Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Jesszus f@sza mennyi ,de mennyi utálkozó\ írígy ember van itt .. semmi keresni valóm köztetek elnézést, hogy írtam valaha is ide ( kár bármilyen befektetési tanácsot is megosztani veletek semmi értelme ilyen embereknek segíteni tippeket adni? máskor soha látom a mínuszokból a számokat ) lehet kitörlöm az egészet nehogy visszakereshető legyen ezennel befejeztem a fórumozást .
Erre én is csak azt tudom.mondani, hogy ember, gondolkozz már egy kicsit a mérlegen. Téged itt nagyjából mai értéken 150 millióval megtámogatott a rendszer, és visítasz havi 20 ezer forinton. Te Bindzsisztánozol? Kezet kellene csókolnod minden nap 3x a főnök képének, hogy ezt tette veled. És buzgón kellene neked azért imádkozni, hogy maradjon meg Orbán nagyúr, mert ha ő megy, akkor a fire álmaidnak lehet, hogy lőttek.
Azért azt ne feledd, én egy kisvárosban lakom, itt lassabban telik az idő. Itt még divat a sznob viselkedés , meg kell mutatni, hogy jobb vagy a másiknál. Volt egy időszak, mikor az autó volt az értékmérő, majd a kirándulásban versenyeztek, a facebookra feltöltve utazásuk minden percét.
Eddig még nem vettem igénybe a kamatstoppot most igényelném Igen ezt elcsesztem az én életem sem móka és kacagás mindig a vagyon felelősség. Nyilván igazad van egyetértek , de ha már járna kérném kértem erre fel született egy "büntető kamat" mást nem tudok erre mondani kicsit érdekes egy hivatalos levelükkel ellentétes kamatot most kihoznak számomra. A lényeg jobban tettem volna ha csendbe maradok a bankkal szemben is és itt is.. Ez van még azért "tárgyalok a bankkal ez hogy lehet" , de ez már az én dolgom úgyse érdekel itt már ez senkit sem .. léptem. (De bajba nem fogok +30 e ft os törlesztő miatt kerülni ne gondoljátok azért sajnálni nem kell ha egyáltalán eltörlik majd a kamat stoppot addigra meg már a 60-70 % át le is tudom elvégre még dolgozom is.. 2 év kellene a 20 misire dolgoznom ha le akarom az egészet tudni jövő nyárig szerintem tuti marad a kamatstop nem logikus hogy választások előtt kivezetnék) Ha meg kivezetik van egy megoldásom még és nem akarom sokáig fizetni a hitelt pár évig sem... Eladom a lakást kifizetem a hitelt és nem szabad felhasználású hitellel hanem sima banki hitelre veszek egy másikat közelebb csepelen nem havannán így könnyebb is lesz az élet.. De ehhez is munkabér kell ez is egy feladat lesz számomra a jövőben .. MIndig van mit csinálni... mindig..! ;-) szép napot sok sikert mindenkinek!
Állami megrendeles allományu epitoiparnak mindig is jól ment🤣🤣🤣🤣🤣. Segíts már kiszamolni mennyi így a festés m2e.? 🤣És hasonlítsuk ossze a versenypiaci, már az önköltséges ár alá menő festési árakkal. Mert munka az bizony egyre kevesebb. Csak veersenypiacon lévő epitoipari szektor szenved mint disznó a jégen.!! Hát igen! az állami köz.besz. projektek egy más világ. Egy jobb világ, egy elisium, a keveseknek🤣
Jaj istenem, akkor nem volt bidzaisztan mikor 300%ra pumpalta nektek a kormány az ingatlan árakat. Akkor nem volt? Amikor a család tamogatasoknak, és a forint penzkinalat bővítésének azaz a forint penznyomdanak köszönhető a jegybank annyi pénzt szórt ki hizelkent, helikopterpenzkent Fix 3%os vagy az alatti kamaton, hogy a "reáliák" azaz a real eszközök így az ingatlan is 300-380%ugrott 7 - 8év alatt? Mert hogy a GDP és a realber az nem ugrott ekkorát az sőt, töredékét se!! Ergo felpumpalta a lakás árakat és most Buffettnek hiszed magad. De azért nekem lett volna annyi eszem hogy végig fix hitelt választom opciokent igaz 1% drágább lett volna a kamat 3% helyett. 4% vagy ilyesmi, de nyugodtan alszok.. Bár itt is meg a többi nem hiteles, én fizetem a kamat SWAP költségeiteket Mert mikor BUBOR És a BIRS 10-13% volt es a kamatstopon miatt a különbözetet én, és a többi hitelt fel nem vevő fizettem a Ti javatokra. Hisz az évi 10% kamat differenciat!! a hitel toketartozasra szamolva valakinek állnia kell,!!!!!!! Es az nem a magyar kereskedelmi bank. Mert a magyar kereskedelmi bankok az MNB ingyen forrása nélkül 8% alatt sose adtak volna Neked se 20 évre fix hitelt.. Elég ranezned 1990 tol napjainkig többször volt az MNB kamat és a BUBOR 10%felett mint alatti tartományban. Ergo ha nincs 3% os meg 0% os kamatozasu hitel akkor nem FIREznel itt meg arcoskodnal. Ergo köszönd a kormány gazdasági demgogiajanak. Hogy ajándék sok 10 milliohoz jutattak valós teljesítmény nélkül meg a többi tarsadat is. Tessék kezet Nekik csókolni. Komolyan!! Én meg fizetem a "kamat SWAP árát" tmert nincs hitelem. Vagy mit gondolsz az MNB tobb ezer Mrd os/év negativája milyen varázslatos módon jött össze.? A ti zsebetekben is landolt. És ez után ne bidzsinisztanozzatok már.!!!! Anno ezt mondtam Berlininek is. Tessék kezet csókolni hogy ilyen jót tett az állam. . Ilyen haszon egy tehetséges tozsdezonek jön össze/ev és ott van brutális kockazat, de ti másnak a kontojara hozztatok össze az MNB garanciával és a monetáris és kormány gazdaság politikája ak köszönhetően. EU első helyezetjei vagyunk a lakás ár novekedesben. Tessék megkoszoni szépen a kamat stopot és többit. Ez egy gazdasági morál hazárd volt , pénzügyi analfabétak, carpe diem emberek, hiszik (itt is) istennek magukat a kormánynak monetáris helikopter pénzes MMT monetáris politikájanak köszönhetően, jó nagy arcal. Aztán az első aprosagra, "" juj nem lesz örök kamatstopon mert kapzsi módon csak 5 éves futamidő választottam,"" már bidzsinisztanozol, meg feljelentgetsz? Igazi jó magyar mentalitás. Most jöttem rá miért tolja a kormány ezt az egész általam idáig meg nem értett high press economy-t 200%on fullba, mert pont Ti és a sok millió hiteles és támogatott fordulna elsőnek ellenuk, és mennétek az utcára hoborogve azoknak akiknek a sok 10 milliós "ajándékot, adományt, támogatást" szinte a semmire jutott agglos házat, az évente 20%os ingatlanra növekedést koszonhetitek. Na köszönöm így már erre is rajottem. Hasznos volt. Köszönöm szepen...
Most megkapták a válaszom H2K5 kamat amit az mnb is közzé tesz na ezt most hirtelen nem találom múlt évben menyi volt kell számolni így is küldték ki a levelet elvileg ebből keletkezik a 5,58 % kamat. Írtam nekik ott van feketén fehéren 2029.12.05 ig jár és nincs benne mégcsak utalás sem ez kamat stoppos kamat és ez változni fog ott van hogy 2029.12.05 ig ez a kamat vastagon szedve. Erre fel reklamálok biztos ez a kamat stoppos írják igen és 8,19 re emelik ha vége a stoppnak a kamatot a H2X5 kamattal ( ez egy belső kamat a banknál ) Szerződésben benne van H2K5 el kell számolniuk. Persze ezt egy átlag ember annyiba hagyja de ez már több a soknál nem terveztem vissza fizetni akartam még lakást venni.. Hát ha így marad akkor nem lakás vétel lesz hanem hitel betörlesztés.... ennyi volt.. Ilyen az élet.
Nem a szerződéses kamattal számolnak ez nem így működik reklamálok és büntetésből egy magasabb kamattal számolnak mert mertem szólni. Vagy Bindzsisztánban igen? Lehet.
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link