mro

Regisztráció:
2012-10-15 13:50
Hozzászólások száma:
810
Utolsó hozzászólás:
2017-09-08 22:05
Pontok:
Tapasztalati: 3
Aktivitási: 4
Népszerűségi: 5

utolsó 20 hozzászólása

Dátum
2017-09-08 22:05:18
mutat
Magyar bankvezér: egy IT-fejlesztõ az én fizetésemet mondta be bérigényként #2
> Balog Ádám szerint a mostani banki profitok általában nem fenntarthatók, a költségekre felfelé, a bevételekre lefelé mutató nyomás helyeződik. Volt olyan IT-fejlesztő, aki felvételkor az ő bankvezéri fizetésére tartotta volna igényt. Egyik ok: túl sok és kicsi a magyar bank. Másik ok: Balog Ádám úr ki van vattázva, csókos kölcsönhöz jutott, hogy megszerezzen egy egész bankot, ezért talán elmondhatjuk, hogy a bankvezéri alapfizetés nem éppen a legfontosabb elem a NER által biztosított összkompenzációban, kb. kerekítési különbözet. Az IT-s fejlesztőnek viszont ez a kompenzációja 100%-a, és ha nem kapja meg, amit indokoltnak tart, elmegy máshova. Piac! Talán újdonság a NEM versenyszférában szocializálódott új NERvtársaknak.
2017-09-07 16:09:08
mutat
Matolcsy: ha eurónk lett volna, nem tudtuk volna jól kezelni a válságot #2
Ha euronk lett volna, nem CHF-ben adosodik el a lakossag, a szocik bunei ellenere nem kellett volna IMF hitel es nem ugrott volna meg pluszban az allamadossag, ahogy azt a forint 2010-es zuhanasa miatt tette, azaz nem kerultunk volna bovliba, stb stb. Ugyanakkor a Robin Hood jellegu szektoradokat ugyanugy kivethette volna a kormany, es ugyanugy einstandolhattak volna, azaz a koltsegvetes mozgastere es az alacsony eves hiany megmaradhatott volna. Esetleg a kulker egyenlegben segitett a sajat deviza inflacioval korrigalt kb. 10%-os ertekcsokkenese (265->305 ennel tobb, de magasabb inflacionk volt), viszont a kulker egyenlegben legalabb ennyit segitett volna, ha a fizetoeszkozunk az euro - nincs konverzios koltseg, nincs devizakockazat, nincs szuveren kockazat a fizetoeszkozbol adodoan. No persze a fent emlitett bovli elkerulese stb. is erositette volna az exportcelu beruhazasokat.
2017-09-06 15:48:52
mutat
Nagy Márton elmondta, mikor lehet magyar euró #7
miért jó, ha bekorlátozzuk magunkat? ehhez kb 20 év, vagy pár PIIGS ország GDP és vásárlóerő-bezuhanása kell
2017-08-22 01:21:25
mutat
Magyarországnak kulcsfontosságú földgázprojekt indult a szomszédban #2
Na ennyit ér az EU-nak, hogy a teljes Kelet-Európát kiszedje a térséget energia révén sakkban tartó oroszok karmából. A horvát úszó terminál 2 milliárd m2 kapacitásaiból esetleg Magyarországnak biztosított töredék talán egy kisebb vidéki város ellátására elegendő még akkor is, ha egész nyáron előre töltjük belőle a készleteket, persze feltéve, ha kétirányúsítják a vezetéket és megfordul az irány, azaz nem megy keresztül rajtunk földgáz a horvátok felé (ez az igény nyilván a meglévő gázvezeték létrehozásának oka volt, amely a terminállal nem szűnik meg). A másik dolog, hogy az oroszokat valószínűleg nem akarja megsérteni a kormány, hiszen a diverzifikáció önmagában ellentétes az orosz érdekekkel, amivel nehéz szembe menni, ha kényszerből ezt követően is 60-70%-ban csak az orosz gáz jöhet szóba, azaz megmarad ugyanaz a zsarolási potenciál. (Persze az Orbánékat sakkban tartó, feltehetőleg kompromittáló orosz információk, bizonyítékok lebegtetése mellett.) Ezért is lehetett, hogy valamelyik kormánytag a terminál kapcsán pár hónappal ezelőtt lelkendezett, aztán néhány napra rá megérkezett a korrekció, talán csinovnyikjaink vállukra tették a kezüket moszkvából.
2017-07-08 13:45:53
mutat
A magyaroknak ösztönösen megy, ami másoknak csak számítás után #2
Eleg rovidnek tunik ez az ido, mindent beleszamoltak, pl. vagyonszerzesi illetek, ingatlankozvetito dija (majdani eladaskor) stb.? Emellett, az ido ingyen van? Egy vasarlas es egy azt 3 evre koveto eladas sokkal tovabb tart, mint berelni valamit. Ezzel nem szamolni onamitas. Egyebkent mivel az emberek fizetese (idejenek erteke, egyszerusiteskepp) gyakran aranyban all az ingatlan berleti v beszerzesi ertekevel, a tobb napos vagy akar tobb hetes tiszta idoraforditast a vetel/eladas, esetleg hitelfolyamodas kapcsan lehet ugy szamolni, mintha plusz 1-3 evet ratenne az ember a cikk altal szamitott idore. Akkor ott van a kockazat, pl. vetelkor atvernek, vagy eladaskor gyorsan kell a penz, vagy esetleg pont a 3 ev alatt bezuhan a piac, mint 2009-ben, vagy belassul, mint 2010-12-ben. Persze lehet azt mondani, hogy emelkedhet is. Ha valakinek az a hosszu tavu celja, hogy ingatlanvagyona legyen, annak nyilvan erdemesebb venni, mert egyutt mozog a piaccal, mintha fedezeti ugyletet kotne. Persze az is igaz, hogyha megugranak az ingatlanertekek, akkor a jovobeli varhato berleti dijak is magasabbak. Aki pl. 5 ev utan kulfoldre akar koltozni, es nem spekulal rovid tavu ingatlanar-emelkedessel, vagy reszvenyekbe fektetne, annak erdemesebb berelnie, aki meg 3 ev mulva nagyobb ingatlant akar venni Magyarorszagon, de most csak kisebbre telik, annak nyilvan megeri mar most vennie.
2017-06-27 22:01:27
mutat
A Brexittõl függ, hogy lesz-e újabb skót függetlenségi népszavazás #2
Ez a kulcsmondat: > Sturgeon pozícióit jelentősen meggyengítette, hogy a június 8-án tartott brit parlamenti választásokon az SNP - jóllehet továbbra is messze a legnagyobb skót párt - elveszítette mandátumainak több mint az egyharmadát, és frakciójának létszáma a londoni alsóházban az addigi 56-ról 35-re csökkent.
2017-06-22 21:08:32
mutat
Egy megdöbbentõ történet, ami Orbánnak és Trumpnak is durva figyelmeztetés #17
Amit leirsz, azt nagyjabol egy az egyben el lehetett mondani a kapitalizmus kialakulasara is. Aztan a toke csak rajott, hogyha nem fizetik meg az embereket, nem lesz piaca a termekuknek. Viszont attol meg igaz lehet, hogy az automatizalas polarizalni fogja a jovedelmeket, es igy melyiteni az egyenlotlenseget. A novekvo egyenlotlenseg mellett is varhato, hogy a szegenyebb decilisek abszolut eletkorulmenyei javulnak, mert pont a magasabb termelekenyseg miatt olcsobba valnak a termekek, elelmiszerek, es valamivel tobb juthat szocialis transzferekre vagy univerzalis alapjovedelemre is.
2017-06-22 21:02:08
mutat
Egy megdöbbentõ történet, ami Orbánnak és Trumpnak is durva figyelmeztetés #16
A dolog teljesen igy van, es a cikk mondani valojaval csak egyet lehet erteni. Ott van ugyanakkor az a valoszinusitheto korulmeny, hogy az osztrak gyar 14 munkasa, valoszinuleg nem kis reszben, nem gimnaziumi (es ezt kovetoen esetleg bolcsesz egyetemi) palyan tanult tovabb, hanem pl. szakkozepiskola, technikum, esetleg onnan technikai foiskola vagy egyetem iranyaba, de gondolom, akad koztuk szakmunkas vegzettsegu is.
2017-06-22 09:39:00
mutat
Macronnal barátkoznak Orbánék #5
A strukturált együttműködés kifejezes egy ujabb csodalatos brusszeli szoszulemeny, hiszen mi az az egyuttmukodes, ami nem strukturalt? Ugyanakkor konkret jelentese nincs a kifejezesnek. Nem hasznalhatnak olyan kifejezest, hogy europai hadsereg kialakitasa, mert be vannak szarva az oroszoktol, felnek, hogy Putyin emberei megint kinyirnak par nem szimpatikus embert europai orszagokban, ahogy pl. Magyarorszagon a csecsen fenyegetozo is elvette a kedvet a szoborrongalo hippiknek, de talan masoknak is jelzeserteku.
2017-06-14 12:40:00
mutat
A választókat nagyon félrevezették - Új Brexit-népszavazást kell kiírni? #11
Na jó, engedjük vissza őket, ha áttérnek a jobb oldalon történő vezetésre, bevezetik az eurót, teljes összegben, rabatt nélkül fizetnek a kohéziós alapokba, és egy földnyelvvel összekötik Dover-t és Calais-t. Ha ez mind sikerül, meg kell győzniük a nem EU vagy nem NATO-tag európai államokat e két szervbe való belépésről. Utána már csak annyi marad, hogy meg kell tanulniuk idegen nyelven legalább olyan szinten, ahogy pl. a németek vagy akár pl. az albánok.
2017-06-01 12:38:11
mutat
Ezért õrültség Orbán és Lázár panelbontási ötlete #3
Ez 3 napon belul a 2. cikk a panelbontasrol, jo lenne vegre megemliteni, mi az alapgondolat, azaz mi volna a reszleges visszabontas elonye. Varoskep? Baratsagosabb epulet? Mert akkor mondjuk ilyen alapon is ertekelni lehetne. Mondjuk Budapest nem a tul magas panelhazaktol nez ki szarul es elhetetlenul, hanem a rosszul (nem( karbantartott, mocsoktol es homlokzati festes hianyatol szurke, jellegtelen, graffitis hazaktol.
2017-05-30 12:26:19
mutat
Merkel sörsátras beszéde egy új kor kezdetét jelentheti #2
Így vagy úgy, de az európai védelmi kiadások a GDP 2%-a fölé fognak emelkedni, és ennek oka Trump, nem pedig az oroszok, akik évek óta megszállva tartják Ukrajna egyes részeit. Akkor ezek szerint Trump mégsem okozott olyan nagy kárt az atlanti kapcsolatokban, sőt elér valami jót, mégpedig Európa megfelelőbb önvédelmi képességét. Ha ez így van, akkor működik az atlanti kapcsolat, akkor viszont miért kellene emelni a védelmi költségeket :-)
2017-05-30 12:18:54
mutat
Azonnali átutalás Magyarországon: megvannak a részletek #2
> Az MNB korábbi tanulmánya alapján közel 100 milliárd forintot lehetne megspórolni egy fejlettebb pénzforgalommal Biztos, hogy sokat számít majd, mert jelenleg csak az eladónak adóelkerülésre pofonegyszerű utat adó készpénzes fizetéssel, vagy magas jutalékkal működő kártyás fizetéssel lehet megvalósítani az azonnali elszámolást, márpedig az azonnali elszámolás sok területen nélkülözhetetlen az érthető okokból alacsony bizalmi szinten működő magyar gazdaságban. Pl. előleg, foglaló, építőanyag-beszerzés, vállalkozók kifizetése stb. Egyébként optimizmus ide vagy oda, a nagy projekten még csak most kezdenek bele abba, hogy tendereket írjanak ki és beszállítókat versenyeztessenek, szóval nem kellene úgy csinálni, mintha szinte csak be kellene kapcsolni az új rendszert, mert az MNB állítólag dolgozott rajta. Mennyit lehetne megspórolni azzal, hogy a legegyszerűbb hagyatéki eljárások ne a jelenleg tapasztalt 6-9 hónap alatt, hanem pl. két hét alatt lefussanak? Rengeteg ingatlan, pénz és egyéb eszköz áll amiatt az országban, hogy a jelek szerint a vezetést nem érdekli az eszközök minél teljesebb mozgósítása, értékmegőrzés stb.
2017-05-30 09:23:40
mutat
Theresa May: London nem köthet "bármilyen áron" megállapodást az EU-val #2
> Theresa May brit miniszterelnök szerint a brit EU-tagság megszűnésének feltételeiről kezdődő tárgyalások célja nem lehet az, hogy London "bármilyen áron" megállapodásra jusson az Európai Unióval Ez triviális és így információtartalom nélküli kijelentés, hiszen az a fél, amelyik először deklarálja saját választói előtt - azaz viszonylag elköteleződő módon - , hogy mindenképp megállapodásra akar jutni a másik féllel, az automatikusan alárendeltté válik a tárgyalásokon. Az ellenzéki Corbyn ettől persze mondhatja, hogy ők mit csinálnának, hiszen esélyük sincs most kormányra kerülni, viszont a válás várható negatív hatását későbbi ciklusban a Tory-kra foghatja. Így az ő kijelentésének sincs tényleges információtartalma, pusztán olcsó taktika. > Theresa May nem volt hajlandó válaszolni arra a kérdésre, hogy kormánya mekkora számlát lenne hajlandó kifizetni az Európai Uniónak a kilépési megállapodásért. Miért is válaszolna ilyen kérdésre? Ha túl alacsony összeget mond, akkor beég, amikor magasabb összegben állapodnak meg később. Ha túl magasat, akkor rontja a tárgyalási pozícióit. Nem is értem, mintha nem túl értelmes emberek járnának a tévébe... mit vártak, mond egy összeget? > David Davis, a Brexit-tárgyalások irányítására létrehozott brit minisztérium tárcavezetője a minap egy interjúban kijelentette, hogy a brit küldöttség felállna a tárgyalóasztaltól, ha a kilépés feltételeiről szóló tárgyalásokon az EU valóban százmilliárd eurós befizetési igényt terjesztene elő. Nyilván egy tárgyalás úgy nem tárgyalás, hogy az egyik fél le van ragasztva a székhez, a fenti okok miatt. Szerepéből adódóan ő sem mondhat mást, minthogy nem akarnak minden áron megállapodni, még akkor sem, ha egyébként rettentően fontosnak tartják a megállapodás. Hogy ez egyáltalán hírértékű, az a médiát minősíti. > kitérően csak annyit mondott, hogy a kormány még dolgozik a jövőbeni bevándorlási szabályokon Mi mást mondhatna? Szerintem itt már a hülye is érzi a mintát. De bárki, aki vesz vagy elad egy autót vagy lakást, vagy más módon már felnőttnek minősül, tudhatja, hogy folyamatban levő tárgyalás kapcsán érdemi önkorlátozást senki nem szokott tenni a média kedvéért, és ha mégis így látszik, akkor az pusztán tárgyalási fogás a másik fél irányába. > [az ellenzéki Corbyn] hangsúlyozta ugyanakkor, hogy választási győzelme esetén a Munkáspárt garantálná a már Nagy-Britanniában élő külföldi EU-munkavállalók jogosultságainak további érvényesülését. Hát persze, könnyen hangsúlyozhatná akár azt is, hogy fegyveresen megtámadják Mongóliát, nyilván azért mondja azt, amit mond, mert később népszerűséget és politikai tőkét akar belőle kovácsolni. Tehát az egész tévés hajcihő egyik hírértékű eredménye, hogy a brit vezetés nem a tévén keresztül kíván tárgyalni, a másik pedig hogy a média megdöbbentően naiv, vagy hírt kell kifacsarni a levegőből. NEM FOGNAK A TÉVÉ DOLGOZÓINAK VAGY SAJÁT VÁLASZTÓIKNAK EGYOLDALÚ KONCESSZIÓKAT TENNI.
2017-05-06 10:30:05
mutat
Felszállt az elsõ kínai utasszállító repülõ #2
> A C919 típusjelű kínai polgári utasszállító repülőgép 158-168 utas szállítására alkalmas ... > 9-es számjegy a kínai kultúrában az örökkévalóság szimbóluma, a következő két számjegy pedig, a "19" a repülőgép maximális 190-es férőhely kapacitását jelöli Egyértelmű: 158 amerikai utas, vagy 168 európai utas, vagy 190 kínai utas. > A kínai légi utasforgalom a számítások szerint az elkövetkező két évtizedben hatezer új repülőgépet állít majd forgalomba mintegy egymilliárd euró értékben. Az én számításom szerint pedig, ha 20 év alatt mindössze egymilliárdot költenek, akkor már biztos a repülő taxik korszakára készülnek, mert egy 200 személyes repülőgép kb. 1000x ennyibe kerül darabonként, 100-300 millió euró per darab. Imádom, mikor a szerkesztő nem gondolkodik az olvasó fejével, vagy direkt bennhagy csalinak ilyen kis apró belső ellentmondásokat :-)
2017-04-19 17:43:45
mutat
Egy csapásra meg tudjuk oldani a kormány óriási dilemmáját #23
Köszönöm a normális hangvételű hozzászólásodat. Igen, a duma szó teljesen korrekt, mikor Orbán Viktort idézem, ez az egyik gond, hogy az oroszok szekerét tolja, és nem tudjuk, hogy miért. Értem a gondolatmenetedet - lehet, hogy ez a gondolkozásmód a pártosság, a Fidesz és baloldal által egyaránt szított szekértábor-mentalitás miatt alakult ki (igen, ebben a baloldal keményen részt vett). Hiszen aszerint tekintesz másvalakire, hogy milyen párt szimpatizánsa, tehát eleve binárisan kategorizálod. Pedig néha sokkal egyszerűbb magyarázat is van. A baloldal a medgyessi-gyurcsány kurzussal jó időre kiírta saját magát a hiteles erők közül. Leírtam őket, mint ahogy a jelek szerint sokan mások is, amiatt, hogy az anyjukat is eladják és az országot, valamint lakosságát eladósítják, ha az kell a következő választáshoz (nem égettem meg magam, nem volt CHF jelzáloghitelem). Simán rátolták az adósságot a népre, valamint a következő, meg nem született generációra, és jött a -7% GDP és IMF oldotta államcsőd, míg a lengyelek növekedtek szépen. Emellett közismert volt az enyves kezük, a PPP, a lenyúlás, úgy hozta a sors, hogy ezek kis részére ráláttam, azért azok is 10 milliárdos nagyságrendű dolgok voltak, tehát nem csak pletykalapokra alapozok. A baloldal még 2009-ben elvesztette az addig is gyenge és igencsak inaktív kormányzását, lényegében kormányzás nélkül hagyták hánykódni a hajót, csakhogy kitöltsék az utolsó évet is. Ez is a MÉRHETETLEN egoizmusukat mutatja. Ezek miatt szerintem soha az életben nem fogok MSzP, DK jellegű pártra szavazni. Egyébként is bénák voltak a gazdasági és társadalmi irányításhoz, örökös túlzottdeficit-eljárás, szánalmasan ügyetlen EU pályáztatás és pénzlehívás (erről is tudnék mesélni), Simor-Király által indokolatlanul magasan tartott alapkamat, valamint a devizaadóssággal való semmit nem kezdés, mindennemű külföldi féllel, pl. bankok és EU, a konfliktusok kerülése, miközben pl. Izland kemény haircut-okat oldott meg. A baloldal értékrendjének fő pontjaira sem volt semmiféle válaszuk, nem volt társadalmi felzárkóztatás, előremutató oktatási reform (most is szar a helyzet, de a baloldal sem tett semmi érdemit). Mivel a szélsőjobbot elutasítom, nem sok más lehetőség maradt 2010-re... a fiúk meg is mutatták, hogy jól-rosszul, problémákkal ugyan, de egyrészt aktívan kormányoztak, másrészt gatyába rázták a gazdaságot, a fő gazdasági mutatóink az utóbbi években sokkal jobbak, mint amit a szociknak köszönhettünk 2010-ben. Ez a véleményem, ezzel lehet vitatkozni, de mivel közgazdasági diplomám is akad és van bőven munkatapasztalatom pénzügyi téren, maradjunk annyiban, hogy kialakult véleményem van a szocialista, majd a fidesz-évek pénzügyi összevetésében. Ha valaki 2010 elején azt mondja, mi következik, pl. a MOL-csomag kézből visszaszerzése, a hitellufiért jórészt felelős külföldi banktulajdonosok bevonása a konszolidációba, CHF forintosítás, zuhanó devizaadósság-arány, foglalkoztatás-bővülés, lengyel körüli ország- és forintkockázati felárak, költségvetési egyensúly, sikeres, majd szükségtelenné vált devizakötvény-kibocsátások, valamint a korábbihoz képest markáns brüsszeli fellépés és ennek ellenére, valamint a szocik általi lemaradás ellenére kb. teljes mértékű kohéziós keretlehívás, nem hittem volna el. Persze voltak negatívumok is, meg egyesével mindhez hozzá lehet fűzni valami negatívumot vagy külső okot, nem is ez a vitatéma, hanem hogy természetesen, mivel megítélésem szerint alapvetően jó dolgokat csináltak a gazdasággal, és a stabil gazdaság az egyik alapja a polgárságnak, demokráciának és jövőképnek, alapvetően pozitívnak láttam a gazdasági kormányzást. Ettől nem lesz valaki Fideszes, és ettől ugyanúgy felháborítónak találja a legtöbb dolgot, amit ti, magukat mindigis-fidesz-ellenesnek feltüntető emberek annak talál. Pl. MNB alapítványok, meggazdagodások, lenyúlások, baltás gyilkos kiadatása, nőbecsmérlő szövegek, oroszsegg-nyalás, sajtólenyúlás, CEU ügy, hosszú a lista. Valahol természetes, hogy a jó dolgok és rossz dolgok aránya függvényében megváltozik pl. bennem a kormányzati munka értékelése. Ez nem tesz Fideszessé vagy ex Fideszessé, főleg, ha ők változtattak negatív irányba. És ez nem validálja azokat az embereket, akik 2010 óta fidesz-ellenesek, mert nem volt törvényszerű minden szar, amit a fidesz csinált idáig. Megtehették volna, hogy ígéreteiknek megfelelően igyekeznek erősebben mérsékelni az államadósságot, pl. oda mehettek volna az MNB alapítvány-milliárdok (a költségvetésen keresztül). Paks költségei mehetnének inkább megújuló energiaforrásokba. A rezsicsökkentést nem csak így lehetett volna csinálni, hanem úgy is, hogy országos program indul a házak szigetelésére, ami megdobta volna az ipart és foglalkoztatottságot a képzetlenek körében is, és csökkentette volna a devizás importot, és az orosz függést. Stb. stb. Csakúgy, mint te, én is el tudok képzelni valamiféle hipotetikus pártot, akik gazdaságilag még jobban kormányoznak, és közben nem nyitnak ilyen rossz frontokat, mint a Fidesz, nem taposnak sárba értékeket és nem is korruptak, mint a Fidesz. Persze hogy rájuk szavaznék, vagy szavaztam volna 2010-ben. De a reálpolitikában nem lehet nem létező erőkre szavazni... ezért továbbra is örülök, hogy nem a baloldal folytatta tovább 2010-ben, és nem gondolom azt, hogy a Fidesznek most van életképes alternatívája, de olyan határokat léptek át, amik miatt a Fideszt is elutasítom, mint a szocikat annak idején. Ha ez valaki szerint a "kijózanodó" és "későn ébredő" kategória, akkor ebben továbbra is csak azt látom, hogy valamiért van egy belső lelki igény a megbélyegzésre, ami, hozzáteszem, sok baloldali vagy liberális gondolkodású embert kissé kirekesztővé tesz. Talán a 2002-2010 közti kormányzás mellett az ilyen típusú befogadókészség hiánya is oka annak, hogy a baloldal a Fidesz minden botránya és népszerűség-vesztése ellenére képtelen profitálni és bázist kialakítani, és nem alakult ki másik néppárt. Majd ha a baloldal kiírja a sorai közül a hitelvesztett pártokat, mint pl. a MSzP és DK, és személyesen a népadósító Gyurcsányt, valamint az olyanokat, pl. Horváth Csabát is, akik pusztán minden kormánytettet reflexből elleneznek, és önálló, nem pusztán dacprogrammal állnak elő, és befogadó néppártok alakulnak ki, akiknek kapcsolatuk van a társadalommal, vagy feljön egy nem baloldali alternatíva, akkor lehet esélye kormányváltásnak, addig csak szervezkedni, mozgósítani és lábbal szavazni lehet.
2017-04-19 10:17:22
mutat
Hamarosan ezrével szûnnek meg a munkahelyek Magyarországon #4
Nagyon jó cikk, főleg, hogy hozzá van téve a módszertan. Nyilván az elemzés, mint minden elemzés, bizonyos alapfeltételezések mellett érvényes, az azon túli, esetleg jelentős faktorokkal nem számol. Egy olvasói kommentet azonban nem kötnek ezek a korlátok, és azok egyébként sem konkrétan megnevezettek a cikkben. Tehát az Ennél még rosszabb is lehet című rész kibővülhetne ezekkel: - a demográfiai folyamatok jellege, miszerint a roma és HHH lakosság gyermekvállalásának üteme jóval magasabb a nem roma, nem HHH lakosságénál, valamint a roma, HHH lakosság foglalkoztatottsági és képzettségi szintje alacsonyabb a nem roma, nem HHH lakosságénál, előrevetíti, hogy a foglalkoztatás szintje az e szemponttól függetlenül számolt mutatóknál alacsonyabb lesz, különös tekintettel arra, hogy korlátozottan érvényesülnek korrekciós hatások (pl. közmunka-program van, de érdemi felzárkóztatási és mobilitási program nincs) - a beruházási ráta tartósan alacsony, és nem várható ennek felfutása, tehát a termelékenység stagnál vagy csökken, míg régiós és versenytársaink termelékenysége emelkedik, így versenyképességünk csökken, amivel várhatóan a foglalkoztatási ráta is csökkenhet - a robotizáció esetleges felgyorsulása a világgazdaság egészének szintjén is csökkenti a foglalkoztatást, és ez fokozottan sújthatja azokat az országokat, melyek nem invesztáltak ebben a témában (azaz a beruházási ráta ezen a téren alacsony, lásd előző pont), és amelyek nem alakították proaktívan oktatáspolitikájukat olyan módon, hogy az a jövő, ne pedig a múlt igényeire készítsen fel - az EU kohéziós alapjai várhatóan megszűnnek vagy lecsökkennek, ami hat az infrastrukturális és egyéb beruházásokra, ezen keresztül a munkahelyekre - az államigazgatásban - az ígéretek szerint - csökken a foglalkoztatás - a Nők40-hez hasonló, jövőben esetleg megszülető populista intézkedések, de a Nők40 legalábbis megtartása csökkentik a foglalkoztatottságot, miközben épp a nők várható élettartama a magasabb, és mutatja az erősebb növekedést - a Fidesz fordulóponthoz ért Trump támogatásával, a CEU ostromával és a nők lekezelésével (lásd elmúlt 1-2 hét incidensei, pl. nőügyekkel nem foglalkozom), az egyre közismertebb oroszbarátságával (vízumügyek, kémügyek), valamint a Mészáros, Habony, Rogán, Szijjártó-félék arcpirító és a népnek hihetetlenül szemet szúró meggazdagításával, ezért erősödHET a kitelepülés az országból épp a legmunkaképesebb, legkelendőbb tudással rendelkező csoport körében.
2017-04-19 09:16:46
mutat
Egy csapásra meg tudjuk oldani a kormány óriási dilemmáját #20
Először is, a te tárgyalási színvonaladat mutatja az olyan kifejezés, hogy hülye duma. Volnának más, kifejezőbb és kevésbé ad hominem szavak is, pl. téves, hibás, csúsztatás stb. - de itt Magyarországon a jelek szerint a balkáni stílus a menő. Hajrá fiúk! A duma pedig az átkos alatt használatba vett orosz szó, váljék egészségedre! A témára térve: nem csak én mondom, hanem a baloldal saját maga is: link - akik egyébként éppen a Koalíció gengsztersége miatt buktak akkorát, hogy 2/3-os többsége lehetett a Fidesznek, és sajnos a legtöbb amorf szerveződésüknél nem sok jele van annak, hogy a köldöknézegetésen túl másra is képesek. Mondjuk amikor a nép egyértelműen elutasítja a menekült-befogadást, és ezzel a baloldal szembemegy, akkor pofára esik. A választók egy része azt sem tudja, hogy pl. az Együtt, vagy a DK az egy párt, amire szavazni lehet, vagy pedig balliberális pártok egy csoportja, melyek Együtt vannak, vagy Koalíciót alkotnak. Amúgy egyesek itt az anonimitás langyos moslékában szívesen akasztgatnak jelzőket, megtért Fidesz hívő stb.--- arra azért gondoljatok, hogy nem mindenki testálja értékeit elsődlegesen egy-egy konkrét pártra, ráadásul örökre, hanem legfeljebb előfordul, hogy a saját értékei, és adott párt tetteinek egy része valamely időszak alatt összecsengenek. Így természetes, hogy a pártszimpátia is változhat. Például a Fidesz kifejezetten liberális pártként indult, aztán átnavigált a jobboldalra, persze hogy lemorzsolódtak korábbi támogatók, jöttek újak, és a korábbi liberális támogatók egy része szintén jobboldalra húzott, de nem feltétlenül azért, mert Fidesz, hanem mert változunk, mint emberek. Az ilyen dolgok lehetőségével csak az nincs tisztában, aki azt hiszi, az érvelésének támaszt ad a címkézés. Tehát minden pártalapú megcímkézés stb. csak a hozzászólót minősíti, sütögessétek, nem fogom azt válaszolni, hogy te meg komcsi vagy, vagy csak azért kritizálsz a tiedtől eltérő véleményt, mert az oroszbérenc MSZMP utódpártja, az MSZP kinyiffant, és csak jobb szórakozást kellett találnotok a fórumon.
2017-04-12 19:44:50
mutat
Egy csapásra meg tudjuk oldani a kormány óriási dilemmáját #14
Ja és mégvalami. Emellett ott van még két dolog, ami a Fideszen túlmutat (ja, kimaradt az oroszoknak való beterpesztés is): Nincs életképes alternatívája a mostani gengsztereknek. A korábbi bűnbanda, úgynevezett szocialisták, nemcsak loptak és szarul gazdálkodtak, de az országra rántottak egy hármas devizaeladósodást - lakosság, vállalatok, és állam. A gyurcsány zombiként ugrál még mindig azon a síron, melyet ő ásott meg maguknak, és amely a fideszt kétharmad fölé katapultálta úgy 20 évre. A többi baloldali összeborulás meg tolja a nyálas, LGBT barát, iszlamizáció-barát, multikulti-beindító politikai korrektséget, ami elriasztja a legtöbb magyart. A magyaroknak nem az kell a baloldaltól, hogy hirtelen Marseilles vagy Amsterdam alakuljon ki hirtelen, ahol kézen fogva járnak a férfiak, hanem pl. az, hogy valaki végre felzárkóztassa a cigányságot, és hogy mögéálljon a nők egyenlő bérezésének, valamint megvédje a nőket a jobboldal patronizáló másodrangban tartásától. Jó dolog a befogadó társadalom, de nem a melegek és a muszlimok promóciója a cél, ráadásul ez garantálja, hogy max. 1 ciklust élnének túl. Emellett a baloldal repedezett, mint az öreg szántóvető sarka, és egymást előbb megfojtanák, minthogy valami életképes mag kibontakozzon. A mégjobb-oldal, a Jobbik pedig egyszerűen egy ruszkibérenc banda. Szóval nemcsak a befektetőknek riasztó a helyzet. Az EU támogatások kifutásával meg az ingyen lopható pénz is megszűnik, azaz visszajön a magas hiány, hiszen a lopást nem lehet abbahagyni, és persze bezuhan a GDP emelkedés és beruházási ráta.
2017-04-12 19:25:46
mutat
Egy csapásra meg tudjuk oldani a kormány óriási dilemmáját #13
> A fenti példák egyértelmű bizonyítékai annak, hogy a kormány szelektív jogalkotással rombolja az üzleti környezetet és küld negatív üzenetet a külföldi befektetőknek. Nemcsak erről van szó. A következő dolgok mind arra motiválják az EMBEREKET, mobil fiatalokat és sikeres középkorúakat is, hogy inkább külföldön keressenek boldogulást, tehát nemcsak a befektetők, hanem az erőforrások is menekülnek, mint a leprától. Pont azok, akik szakmailag sikeresek, vállalkozó kedvűek, akikre alapozni lehetne pl. exportorientált KKV-k létrehozásában és munkaerő-ellátásában. - a Nőügyekkel nem foglalkozom duma azt üzeni, a társadalom fele alacsonyabb rendű állampolgár, nekem lányom van, ekkor telt be a pohár, és döntöttem el, hogy itthagyom vele ezt a balkáni országot - egy olyan országért, amely azért KÜZD, hogy férfiak és nők közt béregyenlőség legyen - saját holdudvar, mészáros lőrincek, simicskák, habonyok, rogánok, futsal csapat és fociipar jóllakatása mind azt az üzenetet küldik, hogy Magyarországon az érvényesül, aki e szűk körnek haverja, vagy valahol van a húsleosztási hierarchiában, de semmiképp nem igyekezet vagy szakértelem, hanem kapcsolatok és - az esetleges döntések, pl. focit támogatjuk, mert Viktor azt szereti, vagy megpályázunk egy olimpiát, mert cool, azt az üzenetet küldik, hogy nem racionális, megfontoláson alapuló tevékenység folyik, hanem az impulzus, nyers érdekérvényesítés, szűk érdekek lobbija számít - a fent említett lenyúlások, továbbá MNB közpénzjelleg-elvesztési programja, valamint hogy mindig elpazaroljuk a költségvetési megtakarításokat ahelyett, hogy adósságot csökkentenénk, mind azt üzeni, nincs itt gazdasági ésszerűség, tervezhetőség és stabilitás, csak ciklusorientált és korrupt gazdaságpolitika - a nagy rendszerek, pl. oktatás és egészségügy béka segge alatt tartása, például lányom tanítója szinte kinevetett, hogy informatika oktatásról kérdezem, majd csak ekkor meg ekkor lesz és az is csak word, excel, jött a válasz - ugyanígy, ki meri magát rábízni, pláne vidéken a magyar egészségügyre, ahol ráadásul egyre aggasztóbb az orvoshiány? - a hirtelen, vagy visszafelé menő jogalkotás, a zsíros területek lenyúlása, a szektorálisan, sőt egyénileg célzott adózás és szabályzás azt üzeni a munkavállalóknak, hogy vagy állami, illetve NER-jóváhagyott vazallus cégnél dolgozik, vagy ahova elmegy dolgozni, bármikor mehet a levesbe, vagy éppen el lesz lehetetlenítve - legfőképp, a pályázati rendszerekkel és állami élénkítő intézkedésekkel megvalósul, hogy a haveri kör nyer, a nem haveri kör nem, így a kicsit is vállalkozó kedvű emberek mennek el leghamarabb, legalábbis akik nem kerültek be a véletlen vagy dörgölőzés kapcsán valami jó kis körbe

friss hírek

AZ OLDAL TETEJÉRE