Tehát itt a Földön téged, mint hívőt kiszolgàltat Jézi olyan tudatlannak, aki nem hisz benne és ő azt csinál veled amit csak akar. Ez àm a korrekt hozzáállás.
Bizonyára évezredek óta megy a vita úgy hogy nem gondolom, hogy épp ma fogjuk a hitvitát eldönteni, ezért csak azt mondom el, hogy az én eddigi kanyargós fordulatokban és élményekben gazdag életemből mi következik számomra.
Elnézve az élőlények sokszínűségét, egy-egy faj egy-egy példányát részleteiben vizsgálva, elképesztően összehangolt rendszert és képességeket látunk mindenhol. Ez két problémát vet fel számomra: 1) Nem tudok ezekre úgy tekinteni, hogy a buta anyag magától ilyen komplex élőlényekké tudott szerveződni, célorientáltság, iszonyat összetettség, összehangolt működés és szinergia van mindenben. 2) Emiatt az adott élőlény alapképességei (hardver, szoftver) kezdettől fogva olyanok kell legyenek, amilyennek ma is látjuk.
Amint megpiszkálsz egy-egy fajt közelebbről, hogy működik és milyen képességei vannak, miket tud, óhatatlanul átvillan az agyadon a gondolat, hogy ez ilyennek lett teremtve kezdettől fogva, nem évezredek alatt lett valami másból ilyen. Bármit nézhetnénk, legyen pl. a repülő kígyó. Hogy jutott el odáig, hogy repülve közlekedik fáról fára szárnyak nélkül? Egyik nap egyszer csak az egyik kitalálta, hogy mi lenne ha ma mászás helyett szimplán leugranék? Legyen: leugrott a fa tetejéről, végignézték a fajtársai és látták, amint szörnyethal. De nem adták fel, minden nap volt kísérletező kedvű másik kígyó, míg nem pár ezer év alatt rájöttek, hogy hogyan kell a levegőben siklani szárnyak nélkül úgy 100 métert. Azóta jól siklanak. Vagy ott van a sáskarák esete. Egyrészt olyan páncélzata van "csak úgy", amiről a kilőtt pisztolygolyó is lepattan. Ma már tudjuk, hogy a páncélzat szerkezete egy mestermű. De még durvább, hogy ez a mindössze 10 cm-es kis lény a víz alatt 23m/sec sebességű ütést tud kifejteni, ami ~90 kg erejű ütésbevitelt jelent az áldozata homlokára - azonnali KO- szép teljesítmény mindkettő, felkeltve a hadászati fejlesztők érdeklődését.
Ő hogy tett szert ilyen hardverre és szoftverre ? Tegnap még nem volt, ma meg már igen? Nem úgy volt inkább, hogy kezdettől fogva ő ilyen?
Baj van az elindultunk a buta anyagból és lett belőle kígyó is meg rák is típusú evolúciós megközelítéssel. Az én nézetem szerint az élet minden formája teremtést feltételez, a fajok és a fajon belüli sokszínűség másként áll elő: mérnökemberként had fogalmazzak úgy, hogy az adott faj egy-egy teremtett példánya hardverből (test és szenzorai) és lokális vezérlőegységből (szoftver) állnak. Kivétel nélkül minden élőlény egy ma még meg nem értett csatornán folyamatos on-line kapcsolatban áll a teremtővel.
Az evolúció ebben a megközelítésben az egyedek által a teremtő felé visszacsatolt információk alapján való újratervezésként fogható fel, amely részben szoftverfrissítésként érkezik (ezt megkapjuk mi is az életünk során), másrészt fajon belül maradva új hardverként áll elő a következő generációkban. De a repülőkígyó kezdettől fogva repülőkígyó volt, a sáskarák meg sáskarák.
Mindenki meghal fizikai szinten,Istennek az számít elsősorban,hogy mi történik az emberrel a fizikai halál után,nem Sztálin irtotta ki az embereket hanem az Istentől elrugaszkodott emberi gonoszság,Sztálin,Hitler egy röhejes alak lett volna egy olyan világban ahol nincs táptalaja a gonoszságnak,most is vannak Sztálinok és Hitlerek kis hazánkban is csak,jelenleg nincs hozzá megfelelő táptalaj,hogy felemelkedhessenek.
Ezt elméletileg igaz lehet. Akkor arról mi a véleményed, hogy egy pl. Sztàlin kiirthatott több tízmillió embert, ezt pedig az istened probléma nélkül engedte. Voltak jéziben hívők is az elpusztítottak között.
"Ezek szerint isten írta a btk-t?"- nem ment át a lényeg, de nem baj. Van a papír, amin szerepelnek betűk. Meg van a mondanivaló, amit kifejeznek. Nem tudom ennél pontosabban leírni. "Minden, amit említettél, különböző földrajzi népcsoportok kialakult szokásrendszerei."-így is tekinthetjük.Nem ez a lényeg, hanem a forrás, hogy honnan jött az " ihlet"? A világegyetem is kialakult, fejlődik, formálódik. A kérdés, hogy ez egy spontán vmi, tehát a semmi egyszer csak felrobbant, és lett valami. Vagy egy irányított folyamat, amit egy magasabb intelligencia, kozmikus tudat, Isten (nevezzük bárhogy) mozgat? Ha te itt azt mondod, mint hívő ateista, hogy spontán folyamat, és csak úgy repkednek összevissza a galaxisok a semmiben, vagy a földön pár atom összekapaszkodik, és kialakul a bakkecske,az is lehet.Ha én azt mondom, hogy egy tervezett folyamat,aminek oka és célja van, és egy kozmikus tudat (amit sokan Istennek ismernek) irányít mindent?Az is lehet, egyiket sem tudjuk- most még bizonyítani, max. hiszünk valamelyikben. Az "nem hit" is egy hit, csak ezt szeretik elfelejteni:) A többi kérdésed vallással kapcsolatos, ezekben nem tudok nyilatkozni, nem vagyok vallásos.Mondjuk az ateisták vallásosnak gondolnak, a vallásosak meg ateistának:)
A lelkiismeret,Isten ismeretén nyugszik,azért az egy és ugyan az minden ember esetében,az erkölcsi ismeret az jó esetben Isten ismeretén nyugszik de mint tudjuk ez nem mindig van így,lsd.náci,kommunista erkölcsismeret.
Ezek szerint isten írta a btk-t? Linkelnél be egy képet egy istenről, aki épp valamit ír? Erre igazán kíváncsi lennék. Minden, amit említettél, különböző földrajzi nèpcsoportok kialakult szokásrendszerei. A keresztényseg szerint bűn az öngyilkosság, Japánban dicsőségnek számított. A Saria különbözősègei mondjuk a Zennel?
A Biblia is írja, Isten szól, hogy lesznek, akik nem tudtak róla vagy nem követték - nem rosszindulatból, hanem megvezetésből vagy ráhatás miatt - de a lelkiismeretük szerint mégis úgy éltek, ahogy az Isten elvárta és a lelkiismeretük szerinti cselekedetükkel, annak ellenére, hogy nem voltak hívők, még úgy cselekedtek mégis. https://szentiras.hu/RUF/Zsid8 "10 De ez lesz az a
szövetség, amelyet Izráel házával ama napok múltán kötök – így szól az
Úr. Törvényeimet elméjükbe adom, és szívükbe írom azokat, és Istenük
leszek, ők pedig az én népemmé lesznek."
Tudomány és Csillagászat