Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Én legalább tényleg semmivel kezdtem. Utolsó 2 havi egész jó egyetemi ösztöndíjam a zsebembe (azt nem buliztam el🤣). Plusz egy Nike sporttaskaban a ruháim, és egy csak oda útra szóló vonatjegy Keletibe Pestre. Komolyan ennyi volt. Na ez az igazi nulláról indulás, nem 2 db lakás egy sajnálatos örökségbol(őszinte részvétem amúgy)
Szerintem el ne menjünk divatfórum-háborúba, ha fehér edzocipőt szeret akkor szerintem fehér edzocipőt hordjon, bele ne kezdjünk a csak a prolik/sznobok/csórók/villantók/igenytelenek hordanak x-et vonalba nem klimaxllub :D
1)És végül hány % lesz a feszekfoglaloé a leendő vételárbol majd? 2)"" Fatfire" fogadj el egy ludtalpastol 1 tanácsot, divat snakereket hagyd a picsaba, ha nem vagy 30 alatti, mert 30.alatti férfinek ha levagjak a fejét másnapra kinő de 40-50 felett már nem. Szóval a futocipo jó a gyorsgyaloglashoz is. Arra ott az Asics Gt az sincs 60 ezer alatt. De ha az új beszerzésu Milfed nem ért hozzá, és mutatni akarod hogy van valamid. :). Akkor vegyél 1 karórát. Például egy Omega Seamastert vagy ha nagyon elegáns, akarsz lenni a gyaloglashoz vegyél egy IWC portugiesert,😀. Na az lesz brutálisan lezser elegáns lesz! És egy kényelmes, talphoz igazodo, lábfeje profin tartó nem derékfájdalmat okozó, Asics. Gt:)
Én nem kérnék abból a FIRE életmódból, ahol 5 családtagra jut 350 ezer egy hónapban. Sajnálom a gyerekeid, de nyugodtan verd a tamtamot, hogy iskoláztatod és eteted őket, mert máshol ezt úgy hívják szülői kötelesség. Tegnap leültem a feleségemmel tervezni a nyarat, azt hiszem a gyerekeken fogok spórolni a legkevesebbet!
Szerintem ott tévedsz hogy ez már a mato féle llib közgazdaságtan. A 345millió remek 7%ot hozamot termel, ami némi pontosítás után “5%, minusz adó és költségek, számoljunk 4%al”) lett. Amely csak valamikor pár év múlva fogja kitermelni a leanfire nyáron tengerpart havi nyolcszázas, évi tíz millás szükségletét. Amikorra az árnövekménnyel meglesz az egymillió dollár vagyon. Ha jól számolom nagy vonalakban négyszáz milla 2,5%a az évi tíz, az elég konzervatív hozamelvárás a penztermelő gépezettől. Ha az öttagú család akkorra már havi 400at is eldorbézol tengerparttal, búvárkodással, siklóernyővel, motorozássa,l különőrákkal, meg amivel a kamaszodó/felnövő gyerekek jarnak még mindig marad megtakarítás szépen. Sima liba. Tenyleg, adomentesség a gyerekek hány éves koráig tart? Nehogy új kormány idején jójjön a váratlan adófizetési kötelezettseg, nem lenne fair. Vagyonadókrol nem is beszélve, az aztán aljasság lenne a világ részéről. Erre ne is gondoljunk.
"Látod ez is bizonyítja , hogy mennyire értetek a pénzhez azért tartotok
ott ahol tartotok legyintetek minden hasonló dologra aztán folyik ki a
kezetek közül a pénz aztán a nap végén nem tudjátok miért tartotok még
mindig ott ahol a pocsojába..." Szerintem számolj el háromig, vagy négyig, érdemes... de el is köszönhetsz, ma vagy negyedjére!
Igen, ezt szoktuk itt írni, hogy a rövid kamat periódus hosszú távú hitel esetében az álmoskönyv szerint veszélyes dolog. Tihamér tegnap bátorkodott hasonlóan hozzászólni, hogy ő ekkora bátorságot nem követne el.
Ezt speciel nem pont te kérdőjelezted meg mindegy. Ezt az accot fogom csak használni ezzel tudtok beazonosítani de mára ennyi elég is volt. A FIRE ha hiszitek ha nem de össze fog jönni 1-2 év múlva szinte biztosan még most is össze jönne ha annyira akarnám, de még egy picit optimalizálnom finamítanom kell a pénzügyeim De ha 1-2 -3 év múlva 3 hónapra mert vissza kell mennem dolgozni , hogy na most olcsó a hitel a piacon váltsuk át a hiteleim egyesítsük egy banknál... na azt is simán meg fogom tudni csinálni tehát már most sem akkora érvágás ha nem dolgoznék.. Dupla a bevétel mint a kiadásunk dupla bőven bőven FIRE kategória vagyok már most is ! Lehet köpködni!
Az a 36 e ft + a futamidő végére 7 MFT (hülye leszek megtartani) Tudod a gazdag ( mármint aki alulról jött) nem attól gazdag, hogy minden hülyeségre elveri a pénzt és nem menedzseli az adott szituációnak megfelelően a legjobban a pénzügyeit. Látod ez is bizonyítja , hogy mennyire értetek a pénzhez azért tartotok ott ahol tartotok legyintetek minden hasonló dologra aztán folyik ki a kezetek közül a pénz aztán a nap végén nem tudjátok miért tartotok még mindig ott ahol a pocsojába..
Teccett volna 3 gyereket csinálni te miért nem csináltál? És most előrébb tartanál ha vállaltál volna megannyi lakás vételt és felújítást és lakó szervezést. De nem tetted e helyett itt ekézel, hogy nekem milyen jó és mekkora előnyöm volt mikor előtted is ott állt a lehetőség (meg hogy nincs is annyi érték hát van tök egyszerű a paneleket beárazni 5 perc egyenként megnézni a hirdetéseket most hol tart az ár savanyú a szőlő is nagyon nagyon sok embernek- nekem viszont busásan bejöttek a vételek a mostani is lehet is írígység fulladjatok bele!) Persze dumálni dirigálni írígykedni mindig könnyebb +36 e ft nem ver földhöz de nem véletlenül tartok ott ahol Magas kamatot ha vége a stopnak nem fogok fizetni átváltom vagy kifizetem vagy eladom és új lakáshitelt veszek fel csepelen közelebb magamhoz ezt megoldom. Nem lesz nehéz kijátszomgyerek játék még 1 fizetésből is jövő nyárra megvan a pénz 80-90 % a ha nem is az egész ne izgulj. Csak ha valamit ír a bank és szöges ellentétét kiközli a következő levélben az nem jogos , ( ami még a szerződés ellen is megy) de megoldom vagy enged a bank vagy lecserélem egyesítem van pár akivel kapcsolatba vagyok így is sok a számlám (3 db ) felesleges ennyi
Te állítólag közgazdász vagy és nem ismered a jelenérték fogalmát.Te egy mai áron 40 milliós panelt örököltél (leszámítva a mai áron simán csak elherdált másik 40 milliós tételedet). Ha a 2x10 millió a sorházad árának 60%-át fedezte vételkor, akkor a mai 100 milliós értékből visszaszámolva az a támogatás jelen értékben 60 milliót jelent. Egyszerűen nevetséges, ahogy próbálod bemagyarázni, hogy a semmiből kezdted. Most a kamataid stopja miatti közvetett transzfertől el is tekintek, de mint okos közgazdász, ezzel te bizonyára tisztában vagy. Gondolom, amikor felvetted a csok-ot, akkor pontosan tudtad, hogy 3 gyereket vállalsz, ami pénzbe kerül. Hiszen te egy okos közgazdász vagy, aki mindenre gondol, mindennel képben van, és ismerted a magyar valóságot. Pontosan tudtad, hogy 3 gyerek az nem sétagalop, és lesznek velük nehézségek is. Te mondod, hogy 350 ezerből éltek. Kaptok 100 ezer Ft szja kedvezményt plusz ingyenkaja a gyerekeknek a menzán és oviban az további kb 70 ezer havonta, plusz nagycsaládos autópálya matricától a 7 üléses autó 2,5 milliójáig gondolom mindent kimaxolsz. Hiszen te egy okos közgazdász vagy, aki mindennel képben van. Ami nem lenne baj, a baj az, hogy aztán idejársz sírni. Igen, 3 gyerek pénzbe kerül, azért kapod ezeket a támogatásokat, hogy rájuk költsd. Ha igaz amit írsz - hogy nettó 600 ezret keresel Budapesten közgáz diplomával 40 évesen 3 gyerek szjával - akkor te csak azért "dolgozol", hogy megkapd a hitelezéshez a papírt a munkahelyedről. Magyarul van egy kényelmes alibi munkahelyed, ahonnan bármikor le tudsz lépni ügyeket intézni. Azért itt van pár ember, aki ezt átlátja akkor is, ha te ezt nem szeretnéd, mert az apró infók össze szoktak állni totálképpé. Soha nem leszek irigy egy olyan emberre, aki 345 milliós vagyonnál hisztirohamot kap havi 30 ezer forinttól.
A kiesett összeg amivel előrébb lennénk ha párom 4 éve tudna ( diplomájával) dolgozni pont 20 mft plusz lenne vagy még több! Csak ennyi de léptem. ( a költségekről ne is beszéljünk) Tényleg nagy kegy , és előny , hogy 3 gyereket nevelek tényleg.. Próbáld majd egyszer ki.
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link