Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Befektetni akarsz Bécsben vagy odaköltözni? Én a költözésen morfondírozok, akkor viszont ésszerűbb pár évig bérelni, addig megismerem a várost és tudom majd mit vegyek.
" Vagy Pest ( ez a minimum ) vagy külföld ez volt a fejembe 2009 ben friss diplomásként " --- hogy a loturoba tudtal ilyen rovid ido alatt ilyen sok- mennyi is 3-4 db kiadott ? - pesti lakasra valot osszeszedni? Rettento jol kesreshetsz es nagyon mertekletesen elhettel mar a kezdetek ota. Nem semmi teljesitmeny 4 panyelka meg a havannan is mai aron 4X35 milla 120 milla
en is a hoszigetelo kepesseggel erveltem, mindazonalltal mindket erved jogos. Ilyennel meg nem futottam ossze ahol a vastagsag szamitott volna helyhiany miatt inkabb az arat neztek minel olcsobb annal jobb nem baj ha vastagabb,. az ablakos resz meg foleg nem kerult megfontolas ala. Talan mert meg sose raktam 15 meg 20cm-est senkinel,. 5-10 centisnel meg a az 1-2 centi kulonbseg nem osztott szorzott. A plebsz az atlagember orul ha egy 5 centis fent van, azt is megeri kisporolni vagy nyogni a hitelt amit felvett ra. De megegyszer mondom neked van igazad bezony nemely esetben szamit a vastagsag is. Koszi a tanacsot
Én lassan az 50hez közeledve azért néha megbánom hogy nem léptem le itthonról még 30as éveimben. 2008ban voltam Angliában pár hetet nagyon tetszett. Pedig voltak bunkó angolok . Szarok rá. Itthon se élek rosszul, talán kiküzdöttem magam a nagy büdös magyar valóságból de ez a közeg.. utálom hogy MINDEN BP-en van , hogy itt van normális fizető meló, hogy itt a tömeg, minden hétköznap 3M ember kóvályog föl-le. Élnék egy német/angol kisvárosban vagy mittudomén.
Konkrétan senkit nem ismerek aki mosogatásból élne körülöttünk. Ulm mellett lakunk és Ulmba járunk dolgozni. Ezrével vannak ezen a környéken Magyarországról, de itt szinte mindenki az ipar valamelyik szakágában dolgozik. Szakmunkások, műszakvezetők, logisztikai koordinátorok akik itt dolgoznak és Magyarországról jöttek. Feleségem óvodapedagógus és csak a nem megfelelő nyelvtudás miatt dolgozik dajka pozícióban, de jelenleg úgy fest a helyzet, hogy jövőre már megkapja a végzettségének megfelelő beosztást is. Angliából a brexit miatt költöztünk át Németországba. Oxfordban laktunk és ott is sokan voltak magyarok, de ott se tudtunk olyanokról akik a mosogatásból éltek volna. Az Oxfordi audi gyár tablóképein, több mint kétszáz magyar nevet lehetett összeszámolni akkoriban.
Ismerek jó pár gazdag embert (sajnos, mert olyanok is...), szinte mindek köze van valamilyen módon az építőiparhoz. Ha az építőipar megállNA, akkor tényleg minden megállNA, de nem fog, hiszen - ahogy mondtad is - ez a NER fő lába. Egyszer (sok éve, olcsóbb árak mellett) teljesen véletlenül láttam egy társasház lakásainak költségszámítását: bruttó 26 millió volt egy sztenderd lakás teljes bekerülési költsége, és 40 az eladási ára. De mondhatnám az útépítést is: sokszor az alvállalkozói lánc 3.-4. tagja végzi el a munkát, és még azon is meggazdagszik. Mármint a cég..., és nem a melós, aki nyomja nyáron 50 fokban a kézi aszfalt hengert.
Én is ezért kuncogok. Nevetséges, hogy megéri hitelt felvenni, hogy állampapírban kamatoztasd. Szerintem ez a nagyok játéka, garantált nyereség, az államkincstár kiszipolyozása.
Az osztrák paraszt nem ült össze a magyarral. Voltunk egy nyílt napon a sógoroknál, ahol szalaggal voltunk elkerítve. Bosszúból az összes söröskorsót elhoztuk, mivel a cég címere rajta volt, reprezentációs reklámanyagnak tűnt. :-) Raiffeisen...... korábban volt paraszt, mint bankár. :-) RWA
A bankoknak 18% kamatot fizetnek a betétjükre és egyeseknek szórják a 0% os hiteleket és moratórium van. Mi ez ? Unortodoxia. Hová vezet. Csökkentem a pénzmennyiséget az egyik kezemmel a másikkal szórom kifelé.
mi lenne, ha nem frusztrált, kisebbségi komlpexusos, mentálisan gyermeki szinten ragadt emberek egójának fényezéséről szólna a topic? bécsi ingatlan ügyben van valakinek tapasztalata?
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link