Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish 2025. 01. 29. 08:36
Előzmény: #238215  Törölt felhasználó

Miben igazol? Ez egy részben tudatos kialakítás eredménye:
- normál piaci körülmények között a kamatstopnak semmi keresnivalója nincs a hitelpiacon
- 5%-os !lakásáfa! semmit nem ér, mert faluhelyen rohadt nagy értelme van a nyeles telekre lakásokat építeni
- A pénzügyi szektor az állampapíron kívül túl van adóztatva a többi befektetéshez képest
Az egész intézkedés csomaggal elérték, hogy alig épüljön új, a régiek meg rohadnak le, ergo drágán sz@rt kapsz.
Én nem számoltam sok mindennel, a fenti 3 tétel hosszú éveken át tartó fenntartásával sem. A lényeg, hogy mélyen szánt az eke és hosszú évekre beleég a gazdaságba amit csinálnak/tak.
A kosarat ne felejtsd el, nem véletlen írtam többször neked, hogy oszd meg a vagyonod - mert most rohadt okosnak tűnsz, aztán amikor változik a széljárás elverik a szádat.
zsoltee77
zsoltee77 2025. 01. 29. 08:31
ingatlan szakmai kérdésem lenne. :)
oldalágról örököltünk némi termőföldet. 5en.... én szeretném a többiektől megvenni. A kérdés az, hogy a hagyatéki eljárás során van mód arra, hogy egyből az én nevemre kerüljön a többieknek járó tulajdonii hányad? Vagy muszáj lezongorázni a hagyatékit, aztán egyenként külön eljárás során kell megvennem tőlük? nagyban megkönnyítené az életemet, mert fejenként pár ezer m2-ről van szó...
N0MAD 2025. 01. 29. 08:28
Hát, nem gyakori hogy az öreggel értsek egyet, de el kell ismerjem.
Olvastam valahol nagyon régen hogy az életszínvonal fejlődik, csak az érzete nem, mert a fiatal aki elhagyja a családi fészket az ottani színvonalat tekinti a minimumnak, onnan csak továbblépne. (Hiszen az adott, még dolgoznia sem kellett érte, így hogy dolgozik csak jobb jár, nem igaz?) max pár év átmenetei szingliélet, bulizni jó a jó helyen levő kisebb is, de aztán minimum jobbat mint a szülői fészek.
Ami egyrészt már egy élet megtakarítása volt (ha ugyan már ki van fizetve :D ) masrészt ez a szemlélet szépen kiüti a fiatalkori megtakarítást, ami a hosszútávú felhalmazosában nagyon fontos lenne a kamatos kamat hatás miatt. És ez független attól hogy kapnak e induló ingatlant a szülőktől.
És természetes jelenség, hiába mondják a szülők hogy “annak idején amikor mi voltunk fiatalok” engem se hatott meg amikor nagyanyám mondta a fateknoben mosást. Dédnqgyanyám ezügyi mondásait már nem is tudom, pedig beszéltünk és még az 1800as években szuletett. De gyerekkorom pestszéli falusiszerű szinvonalára sem vágyom. Meg a rendzserváltás időszaka sem volt olyan fényes mint nosztalgiáznak pl lakásvásárlas ugyben.
Tényleg örülök hogy gazán csóróságot nem éltek meg a nagyon fiatalok (vagy aki igen az nem ír errefele, nyilván van most is mélyszegénység gazdagon) de a saját lakást nem alapadottság sehol se, talán ezért is vannak az államilag támogatott bérlakások indulasra. Ezugyben lehetne felvonulni de a saját lakás ügyében nem.
Az meg hogy az időseknek van egy kiadott lakásuk csak annyit jelent hogy nem csak a nyugdíjrendszerre alapoznak, ami inkább dicséretes mint káros a demográfiát tekintve.
Azért az talán picit extrém hogy nyugdíjbamenetelkor legyen vagyonelkobzás nem igaz? Amúgy azeket az ingatlanokat nem megöröklik később és lesz belole szintén nyugdijkiegészítés?
Azügyben persze lehetne gondolkozni hogy a nyugdíjasoknak nem muszáj ott lakni ahol a munka van, jobb olcsóbb helyekre költözni, de egyrészt megszokás, másrészt akkor ne tessék abban gondolkozni hogy a nagyszülők(dédszülók korai gyerekvállalás divatjánál) majd besegítenek unokafelügyeletben, hurcolászásban. Ami nem árt a kétkeresős  családmodellhez. Mint támogatás ismugye.
És nem, messze nem vagyok nyugger még ötvenen innen. Bár nem sokáig.
lacikonyha 2025. 01. 29. 08:02
Előzmény: #238236  Xis24

mi a generációs harc?
csak nem az hogy 30-40 év alatt nagyobb eséllyel lehet vagyont lehet felhalmozni, mint 5-10 év alatt
igen
egy fiatal pedig harcolhat hogy neki azonnal legyen akkora vagyona hogy utána már csak lógathassa a lábát gondtalanul élete végéig
.
az ész pedig megáll és lekuporodik
szarni
Xis24
Xis24 2025. 01. 29. 07:52
Előzmény: #238233  lacikonyha
Ha beszélgetnénk talán el is jutnánk a generációs harchoz.. de nem mondom mert már leoltott 3 éve, hogy nincs. Pedig szerintem van.  A következő téveszmém +10-20 éves időtávon a kiárazódottak bosszúja. ( ha a 18 éves cikklus nem hoz változást... ezt csak Mokka miatt) 😃
EURHUF_goes_to_haven 2025. 01. 29. 07:39
Előzmény: #237746  FatFIRE
Azért erre ne vegyél már mérget.. ha 2 átlagos kerestűt veszünk magyarországon és nyugaton, akkor a nagyvárosok belvárosait (ahol tényleg elborult árak vannak, és a túrista negyedeket) szerintem kinti pénzből simán lehet venni. Még megkockáztatom, hogy 2 minimálbéresnek is nagyobb esélye van mint otthon 2 minimálbéresnek. De ezt korábban már többször levezettem. 
lacikonyha 2025. 01. 29. 07:25
Előzmény: #238232  Xis24

kb. errefelé megyegetünk mi is
" Jelen pillanatban a 11 millió ausztrál lakóingatlan 30 százaléka tekinthető befektetési célú ingatlannak. Az ausztrál adófizetők legtehetősebb 1 százalékának a kezében van a befektetési célú ingatlanállomány 25 százaléka. (Az ausztrál adófizetők 15 százalékának van egyébként befektetési célú ingatlanja.) Ez a ház és lakásbirtokos, ezáltal ingatlankiadó felső 1 százalék döntő többségét tekintve 50 évesnél idősebb, miközben a ház és lakásbérlők 60 százaléka 35 évesnél fiatalabb."
Xis24
Xis24 2025. 01. 29. 07:00
Előzmény: #238230  Xis24
Annyira felkúsztak az ingatlanárak a világ túloldalán, hogy még a tulajdonosok is a lakáspiac bezuhanására várnak
https://www.portfolio.hu/ingatlan/20230913/annyira-felkusztak-az-ingatlanarak-a-vilag-tuloldalan-hogy-meg-a-tulajdonosok-is-a-lakaspiac-bezuhanasara-varnak-639365
Xis24
Xis24 2025. 01. 29. 06:57
Előzmény: #238229  Xis24
A téglacoin egész világon hódit. A félreértés elkerülése végetr. 😃 
Xis24
Xis24 2025. 01. 29. 06:49
Előzmény: #238224  Wuff
Nem kell ez se osztalék se növekedésiként kezelni. Ez a téglacoin.
bronz 2025. 01. 29. 06:12
Előzmény: #238227  slash
Ilyet én is ismerek.
Korábbi bérlő megszívatta, ez meg rendesen és időben fizet, nincs kedve megint jó bérlőt keresni, ezért inkàbb nem emel.
slash 2025. 01. 29. 05:52
Előzmény: #238224  Wuff
" jelenlegi bérleti díjakat is alig bírják kifizetni, de még ezek a bérleti díjak is elmaradnak az eddigi ingatlan-dráguláshoz viszonyítva"
Tegnap hazavitt egy jómódú nyugdjías üzletfelem. Meséli hogy van egy zuglói 55 nmes szép lakása amit viccpénzért 110ért ad ki és négy éve nem emelt... majdnem kiestem a kocsiból... felhívtam a figyelmét hogy 2025 van és ennek a lakásnak az ára min 180+rezsi. Jaj, de olyan rendesen fizetnek, blabla.. ez is egyfajta leöregezés! Öregekből hűlyét csinálnak, viccpénzért laknak szép helyeken retro árakon beragadva. Olyat is ismerek aki retro áron bérel és a saját lakása kőkemény áron ki van adva a különbözetet meg benyeli. Ez egy egy üzlet ba+, nem jótékonykodás. 
N0MAD 2025. 01. 29. 04:14
Előzmény: #238215  Törölt felhasználó
Amúgy a minapi beszélgetésünk egy sima matek problémára állt össze a fejemben:
A “majdnem egymillió dolláros” ingatlanvagyon ha kb 800 (ami a fire szint ahogy mondod, felkerekítve évi tíz milla) hozama valahogy nem jön össze az elmondott 7-7,5% netto kiadási hizammal.
Háromszáz milla esetén az evi 21 milla lenne.(hét százalékkal,ugye)
Mi okozhatja a bő kétszeres eltérést a matekban? Mert nem 10% ide-oda.
Mégiscsak te vagy a diplomás kögazdász, én csak ilyen mérnöki matekot használok.
N0MAD 2025. 01. 29. 04:07
Előzmény: #238209  Mr.T
Diverzifikált portfoliöba :)
Sülyozzák amerre jónal,látják, utóbbi időben eleggé lengyelország felé, de persze ezek nem hatalmas átsülyozások.
Wuff
Wuff 2025. 01. 28. 23:46
Előzmény: #238203  J0hnnyEnglish
Az egyik legjobb videó a témában, természetesen itt-ott lenne pár kiegészítésem, de összességében nagyon jó. Külön tetszett a nemzetközi kitekintés, mert egyesek tényleg nem látnak túl az adott településen/kerületen, illetve országon. Pl. amikor hasból mondják a debreceni piacra, hogy "Pest olcsóbb", a pestire, hogy "londoni árak vannak" és így tovább...
Viszont, amit senki sem érint a témában, de engem érdekelne: a befektetőknek miért éri meg bármi áron beszállni? Mert ahogy elhangzott, a jelenlegi bérleti díjakat is alig bírják kifizetni, de még ezek a bérleti díjak is elmaradnak az eddigi ingatlan-dráguláshoz viszonyítva. Vagy tőzsdés hasonlattal élve: nem osztalék-papírként (ahol a fő profit a lakbérből jön), hanem növekedési papírként (ahol a fő profitot az áremelkedés adja) tekintenek az ingatlanra? Mert én az "osztalék" kategóriaként kezelem...
Törölt felhasználó 2025. 01. 28. 22:12
Előzmény: #238219  Törölt felhasználó
Jav : lakásból  sosincs  sok! ! ;)
FR73 2025. 01. 28. 21:59
Előzmény: #238217  Freszelés
Van EM ETF-em is, pici diverzifikáció, összességében szerény nyeŕővel. De 8x annyi SP500 és MSCI Core World van nekem, mint EM.
FR73 2025. 01. 28. 21:53
Előzmény: #238214  Mr.T
Ha 32 vagy, akkor mindenképp kiolvadsz.
2001-ben a dotcomosok 2014-re olvadtak ki, és mostanra már abszolút nyerők ők is.
Nálam lehet, hogy lesz ingatlan átrendezés (van egy vidéki trezor lakás, abból lenne budapesti valami) amihez cash kell.majd, erre az állampapír tökéletes (sőt van egy kis Önyp is) (de nem sürgős a dolog, csak akkor lesz belőle valami, ha rászánom magam).

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek