Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.



Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.



Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)



Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:



soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.



Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.



link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2020. 07. 24. 10:51
Előzmény: #81034  fogpaszta
#81040

Inkább te esel abba hibába, hogy azt gondolod, hogy minden is megismétlődik :)
A mostani helyzetet 2014-hez hasonlítani és várni a nagy rakétát megint, hiszen ha egyszer megtörtént, akkor megint megtörténik, nagy hiba.
Nominál áremelkedés is csak úgy lenne elképzelhető, ha a) teljesen beszűkülne a kinálat b) megint jönne egy bérrobbanás és újabb pénzeső c) elkezdene nőni a fizetőképes kereslet bevándorlás miatt
A kínálat nem szűkülni fog, hanem egy rendkívül népes generáció érkezett el sajnos olyan korba, amikor már közel vannak (10 éven belülre közelítették meg) a magyarországon várható életkornak. Ők jellemzően nem fiatal lakásokban laknak, de 10 év múlva ez már nagyon érezhető lesz ez a kínálati piacon. Tudom, hogy ez hideg számításnak tűnik, pedig nem az, egyszerű sima matek. Aki meg nem tudja elfogadni, hogy az élet véges, az keressen pszichológust.
Ezért nagyon fontos naggggyon alaposan mérlegelni bármiféle ingatlan vásárlás előtt, amit legalább 10 évre meg akar valaki tartani.
Ezen kívül is van ezer meg egy ok, amiért valaki el akarja adni a kéglijét.
Nézzük a keresletet, a bérek a földbe álltak, mire épülnek fel újra a munkahelyek, ki tudja? megint durva sok körös interjúk vannak, ebből bérrobbanás nem lesz újra. Tudom, persze nálatok a gyár újra 120%-on zakatol, de egy gyár nem fogja megtámasztani a teljes magyar munkaerőpiacot.
Aki meg az úniós pénzesőben reménykedik, az nagyon csalódni fog. A ner banda köszöni, jól jön nekik, de abból nem lesz béremelés a kisembernek. Tengap linkeltem a ruhagyár esetét. Nem hogy valami plusz támogatást, de még a törvényesen járót se kapják meg a szerencsétlen dolgozók, mert ilyenek a magyar versenytörvények, hogy ez megtehető velük.
Babaváró 2.0-ra is hiába várna bárki, mert aki tudta felvette és törleszti az 1.0, kevesen maradtak potenciális érintettek, aki még nem vette fel.
A korfa meg a harmadik, akármit csinálsz, még budapesten is csökken évente 5%-al a fizetőképes kereslet. Szerintem, bár erre úgy tudom nincs elemzés sehol, de valahol 45-50 év az a korhatár, amikor a nagy többség már nem vállal be több költözést vagy 20 éves nagy összegű hitelt. Tudom, vannak kivételek, de szerintem most azt figyelhetjük meg a következő 5 évben, ahogy egy igen nagy népességű korosztály éri el az 50 évet és a nagy többségük szépen ki is vonul az ingatlan piacról, mint aktív játékos. Ami kégliben most vannak jó neki, a gyerekei kirepültek vagy kirepülnek hamarosan.
összegezve, várhatsz te akármit, az aranyévek már mögöttünk vannak. kivetted te is a részed belőle, ne sírjál, inkább örülj neki, ennyi volt, más idők jönnek
fogpaszta
fogpaszta 2020. 07. 24. 10:49
Előzmény: #81037  elemerorsos
#81039
Én is figyelek egy-egy szűk piacot. Szfvár , Tatabánya egy adott része , illetve Bp egy adott része. És nagyon mininális 1-5% csökkenés van max. az eladási és 0% esés a bérleti árakban ( a bérletet Pestre nem nézem ).
Törölt felhasználó 2020. 07. 24. 10:46
Előzmény: #81037  elemerorsos
#81038
Es mik ezekkel a terved?
Airbnb?
Speka?
Hosszutavu kiadas?
elemerorsos 2020. 07. 24. 10:40
Előzmény: #81036  elemerorsos
#81037
Hirdetésfigyelőmben ugyanez. Március és június között több volt az árcsökkenés, mint a növekedés. Pár hete megint szinte csak növekedés van. Ami normális áron volt hirdetés, az mind eltűnt. És ezek nem voltak olcsók, csak nem voltak brutálisan túlárazottak. Kiírtam én is 3-4 jó vételt, felhívtam őket, kettőt aznap licittel adtak el, másik kettőt 1 héten belül vitték teli árban, úgy, hogy nézni se tudtam menni, mert az ingatlanos azt mondta, tömeg volt a mutatáson, és nem akar még több embert... És ezek nem voltak extrém olcsók, csak kb. 2018 végi árakon hirdették meg, a mai árak alatt kb 15%-kal. Szóval nem tudom, ki az, aki a piaci árakból 15-20%-ot akar alkudni, de álmodozni lehet.
elemerorsos 2020. 07. 24. 10:32
Előzmény: #81032  Törölt felhasználó
#81036
Ezzel szemben, ami értelmes lakás a belvárosban, az drágább, mint tavaly, pedig már akkor is horror volt. Ahol szép a ház, jó elosztású a lakás, magas emeleti, ott a belváros jobb részén (V, VI Opera szűk környéke, Deák) a m2 ár tavaly 1.5 millió körül volt, most meg a 2 milliót karcolgatja, de van jópár 2 millió fölötti m2 árú is. Ez 2 éve sci fi volt. I-II kerületben is sima 50-60-as években épült kocka házakban mennek a totál felújítandók 1 milliós m2 áron, ami szépen fel van újítva, azokat 1,3-1,5 körül hirdetik, és lekerülnek pár hét után. És ezek általában lepukkant, felújítást soha nem látott, lift nélküli házak, nem valami jó lakóközösséggel. Egy ismerősöm 2 hete adott el egy ilyenben 4. emeletit, lift nélkül (!!!), olcsó felújítással 1,2 milliós m2 áron, úgy, hogy 3 hét alatt elvitték. De nézz szét panel fronton, Újlipótban, vagy a Pók utcai ltp-n, röpködnek a 800 ezres-1 milliós m2 árak. Új lakásokat is viszik, külső (!!) IX kerületben a milliót nyaldossa az új lakások m2 ára a milliót, XIII-ban szintén. És viszik! Én is azt hittem, hogy megáll az emelkedés az idén, de ennek nyoma sincs... Lassult, nincs évi 20-25% mint eddig, csak évi 5% lesz.
Törölt felhasználó 2020. 07. 24. 10:31
Törölt hozzászólás
#81035
fogpaszta
fogpaszta 2020. 07. 24. 10:28
Előzmény: #81032  Törölt felhasználó
#81034
“ Az alját nem lehet eltalálni csak szerencsével, de én úgy gondolom, hogy 3-5 év múlva jön, ami a map+ lejárata miatt kedvező lesz nekem.”
-
3-5 év múlva nominal értéken értéken jóval drágábbak lesznek a lakások ( jó helyen ) mint most.
-
Nehogy ( megint ) abba a hibába ess, hogy vársz-vársz aztán egyszer csak késő lesz!
kbb 2020. 07. 24. 10:21
Előzmény: #81025  impudent
#81033
Építészetileg és hangulatában gyakorlatilag a Lakatos budai testvére, viszont a belváros felé rosszabb a közlekedés, és az utca végén éjjel-nappal dübörög a román tranzit a hatsávos autópályán... ennek ellenére a Lakatos olcsóbb, amit nem igazán értek. Ennyit számítana a "budai" lakcím?
Törölt felhasználó 2020. 07. 24. 10:17
Előzmény: törölt hozzászólás
#81032

"Aztán amikor meglátják páran az ilyen hirdetésre jövő árcsökkennés értesítőt bölcsen megállapítják hogy áresés van az ingatlanpiacon, már 20%."
Te egy kő alatt éltél az elmúlt években?
Korábban bármilyen mocskot, szemét sz.r ingatlant raktál ki, jött a balek és vitte. Főleg a babavárósok voltak felelőtlenek, mert kapták az ingyenpízt (ami valójában hitel, bár speciális feltételekkel).
Sok konkrét esetet ismerek abból az időből, alku? Alku szóba sem jöhetett, maximum ilyen kerekítés, hogy 29,1m ról engedett 100e forint alkut a tulaj. Sőt az volt inkább a gyakori, hogy az eladók attól féltek, hogy elkótyavetyélik a kéglit és simán emeltek tárgyalás közben is. Mert ugye árulta x forintért megjött a madár, hogy megvegye, de a szomszédja meg közben eladta a kéglijét x+10%-ért és természetesen, mint minden ilyen esetben a szomszéd kéglije nem nézett ki olyan jó belül, mint az övé, mert nála még szinte új volt a linoleum, a szomszédé meg leharcolt stb stb
Itt meg most az történik, hogy az eladók maguk viszik le a kínálati árat. A vevőnek a kisujját sem kell mozdítania, csak várni :) Pontosabban szólva a vevők most azt teszik jól, ha a kisujjukat sem mozdítják, csak figyelik ahogy az eladók elkezdik csökkentgetni a kínálati árakat.
A panelek, amiket figyelek is érdekes evolución mennek át, de a trend egyértelmű. 2 havonta 1 milliót csökkent valaki és mivel tökegyformák, ezért a többi is megy vele vagy esélytelen az eladás.
Van kégli ami időszakosan kikerült, majd vissza, más képekkel. Van ami végleg kikerült, de a drágák közül, úgyhogy én azt gondolom, hogy megunta hirdetni és beletörődött, hogy ennyiért nem fogja eladni. Valószinűleg kinézett egy másik ingatlant, de így már esélytelen váltania.
Tényleg, hogy a vevőknek most ennyi a dolga csak, várni és nézni, ahogy csökkennek a kínálati árak és ez így lesz még évekig. Az alját nem lehet eltalálni csak szerencsével, de én úgy gondolom, hogy 3-5 év múlva jön, ami a map+ lejárata miatt kedvező lesz nekem.
Törölt felhasználó 2020. 07. 24. 10:16
Előzmény: törölt hozzászólás
#81031
Tudod aki csóró az ilyennek is örül.
Ja, nem tudod? :D
ALAPKAMAT 2020. 07. 24. 09:49
Törölt hozzászólás
#81030
ALAPKAMAT 2020. 07. 24. 09:48
Törölt hozzászólás
#81029
Törölt felhasználó 2020. 07. 24. 09:46
#81028

Karigeri elszántan üzent az új diákoknak: "Itt, Budapesten mi azon dolgozunk, hogy lejjebb menjenek az albérletárak, ezzel is megkönnyítve a komoly anyagi terhekkel járó egyetemi éveket"
Ezek szerint a rövidtávúra sok jó nem vár, meg még tervez mást is, csak az lesz a gond, hogy akiket idén vettek fel, azoknak van 1 hónapjuk maximum és utána bérelni kell. 1 hónap alatt Karigeri tempóban még mindig az ötletelés fog menni.
A piac szerintem hamarabb megoldja ezt, ugyanis idén is kevesebb a diák és a rövidtávúzók helyzete sem jobb sokkal. Szerintem sokan belemennek abba, hogy 1 évre fixen kiadják diáknak, az legalább biztos bevétel.
Egyébként a korfa, amit nézegettem tegnap. Idén is kevesebb az elsős diák. Karigeri a qrmányt okolja, hogy szegínyek nem tudnak tanulni, meg hogy sokan külföldön tanulnak. Ez is benne lehet, de szerintem meg egyszerűen csak ennyivel kevesebb ez a korosztály és ennyi. Ehhez kell hozzászokni, minden évben kevesebb a fizetőképes kereslet, 6 évente kb 1/3-al (durva becslés, nem számoltam pontosan utána). Mondhatjuk úgy is, hogy évente kb 5%-al csökken a kereslet, mert ennyivel vannak kevesebben a következő korosztályban.
Murdoch 2020. 07. 24. 09:44
Előzmény: #81026  ehhminek
#81027
Nagytéténybe nem mennék, de a többi résszel nincsen gond. Az árak miatt meg pont, hogy van/volt elvándorlás, rengeteg az új építésű ház, mondom, ott a műholdkép, még csak oda se kell menni. Nem az iparterületekről beszélek, meg a barlanglakásokról. Nyilván nem lehet összehasonlítani pl. a Hegyvidékkel, de még mindig jobb, mint a agglo.
ehhminek 2020. 07. 24. 09:30
Előzmény: #81020  Murdoch
#81026
Miskolcnak is vannak szép részei. Az embereket viszont nem tudod kicserélni. 
impudent 2020. 07. 24. 09:11
Előzmény: #81023  CyrusTheGreat
#81025
Csút utca a világ vége nem tartom jó helynek, nem jobb mint a Lakatos, rájadásul drága egy felújítandú likért
kbb 2020. 07. 24. 08:27
Előzmény: törölt hozzászólás
#81024
Nagy a zaj az M0 miatt. :(
CyrusTheGreat 2020. 07. 24. 08:20
Előzmény: törölt hozzászólás
#81023
No, ezen eldolgozhatsz meg fel evig. 18.5-ot mondj be erte, lehet odaadja KP-val.
Törölt felhasználó 2020. 07. 24. 08:10
Törölt hozzászólás
#81022
Zoltán42 2020. 07. 24. 00:17
Előzmény: #81018  Murdoch
#81021
XXII kellemesen dimbes-dombos kerület, a kastélyok és a téglákkal/kövekkel megerősített domboldalak hangulatossá teszik és a Balcsi is közel van. A kerület sajátosság az eladó házrészek, sok kertes házat, kádárkockát 4-be vágtak amit a prolibbak megtudtak vásárolni maguknak és lelakták sajna. Bár ezekben a típusú ingatlanokban is szívesebben laknak a családosok mint a Blahánál vagy a Margit körúton és a kerületnek is jól az adottságai így a kiárazodás már talán elkezdődött.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek