Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
N0MAD 2025. 02. 09. 08:57
Előzmény: #239515  slash
“ és miután egy órán át masszívan szidták a családom és majdnem kidobtak egy szót se szóltam vissza”
Nyertél! Gratula!
Amúgy érdekes dolog, ha ügy általaban nem veszed fel mondjuk a melóhelyeden mások véleményét (mert pl megteheted mert megvan a hátországod és nem streszelsz) az lesz a reakció hogy kedvelnek mert nem vitatkozol, barátságos vagy.
Pedig inkább artogánsnak gondood magad és leszarod mit gondolnak.
Az élet nem nélkülözi az iróniát.
Na mindegy, jó tanacs, jó alkalmazás, jó nyeremeny, mindenki boldog.
FatFIRE 2025. 02. 09. 08:56
Előzmény: #239505  Placi82
Asics az egyik kedvenc futócipőmárkám, de erre a célra kifejezetten minimalista kellene. Egy vastag, formázott talpú, színes futócipő nem illene hozzám.
slash
"Kedves Barátom , múltkor azt írtad hogy 55 körül jársz.. nem kell már nekünk 50 felett a sneakers cipő! :-)"
Nem a fiatalos imázst hajszolom én, hanem a kényelmet (sokat gyaloglunk). Csinos MILF beszerezve, a Barackcsapat és a napi edzés tuningolja, én pedig csapatok vele. 😂
mr_bob
"esetleg egy egyedi, jó minőségű talpbetét? vagy máshogy kényelmetlen?"
Nem tudom, van-e tizen-huszonéves fiatal a környezetetekben, szerintük már a Converse cipő is kényelmes, 🤷🏻‍♂️ én viszont vastagon párnázott, ívtámaszos, memóriahabos kényelemhez vagyok szokva... Egy jobb talpbetét úgy látom, el sem férne egy ilyen minimalista típusúban, talán csak akkor, ha ki lehet cserélni a gyárit.
szieszta 2025. 02. 09. 08:50
Előzmény: #239512  mr_bob

Éppen ezt akartam ajánlani. Ha nem felvágni akar az ember a márkás cipővel, egy jó talpbetét csodákra képes. Nagyon sokat kínlódtam én is a cipőkkel , elég magas a lábfejem, így akármit nem tudok felvenni. Érdekes módon az olcsóbb cipők voltak kényelmesebbek és néha strapabíróbbak. Mondtam is, míg a szar minőség a selejt anyagok miatt rögtön alakul a lábamhoz, kigyúrom, addig a minőségi itt nyes ott nyes.
A ház körülre vettem egy akciós lidl-s cipőt, bele géles talpbetét, azt nagyon szeretem.
A francba, most néztem meg, nekem is skechers cipőm van, a feleségem választotta. Ismerős volt a jel az oldalán. No ebben is van betét, de most, hogy tudom, ez a gazdagok márkája, lehangolódtam. Mivel minden nap járok gyalogolni, elég szarul bírja. Eléggé megviselt lett.
lacikonyha 2025. 02. 09. 08:44

ha indul az eladás, annak a taktikájáról is írhatok
hogyan bánj az érdeklődőkkel és egyúttal a boszorkánnyal, aki úgyis ott akar lenni a megtekintéseknél
a hirdetés felrakása előtt már jobb ha kész a kommunikációs stratégia
lacikonyha 2025. 02. 09. 08:37
ügyes voltál, gratula
slash 2025. 02. 09. 08:34
Előzmény: #239513  lacikonyha
Képzeld Fater, bevált a múlt heti békemisszió ! Tudod az asszony házának a  családi öröklési balhé amit írtam.   Megfogadtam a tanácsod, elmentem egyedül a többi örököshöz és miután egy órán át masszívan szidták a családom és majdnem kidobtak egy szót se szóltam vissza majd elkezdtem az öregasszony lelkére beszélni kedvesen és érzelmesen. Egy hetet gondolkodtak -gondolom az ügyvédet is megkérdezték-és hívtak tegnap hogy indulhat a ház eladás. 
Nagyjából sok milliós perköltségtől kíméljük meg magunkat ha ez összejön. Nagyon rosszak voltak a kilátások az ügyvéd csak a számlázott órákat küldte (34e/óra) agyfaszt kaptam már az egésztől. 
Jövö héten megyek kipakolni a lomot,  a feladatom az lesz hogy eladjak egy 100M körüli házat a tavasszal vagy valamikor.  úgyhogy : KÖSZÖNÖM. 
FR73 2025. 02. 09. 08:23
Előzmény: #239511  slash
Pontosan. 
Na de aki havi 30 ezer miatt ekkora patáliát csap, az minek ábrándozik fire-ről?
Dührohamot fog kapni, ha tönkremegy a mosógép, ha a gyerekek biciklit akarnak, stb?
Ez egyszerűen nem jelenthet tételt ilyen anyagi helyzetben. Ha pedig igen, akkor mégse olyan jó az az anyagi helyzet.
lacikonyha 2025. 02. 09. 07:37
Előzmény: #239510  slash
50 felett mokaszin az igazi
mr_bob
mr_bob 2025. 02. 09. 07:31
Előzmény: #239501  FatFIRE
esetleg egy egyedi, jó minőségű talpbetét? vagy máshogy kényelmetlen?
slash 2025. 02. 09. 06:34
Előzmény: #239509  J0hnnyEnglish
Izom vissza fog jönni, egyszer már visszajött.  Megnyugszik, átrendezi a törlesztőt és kész. Simán kimozogja amúgy ezt az egész dolgot, megoldja. 
slash 2025. 02. 09. 06:32
Kedves Barátom , múltkor azt írtad hogy 55 körül jársz.. nem kell már nekünk 50 felett a sneakers cipő! :-) 
Én is kétségbeesetten hajszolom a fiatalságot de ne röhögtessük ki magunkat. Csinos MILF-ekkel legyünk egy társaságban , a teheneket messze kerüljük és kész. :-) 
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish 2025. 02. 08. 23:04
Előzmény: #239483  Freszelés
Egyébként ez a törlöm magam visszatérek hamvaimból usereket soha nem értem. Izom csak feleannyit kamuzna már hihető és hiteles lenne. Az ilyen 350 ből eltartom az 5 tagú családot, meg 2 év Fire baromságok kretén módon való tolása - gondolom nem érti- de aláásta az összes értelmes mondanivalóját.
szieszta 2025. 02. 08. 22:18
Előzmény: #239507  szieszta

Ráadásul a legtöbb támogatás a bankokon keresztül jött, amelyeknek nem kellett pénzt gyűjteni, hanem a központi bankoktól kapták egyenesen a hitelezni valót. A kovid alatt még negatív kamat is volt, így csak nullára kellett kihozniuk, így is nyertek rajta.
Mindenhol futottak élénkítő programok, így mindenhol pumpáltak mindent. Meg is lett az eredménye, az elszabadult inflációval. Ha jól tudom, az EU ban ebben is Magyarország vitte el az aranyérmet.
szieszta 2025. 02. 08. 22:07
Előzmény: #239492  FatFIRE

Azért érdemes lenne körülnézni a környező országokban, miért emelkedtek az ingatlan  árak. Lehet ott is elindult  a támogatás, csak nem a családoknál, hanem úgy általánosan. Nem annyira kihegyezve az ingatlanra, de ha már szórják  a pénzt, akkor arra  a piacra is több jut.
Meg körül kéne nézni vidéken is, mert a fővárosok mindig kiemelt helyek a befektetésre.
Például Rajkát már nyugodtan Pozsonyhoz lehetne csatolni, ott már magyar szót nem hallasz. Ez azt jelenti, sokkal olcsóbb ott a lakhatás, ha a szlovákok bevállalják, hogy "külföldre" költöznek.
N0MAD 2025. 02. 08. 21:48
Előzmény: #239489  FatFIRE
“ hogy nem adott az állam, vagy az MNB (a tartalékai terhére) közvetlen juttatást a bankoknak”
Nem volt valami emelt overnight kamat a bankok betéteire? Meg maximalizálasa  az ügyfeleknek adható kamatoknak ugyanekkor?
Mert rémlik, és az biza támogatasnak hangzik. Mégha a másik kezükkel el is vettek nyereségadót.
Káosz az egész rendszer ahogy van.
Placi82 2025. 02. 08. 21:34
Ez most komoly? Sneaker divat? Ráadásul fehér amin még a legyszar is meglatszik 1 km rol is? Nincs szánalmasabb. Mikor komoly embereknek tűnő figurák puccolgatjak az utcán a hófehér sneakerjeiket zsepivel🤣.  Vegyél egy Asics Gt cipőt, az olyan kényelmes hogy sírva veszed le ha le kell venned.!! A tartalom a lényeg. Gt 4000 120kg os férfit is kibírja és tarja a bokád, etc. Ez lényeg, nem a látszat, a látszat csal. 
Placi82 2025. 02. 08. 21:24
Előzmény: #239502  kissat
Hát nem leszek most cuki, de én is Keletre fogadok hosszútávon. Pont karácsonyi 1 hét fekvés után arra gondoltam hogy  ideje komolyan pozíciót nyitni  2025 első munkanapján   keletre nyitás jegyében. És semmilyen formaban nem befolyásol a hazaii politika, mert 
1)nem érdekel, 
2)és mert színház:) (Kállai kettős) 
 Baba, Bidu, és még vagy 3-4 másikkal nyitottam én is. etc..  Meg még egy és mas
 De ez nem a topik témája. :) 
Placi82 2025. 02. 08. 21:08
Előzmény: #239500  FatFIRE
Látni láttam. Csak azt hittem hogy a covid  oltasok után úgymond QT lesz, vagy legalábbis nem lesz további likvidotas bővítés. Józan ész ezt diktálta el is adtam a panelokat. Hát 40%buko befigyelt🤣, a mostani árhoz képest. . Nem hittem el hogy a "" lobogo tabortuzre "" minek kellet meg az utolso kanna kerozint is rábaszarintani. Én válságos időkre tartalékoltam  volna.( Mert jőni fog:)  Hát ebből az a tanulság hogy a hiába számolod ki pontosan a dolgokat, és racionálisan, ha racinalitasbol  indulsz ki. Meg a múltból az én garancia a jövő őrulwtere. Covid után ennek annyi volt. De visssza kell térni racionális útjára MMT nem működött csak Japánban. De az más világ. Más emberi  attittudel, és emberi természettel, mentalitással mint a nyugati ember. Gondolom érted mire celzok😉. Mint Slash "munkashitele" :)) 
kissat 2025. 02. 08. 21:02
Előzmény: #239495  Placi82
Annyit megjegyeznék, hogy a külpolitikai irányváltás mögött  többen családtámogatási megfontolást (Orbán család) sejtünk, és amíg futott a szekér, semmi nem történt mondjuk Kínával, hiába zúgtak a harangok keleti nyitásról. Szóval végső soron politika van ebben is, és nem gazdaságpolitika.
FatFIRE 2025. 02. 08. 20:57
Bocs, ez off lesz: fehér, minimalista sneakert keresek, amit egy sötét farmerrel és egy slim fit inggel, sportzakóval hordhatnék. Többet megpróbáltam, mind szar, kényelmetlen. Egy barátom javaslatára megrendeltem az Adidas Advantage Base 2.0-t, az is kiábrándító. Ezek egytől egyig ennyire kényelmetlenek? Ha kell, meg tudok alkudni, hiszen még mindig kényelmesebb, mint egy alkalmi cipő, de a többi sneakeremhez képest nagyon gyenge, olyasmi érzés, mint egy olcsó tornacipő a 40+ évvel ezelőtti általános iskolából. 

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek