Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2023. 03. 18. 08:24
Előzmény: #194018  scs1980
Én csak arra utaltam, hogy inflát letörni kamat és adóemeléssel lehet. Egyiket sem látjuk. A kamatot be kell szedni. A lakás csak drágulhat és nincs plusz költség? De van, pl. kamat.
Törölt felhasználó 2023. 03. 18. 08:22
Előzmény: #194017  Törölt felhasználó
Hát ja. Mondjuk bevétel is lesz így bőven, ÁFA.
De hogy 450 fölött lesz az euró 1 éven belül az is biztos. Nem baj, lesz béremelés. 
scs1980 2023. 03. 18. 08:20
Előzmény: #194016  Törölt felhasználó
A BUBOR-hoz kötött változó kamatozású lakáshitelek 15-18%-os kamattal ketyegnének ha a kormány nem "mentette" volna meg azokat, akik a legolcsóbban, a legkevésbé gondolva a jövőre hozták meg anno pénzügyi döntéseiket. Ez nem a jegybankon múlik.
A 10-20 éves fix lakáshitelek, amik 9-10% körül mozognak, meg nyílván nem fognak 20% közelébe menni, ahhoz az kéne hogy a piaci várakozás az legyen hogy 10-20 évig a jelenlegi kamatszintek maradnak fent.
És amúgy meg nemcsak a kamatszint amire a jegybank tud hatni, hanem a likviditásra. A kötelező tartalékráta duplázása, plusz az hogy ennek egy részét ingyen kell parkoltatni a bankoknak a jegybanknál, minden, csak nem galamb hozzállás most.
Törölt felhasználó 2023. 03. 18. 08:14
Előzmény: #194016  Törölt felhasználó
Ezzel csak elnyújtják az inflációs pályát. Mint az árstopokkal is, ami a kivezetés után még egy évig hat majd. 2024. végére viszont rend kell majd, mert 2025-ben már alacsony infla kell, hogy 2026-ban alacsony állampapír kamatok legyenek, és maradjon pénz osztogatni a választásokra.
Törölt felhasználó 2023. 03. 17. 23:39
Előzmény: #194014  Törölt felhasználó
Amíg a hitelekre nem szednek 20 fölötti kamatot, addig az infla ellen semmit nem tettek. Ez jelenleg galamb hozzáállás. De egyébként galambból nem lesz héja.
TurpUrfi 2023. 03. 17. 23:33
Nem tudom volt -e már. :
https://www.youtube.com/watch?v=Onb2kUfTnmY
Jönnek az akku-évtizedek.
Törölt felhasználó 2023. 03. 17. 19:20
Előzmény: #194013  kukor-ica
Azért fizet ilyen sokat, mert magas volt az infláció. El vagyunk szokva ettől, de 1991-ben 35% infláció mellett magas kamatokkal is működött az ország. 
A jegybank egyébként most héja üzemmódban van, és lesz is, amíg a hivatalos havi infla 20% feletti lesz. De talán 15%-ig is. 
Sokba kerül? Igen. 
kukor-ica 2023. 03. 17. 18:59
Előzmény: #194011  Törölt felhasználó
Nem így értettem. Egy országban, ahol 16/18%-ot fizetnek az állampapírok, bármi megtörténhet. Pont azért fizetnek ilyen sokat. Mert nem tudhatod, hogy mi lesz a vége, azaz a 16/18% reálértékben hol fog kikötni.
Érdekesség, hogy 10Y referenciában Botswana és Namíbia is alattunk van 6,5-7% körüli értékekkel. 
De legalább verjuk Kenyát, Nigériát,  Ugandát, (14-16%) stb., Zambiát (30%) meg különösen.
(A legtöbb afrikai ország n.a.)
Ishar
Ishar 2023. 03. 17. 17:34
Most bárki megveheti Galambos Lajos luxuskastélyát --- Azt írják a cikkben, hogy hirdetik már egy ideje, de most emeltek rajta egy szűk 50 százalékot (3,5 milliárd ---> 5,1 milliárd HUF), hátha így majd sikerül eladni. A hirdetés szerint ez - természetesen - egy „páratlan befektetési lehetőség”.
Törölt felhasználó 2023. 03. 17. 10:02
Előzmény: #194001  kukor-ica
Magyar országkockázatról beszélsz, miközben a hazai ingatlan tranzakciók legalább 90%-át Magyarországon élő magyar állampolgárok hajtják végre, akik túlnyomó többsége számára az országkockázat nem megfogható.
Nézz körül a fórumon is, ha azokat nézzük, akiknek legalább 2 db ingatlanjuk van, 90%-uknak csak idehaza van, ezen belül is a többség egy-egy jól körülhatárolt területen belül tevékenykedik. A döntést nem igazán befolyásolja az ún országkockázat.
Sony123 2023. 03. 16. 23:49
Előzmény: #194009  kukor-ica
Szia!
Tudod, hogy a jövőbe látás igen nehéz tudomány, de még a múltban se lehetünk biztosak!
Én csak most tudtam meg, hogy Petőfi március 15-én nem szavalta el a Nemzeti dalt, a Nemzeti Múzemnál, de számos más helyen igen. Sőt még a versnek se volt az eredeti vátozata, mivel napról napra változott. Most akkor, hogy bízhatnék a jövőben, ha még múltban se vagyok biztos?
Ha a múltat is meg tudják magyarázni, akkor a jövő miért lenne igaz. Vannak elképzelések, magyarázatok vélemények, de hogy 175 év távlatából is változik a történem, azért ezen időnként el kéne gondolkodni.
Visszatérve a tőzsdére: mindenki a sáját pénzét használja, hogy kinek a véleményét fogadja el, ez rá van bízva. Azért mondanék egy dolgot: mondhat bárki bármit, de a saját pénzemen én szeretnék dönteni, és nem mások álláspontja szerint. Nem tudom, hogy kit mi motivál éppen, de az biztos, hogy saját érdekei szerint mond bármit.
Ezzel nem azt mondtam, hogy minden felesleges, mivel elolvasok mindent, tehát minden elemzést, de a legutolsó lépést én teszem meg!
Békesség mindenkinek.
kukor-ica 2023. 03. 16. 21:38
Előzmény: #194006  Stg
Tegyük hozzá, hogy utólag mindegyik elemző meg tudja indokolni, hogy ez így miért volt logikus.
Egyszer mondják meg előre...
Van aki legalább konzekvens, mint pl. a Roubini. Mióta él, hatalmas katasztrófákat vizionál. 1x bejött. Lehet, hogy 2x is be fog neki. De arányaiban nagyon szarul áll.
Végül is a hipochoner sírjára is az lesz írva, hogy "ugye megmondtam" :)
kukor-ica 2023. 03. 16. 21:35
Előzmény: #194003  Törölt felhasználó
Ezt akkor lehetne felelősen megtenni, ha 100 hasonló eset már megtörtént volna, és elemeznénk annak statisztikai valószínűségét :)
Így hiába mondom azt , hogy 70-30, kb totótipp.
Glo67 2023. 03. 16. 18:19
budapesti parkolásról ki mit gondol (külvárosiról, pl. 10 kerület)?
felmerült a teremgarázs beálló vétel de mint kiderült ez is nagyon macerás mert nem újban csak a legvacakabbakat akarják eladni (ahová legnehezebb beállni) és persze egyre irreálisabb árakon..
újépítésűeknél meg állítólag az van hogy a lakásvevők nem mind veszi meg hozzá a beállót, a jópár eladatlan maradékot meg egyben felvásárolják eléggé el nem ítélhető spekulánsok, akik már nem adják tovább tulajdonba, csak bérbe..ha jól értettem azért, mert adózásilag így jobb nekik (sokkal)
ha vki ismeri e kérdéskör bővebb hátterét, megírhatná..a lényeg, hogy azért parkol utcán sok értékes autó, mert "jó kis" mutyik és manipulációk miatt üres egy csomó ház alatti garázsbeálló, így épp csak az autósok nem járnak jól..
Stg 2023. 03. 16. 17:57
Sokan akik most nem gondolták hogy "megint" 400 lesz az euró, fél éve még azt gondolták hogy 5, de akár 600  is lesz ..
Annyit mindenképp jól előrejelez Zsiday úr, hogy nem lehet tudni mi lesz.
Úgy gondolom eddig én is eljutottam a spekulálásban, teljesen magamtól.😕
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish 2023. 03. 16. 17:42
Előzmény: #194004  J0hnnyEnglish
"A maradék 30-35% nem biztos, hogy most ingatlanba menekül." = magyar ingatlanba
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish 2023. 03. 16. 17:41
Tudomásul kellene venni, hogy a hitlesek eltűntek a piacról. A maradék 30-35% nem biztos, hogy most ingatlanba menekül. Lóf@sz esti fény lesz itt nem stagnálás vagy növekedés.
Törölt felhasználó 2023. 03. 16. 17:33
Most tegyél egy valószínűséget Tihamér verziója mellé, és egy valószínűséget a sajátod mellé.
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish 2023. 03. 16. 17:30
Előzmény: #193995  geza77
Gézám itten akinek forint bevétele van  közösen rohanunk a f@szerdőbe! Én reménykedtem, hogy 380 könyékén stabilizálunk, de így olyan reálbércsökkenés lesz, mint a huzat. Szerintem az éves infla nagyon durva lesz. Az átlag béremelés 10% környékén várható, szóval én -8-10% ra saccolom a csökkenést. A fogyasztás nagyon be fog zuhanni, de a devizakitettség miatt az áremelkedés az évközepéig nem fog 15% alá menni. Szóval megszívtuk...
kukor-ica 2023. 03. 16. 16:57
Előzmény: #193971  tihamer
Ez azért egy megosztó hsz volt, erre még reagálni akartam.
A 16% nem simán egy matek eredménye, amiben két számot (kamatbázis + prémium) összeadtak, hanem egyben magyaroszág kockázata is.
Sehol máshol nincs ennyi a környéken, hasonló országokban, csak a háborúsok, a törökök, argentínok, stb. vannak feljebb. 
Kockázatos ország vagyunk, kockázatos vezetéssel. Ez tükröződik az árfolyamban, a kamatfelárban (18%!), mindenben.
Igen, van olyan verzió, hogy az ember 2-3 évig PMÁP-ban fialtatja a pénzét, majd utána olyan eszközt vesz belőle, aminek ára ezen idő alatt nem, vagy alig változott. Akár csepeli panelt, akár más ingatlant, akár valami mást.
De megvan annak a kockázata is, hogy nem így lesz.
Pl. múlt héten még senki nem mondta volna, hogy pár nap, és megint 400 lesz az EUR. Ahogy a Zsiday írja találóan: nagy a buli a diszkóban, de mindenki az ajtó környékén akar állni, hogy ha baj van, azonnal léphessen...

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek