Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Keva 2024. 09. 05. 08:47
Előzmény: #226153  Pistike12
1998-ban saját lakhatásra, társasházi lakás vettünk (megjegyzem ezt elég rosszkor), mert 2db lakótelepi lakás mellé több, mint 4 millió Ft Erste hitelt vettünk fel, amit 5 év alatt 75 ezer Ft törlesztéssel kifizettünk. A 2012-ben és 2014-ben vásárolt lakást/házat már eleve a gyerekeimnek vettem. Még cifrázhatom, mert 2005-ben eladtuk a társasházat (válás miatt), majd 2005-ben vásároltam egy lakótelepi lakást, full felújítottam és a mai napig élek. Ennyire részletesen nem akartam írni, de mindegy. Ne magadból indulj ki! Lehet, hogy nem pontosan emlékszem mindenre, de a fontos dátumokat és összegeket nem lehet elfelejteni. Ja, és pont a napi 12-16 óra miatt vettem lakótelepi lakást. Elég nehéz éjfél körül kertészkedni, ezért neekem pont megfelelő.  
tihamer
tihamer 2024. 09. 05. 08:45
Előzmény: #226166  Törölt felhasználó
" volt már 4 bérbeadott ingatlana, igaz azok nem lakáscéluak, amiből 3-t komoly nyereséggel eladott nemrégiben,"
.
Eladta a Tihamér 1-2-3-at ?
Szabálytalan.🙂
Esetleg talált jobb hozamú és tőke nyereségesebb befektetést?
EURHUF_goes_to_haven 2024. 09. 05. 08:32
Előzmény: #226175  Zsolt90
Ezek szerint még nem hallottad azt, hogy mindig az sír a legjobban akiknek a legtöbb van. Pl ha egy cégben bért kell csökkenteni 10% ot, akkor a sori dolgozó belemegy, ha cserébe megmarad a cég (bizonyos időig, ha nincs jobb alternatíva, kényelmes, család köti stb) ezzel szemben az összes Manager vért hány, hogy ő minden hónapot minuszban kezd hiába keres több ezer EUR-t.... És mellé még nekik jár céges autó is
EURHUF_goes_to_haven 2024. 09. 05. 08:30
Előzmény: #226172  Vodafonelive
Ezt amúgy mire alapozod ? Itt gondolom kb minden nyugati jóléti államra célzol.
Amit nem szabad azonban elfelejteni, hogy itt a legtöbb megtakarítás adózik, még a nyugdíjj célú is, ha idő előtt töröd fel akkor 25% al ha utána akkor is 12,5% al. Így ennek tökrében a 3% os kamat is lehet jobb hosszú távon. Itt nincs olyan arbitrázs mint magyarországon, most sok helyen hirdetnek 1 évig 4% os kamatot Tagesgeldre, de hosszabb távú lekötés már nem annyira rózsás. TBSZ, ETF et nem követem (még). 
Benzedrine
Benzedrine 2024. 09. 05. 08:22
Előzmény: #226166  Törölt felhasználó
Tíz évig eszemve sem jutott a tulajdonlás mert kétévente máshova költöztem. Aztán lett egy tartósnak ígérkező állásom és úgy döntöttem, h lakbér helyett havi ugyanannyit kamatra meg törlesztésre fizetek és most már látszik, hogy jó döntést hoztam. A félretett kis pénzemet viszont jobban tudom részvényben és kötvényben diverzifikálni, nem vagyok olyan gazdag hogy minden földrészen vegyek pár ingatlant.
Zsolt90 2024. 09. 05. 08:22
Előzmény: #226163  EURHUF_goes_to_haven
ha ez igy igaz lenne, akkor mire fel megy a folytonos social media rageles, hogy ök nem tudjak megengedni a lakast es fuj csunya cegek meg maganszemelyek, akiknek tobb van? Ha nekik ez a helyzet annyira jo, akkor mire a siras rivas?  Nyilvan nem jo, de valamifele sebtapaszt kell tenni a fajo sebre, kulonben eleg nehezen elviselheto.
Plusz nem tudom miert csodalkozunk akkor ha  a lacikonyha szeru hasitasis arcok jol megkerik a lakhatas arat....
Vodafonelive
Vodafonelive 2024. 09. 05. 08:14
Előzmény: #226167  slash
Legalabb Ők élvezik azt a fajta munkát amit a videóvágással meg a többivel beletolnak. 😉
Törölt felhasználó 2024. 09. 05. 07:42

kb 40-45 éve hallottam egy beszélgetést amit két idős ember folytatott egy szölőhegyen
.
az egyik a szőlője melletti keskenyebb földterületen, ahol krumplit és egyéb zöldségfélet szokott termeszteni, éppen gyümölcsfa suhángokat ültetett, és egy arra járó megkiabálta, hogy: milyen fákat ültetsz?
diót - volt a válasz
mire az arra járó: okos embernek a nagyapja ültette a díófái
erre az ültető: te hülyének nézed az unokáimat?
Vodafonelive
Vodafonelive 2024. 09. 05. 07:38
Előzmény: #226161  Zsolt90
A mentalitassal nincsen problema. Itthon inkabb az a szomoru, hogy a fizetesed fele a lakhatasra megy el ha nem tobb, emellett pedig rakj felre, egyel jobb minosegu etelt es meg szorakozz is. Kulfoldre koltozesnel meglepodik az ember, mert a  lakhatas a fizetesed 25%-a es az etel minisege (az ara nem biztos) jobb. Persze tobb orszag housing crisis idejen (Hollamdia, Ausztralia) mar nem ez megy. Kezdenek felmenni ezek a 25%-t surolt kiadasok magasabb szintre ami az ottani kenyelmesnek es jonak mondhato eletet rontani fogja. Persze mas kerdes az is amikor valaki ugy no fel, hogy folyamatosan a sajat-sajat-sajatod legyen aztan nezve a vilagot mar a legtobb szolgaltatas berlessel van es messze leszel attol, hogy sajatod legyen.
hubi2 2024. 09. 05. 07:36
Ha meg lehet élni belőle, akkor miért szánalmas?
Én például 1-2 órát dolgozom a jól fizető mérnöki állásomban a 10-20€ "adományért" – nettóért. Bár megköszönni nem kell, elgondolkoztató, hogy valaki szórakozás közben is beszedheti ezt, mint mellékes.
hubi2 2024. 09. 05. 07:36
Ha meg lehet élni belőle, akkor miért szánalmas?
Én például 1-2 órát dolgozom a jól fizető mérnöki állásomban a 10-20€ "adományért" – nettóért. Bár megköszönni nem kell, elgondolkoztató, hogy valaki szórakozás közben is beszedheti ezt, mint mellékes.
Törölt felhasználó 2024. 09. 05. 07:22

aki megteheti jobban teszi ha napelemparkot épít
aztán erről a fórumról bőven válogathat erősen csillogóan fénylő elméket, akiket napnyugtától napkeltéig leszerződtet hogy világítsák be a napelemparkját, és dúsgazdag lesz a nonstop áramtermelésből
.
és repkedhet belelő bőven
Törölt felhasználó 2024. 09. 05. 07:14

akinek van 5-10-15 bérbeadott ingatlana az sem röpködhet, nem szórakozhat, mert az ingatlanbirtoklás kizáró ok?
a röpködés és szorakozás a meztelenseggűek kizárólagos lehetősége?
.
és aki örökül hagy ingatlanokat az emiatt biztosan a pokolba jut, és mindenképpen alaposan kibaszik az örököseivel
persze
slash
slash 2024. 09. 05. 07:12
Előzmény: #226164  HPPapa
Persze hogy bejárták a világot és nincs semmijük. Ez az ára. Mindennek van ára. 30 évesen járni a világot majd YT live utazó blogokat csinálni és azt hinni hogy ebből meg lehet élni? 10 meg 20 euros adományokat köszöngetni felnőtt férfiaknak? Kib..szottul szánalmas. De ők tudják. 
Törölt felhasználó 2024. 09. 05. 06:58
Előzmény: #226156  Benzedrine

első látásra ez amit írsz a saját tulajdonban élés és pláne  városi lakásbefektetés hibás, nem boldogító voltáról szól, és a örökké bérlés boldogító és javasolandó szélesedő értelméről
.
hát kár hogy már csak kb 10 évig élem a tulajdonnal rendelkező bérbeadók sanyaru ódivatú sorsát és nem élem meg hogy nagyon, de nagyon kiterjedt divatos szokás lesz az amit a te gyerekeid is preferálnak
.
az egyik gyerekemnek és a feleségének már van két bérbeadott lakása, a másiknak volt már 4 bérbeadott ingatlana, igaz azok nem lakáscéluak, amiből 3-t komoly nyereséggel eladott nemrégiben,és most vadászik újabbra
a tömeges lakásbérlés még tömegesebbé válása folyamán lesz akinek választási lehetősége is lesz, hogy örökbérlő vagy sokszoros bérbeadó legyen, vajon melyik lesz nagyobb eséllyel inkább a kifizetődő? 
nagyon örülök hogy a gyerekeim már most is a bérbeadók táborában vannak,és ott is ragadnak
EURHUF_goes_to_haven 2024. 09. 05. 06:57
Előzmény: #226164  HPPapa
Viccet félretéve simán lehet. 
Van egy volt munkatársam ismerős, aki felmondott a jól fizető munkahelyén, és barátnővel együtt kimentek peruba biciklivel meg sátorral. Blogot ír és fene tudja épp most merre jár.
HPPapa 2024. 09. 05. 06:55
Z-generációnál azt látom, most az megy, hogy dolgozz, bérelj, zabálj, rendelj a netről haszontalan cuccokat, utazd el az utolsó forintodat is, mindent az azonnali élmények alá kell rendelni.
Hosszútávon nem gondolkoznak, mert "úgyse lesz elég pénzünk lakást venni, inkább elszórjuk".
30-40 évesen ott lesznek majd, hogy bejárták a világot, de nem építettek fel semmit.
Social media ideális bérrabszolgákat nevel fel egy életre, a szűk vagyonos réteg meg szedi tőlük szorgalmasan a lakbért.
EURHUF_goes_to_haven 2024. 09. 05. 06:54
Teszerinted, az ő életfelfogásuk szerint meg kimaxolták ezt az életnek nevezett kis villanásnyi izét. Bejárták a világot, sokmindent láttak és megtapasztaltak. Ja hogy te ezt semmire se értékeled mert a vagyonoddal, és a tulajdoni lapjaiddal temetnek el ? Hát az a te bajod... Pontossan olyan meztelenül és semmivel megyünk el erről a világról, kicsiként és félve, mint ahogy arra jöttünk. Ha neked az az életed, hogy előre kikapard a gesztenyét a gyerekeidnek, szíved rajta. Csak ne várd hogy mindenki így gondolja. Pl aki nem tervez gyereket.
N0MAD 2024. 09. 05. 06:44
Előzmény: #226159  Törölt felhasználó
“ A moderátor indoklása:
Személyeskedés. Jelentgeted fel a fórumozókat tizedannyiért, amit te minden nap leosztasz. Ha nem sikerül barátságosabban, végleg kitiltunk”

Ez azért elveszi az ember kedvét a reagálásoktól, házmesterrel nem jó vitatkozni, pláne ha hangoztatta, hogy mennyire megveti a feljelentgetést, égetné a kezét ha lopna és soha nem hazudna.

Érdemes beárazni kit mennyire lehet komolyan venni.
Zsolt90 2024. 09. 04. 22:58
Előzmény: #226156  Benzedrine
Azert azt tegyuk hozza, hogy sok esetben ezek nem meno sokaig egy helyen lakni a fiatalok lesznek azok a harmincas-negyvenesen, akik total kiegnek, mert rajonnek sehonnan sehova se tart az eletuk, hogy dolgoznak, de mit ernek el vele? Kb semmit. 

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek