mro

Regisztráció:
2012-10-15 13:50
Hozzászólások száma:
838
Utolsó hozzászólás:
2018-02-08 11:57
Pontok:
Tapasztalati: 3
Aktivitási: 4
Népszerűségi: 5

utolsó 20 hozzászólása

Dátum
2018-02-08 11:57:36
mutat
1,8 milliós fizetéssel is vadászni kell az informatikusokat - Kemény lépésekre készül a kormány #58
> A piacon ugyanis a pár éves munkatapasztalattal rendelkező, 30 év alatti informatikusokat már 1,8 milliós fizetéssel vadásszák le, ami nem normális
.
Az a nem normális, aki ezt gondolja, és valamit elmond arról, hogyan is ülünk mi magyarok fordítva a lovon. Miért ne lenne normális, hogy egy informatikai szakember 1.8 milliós fizetéssel csábítható át? Az ilyen ösztönző fizetések eleve nem az átlagot reprezentálják, hanem annál valószínűleg magasabb, különben nem menne át senki, vagy csak aki nagyon alulfizetett, de amúgy szakmailag jól felkészült. De számoljunk ezzel az összeggel.
.
1.8 millió forint az 5-6000 euro-s fizetésnek felel meg. Ez európai szinten is szép fizetésnek számít, a netto is jó, 3800 euro. Valószínűleg ezek a cégek tudják kigazdálkodni:
- multik, pénzintézetek
- nemzetközi piacra dolgozó szoftvercégek
- hazai állami szféra részére dolgozó, általában kontraszelekcióval érvényesülő, költségérzéketlen cégek
.
E fenti csoportok egyike sem a magyar piac bérköltség-érzékenységével rendelkezik, így teljesen érthető, hogy elszakadhat a bérszínvonal a hazai átlagtól. A munkapiac nemzetközi, mert bárki elmehet pl. Londonba 40-90 ezer fontos éves alapfizuval.
.
Hozzáteszem, szerintem csak bizonyos informatikai területeken vannak ilyen fizetések, ugyanis az informatikai fizuk nagyon erősen függenek a témától, kereslet-kínálattól. Van ennél több is és kevesebb is. Pl. SAP szakemberek egy része ezt a nominálösszeget akár 10-15 évvel ezelőtt is megkereshette, igaz, azóta ez nemigen ment feljebb. Más területeken most is sokakat foglalkoztatnak párszázezer forintos fizetések mellett.
.
Még egy összehasonlítás. Ha Lidl boltvezetőket mostanában tényleg havi 8-900eFt bruttókkal szerződtetnek, miért lenne meglepő, hogy a nehezebben elsajátítható és nemzetközileg igen keresett informatikai tudást bő kétszer akkora fizetésekkel igyekeznek elcsábítani. A Lidl a belpiaci fogyasztókból, átlag magyar vásárlóerőből ki tudja ezt termelni, márpedig Magyarországot csak kb. Bulgária előzi meg az EU szegénységi sorrendben. Akkor a fent említett, nemzetközi beágyazottságú multik, szoftvercégek és az államnak verseny nélkül dolgozó politikai párfogoltak (ismerek párat) miért ne tudnának a középszar, Magyarországon állami területen maradt szoftveresekhez felvenni néhány versenyképes szakembert, akiket meg kell fizetni, de segítenek elérni, hogy a szoftver teljesítse az egyébként nem túl erős szerződéses mellékkötelmekkel biztosított szoftver iránti szerződéses elvárásokat? Ugyanaz megy, mint a Mészáros-ún. birodalomban.
2018-02-02 16:59:38
mutat
Szabadkereskedelmi megállapodást akarnak a britek, az EU szankciókra is kész #2
> Theresa May brit miniszterelnök szerint az Európai Unióval tervezett szabadkereskedelmi egyezménynek nem szabad kizárnia, hogy Nagy-Britannia hasonló kereskedelmi megállapodásokat köthessen a világ többi részével
.
Ez hogy tudna működni? Ha Anglia mondjuk szabadkereskedelmi megállapodást köt Kínával, de közben az EU-val is, akkor a kínai termékek úgy jutnának vámmentesen az EU piacra, hogy az EU-nak abból nincs haszna. Lényegében ez egy, a mostaninál erősebb szerepet adna Angliának: az EU külkereskedelmének irányítója lenne.
2018-01-22 10:51:21
mutat
Végre kiderült! A kivándorlók fele végül hazajön Magyarországra #2
> A felső- fokú végzettségű foglalkoztatottak kivándorlási és hazatérési aránya, különösen az egyetemi végzettségűekre viszont becslésünk szerint az átlagostól elmarad
.
Persze, mert jo vegzettseggel es valamirevalo munkamorallal konnyebb elboldogulni Magyarorszagon, mint anelkul. Egy szakmajaban elhelyezkedo diplomas ember jol megel Budapesten es Londonban is, de sok kevesbe kepzett ember Magyarorszagon nem jon ki egy havi 100-150 ezer forintos netto kezdofizetesbol.
.
Emellett, tapasztalatom szerint magasabb a videkiek aranya kulfoldon, legalabbis nehany europai celallamban. Szerintem ez azert van, mert a videki magyaroknak szukosebbek a lehetosegei, es valaszt, hogy Budapestre menjen, vagy pl. Angliaba vagy Ausztriaba. Ez az eltolodas a videkiek javara viszont kevesbe jellemzo a piackepes felsofoku vegzettseguek kozott, akik altalaban nem azert mennek kulfoldre, hogy megelhetest talaljanak, hanem a szakmai ambicio, utazas, a magyarnal civilizaltabb tarsadalmak es/vagy jobb anyagiak motivaljak (akkor is, ha Magyarorszagon is a kiemelkedo keresok kozt vannak, tehat nem kenyszerkivandorlok).
2018-01-21 12:23:19
mutat
Durva számok: ennyire közel lenne Orbán Viktor álma, a nullás költségvetés? #2
> "Az ÁSZ elnökeként és egyben a Költségvetési Tanács tagjaként azt vetem fel: a kormány csökkentse a másfél százalékos munkaerőpiaci járulékot például fél százalékra"
Szuper lenne, ha nem ilyen kis idióta adónemeket csinálnának, mert jellemzően úgyis minden egy nagy kalapba kerül, hanem egy jogcím alá rendeznék az összes adót. Például jelenleg a bérszámfejtést követően 6-8 elvonást kell utalni pusztán a bér után. Ez a banknak persze jó, mert tranzakciós költséget számít fel, de az állam úgyis tudja pont a bevallásokból, hova mennyi megy, legyen elegendő egyetlen utalás, válogassák szét. Másrészt a jogcímek se tartalmazzanak másfél meg fél százalékos idióta tételeket. Ha a másfél százalékból le lehet vonni egyet, akkor másfelet is le lehet. Idióták, akik elfelejtették az adórend egyszerűsítésére tett ígéreteket. Persze a NAV bankszámlaszámai viszont rendre változnak, nehogy már ne kelljen egy csomó időt azzal tölteni, hogy az internet bankon új számlákat veszek fel és törlök régieket - pontosabban nem törlöm, mert akkor a lekérdezés nehéz, hanem minden utalási tételnél legördülő listáról választom ki, melyik számlára megy épp az egészségszociális ügyi tízezer forint, feltéve, ha a könyvelőm feltünteti az utalási listán. Remélem, nem rontjuk el.
2018-01-19 23:30:59
mutat
A németeknek összejött az, amirõl Magyarország csak álmodozik #2
> Ez a több mint három százalékpontos csökkenés (illetve a 2012 óta tartó trend) a magyar adósságpályát elnézve irigylésre méltó, idehaza ugyanis viszonylag magas növekedés mellett sokkal lassabban sikerül mérsékelni a mutatót. 
Persze, mert Magyarországon a Mészáros-féle bumfordi, vitrines nőitáskás, pálinkázó vő és közpénzmentesítő MNB-s strómanokat kell pénzzel kitömni. A magyar vezetésnek komoly mozgástere van, rendre érzékelhető az év végi adósságszint-belövés, a számoknak és a törvény betűjének, de nem szellemének való megfelelés. Az elmúlt években mi is évente 3-4%-kal csökkenthettük volna az államadósságot, alacsonyabb haveri korrupció és az állam túlfoglalkoztatásának leépítése esetén.
A németek messze nem annyira szemetek és bűnöző hajlamúak, mint a magyarok, ez a népre és a vezetésre is igaz. Nem véletlen, hogy ott tartanak, ahol.
2018-01-17 16:53:26
mutat
Háborúra készül Svédország: rettegnek az oroszoktól #2
Az idióta svédeknek és finneknek addig kellene belépniük a NATO-ba, amíg nem késő. Jó befektetés lenne a GDP-jük 2%-át védelemre fordítani.
2018-01-05 19:23:10
mutat
Baráti hátbaveregetéseket kapott Orbán Bajorországban #5
Már a következő választásra készülnek. Látják, hogy a langyos-mérsékelt jobboldalon nincs elég tér, markánsabb álláspont kell. A Schulz-féle német politikusok könnyen szórják a politikailag korrektnek számító álláspontot. De egyértelműen látszik, hogy Németországnak súlyos gondjai lesznek az ország eliszlámosodásával még anélkül is, hogy fegyverképes korú muszlim férfiak serege áramlik be folyamatosan. A politikusokkal ellentétben Németország európai hátterű népességének nagy része nyíltan vagy kimondottan felnéz a határok védelmével kapcsolatos magyar álláspontra, a multikulturalizmus elutasítására. Na ők fognak a határozottabbá váló CSU-ra szavazni a következő választáson, nem a Schulz-félék. Sosem értettem a balliberálisokat: persze, hogy rövidtávon jófejségnek és humánusnak tűnik a Wilkommenskultur, de néhány évtizeden belül az iszlám többség a jelek szerint megállíthatatlan kialakulása a demokrácia szabályai szerint azzal járhat, hogy muszlim pártok alakulnak és szerezhetnek többséget a törvényhozásban. Ettől kezdve lényegében török és arab kézben van pl. a nők jogainak kérdése, és a bevándorláspolitika, amit nyilván liberalizálnának kelet felé, és támogatnák Törökország belépését az unióba. Ahogy Orbánék pár év alatt sokat erodáltak a magyar demokráciából (mondjuk nem az iszlamizáció elterjesztésének céljával) és Lengyelországban is helyzet van, úgy ez megvalósulhat Németországban is. Mert tévedésbe ne essünk, bár a németországi törökök, arabok jobban integráltak, mint az angliai és franciaországi muszlimok, azért igazi beilleszkedésről nem beszélhetünk, se kulturálisan, se szociálisan, és végképp nem a vallás tekintetében. Minden nagyobb és közepes városban rengeteg összecsukott fekete napernyő és sihederhada rohangál az utcákon.
2018-01-05 15:31:48
mutat
Kevesebb EU-s pénzzel fenyeget minket a német vezetõ, Szijjártó gyorsan visszaszólt #7
> Schultz szavai szerint megengedhetetlen, hogy miközben néhány európai uniós tagállam, mint Németország nagy erőfeszítéseket tesz
Angela Merkel meg a svédek talán egyeztettek a visegrádi országokkal, amikor nyájasan csalogatták be a népvándorlást, puszilkodtak a jövevényekkel? Vagy amikor, Európa vezető hatalmaként, semmit nem tett a külső határok érvényesítéséért? Ez a Schultz egy borzalmas idióta, mindig is az volt, szépen beleillik a Corbyn - Gyurcsány zavartelméjű vonallal, Cohn-Bandittal együtt.
2018-01-03 00:33:42
mutat
Elárulta magát az NGM, Magyarország elbukta a többéves csatáját #14
Ez van, amikor az adósságcsökkentés mértékét nem a makrogazdasági helyzet rendbetétele iránti szándék, anticiklikus gazdaságpolitika és kompetencia határozza meg, hanem egyrészt a haverok, strómanok (Mészáros Lőrinc, Szijjártó, Habony, Rogán, Matolcsy...) kistafírozásásának hatása arra, hogyan veszíti el a magyar és EU adófizetők pénze közpénz jellegét, másrészt a parasztvakítás Brüsszel és az adófizetők irányába, hogy glaciális tempóval ugyan, de mégiscsak csökken a ráta. Elég egy kis módszertani seggberúgás kintről (hiszen a zsigerből és haveri csoportgondolkodásból, nem pedig adatból és modellből gazdaságpolitizáló ún. eliten - gázszerelők, felcsúti srácok, futsal csapat, jogász tankörtársak és ex-komcsik - kívül senki sem gondolhatta komolyan, hogy az Eximbank nem captured, már a léte értelméből is kiderül), és máris komplett előjelet vált az úgynevezett államadósság elleni harc teljes eredménye. Kb. olyan tökösen csökkentjük az államadósságot, amennyire szuperül a keleti nyitás működik, szóval TELJESEN felkészültek vagyunk arra az esetre, ha majd a következő globális lassuláskor kicsit kevesebb német autó fogy :-)
2017-12-29 15:17:05
mutat
Innen nehéz lesz elbukni: sínen van az idei adósságcsökkentés #2
3-4%-os gazdasági növekedés és a büdzsét a GDP több százalékában javító brüsszeli transzferek mellett mindössze 1.5%-os adósságcsökkenést végrehajtani, hát nem nevezném éppen anticiklikus gazdaságpolitikának. A valós szám minimum 5% lenne, ha nem lenne kiosztva a strómanoknak, Mészáros, Rogán Anti, Habony és baráti köreik
2017-12-09 17:01:11
mutat
Véget ért a háború az Iszlám Állam ellen #2
> Ezután a dzsihadisták kezén már csak lakatlan sivatagi területek, patakok menti területek és oázisokat maradtak, vagyis
.
vagyis még nincs vége, hiszen Irak 99%-ban lakatlan sivatagi területekből áll, plusz patakok menti területekből és oázisokból, a maradék 1% tengerpart.
2017-12-01 08:55:24
mutat
Orbán: lesznek még beruházási bejelentések a kínai tárgyalások eredményeképp #3
Ja, a közművi szolgáltatókat is rendre úgy vásároltuk vissza, hogy Orbán bejelentette, tárgyalunk, küszöbön áll stb., utána pedig, nyilván a bejelentés ténye miatt is, jóval piaci árak felett, valóban meg is szereztük a gáztározókat, vezetékeket, közműveket. Gondolom, van még ezer példa.
.
Valakik küldjék már el Orbánt és könyökvédős csinovnyikjait, pl. Szíjjártó, tárgyalástechnika kurzusra!
2017-12-01 08:52:22
mutat
Orbán: lesznek még beruházási bejelentések a kínai tárgyalások eredményeképp #2
> A miniszterelnök szerint Kínával mindig jó volt a kapcsolatunk, "van itt valami rejtélyes együttműködés"
.
Rohadt bénán csinálja Orbán, tehát az ország. Az ország adófizetői nevében felvállal száz- és ezermilliárdos dolgokat azelőtt, hogy lenne a másik oldalon ellentételezés. Például ezt a vasutat végül is kamatostul mi fizetjük, de kínai cégek fognak dolgozni rajta és árakat meghatározni. Nincs vállalás az ő oldalukon, a hitelt leszámítva (jó befektetés a sakkban tartásunkra, mert kénytelenek leszünk szar üzletet is aláírni majd, jobb, mint a semmi alapon). Példák:
.
- 2010-es választások után Kósa bejelenti, lehet, nem fizetjük vissza az adósságállományunkat, forint le, devizahiteleseknek annyi - ha nem lépjük meg, idiótaság bejelenteni, ha igen, akkor is csak a meglépés tényét kell utólag bejelenteni
.
- anno bejelentették a MOL részvények visszavásárlását a Szurgut-tól, még a visszavásásrlás előtt - utána mondhattak az oroszok bármilyen árat, Orbán nem léphetett vissza
.
- Szíjjártóval kiadták a baltás gyilkost, Péternek meg rokonnak lett is belőle villája, mi meg azóta is energiafüggetlenedünk az oroszoktól az azeri olajban fürödve, persze mindezt agrárexporttal ellentételezzük
.
- A horvátoknak ígérgeti Orbán az INA-t. Ha megveszik, vegyék meg, UTÁNA jelentse be.
.
- Trumpot, gondolom, moszkvai jelzésre megtámogatta, persze ennek eredménye: nulla
.
- Paksot marha magas kamatozású devizahitelre bevállalta, az ország számára való megtérülés igencsak kérdéses, viszont az orosz vállalkozók jól járnak, kinek az érdeke?
.
- Köpködjük az oroszok elleni szankciókat és lobbizunk ellenük, de cserébe mégsem exportálhatunk nekik mondjuk szerbiai kiskapukon keresztül.
.
- Kínának ajándékba adunk egy vasúthasználati lehetőséget csak azért, mert egyébként a piaci feltételekkel lényegében azonos módon adnak rá hitelt, tényleges ellenoldal nincsen, csak ködös hit valamiféle keleti testvériségben, amin azok nyilván csak röhögnek.
.
Annyi segget nyaltak már ezek, konkrét ezermilliárdos projektbevállalásokkal per darab, hogy Budapestnek már minimum úgy kellene kinéznie, mint Shanghai, de legalábbis Moszkva-city, a hozzánk bezúduló keleti tőkétől. Főképp a mi vállalkozóink kivitelezésében. Ehelyett, az eredmény: keletről semmi, nyugatról meg csak hüledeznek, hogy hova is akarunk tartozni.
2017-11-28 13:08:31
mutat
Orbán: az a méltányos, ha a horvátok visszakapják az INA-t #4
> a politikai akarat már világos, de még meg kell találni azt a modellt, amely igazságos az eddigi magyar befektetésekkel szemben, de reálisan állapítja meg az INA-részvények értékét - szögezte le a horvát kormányfő.
.
Nem értem, elvileg a piac dönti el a részvények értékét, nem? Amikor mi vettük vissza a Szurgutnyeftyegaz-tól a MOL részvényeket, azt sem szeretetből adták.
2017-11-19 01:03:57
mutat
Annyi pénzt költhet el a következõ hetekben a kormány, mint még soha #2
Borzasztó lenne, ha ne adj' Isten az adósságunk nem 2, hanem 4 százalékkal csökkenne egy évben :-) Ezt nem hagyhatják, biztos lesz valami megoldás ellene, talán még a közpénz jellegét is sikerül valahogy elveszteni. Kiemeltté lehetne nyilvánítani néhány Mészáros-erőfeszítést és kötelezettséget vállalni vagy valami. Szóval bármi jó ötlet jöhet, csak nehogy véletlenül ne nyúljunk le még több pénzt, nem beszélve esetleges anticiklikus gazdaságpolitika folytatásáról.
2017-11-18 23:53:49
mutat
Elektromosautó-gyárért harcolhat Magyarország #2
> A helyszín kiválasztása még csak kezdeti stádiumban van, az adott ország törvényi feltételei, a fizetőeszköz és a kiválasztott ország által nyújtott állami segítségnyújtás mértéke lesz a mérvadó. 
Hol marad az a szempont, hogy melyik ország űzi a keleti nyitás politikáját? Vagy ez ilyenkor nem működik, csak ha baltás gyilkost engedünk haza, meg csecsen terroristák tervelhetnek ki válogatott kínzásokat a magyar emberek részére, kamera előtt alázva őket, büntetlenül?
2017-11-17 12:33:14
mutat
Kettészakadhat az Európai Unió - De mi lesz utána Magyarországgal? #2
A kínaiakkal kapcsolatos részen kívül a többi alátámasztatlan köldöknézegetés. A csehek és németek közt erősebb a gazdasági-kulturális kapcsolat, mint mondjuk a németek és franciák vagy spanyolok között. Nem beszélve az iparról: Kelet-Európa lényegében Németország ipari bedolgozó háttérországa, amihez hasonlót a II. világháború óta nem láttunk. Kelet-Európa a német munkakapcsolat és európai integráció nélkül balkanizálódásra és ukrajnai, belorusz típusú gazdaságpolitikai vegetálásra jutna. A német iparnak pedig jelentős, megfizethető árú munkaerőt, és felvevőpiacot is jelent a térség. Németországnak Németország nem elegendő lebensraum, jól csinálják a dolgokat, mindenki nyerhet, ha a módszereik, gazdasági hálózataik kiterjednek.
---
Az EU-nak stratégiai érdeke is, hogy az integráció megmaradjon, főleg az orosz nyomulás árnyékában.
---
A V4-ek ellenkezése lényegében kizárólag az arab-iszlám migráció elutasítására korlátozódik. Az eurót a szlovákok már bevezették, a csehek, ha nem is vezették be, tökmindegy, mert nem tudják a koronát leértékelni, így is iszonyatos euróvásárlásokat végeztek, nem sok eredménnyel. Az euróbevezetéssel a csehek inkább gyengítenék a devizájukat, mert a lényegében rögzített árfolyam még mindig jobb nekik, mint egy folyamatosan erősödő korona. Egy igazi dominó van, a lengyelek, ha ott euró lesz, nálunk is az lesz, ha megtehetjük. 
---
Nem említettem még a transzfereket. A szerény, de a nemzetgazdaság egészéhez és GDP növekedéshez képest pláne jelentős kohéziós támogatásokat még egy olyan orosz, putyinsegg-nyaló bábkormány sem akarja elveszíteni, mint a magyar. Az agrárszubvenciókat pláne. 
---
Ugye nem gondolja komolyan senki, hogy ketté lehetne hasítani az EU-t úgy, hogy a keleti fele az összes addig létező kohéziós és agrárszubvenciót megtartja, agrár- és egyéb export vámmentességét megtartja, nyugati autóiparát stb. teljességében megtarthatja, a külföldön dolgozó magyarok transzfereiből részesül, miközben teljes szabadságot nyer olyan kérdésekben, amiben az EU most korlátoz, pl. ÁFA-kulcsok száma, migráció, libatömés vagy pálinkafőzés.
---
Összességében: életszerűtlen fantazmagória. Lengyelország sosem lesz olyan marha, hogy az oroszok karjába dobja magát, de remélhetőleg Magyarország sem teszi meg ezt magában.
2017-11-07 21:51:55
mutat
Nagy tervet szõnek Brüsszelben, Magyarország máris felemelte szavát #2
> de már teljesítik a feltételeket, mint Magyarország


Nem tudom, ezt miert gondoljak, a maastrichti kriterium a GDP 60%-a, ezen Gyurcsany-Medgyessi ugy szaguldott tul, mint reszeg jetski-s a parti fovenyen, es Orbanek is inkabb lopnak, minthogy a kozpenz-jelleget elvesztett penz visszaaramoljon pl. adossagleepitesbe, a kontraciklikussag jegyeben.
Emellett csak nem voltak ezek olyan hulyek (kedves vezetoink), hogy alairtak kotelezettsegeket, de nincs ellenoldala? Ha brusszelbe fizetunk munkanelkulisegi jarulekot, onnan is kellene munkanelkuli segelyt kapni akinek kell, nem? Ugye elolvastak, amit alairtak?
2017-11-07 12:04:27
mutat
Megint szinte mindenkinek kamatot fizet rövid futamidõre Magyarország #2
Csak egy konteo, a brusszel forraslehivas keslekedese mellett lehet az is, hogy ev vegen vissza akarunk vasarolni devizas allamkotvenyeket. Igy a valasztasokra tovabb csokken a devizaarany, es a forinterosodest is fekezi az ehhez szukseges devizavasarlas. A jegybanki nyeresegbe is besegithet.
2017-11-06 08:03:48
mutat
Kell-e nekünk a magyar euró? #2
> A gazdaságpolitika további feladata, hogy őrködjön az üzleti ciklusok szinkronizáltságán.
Ez sajnos prociklikus gazdaságpolitikához vezet.
> igaz, a politikusok korlátozónak érezhetik, ha egy választás előtt nem tudják megnyomni a béreket a későbbi elinflálás reményében. Ugyanakkor optimális gazdaságpolitikát feltételezve ez nem tekinthető közgazdasági érvnek.
Egy súlyosan eladósodott állam, vagy lakosság esetében van viszont egy valós közgazdasági érv. Ha az eladósodottság jórészt saját devizában áll fenn, akkor már a legkisebb inflációs különbség is az adósság ledolgozásáért tesz. Igaz ugyan, hogy az adósságmegújítás költsége egyensúlyi helyzetet feltételezve magasabb lesz, viszont egy csökkenő adósságpálya esetén, vagy egyéb okokból alacsony finanszírozási költségek mellett az infláció besegíthet a még erősebb adósságcsökkentésbe. Ráadásul míg az állam jellemzően megújítja adósságát, a lakossági szféra nem, mert hitelállománya célhoz kötött. 
Éppen ezért hibája a jelenlegi gazdasági irányításnak, hogy az állami és lakossági hitelállomány forintosulását követően nem lépett egy határozottabb adósságcsökkentés és a jegybanki inflációs cél közeli, 3-5%-os infláció útjára. Persze elképzelhető, hogy ez kifizetődik: tartósan alacsony világgazdasági kamatok és a stabiliitás a gazdaság és konjunktúra egészét segítik, amely környezetben a GDP bővülése miatt csökkenhet jobban az adósságráta, míg ha nem így alakul és jön egy magas kamatkörnyezet, vagy billeg a rendszer, akkor a magyar gazdaság jellemző reakciója megtörténhet: az infláció felpörgése. A rendszerváltás után volt már tartósan 30% feletti éves infláció is.

friss hírek

AZ OLDAL TETEJÉRE