mro

Regisztráció:
2012-10-15 13:50
Hozzászólások száma:
824
Utolsó hozzászólás:
2017-11-19 01:03
Pontok:
Tapasztalati: 3
Aktivitási: 4
Népszerűségi: 5

utolsó 20 hozzászólása

Dátum
2017-11-19 01:03:57
mutat
Annyi pénzt költhet el a következõ hetekben a kormány, mint még soha #2
Borzasztó lenne, ha ne adj' Isten az adósságunk nem 2, hanem 4 százalékkal csökkenne egy évben :-) Ezt nem hagyhatják, biztos lesz valami megoldás ellene, talán még a közpénz jellegét is sikerül valahogy elveszteni. Kiemeltté lehetne nyilvánítani néhány Mészáros-erőfeszítést és kötelezettséget vállalni vagy valami. Szóval bármi jó ötlet jöhet, csak nehogy véletlenül ne nyúljunk le még több pénzt, nem beszélve esetleges anticiklikus gazdaságpolitika folytatásáról.
2017-11-18 23:53:49
mutat
Elektromosautó-gyárért harcolhat Magyarország #2
> A helyszín kiválasztása még csak kezdeti stádiumban van, az adott ország törvényi feltételei, a fizetőeszköz és a kiválasztott ország által nyújtott állami segítségnyújtás mértéke lesz a mérvadó. 
Hol marad az a szempont, hogy melyik ország űzi a keleti nyitás politikáját? Vagy ez ilyenkor nem működik, csak ha baltás gyilkost engedünk haza, meg csecsen terroristák tervelhetnek ki válogatott kínzásokat a magyar emberek részére, kamera előtt alázva őket, büntetlenül?
2017-11-17 12:33:14
mutat
Kettészakadhat az Európai Unió - De mi lesz utána Magyarországgal? #2
A kínaiakkal kapcsolatos részen kívül a többi alátámasztatlan köldöknézegetés. A csehek és németek közt erősebb a gazdasági-kulturális kapcsolat, mint mondjuk a németek és franciák vagy spanyolok között. Nem beszélve az iparról: Kelet-Európa lényegében Németország ipari bedolgozó háttérországa, amihez hasonlót a II. világháború óta nem láttunk. Kelet-Európa a német munkakapcsolat és európai integráció nélkül balkanizálódásra és ukrajnai, belorusz típusú gazdaságpolitikai vegetálásra jutna. A német iparnak pedig jelentős, megfizethető árú munkaerőt, és felvevőpiacot is jelent a térség. Németországnak Németország nem elegendő lebensraum, jól csinálják a dolgokat, mindenki nyerhet, ha a módszereik, gazdasági hálózataik kiterjednek.
---
Az EU-nak stratégiai érdeke is, hogy az integráció megmaradjon, főleg az orosz nyomulás árnyékában.
---
A V4-ek ellenkezése lényegében kizárólag az arab-iszlám migráció elutasítására korlátozódik. Az eurót a szlovákok már bevezették, a csehek, ha nem is vezették be, tökmindegy, mert nem tudják a koronát leértékelni, így is iszonyatos euróvásárlásokat végeztek, nem sok eredménnyel. Az euróbevezetéssel a csehek inkább gyengítenék a devizájukat, mert a lényegében rögzített árfolyam még mindig jobb nekik, mint egy folyamatosan erősödő korona. Egy igazi dominó van, a lengyelek, ha ott euró lesz, nálunk is az lesz, ha megtehetjük. 
---
Nem említettem még a transzfereket. A szerény, de a nemzetgazdaság egészéhez és GDP növekedéshez képest pláne jelentős kohéziós támogatásokat még egy olyan orosz, putyinsegg-nyaló bábkormány sem akarja elveszíteni, mint a magyar. Az agrárszubvenciókat pláne. 
---
Ugye nem gondolja komolyan senki, hogy ketté lehetne hasítani az EU-t úgy, hogy a keleti fele az összes addig létező kohéziós és agrárszubvenciót megtartja, agrár- és egyéb export vámmentességét megtartja, nyugati autóiparát stb. teljességében megtarthatja, a külföldön dolgozó magyarok transzfereiből részesül, miközben teljes szabadságot nyer olyan kérdésekben, amiben az EU most korlátoz, pl. ÁFA-kulcsok száma, migráció, libatömés vagy pálinkafőzés.
---
Összességében: életszerűtlen fantazmagória. Lengyelország sosem lesz olyan marha, hogy az oroszok karjába dobja magát, de remélhetőleg Magyarország sem teszi meg ezt magában.
2017-11-07 21:51:55
mutat
Nagy tervet szõnek Brüsszelben, Magyarország máris felemelte szavát #2
> de már teljesítik a feltételeket, mint Magyarország


Nem tudom, ezt miert gondoljak, a maastrichti kriterium a GDP 60%-a, ezen Gyurcsany-Medgyessi ugy szaguldott tul, mint reszeg jetski-s a parti fovenyen, es Orbanek is inkabb lopnak, minthogy a kozpenz-jelleget elvesztett penz visszaaramoljon pl. adossagleepitesbe, a kontraciklikussag jegyeben.
Emellett csak nem voltak ezek olyan hulyek (kedves vezetoink), hogy alairtak kotelezettsegeket, de nincs ellenoldala? Ha brusszelbe fizetunk munkanelkulisegi jarulekot, onnan is kellene munkanelkuli segelyt kapni akinek kell, nem? Ugye elolvastak, amit alairtak?
2017-11-07 12:04:27
mutat
Megint szinte mindenkinek kamatot fizet rövid futamidõre Magyarország #2
Csak egy konteo, a brusszel forraslehivas keslekedese mellett lehet az is, hogy ev vegen vissza akarunk vasarolni devizas allamkotvenyeket. Igy a valasztasokra tovabb csokken a devizaarany, es a forinterosodest is fekezi az ehhez szukseges devizavasarlas. A jegybanki nyeresegbe is besegithet.
2017-11-06 08:03:48
mutat
Kell-e nekünk a magyar euró? #2
> A gazdaságpolitika további feladata, hogy őrködjön az üzleti ciklusok szinkronizáltságán.
Ez sajnos prociklikus gazdaságpolitikához vezet.
> igaz, a politikusok korlátozónak érezhetik, ha egy választás előtt nem tudják megnyomni a béreket a későbbi elinflálás reményében. Ugyanakkor optimális gazdaságpolitikát feltételezve ez nem tekinthető közgazdasági érvnek.
Egy súlyosan eladósodott állam, vagy lakosság esetében van viszont egy valós közgazdasági érv. Ha az eladósodottság jórészt saját devizában áll fenn, akkor már a legkisebb inflációs különbség is az adósság ledolgozásáért tesz. Igaz ugyan, hogy az adósságmegújítás költsége egyensúlyi helyzetet feltételezve magasabb lesz, viszont egy csökkenő adósságpálya esetén, vagy egyéb okokból alacsony finanszírozási költségek mellett az infláció besegíthet a még erősebb adósságcsökkentésbe. Ráadásul míg az állam jellemzően megújítja adósságát, a lakossági szféra nem, mert hitelállománya célhoz kötött. 
Éppen ezért hibája a jelenlegi gazdasági irányításnak, hogy az állami és lakossági hitelállomány forintosulását követően nem lépett egy határozottabb adósságcsökkentés és a jegybanki inflációs cél közeli, 3-5%-os infláció útjára. Persze elképzelhető, hogy ez kifizetődik: tartósan alacsony világgazdasági kamatok és a stabiliitás a gazdaság és konjunktúra egészét segítik, amely környezetben a GDP bővülése miatt csökkenhet jobban az adósságráta, míg ha nem így alakul és jön egy magas kamatkörnyezet, vagy billeg a rendszer, akkor a magyar gazdaság jellemző reakciója megtörténhet: az infláció felpörgése. A rendszerváltás után volt már tartósan 30% feletti éves infláció is.
2017-11-05 11:20:50
mutat
Az MNB elmagyarázza, mi is az a digitális jegybankpénz #2
Nagyon jo cikk! Erdemes lett volna elmagyarazni, mit jelent, hogy a keszpenz az egy a jegybankkal szemben fennallo koveteles - mit is kovetelhet a keszpenzbirtokos? Maximum keszpenzcseret, ha serult. Ugyanis a jegybankok llenyege, hogy a semmibol teremtenek penzt, kb mint a Bitcoin, legtobbszor nincs mogotte arany, deviza vagy egyeb joszag. A kovetelesem a jegybank fele annyit er, amennyit a jegybank gondol. A jegybank, ha akar, kihat az inflaciora es az arfolyamra is, teljesen bizalmi alapon megy a penzbirtoklas.
> korábban a nagy mennyiségű számla vezetése összetett, munkaigényes feladat volt, amely kívül esett a jegybank fő mandátumai
Mindig szo volt a fo mandatumrol, de ez sosem akadalyozta a jegybankot abban, hogy sajat alkalmazottai lakossagi folyoszamlait vezesse, sokezrrs nagysagrendben. Emellett alkalmazottai fele igen kedvezmenyes kondiciokkal hitelt is folyositott. Szoval arrol nincs szo, hogy a jegybanknak ne lett volna jogositvanya vagy rendszere LAFO-t vezetni. Mind a Bankmaster, mind az SAP rendszer mas bankoknal is remekul ellatja a lakossagi szamlavezetesi feladatokat. Nyilvan nem mindegy, hogy tizezer vagy tobb szazezer szamla van, de ez az operacios koltsegeket nem ugrasztja meg, mert minden straight-through processing lesz. A hardver exponencialis fejlodese miatt ugyanolyan trivialis tobbmillio szamla vezetese, mint mondjuk 20 eve volt 10000 szamla vezetese, ami egy nagyon kicsi banknak felel meg.
2017-11-03 21:55:11
mutat
A népirtás azonnali megszüntetését követeli Észak-Korea #2
Haha talan nem kellene robbantgatni es nuklearis proliferaciot ujrainditani
2017-10-20 08:59:51
mutat
Putyin figyelmeztet: "Nem szabad Kim Dzsongunt sarokba szorítani!" #2
Üzenem Putyinnak, hogy Ukrajna is egy szuverén ország.
2017-10-13 11:37:29
mutat
Juncker üzent a briteknek és a katalánoknak is #2
Ha hosszabbítást kapnak a britek, az automatikusan megoldja az elválási számlát is, nem igaz? Hiszen amíg tagok maradnak, fizetnek, és pont a ciklus végéig teljesítendő befizetésekről van szó. Ha ezt a britek is tudják, akkor viszont nekik érdekük eleve beígérni ezt az összeget, hiszen ha nincs megegyezés, akkor vagy egyezség nélkül pottyannak ki, vagy úgyis fizetik. Ha ez így van, akkor miért lassú a tárgyalás, ezt az összeget gyorsan megajánlhatják. A másik két kérdés tisztázása is elsősorban a britek érdeke, az ott levő EU lakosok jogai és pláne a brit-ír határ kérdése - ez utóbbi 100%-ig a szigetország saját problémája.
2017-10-13 11:31:33
mutat
Magyarország nem fog rohanni az euró bevezetésével #2
> Magyarország elutasítja az euróövezet mélyebb integrációját és nem fog sietni a csatlakozással addig, amíg nem áll készen - jelentette ki a Reuters hírügynökségnek nyilatkozva Takács Szabolcs
> Takács Szabolcs arról is beszélt, hogy el kellene kerülni az Európai Unió kettészakadását mag és perifériaországokra.
Ezt a két mondatot hogyan lehet összeegyeztetni? A közös deviza használata éppen az egyik fontos vízválasztó a mag- és perifériaországok között.
Hja, hogy más vízválasztók is vannak, például GDP/fő, bruttó, nettó vagy elkölthető jövedelem per fő, vagyon per fő, esetleg oktatással, egészségüggyel kapcsolatos mutatók? Hát igen. Ezekre viszont nincs érdemi programja sem az EU-nak, se a magyar kormánynak, kivéve a Csíki Sör és Mészáros Lőrinc, a futsal-haverok, Rogán Öcsi és nyugdíjasrugdosó Habony, egyben az Orbán-család kistafírozása. 
Szóval ennek kapcsán nehéz értelmezni, hogyan akarja elkerülni az EU kettészakadását T.Szabolcs, hiszen már most is ketté van szakadva mag- és perifériaországokra, Mo. ez utóbbiban van.
Ah talán arra gondol, hogy nem szeretnénk uniós forrásokat veszteni, de nem szeretnénk feladni a monetáris és adókontrollt sem. A monetáris és adókontroll feladása természetesen jelentős veszteség a szuverenitásban, hiszen például nem tudunk devizaleértékeléssel exportot, versenyképességet serkenteni, és nem tudunk alacsony adókkal beruházókat idehozni. Valamit kapnunk kell ennek a feladásáért. 
Az egyik, amit kaphatunk, az a már kiépült német ipar megtartása. Ez elég fontos, bár a jelenlegi feszes munkapiaci helyzet miatt egyetlen gyár kiesése nem is a világ vége. Bár ennek volna negatív hatása a GDP-re, ha az EU-tól úgyis elfelé sodródunk, kevésbé lesz érdekes a GDP arányos hiány- és adósságmutató. Végül is a nálunk folyó bérmunka a foglalkoztatás és beszállítás mellett nem más, mint a GDP-nk és külker forgalmunk mesterséges hizlalása, így az adósság- és hiánymutatóink szebbek.
A másik, amit kaphatunk, az valamiféle pénzügyi csomag, de messze nagyobb, mint az eddigi szerény EU források. Mondjuk nagyságrendjében a görögök mentésének összege, azaz többszáz milliárd euro. Ezt részben oktatási, egészségügyi, infrastrukturális és gazdaságfejlesztési célokra fordítanák, pl. exportképes kisvállalkozások közvetlen támogatása. Részben pedig állami adósságleépítés, valamint lakossági feltőkésítés: akinek van, annak meglévő jelzáloghitelek leírása, akinek nincs, annak hosszú távú, közvetlenül nem elérhető nyugdíjalap.
Mindezek együtt sem változtatnának azon, hogy a magyarok nagy része paraszt, és sokan hanyagul, trehányan, kedvtelenül és kelletlenül dolgoznak, amit bárki megtapasztalhat, ha bemegy egy boltba és savanyú eladókkal találja szembe magát, vagy kihív egy szakembert, aki pocsék munkát fog végezni a házán.
2017-10-05 21:33:52
mutat
Már túl lehet Magyarország a kegyelmi állapoton - Az euró a megoldás? #4
> Karvalits Ferenc, az MNB korábbi alelnöke arra mutatott rá, hogy az elmúlt 6-10 évben a magyar munkatermelékenység terén jelentős lemaradás történt, itt kell tehát sok erőfeszítést tenni, azaz elsősorban az oktatás és egészségügy terén.
Szerencse, hogy nem a monetáris politika terén tett le javaslatokat, mert abban elég rendesen levitézlett Simor alatt, Király Júliával egyetemben.
2017-10-03 21:10:46
mutat
Hatalmas viták zajlanak - Mekkora növekedésre képes Magyarország? #3
Még az optimista változat szerinti, 4% felé tartó növekedési ráta is alacsony. Ha nyugati társaink 2-2.5%-kal nőnek, akkor a konverziónk hozzájuk csak évi kb. 1.5-2%, ezzel évtizedekig fog tartani a konvergencia akkor is, ha valamiféle csoda folytán fennmaradna a felhajtóerő. De minél közelebb konvergálunk, annál kevésbé lesz meg az alapja annak, hogy a további konvergenciára is fennmaradjon az 1.5-2%-os növekedéskülönbség. A másik dolog, hogy a folyó jövedelem édeskevés - mi fogja biztosítani az emberek pl. osztrákhoz közelítő vagyonát? A növekedéskülönbség eleve feltételes és ellaposodó, a vagyonkülönbség pedig ennek integráltja. Ha most 50 évig dupla GDP/fő értéken futnánk az osztrákokhoz képest, talán vagyonilag is sikerülne felzárkóznunk, de ez képtelenség. Bár a jövedelmet (fizetés, GDP, külker egyenleg) sztároljuk, ugyanígy fontos a vagyon. Ugyanis a vagyon alapozza meg a beruházásokat, a nyugdíjak mértékét és kifizethetőségét, a lakókörnyezetet (pl. lakásbérlés, szar vagy jó lakás tulajdonlása nem mindegy), sőt a költési lehetőségeket is. Nagyobb költés esetén - autó, egyetem, egészségügyi probléma - a megtakarításokhoz, a vagyonhoz nyúlunk. Érdekes lenne egy cikk arról, hogy a különféle jövedelmi és konvergencia-szcenáriók (optimista, pesszimista) mellett hogyan alakul pl. az osztrákok vagyoni helyzetének utolérése.
2017-09-26 20:22:25
mutat
500 munkahelyet hoz Szegedre a BP #2
Milyen jól reprezentált a nemek aránya az eseményen... Balkán!
2017-09-08 22:05:18
mutat
Magyar bankvezér: egy IT-fejlesztõ az én fizetésemet mondta be bérigényként #2
> Balog Ádám szerint a mostani banki profitok általában nem fenntarthatók, a költségekre felfelé, a bevételekre lefelé mutató nyomás helyeződik. Volt olyan IT-fejlesztő, aki felvételkor az ő bankvezéri fizetésére tartotta volna igényt. Egyik ok: túl sok és kicsi a magyar bank. Másik ok: Balog Ádám úr ki van vattázva, csókos kölcsönhöz jutott, hogy megszerezzen egy egész bankot, ezért talán elmondhatjuk, hogy a bankvezéri alapfizetés nem éppen a legfontosabb elem a NER által biztosított összkompenzációban, kb. kerekítési különbözet. Az IT-s fejlesztőnek viszont ez a kompenzációja 100%-a, és ha nem kapja meg, amit indokoltnak tart, elmegy máshova. Piac! Talán újdonság a NEM versenyszférában szocializálódott új NERvtársaknak.
2017-09-07 16:09:08
mutat
Matolcsy: ha eurónk lett volna, nem tudtuk volna jól kezelni a válságot #2
Ha euronk lett volna, nem CHF-ben adosodik el a lakossag, a szocik bunei ellenere nem kellett volna IMF hitel es nem ugrott volna meg pluszban az allamadossag, ahogy azt a forint 2010-es zuhanasa miatt tette, azaz nem kerultunk volna bovliba, stb stb. Ugyanakkor a Robin Hood jellegu szektoradokat ugyanugy kivethette volna a kormany, es ugyanugy einstandolhattak volna, azaz a koltsegvetes mozgastere es az alacsony eves hiany megmaradhatott volna. Esetleg a kulker egyenlegben segitett a sajat deviza inflacioval korrigalt kb. 10%-os ertekcsokkenese (265->305 ennel tobb, de magasabb inflacionk volt), viszont a kulker egyenlegben legalabb ennyit segitett volna, ha a fizetoeszkozunk az euro - nincs konverzios koltseg, nincs devizakockazat, nincs szuveren kockazat a fizetoeszkozbol adodoan. No persze a fent emlitett bovli elkerulese stb. is erositette volna az exportcelu beruhazasokat.
2017-09-06 15:48:52
mutat
Nagy Márton elmondta, mikor lehet magyar euró #7
miért jó, ha bekorlátozzuk magunkat? ehhez kb 20 év, vagy pár PIIGS ország GDP és vásárlóerő-bezuhanása kell
2017-08-22 01:21:25
mutat
Magyarországnak kulcsfontosságú földgázprojekt indult a szomszédban #2
Na ennyit ér az EU-nak, hogy a teljes Kelet-Európát kiszedje a térséget energia révén sakkban tartó oroszok karmából. A horvát úszó terminál 2 milliárd m2 kapacitásaiból esetleg Magyarországnak biztosított töredék talán egy kisebb vidéki város ellátására elegendő még akkor is, ha egész nyáron előre töltjük belőle a készleteket, persze feltéve, ha kétirányúsítják a vezetéket és megfordul az irány, azaz nem megy keresztül rajtunk földgáz a horvátok felé (ez az igény nyilván a meglévő gázvezeték létrehozásának oka volt, amely a terminállal nem szűnik meg). A másik dolog, hogy az oroszokat valószínűleg nem akarja megsérteni a kormány, hiszen a diverzifikáció önmagában ellentétes az orosz érdekekkel, amivel nehéz szembe menni, ha kényszerből ezt követően is 60-70%-ban csak az orosz gáz jöhet szóba, azaz megmarad ugyanaz a zsarolási potenciál. (Persze az Orbánékat sakkban tartó, feltehetőleg kompromittáló orosz információk, bizonyítékok lebegtetése mellett.) Ezért is lehetett, hogy valamelyik kormánytag a terminál kapcsán pár hónappal ezelőtt lelkendezett, aztán néhány napra rá megérkezett a korrekció, talán csinovnyikjaink vállukra tették a kezüket moszkvából.
2017-07-08 13:45:53
mutat
A magyaroknak ösztönösen megy, ami másoknak csak számítás után #2
Eleg rovidnek tunik ez az ido, mindent beleszamoltak, pl. vagyonszerzesi illetek, ingatlankozvetito dija (majdani eladaskor) stb.? Emellett, az ido ingyen van? Egy vasarlas es egy azt 3 evre koveto eladas sokkal tovabb tart, mint berelni valamit. Ezzel nem szamolni onamitas. Egyebkent mivel az emberek fizetese (idejenek erteke, egyszerusiteskepp) gyakran aranyban all az ingatlan berleti v beszerzesi ertekevel, a tobb napos vagy akar tobb hetes tiszta idoraforditast a vetel/eladas, esetleg hitelfolyamodas kapcsan lehet ugy szamolni, mintha plusz 1-3 evet ratenne az ember a cikk altal szamitott idore. Akkor ott van a kockazat, pl. vetelkor atvernek, vagy eladaskor gyorsan kell a penz, vagy esetleg pont a 3 ev alatt bezuhan a piac, mint 2009-ben, vagy belassul, mint 2010-12-ben. Persze lehet azt mondani, hogy emelkedhet is. Ha valakinek az a hosszu tavu celja, hogy ingatlanvagyona legyen, annak nyilvan erdemesebb venni, mert egyutt mozog a piaccal, mintha fedezeti ugyletet kotne. Persze az is igaz, hogyha megugranak az ingatlanertekek, akkor a jovobeli varhato berleti dijak is magasabbak. Aki pl. 5 ev utan kulfoldre akar koltozni, es nem spekulal rovid tavu ingatlanar-emelkedessel, vagy reszvenyekbe fektetne, annak erdemesebb berelnie, aki meg 3 ev mulva nagyobb ingatlant akar venni Magyarorszagon, de most csak kisebbre telik, annak nyilvan megeri mar most vennie.
2017-06-27 22:01:27
mutat
A Brexittõl függ, hogy lesz-e újabb skót függetlenségi népszavazás #2
Ez a kulcsmondat: > Sturgeon pozícióit jelentősen meggyengítette, hogy a június 8-án tartott brit parlamenti választásokon az SNP - jóllehet továbbra is messze a legnagyobb skót párt - elveszítette mandátumainak több mint az egyharmadát, és frakciójának létszáma a londoni alsóházban az addigi 56-ról 35-re csökkent.

friss hírek

AZ OLDAL TETEJÉRE