Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
FatFIRE 2025. 02. 08. 20:48
Előzmény: #239495  Placi82
QE ment ezerrel, senki nem tudna vitatkozni ezzel. Amikor az NHP kijött, érdemi elvárások nélkül landolt 2 ezer milliárd a piacon. Simán meg lehetett csinálni azt is, hogy arbitrázsra használták a lehetőséget, érdemi ellenőrzés egyáltalán nem történt, növekedési elvárás szintén nem volt. 
Utána a lakáspiacra mentek iszonyú pénzek, ez is tény. A "repressed" infláció (van ennek egyáltalán magyar neve?) az egeket verte, ha megjósoltad, igazad volt. A lefolyt őrület különösen az anticiklikus tőkepuffer ismeretében érdekes, annak elvileg éppen ez ellen kellett volna dolgoznia, ehhez képest látod, mi volt... Égett a tűz, az elvtársak pedig benzint öntöttek rá. 🤷🏻‍♂️ Írtam már korábban itt, én már leszoktam arról, hogy logikus szakmai magyarázatot keressek a miértekre. Nincs.
FatFIRE 2025. 02. 08. 20:43
Előzmény: #239493  Murdoch
A magánszállásoknál már bejött a 2 éves moratórium Budapestre, de erről mindenki tudja már most is, hogy meg lesz hosszabbítva, egészen Bicskéig. 
A lakásbérleti szerződéseknél a kétoldali garanciák erősödésére és a hosszú távú bérleti szerződések ösztönzésére számítok, meglévő bérleti szerződések esetén inflációt meg nem haladó emeléssel.
A többi vagy körvonalazódott már, vagy nagyon semmi nem látszik még belőle (pl. lakhatási program fiatalok számára).
Placi82 2025. 02. 08. 20:37
Előzmény: #239496  Placi82
FR73 2025. 02. 08. 20:29
Előzmény: #239492  FatFIRE
Mai értéket írtam mindenre.
Igen, az értéknövekmény egy része mindenképp megtörtént volna, és van a másik rész, ami a kormány sara.
Placi82 2025. 02. 08. 20:12
Előzmény: #239495  Placi82
Placi82 2025. 02. 08. 20:11
Tudod én mindent kicsit máshogy nézek mint mások. Ilyen az agyam. Én nyíltan vállaltam hogy a kormány kulpolitikajaval egyetértek, és akik ismernek régebbről, tudják, hogy még hamarabb is mondtad szigorúan geopolitikai, és geo gazdasági  nezopontbol mint a kormány propagandaja, bizonyíthatóan.
Mondtam én már 2022 elején az új kettospopusu vilagrend létrejöttet, dollár hegemonia, petrodollar gyenguleset, mert az olaj commodity piacon jatszom. Opec+ kontra USA, továbbá 2022 elejen orosz szankciók feleslegesseget, és hogy ezzel az EU tokon lövi önmagát.  Ezzel sose es most se leszek népszerű. De ezeket hamarabb írtam ide mint a kormany. 
2020 ban 0.9%os alapkamatnal megjosoltam az inflaciot 10%on felülit és az MNB alapkamatot is. Unortodoxok gazdasapilitikank, likviditas bovitobb monerisan lazább volt volt a FED nel arányaiban. Pedig az se volt semmi.! EKB nel is szeeintem. Ilyen 0 közeli kamatozasu helikopterpenz a magyar gazdaagra 100 vagy 1000 év alatt se volt."" QE "" volt a köbön. 
Tehat en " közepén" állok külpolitikai jó, viszont a belpolitika (gazdasági high press) pedig  nem, szerintem.. 
De kérlek nézd meg a környező országok money supply grafikonjat és vond vissza a kijelentéseket. Az alábbi linket úgy nézd meg hogy lesz állítsd 10 évre vagy maximumra   a grafikont. És utána beszélgessünk, hogy hogy is volt ez a lakás ár emelkedés okai😉 10 év alatt 17.000 Mrd rol 43. 000 Mrd ra. 
Korrrigaljuk a GNI vel és nézzük az eszkozar inflaciot. Esetleg számoljunk együtt? 😉
Xis24
Xis24 2025. 02. 08. 20:09
Előzmény: #239488  FR73
Pár hónapja még 250 körüli vagyonra emlékszem. Abból jött hogy ez a 250-es klub. De izom szeretett rárakni ilyen jó magas elméleti szorzókra ahogy olvastam. Most ez a 350 meg valahogy úgy jöhetett ki hogy beszorozhatott mindent valami vélt emelkedéssel.  Nem feltétlenül azt mondom, hogy nem jól számolt csak egy ingatlannak nem mindig az az értéke amit mi kitalálunk.  Különösen akkor, ha a város legolcsóbb albérleteiről van szó.. úgy hogy bevallatton gyenge minőségűnek tűnt a portfolió.
Murdoch 2025. 02. 08. 20:00

Na, akkor kíváncsi leszek, hogyan tovább, főleg az első három pontot tekintve, hamár de, jórészt a kormány csinált lufit a piacból nem más: "A lakhatási válság enyhítésére a kormány a következő intézkedéseket tervezi:
  • Szigorítanák a magánszálláshely-kiadás szabályozását - jelenleg még nincs konkrét terv
  •  Felülvizsgálják a kiadott lakások bérleti díjait és a szerződési feltételeket
  • Bővítenék a kollégiumi férőhelyek számát, elsősorban a felsőoktatásban tanulók számára
  • Országos lakhatási programot hirdetnek a fiatalok számára
  • Vidéken otthonfelújítási programot indítanak
  • A SZÉP-kártyákra érkező összeg 50 százalékát lakásfelújításra is fel lehet majd használni
  • Az önkéntes nyugdíjpénztárakban lévő összegeket átmenetileg lakáscélra is fel lehet majd használni
  • Adókedvezményt vezetnek be a munkáltatók által biztosított lakhatási támogatásokra
  • 2026 végéig meghosszabbítják az új lakásokra vonatkozó 5 százalékos kedvezményes áfakulcsot
  • 5 százalékos, önkéntesen vállalt lakáshitel-kamatplafont vezetnek be a bankokkal együttműködve"
FatFIRE 2025. 02. 08. 19:47
Nem tudom, hogy jöttek ki ezek a számok, mennyi hitelt vett fel és mikortól, nem is vállalnám a visszaolvasást (most próbáltam egy kicsit). Attól azért óva intenék, hogy a lakásáremelkedést egy az egyben a kormány nyakába varrjuk. A környező országokban is végbement, nálunk azért volt magasabb 2014-től kezdve, mert a devizahitelesek tömeges bedőlése átmenetileg lenyomta az árakat, így alacsony volt a bázis. Plusz a forint sem tűnt olyan acélosnak az EU-rekorder inflációval, ez értelemszerűen meglátszik az emelkedés mértékén is.
Murdoch 2025. 02. 08. 19:44
Előzmény: #239490  panelbaro
😂 Akartam nézni egy filmet, de a topik most akciódúsabb…
panelbaro 2025. 02. 08. 19:42

Frászt nincs igazad , de nem akarok ezzel vitázni.. Illetve csináltam egy másik accountot,  ami méltóbb hozzám :)) Amit meg eddig írtam úgyse érdekel senkit minek is.. Fatfire
Köszi a segítséget, de megoldom  nem gond én is látom mi a helyzet a szerződésemben a bank tévesen tájékoztatott most reklamálok ennyi majd kiderül,
de most kicsit a fórumot hanyagolom...
FatFIRE 2025. 02. 08. 19:37
Előzmény: #239487  N0MAD
Mivel minden bank megkapta a nyakába ezt a köztehertípust, ezért erősen valószínű, hogy más termékek árai emiatt emelkedtek (magyarul a bankolás drágult), ennek nyilván nem állítom az ellenkezőjét, nem vagyok szakmaiatlan. Inkább csak arra utalnék, hogy nem adott az állam, vagy az MNB (a tartalékai terhére) közvetlen juttatást a bankoknak, hogy kompenzálja a kamatkülönbség miatti veszteséget. Annak már kialakult gyakorlata van, hogy engedik az áthárítás - így működik a rendszer.
FR73 2025. 02. 08. 19:33
Előzmény: #239486  FatFIRE
Gondolom telitalálat volt, és kezdi kapisgálni, hogy a 345 milliós (bruttó) vagyon kb felét kinek köszönheti, és sérült egy picit az egó.
Volt benne egy induló csepeli lakás (ma 35-40 misi), elég sok kétkezi munka neki (mai áron 60-70 misi), 600 ezres fizetésnél 350 költekezés, vagyis 15 év alatt további 250 ezer x 12 x 15 egyenlő 45 millió megtakarítás mai áron nézve.
345 - 45 - 70 - 40 egyenlő 190 millió mai forintot köszönhet Viktornak és a hazai ingatlanbumnak. 150-et írtam, szerény is voltam.
N0MAD 2025. 02. 08. 19:25
Előzmény: #239485  FatFIRE
Nem lehet hogy esetleg mégis az ügyfelek nyakába varrták a költségeket?
Na jó, nem azoknak akik a sokadik befektetési lakasra vették fel a hitelt hanem azoknak akik nem.
De ez csak tipp. 
FatFIRE 2025. 02. 08. 19:21
Előzmény: #239478  Törölt felhasználó
Most látom, miért törlöd magad? Ha valaki nem tetszik, figyelmen kívül kell hagyni.
FatFIRE 2025. 02. 08. 19:16
Előzmény: #239465  Placi82
Nem az állam pumpálta fel 300 százalékkal a lakásárakat, azok alapvetően az átlagbérrel párhuzamosan mozognak. Van, hogy lemaradtak (pl. 2014-15 körül), később kicsit előreszaladnak (mint talán most), de az összefüggés egyértelmű. A támogatások hatása vegyes, nyilván emeli az árakat a keresletoldali élénkítés, ugyanakkor a használtpiaci kínálattól is elvon vásárlóerőt, hiszen az újlakáspiacra optimalizáltak alapvetően a programok.
A támogatott hiteleket és a vissza nem térítendő támogatásokat tényszerűen az adófizetők finanszírozzák, ennél már csak az lenne drágább, ha megvalósulna az ellenzék által szorgalmazott hatalmas bérlakásfejlesztési program. Szóval ez teljesen igaz.

Tévedsz, a kamatstopot a kereskedelmi bankok fizetik, abban ugyanakkor osztom a véleményed, hogy - mivel az ügyfelek nagy része képes lenne vállalni a megnövekedett törlesztőrészleteket - a kamatkülönbséget teljesen felesleges mással kifizettetni. De ma így érdemes gondolkodni, "a magyar állam úgyis megment" címszóval. 🤷🏻‍♂️ 
Korábban (a Covid alatt) a törlesztőrészletek fizetésének felfüggesztését normálisabban oldották meg, akkor egy elkülönített számlán kamatozott tovább az érintett összeg, az adót pedig hosszabb ideig törlesztve tudta le az akkor felgyűlt tartozását. Most azonban a kereskedelmi bankok nyakába varrták. Más kérdés, hogy olyan nyereségesek, hogy így is belefér nekik.
FatFIRE 2025. 02. 08. 19:02
Előzmény: #239444  Törölt felhasználó
Jövő hét szerdán visszaérünk Budapestre, a belvárosban fogunk ebédelni, ha van kedved, akár csatlakozhatsz. Pár perc alatt pontosan megmondom neked a szerződésed alapján, mekkora kamatot és mikortól jogosult érvényesíteni a bank.
Freszelés 2025. 02. 08. 18:59
Előzmény: #239478  Törölt felhasználó
ne torold. maradjon csak itt az arcoskodas, a nyalveresed, a hasraeseseid, a "titkon nevetek a munkahelyemeny mert mindenkinel tobbem van, hihi... "
N0MAD 2025. 02. 08. 18:58
Ohmy!
Töröltizom. Tudatlanul halunk meg.
DavidCamp 2025. 02. 08. 18:13
Előzmény: #239449  tihamer
Neki nincs!!!Ez a lényeg. Percember.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek