elfelejtetted hozzátenni. A 99%os fideszes falvakban meg nem.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek