mro

Regisztráció:
2012-10-15 13:50
Hozzászólások száma:
867
Utolsó hozzászólás:
2018-06-19 16:19
Pontok:
Tapasztalati: 3
Aktivitási: 4
Népszerűségi: 5

utolsó 20 hozzászólása

Dátum
2018-06-19 16:19:04
mutat
Megtorlásra esküdött Kína Trump ellen - Tényleg kitör a kereskedelmi háború? #2
Az automatizálással és a folyamatos bérnövekedéssel Kína élőmunkaköltség-előnye szépen elkopik. Jópár év, mire igazából jelentős lesz a kereskedelmi háború hatása, ezalatt az amerikai vállalatok követhetik a Tesla stb példáját és vadul automatizálhatnak. Ez valamikor így is, úgy is megtörténik, Amerika döntése, hogy ez azelőtt, vagy azután történik meg, hogy a teljes csúcstechnológiájukat átengedték-e már a kínaiaknak. Amerika márcsak nemzetbiztonsági okokból sem engedheti meg az iparának és egyre inkább technológiai ágazatainak további sorvasztását, mert kiszolgáltatottá válnak.
2018-06-18 18:36:58
mutat
Hat éve nem kellett ilyen döntést hoznia az MNB-nek - Beleremeghet a forint #2
Baromság volt a piacnak megüzenni, hogy 2019 végéig, vagy akármeddig fenntartják a jelenlegi kamatot. Árral szemben úszni nem lehet sokáig, és ezzel a saját mozgásterét vágta el Matolcsi, anélkül, hogy ennek bármi hozadéka lett volna, mert a piacon nem azon az alapon kereskedtek eddig sem, hogy meddig áll fenn a jelenlegi alapkamat. A világ legnagyobb, piacirányító jegybankjai sem adtak évekre előre kamatígéreteket. 
.
Egyébként nem biztos, hogy jól csinálják most, ugyanis ez prociklikus gazdaságpolitikához vezet. Amikor a munkapiac feszes és a növekedési mutatók rendben vannak, akkor érdemes lenni fogni a pénzmennyiségen. Így volna miből lejjebb menni, ha a jövőben megint élénkíteni kell. Most meg úgysem sokat segít a gazdaságon az elgyengített forint, a külker forgalmunkat és egyenlegünket nem kell gyenge forinttal segíteni, mert munkaerőhiány van az országban, és a potenciális növekedés sem túl magas.
.
Ha ésszerűséget akarok belelátni a kamat alacsonyan tartásában, akkor az játék a tűzzel: számottevő, 5-10% infláció beindítása. A lakossági adósságállomány már forintban van, az államadósság kb. 25%-a devizaadósság, de ennek az árfolyamveszteségét ellentételezi, hogy szinte fillérre ugyanekkora devizatartaléka is van. A magyar lakosság emlékeiben élénken él a közepes és magas infláció korszaka, és ha egy, a jelenlegi pozitív környezetben is beindít a jegybank egy inflációt, akkor a lakosság jövőbeli inflációs várakozásai is magasan maradnak. Persze egy államadósság-elinfláló időszak után át lehetne térni euróra, de ahhoz alacsony infláció kell majd.
2018-06-09 08:34:57
mutat
Sokkoló számok érkeztek a magyar munkaerõhiányról #59
Igen, érdekes, hogy a banki és távközlési szféra vidéki szolgáltatóközpontokba tud csoportosítani olyan munkákat, ahol nem kell fizikailag az ügyféllel lenni, és ehhez komoly - és indokolt - állami támogatást is kap, míg maga az állam nem teszi ugyanezt, pedig a közigazgatás is alapvetően egy immateriális szolgáltatás. Szóval ez felér egy képmutatással az állam részéről. Egyébként volt alkalmam "közigazgatókkal' dolgozni, értelmes, szorgalmas, jól szervező, modern meglátású emberek voltak. Nyilván nem mindenki ilyen, és a minisztériumok nem a szakma alját jelentik (kivéve egy-két minisztert), de a piaci munkakörök sem mind igényelnek rengeteget, természetesen a munkamorálon kívül. Orbánnak meg Matolcsinak nem köldöknézegetéssel kellene gazdaságot növeszteni az EU pénzek után (és alatt), hanem feltárni alapvető lehetőségeket, pl. ügyfélorientálttá, figyelmessé tenni a dolgozókat, emelni a munkamorált és kezdeményezőkészséget, csökkenteni a panaszkodó attitűdöt, egyszóval nyugatosítani a fejeket.
2018-06-08 18:55:56
mutat
Sokkoló számok érkeztek a magyar munkaerõhiányról #33
Talán most kellene elbocsátani a budapesti vízfej bürokrácia több tíz százalékát, hogy felszívja a versenypiac, eleve igazságtalan, hogy az amúgy is sokkal jobb foglalkoztatási rátával rendelkező Budapestre összpontosulnak az országos közigazgatás munkahelyei. A norvégok alaposan szétterítik az állami munkahelyeket az ország legtávolabbi szegleteibe is. Torz gazdaságot eredményez, ha Budapesten senyvednek a cégek a munkaerő-hiánytól, míg vidéken sok régióban most is magas a munkanélküliség.
2018-06-06 00:56:04
mutat
Irreális bérigények a Balatonnál - Kifakadtak a vállalkozók #15

> vendéggel nem tudnak bánni, barátságosan, figyelmesen...
.
Valóban. Minden a tisztelet hiányára vezethető vissza. Az eladó nem tiszteli a vásárlót. A manager sem, mert különben útba igazítaná a dolgozóját. A tulajdonos sem, mert különben próbavásárlókat küldene rendszeresen, és a visszajelzéseik alapján adná a bér mozgó részét. Folyamatosan kérné a vásárlók véleményét. Engem sok év alatt hányszor kérdeztek meg Magyarországon, hogy minden rendben volt-e, mondjuk a tulaj vagy embere? Nullaszor. Nincs tisztelet. Az alkalmazottakat sem tisztelik - képzésre, premizálásra nem tartják őket méltónak. Nehogy már egy lágyfagyi gépet ne lehessen megtanulni.
2018-06-06 00:50:23
mutat
Irreális bérigények a Balatonnál - Kifakadtak a vállalkozók #14
> Irreális bérigények a Balatonnál - Kifakadtak a vállalkozók.Nincsenek irreális bérigények. 
.
Ez egy piac. Ha növekszik az általános foglalkoztatottság, és emiatt többet keresnek az emberek, valamint többeknek van munkájuk, akkor értelemszerűen ezzel kb. arányosan megnő a balatoni fizetőképes kereslet is. Az így erősödő forgalom elvisel egy kis többletköltséget. Persze, lehet, hogy a magyar átlaglakosság jövedelmi emelkedése nem jelenik meg teljes mértékben a Balatonon. De a kisker forgalom önköltségének sem a 100%-a a bérköltség, mivel elég jelentős az anyagköltség és bérleti díj is, ezek talán nem emelkednek annyira, mint a bérek.
.
> ugyanakkor a növekvő kereseteknek köszönhetően kezdenek visszatérni a külföldön munkát vállaló fiatalok
.
Na ugye.
.
> akadnak, akik bezárnak.
Szuper. Gondolom, a gyengébbje, ahol kisebb a forgalom, alacsonyabb a minőség. Az így felszabaduló munkaerő, beleértve a tulajt is, ezek szerint könnyen el tud helyezkedni. Növekszik a hatékonyság, a termelékenység.
.
> fejlesztésekhez, valamint a külföldön dolgozó fiatalok hazacsábításához kedvező hitelfelvételi lehetőségek, uniós támogatások kellenek.
.
Sajnos az EU-s pénzek majdnem teljességét Mészáros "Pandakezű" Lőrinccel nyúlatja le Orbán. Ja, és a Balaton körül persze Tiborczék. Megszavaztuk őket, nem? Valamit valamiért.
.
> A tervezett garantált bérminimum, illetve minimálbér emelésről azt mondta, ha 10 százaléknál magasabb lesz az emelés, az drasztikus áremelkedést hoz
.
OK, szóval jól értem? Tegyük fel, az élőmunka adja a költségek felét. A bevétel mondjuk szolid 10%-kal nő a magyarok általánosan magasabb fizetéseinek (magasabb árak) és az erősebb foglalkoztatottságának (több nyaraló) köszönhetően. A dolgozóim bérét megemelem egy, egyébként Európa sereghajtó béreivel rendelkező konvergenciaországban, szerénynek számító 12%-kal. Mert eleve zsugori paraszt voltam, és eddig is pusztán a minimumot adtam. Azaz a költségem 6%-kal nő. A bevételem meg ugye 12%-kal. WTF? Gyerekek, ha az osztrák kiskereskedő osztrák vásárlóknak el tud adni, ráadásul minőségi dolgot, akkor a magyar kiskereskedő magyar vásárlóknak miért nem tud? Nem lehet a bérekre mutogatni, mert itt teljesen az adott ország költségszerkezete számít. Ha a minimum fizetések szóba kerülnek, akkor feltételezem, nem nyugati szintű bérekről van szó :-)
.
> Sokat segítene, ha a járulék-, illetve a közterhek nem nőnének a bérekkel arányosan, mint eddig" - fogalmazott
.
Sokat segítene, ha a vállalkozók nagyobb számban bejelentenék az alkalmazottjaikat. Most meggyőződésem, hogy mindenki 20-30%-kal magasabb járulékot fizet, hogy a potyautasok helyett is meglegyen a járulék. Ja, persze lehetne amúgy is csökkenteni, csak ahogy írom, Mészáros bankszámláján volna még hey, szóval kell az állami bevétel...
.
> fonyódi vállalkozó elmondta: "annyira nincs senki, hogy még a bértárgyalásokig se jutok el"
.
Meg kell hirdetni fizetés megjelölésével. Mondjuk havi egymillió forint. Tuti lesz jelentkező :-) Hja, hogy annyit nem tud a vállalkozás kitermelni? Ezért az emberek inkább a meglévő munkahelyükön maradnak, ahol hasonló összeget kitermelnek? C'est la vie. (Az egymillió forintot helyettesítsd be olyan összeggel, amely mellett volna jelentkező.). Ausztriában pl. 300eFt-nak megfelelő összeget simán meg lehet keresni a kiskereskedelemben. Ha Magyarországon is már ez az állítólagos bérszint, akkor a vevőknek is van vásárlóerejük, nem? Persze ehhez a minőség is kellene, amit valahogy az osztrák előállít, a magyar csak nagyritkán.
.
> siófoki vállalkozó elmondta, sokszor silány munkával társul az extra bérigény
.
A magyar vállalkozó nem oktat, nem ellenőriz és nem fegyelmez. Leszarja. Úgyis megveszik a szar, de olcsó lángosát a seggvakaró, majd kezet nem mosó alkalmazottjától. Nem küld a vállalkozó próbavásárlót. Spúr. Nem ruház be a minőségbe. Ahogy mennek fel az adott munkavállalói nívóhoz tartozó bérköltségek, úgy relatíve egyre nívótlanabb emberek megfizetését vállalja csak be, na ez is egy ok a silány munkára. De leginkább, a magyar munkamorál katasztrofális, a magyar manager is leszarja, a magyar tulajdonos pénzt mos vagy ő is képzetlen, mint az emberei.
.
(rögtön ezután)
> a kiskereskedelemben, ahol ő dolgozik, 2016-ban jellemzően 600 forintos volt az órabér, ami ma már elérte a 900 forintot
.
Na akkor mégis van piaci ár... szerintem marha alacsony. Rengetegen fizetnek óránként 1500-2000 forintot takarításért. És ugye itt Siófokról beszélünk, elvileg a Balaton fővárosa, a legmagasabb árszinttel. Mindjárt elsírom magam.
.
> a Kisosz az idén először kérte fel a 3 illetékes dél-balatoni járási hivatalt, küldjön álláskeresőket a balatonszárszói fórumára, ahol sok munkaadó volt jelen. Mindössze egy érdeklődő érkezett, aki egészségi okokból nem vállalt munkát.
.
Mutatja a Kisosz profizmusát. Egyrészt, hogy akkor kezdenek el csak kampányolni, mikor már ég a ház. Mondjuk korábban is lehetett volna ilyesmit szervezni, akkor az emberek tudnának róla, lenne kialakult gyakorlat. Másrészt, mennyire sikeres az a kampány, amely egy darab, munkaképtelen embert mozgat meg.
2018-06-05 17:52:16
mutat
1,3 millió magyar epekedik egy olyan bank után, ahol mindent lehet online intézni #2
> 1,3 millió magyar epekedik egy olyan bank után, ahol mindent lehet online intézni
.
Mindent? Én örülnék, ha a CIB bank így hosszú évtizedek után megoldaná a devizautalást a nem Java felületein (CIB Bank Online vagy Mobil Bank).
.
A Java verzió a legalapvetőbb használhatósági követelményeknek sem felel meg, ami nem is csoda, mert Java, és a XVIII. században fejlesztették, azóta Csipkerózsika-álmot alszik. Például nem lehet bemásolni az idióta magyar közszolgáltatók által kiosztott 20-30 jegyű, lehetőleg marha nehezen megszámolható számú 00000...000 szakaszt is tartalmazó számokat. Pedig ez alapvető funkció lenne egy olyan országban, amelynek a közművei informatikai rendszereit többezer milliárd lakosra készítették fel. Hab a tortán, hogy az esetek többségében utalás közben le is rohad, amivel nemcsak az a baj, hogy be lehet írni újra a számsorokat, hanem az is, hogy a lerohadás után öt-tíz percig nem is engedi az újbóli bejelentkezést. Szóval külön banki rendszert kell használni a belföldi és a külföldi utalásra. Magyarország.
2018-05-31 23:22:46
mutat
Szabadkozik Kína: nem az EU-t gyengítjük a közép-kelet-európai befektetésekkel #2
> Külföldi vállalatok jelenleg csak helyi partnerrel létesített közös vállalati formában működhetnek Kínában.
.
Sose értettem, miért ment bele az USA és Európa számukra kedvezőtlen, vaskosan aszimmetrikus megállapodásokba a kínaiakkal. Túlértelmezett liberalizmus? Most ennek isszuk a levét.
2018-05-31 23:20:03
mutat
Az elkeserítõ magyar valóság: Európa élén a tüdõrákban #2
Hozzátenném, hogy pl. Norvégia, Svájc, Szerbia is Európában vannak. Csak azért, mert nem EU tagok, attól még ez igaz. Sőt az is igaz, hogy ezekben az országokban is van ilyen betegség. Sőt mérik és publikálják is. Szóval a hiányuk egyfajta egészséges lustaságot tükröz.
2018-05-30 20:48:52
mutat
Péntek éjjel jön a fantasztikus hír Magyarország számára? #2
Az olasz adósságpiaci balhé árnyékában a Moody's vélhetően nem adja a nevét egy kis, bármilyen európai hullámzásnak kitett perifériális ország felminősétéséhez, és valószínűleg a kilátások pozitívra módosításához sem, na nem mintha az sokat változtatna az árfolyamokon, kamatokon vagy FDI-n.
2018-05-29 21:46:08
mutat
Akkora a félelem az olaszok miatt, amire 25 éve nem volt példa #2
> Az olasz pénzügyekbe vetett bizalom teljes hiányát árazzák a piacok
.
Imádom a pénzügyesek slampos, barokkos túlzásait. A bizalom teljes hiánya azt jelenti, hogy biztosak vagyunk abban, minden befektetett pénzünk végérvényesen elveszett. A bizalom teljes hiányának a természetesen a végtelen hozam, azaz meghiúsuló kötvényeladás lenne az eredménye. Tekintettel az olaszok részletesen elemzett növekedési, korrupciós, strukturális, hosszútávú politikai és eladósodási problémáira, mem a mostani 3%-os hozam az anomália, hanem az ezt megelőző indokolatlan hozamcsökkenés a nulla hozamok felé, egyúttal a némettel szinte szinkronban mozgó rövid távú hozamgörbe.
2018-05-27 18:03:11
mutat
Nem hogy megoldódik, tovább nõ az angliai magyarok rejtélye #2
> De hogy születhet ennyi magyar gyerek Angliában?
> ...
> Nagy-Britanniában a kerekítve százezer magyarra jutna 3 ezer születés, ami több mint háromszorosa a magyarországi rátának
.
Ez nagyon szubjektív, de amikor ott laktam, sokkal magasabb volt a szaporodási kedvem. Sokat ismerkedtem, aktív életet éltem stb. Utána az újra Magyarországon levés visszavetette a kedvem. (Azóta újra nem Magyarországon élek, de nem ezért.)
.
Nem tudom, miért van ez. Az biztos, hogy nem a fizetésem vagy az anyagi biztonságom. Viccesen arra gondoltam, hátha a hálózati vízbe kevernek valamit Magyarországon. De aztán áttértem ásványvízre - más okokból - szóval ez az ok kizárva :-) Az is biztos, hogy nem a szép lányok hiányoznak Magyarországról.
.
A legjobb tippem, hogy a magasabb általános jólét, biztonságérzet és civilizációs szint miatt nyitottabbak egyás iránt a nagyjából hasonló társadalmi rétegben levő emberek, magasabb a bizalmi szint, spontánabbul tudnak viselkedni az emberek, erősebb társas életet élnek.
.
Magyarországon nincs ilyen biztonságérzet, még jól kereső szakmákban sem, mert, ismerve a magyar kormányt, bármikor elindulhat egy országroppantó eladósítási ciklus (medgyessi-gyurcsány k..mány) a szokásos maffiázásokkal, vagy egy kézileg beavatkozó, hatástanulmányok nélkül improvizáló, pillanatok alatt bármilyen tervezhetőséget fos Mészáros Lőrinc félék kedvéért tönkretenni képes k..mányunk.
.
Az egyéni egzisztenciák sebezhetősége a tartós, gyerekvállalásban kiteljesülő kapcsolatok létrejöttét és fenntarthatóságát gátolja. A magyarok emellett gyakran parasztabbak egymással, ami miatt Magyarországon úgy telik a nap, hogy az ember azt latolgassa, paraszt módon eleve ne köszönjön, vagy köszönjön, de van rá 50%, hogy nem köszönnek vissza, de akárhogy is, kerüljük a szemkontaktust, utáljuk a vevőt, jöhet a PIN kód!
.
De kulturális okai is vannak. Úgy tűnik, sok magyar nő fut az audik vagy tetkós karizmok iránt, rövid távú szempontok szerint. Sok magyar férfi erre optimalizál. Szóval a kereslet és kínálat találkozik. Ez viszont sztereotipikus futó kapcsolatokat eredményez.
.
Angliában viszont kiderül, hogy jé, normális a másik ember, és hoppá, ő is rendelkezik valamiféle egzisztenciával, tud ő is érvényesülni - nem fekete BMW, tetkós kar vagy feltöltött ajkak által - és van idő és mentális tér a kapcsolat fokozatos mélyítésére.
.
Meg persze tényleg sok a ... nem is azt mondanám, hogy fiatal, mert persze főleg az, hanem hogy az aktív életet élő ember. Aki passzív életet él, könnyen megreked hazájában vagy akár közelebbi szülőföldjén, aki Magyarországról Londonba kerül, és ott meg is állja a helyét, az statisztikailag várhatóan eleve egy aktívabb, intenzívebb életet él, mint a magyar átlag.
.
Mindazonáltal, a százezres becslés durván alulbecsli a magyarok számát, én is 2 - 300 000-re tenném. Ahhoz képest a gyerekvállalási kedv nem is kiugró, de sokan vannak, akik adósrabszolgák, kimennek, hogy a svájci frankos ingatlanjukat tehermentesítsék, és kuporgatnak, vagy bentlakásos ápolói stb. "önkéntes" kötöttséget vállalnak. Vagy kénytelenek többekkel együtt bérelni a drága bérleti díjak miatt, ami ugye nem kedvez a családalapításnak... ami így kitolódik.
2018-05-23 11:37:24
mutat
A harmadik világháború kitörésétõl tart Putyin bankára #2
Haha az oroszok tartanak háborútól? Ők mesterkednek rajta! Ukrajna és további ex szovjet tagállamok egyes részeinek elfoglalása és egész országok kontrollja a részleges megszállások és az okozott fenyegetettség által, gyilkosságok politikai megrendelésre európai földön, Irán támogatása abban, hogy a fél arab világra kiterjeszthesse a befolyását, Brexit, amerikai elnökválasztás befolyásolása, a sor szinte végtelen.
2018-04-24 19:06:08
mutat
Új vezetéken keresztül látnák el gázzal Európát az oroszok #3

> A Gazprom 2016-ban 12,5 százalékkal, több mint 179,3 milliárd köbméterre növelte a volt szovjet köztársaságokon kívülre irányuló exportját, tavaly pedig 194,4 milliárd köbméterrel újabb rekordot állított fel. Az orosz gázipari óriás 60 százalékkal részesült az európai gázimportból.
.
Jól értem, hogy egyfelől súlyos kereskedelmi szankciókkal sújtjuk Oroszországot, mert élve zabál fel egy szomszédos európai országot, mellyel mi is határosak vagyunk, másfelől, meg rekordokat halmozunk az energiavásárlás területén? Mi ennek az értelme? Egy nagy képmutatás az egész. A németek bármikor beáldoznak stratégiai érdekeket, akár a saját energiafüggetlenségüket, és ipari háttérországuk és pufferzónájuk, Kelet-Európa oroszoktól való, még valamennyire meglévő függetlenségét, egy rövid távú taktikai előnyért, hogy kicsit olcsóbb a gáz. Na ez gáz. Igaz, a németek nem mindig voltak túl előrelátóak a történelemben.
2018-04-24 19:02:01
mutat
Új vezetéken keresztül látnák el gázzal Európát az oroszok #2
Minden újabb orosz függést üdvözölni kell (haha), de:
.
> Az Északi Áramlat-2 vezetékpár kiépítésével Oroszország kiiktathatná Ukrajnát mint tranzitországot, és egyetlen útvonalra terelhetné át az Európának szánt orosz gázszállítmányok 80 százalékát, egyúttal domináns helyzetbe kerülne a német piacon, mert részesedését 40 százalékról több mint 60 százalékra emelné. 
.
attól, hogy több vezeték menne Oroszországból Németországba, miért növekedne automatikusan a részesedés? Több gázt vennének az oroszoktól? És kitől vennének kevesebbet? Ha ez a csökkenő európai gázkitermelés miatt van, akkor meg nem az a kérdés, hogy hogyan nő a részesedés, hanem maximum az, hogy azt hogyan lehet Németországba eljuttatni, pl. jelenleg Ukrajnán keresztül.
2018-04-23 13:36:09
mutat
Kiszivárgott Brüsszel új terve: hatalmas összeget vennének el Magyarországtól #3
> Az egyébként is szűkülő kohéziós kassza mellet egyértelműen bejön a forráselosztás szabályaiba az, hogy mely országok mennyi menekültet fogadtak be. A lap emlékeztet arra, hogy mind Emmanuel Macron francia elnök, mind Angela Merkel német kancellár támogatja az ilyen típusú pénzügyi támogatást, amivel Németország, illetve Svédország mindenképpen számíthat forrásokra.
.
Miért is? Mert Angela Merkel lényegében a Wilkommenskultur és a határok nyitvatartása által zöld lámpás bátorítást adott az afrikai kontinensen levőknek, hogy jöjjenek? Hogy Svédország híresen liberális bevándorláspolitikájával hosszú ideje a migráció illetve láncmigráció bajnoka? Ha ezek az országok muszlim országokká akarnak válni - márpedig azokká fognak, ez egyszerű demográfiai képlet, több a muszlim gyerek, mint a nem muszlim, plusz nettó migráció - azt miért kellene az EU-nak támogatni, és miért kell esetleg elvenni onnan, ahol pl. kerítéssel védekeznek a nem hivatalos úton (= zöld határ) érkező gazdasági migránsok útra kelése ellen?
.
Mellesleg Európát és ezzel az EU-t szétcseszik az iszlamizációval - a demokrácia szabályai és parlamenti küszöbök miatt elég, ha a választók kb. 1/3-a muszlim, és attól kezdve fokozatosan bevezethetik a Sharia törvényeket - demokráciában a parlamenti többség a törvényalkotó.
.
Ezért igazából a németeknek stb. kellene minden befogadott, valójában nem háború elől menekülő, esetleg illegális útvonalon érkező gazdasági migráns után befizetniük egy EU-s alapba, melynek célja az európai, keresztény-zsidó értékrend és liberális szabadságjogok, nők jogainak megőrzése érdekében, és törvényelőkészítésért a fejkendő, mecsetek és egyéb szegregációs, a párhuzamos társadalmak kialakításának eszközei ellen.
2018-04-23 13:24:25
mutat
Kiszivárgott Brüsszel új terve: hatalmas összeget vennének el Magyarországtól #2
> 021-től viszont (régi ígéret alapján) egy sokkal szélesebb mutatószám rendszer jön, amelyben figyelembe veszik a fiatalkori munkanélküliséget (még mindig súlyosan érinti a dél-európai államokat), az oktatás helyzetét, a migrációval kapcsolatos környezetet (feltehetően az intézményrendszert)

Jól értem? Ezek szerint a még vásárlóerő-paritáson is kb. dupla akkora, egy főre eső GDP-vel rendelkező déli államok felelőtlen gazdálkodásának fenntartásához a prudens államháztartási, foglalkoztatási és migrációs politikával rendelkező keleti államoktól akarják elvenni a pénzt? Tehát a szegény hangyáktól irányítanak át forrásokat a gazdag, de pazarló tücskökhöz, ahelyett, hogy strukturális reformokat eszközölnének?
.
A dél mindig elmaradott, ásítozó, aluliparosodott kolonc lesz, de Kelet-Európának van esélye felzárkózni a mostani kb. kelet-németországi szintre, ha nem cseszi el az EU. Például ilyesmivel, vagy mondjuk a Gazprom piackorlátozások feletti, német (a gázért feleárat fizetnek) fél által Brüsszelre gyakorolt nyomásra történő szemhunyással, mellyel a keleti kiszolgáltatottságot növelik egy olyan időszakban, mikor a keletre fordulás miatt amúgy is sokan hagyják el az országot, főleg a vállalkozó szelleműek és fiatalok.
2018-04-22 13:07:23
mutat
Kiszivárgott: az oroszok elleni szankciók enyhítését kéri az EU az Egyesült Államoktól #2
Talan nem kellett volna eladni kritikus europai cegeket az oroszoknak, nem is orosz alapanyagot hasznalnak, csak a fuggoseget novelik. Idiotak. Mint mi Pakssal.
2018-04-20 12:19:17
mutat
Lázár bejelentette kvázi visszavonulását #2
: A kérdésre, hogy elfogadna-e más pozíciót, Lázár azt válaszolta, hogy ez "nem így működik, ez nem piac"
.
Dehogynem az. És ahogy a piacokon általában, itt is megy az üzengetés, az egymás felé történő jelzés.

friss hírek

AZ OLDAL TETEJÉRE