Topiknyitó: Törölt felhasználó 2017. 10. 22. 08:59

Tudomány és Csillagászat  

http://index.hu/tudomany/2017/10/16/gravitacios_hullam_neutroncsillagok_ligo_tobbcsatornas_csillagaszat_kozmologia/
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2021. 01. 23. 21:15
Előzmény: #2474  szarvasvadasz
Egész jó szemléletbeli megközelítés egy mérnökembertől, grat...;)

A hardware/software párhuzam az IT-penetráció aktuális fokán szintén "adja magát"... nem véletlenül mondta azt Bill Gates a kukker kolléga darwinos filmjében a DNS-ről, mint amit mondott. 

Az élőlények Élő Lény közötti információközlés ill. információcsere általad sejtett módja is "történhet" akár valahogy úgy is, ahogy írtad, viszont... saját privát sejtésem szerint ennek az interakciónak a valós működési módját emberként, azaz teremtményként sohasem leszünk képesek "belülről" visszafejteni... értsd: "reverse engineering" módszerrel...:)
De könnyen lehet, hogy nem is az volna a fő feladatunk itt, ezen a bolygón, hogy Isten információtechnológiai működésmódját visszafejtsük - majd nyomban visszaéljünk vele -, hanem hogy megértsük, miért áll(t) Isten "érdekében" az, hogy ezt a grandiózus, élő arborétumot létrehozza a kedvünkért... az utóbbi kérdés megválaszolására esetleg már érdemes volna némi időt szánni... kinek-kinek az egyéni kognitív tálentumai alapján.
algore 2021. 01. 23. 21:02
Előzmény: #2496  szarvasvadasz
Ha csak egy konyvet vagy forrast ajanlhatnal az altalad kepviselt mernoki/traderi vezergondolat osszefoglalasara, lenne olyan?Nem egyszeru feladat :) 

Jerry Coyne: why evolution is true 

Magyar oldalrol Mérő Laszlo-t a gondolatisaghoz, a jatekelmeleti konyveben ha jol emlekszem, van vonatkozo tartalom, de ebben lehet tevedek. 
szarvasvadasz
szarvasvadasz 2021. 01. 23. 20:48
Előzmény: #2486  Create

"...a magyar nyelv szerintem fantasztikus, nagyon kifejező, valami ősi bölcsesség is fellelhető benne..."

Na ez biztos, hogy így van. Nincs mégy egy nyelv, ami ennyire tömören egy szóval le tudná írni a politikusaink jellemét: "Politika" - fordítva leírva egy pontnyi kiegészítéssel: "Aki ti. lop"
badsector1
badsector1 2021. 01. 23. 20:45
Előzmény: #2495  Törölt felhasználó
Szóval erre most sincs válasz.
szarvasvadasz
szarvasvadasz 2021. 01. 23. 20:42
Előzmény: #2488  algore

"...Egy elmelet mindig a prediktiv erteken merheto le legjobban..." Aki ismeri az elmúlt 11+ évnyi itteni "munkásságom", az megerősíti, hogy magam is ezt vallom ;-)

."..Termeszetesen nem kell hinned benne, de - engedd meg, mint aki jobban erti nalad az evoluciot - az elmelettel nincs baj. Csak nem ertetted meg..."

Ebben is igazad lehet, és ezen az élethosszig tanulásban hívőként szívesen változtatok is, ezért kérdezem: ha csak egy könyvet vagy forrást ajánlhatnál a témában, ami lényegre törően összefoglalja az általad képviselt evolúciós elmélet vezérgondolatát, mi lenne az?

Előre is kösznöm.
Törölt felhasználó 2021. 01. 23. 20:42
Előzmény: #2494  badsector1
Olvass vissza.
badsector1
badsector1 2021. 01. 23. 20:39
Előzmény: #2493  Törölt felhasználó
Jézus továbbra is él?
Ezt a következtetést milyen tapasztalásból vontad le?
Törölt felhasználó 2021. 01. 23. 20:34
Előzmény: #2483  Törölt felhasználó
Fizikai értelemben valóban meghalt és szenvedett is Jézus,de nem szűnt meg létezni,továbbra is él,és ennek az önfeláldozó tetnek a következménye lett,hogy sok ember a későbbiekben megismerve hitre jutott,egyáltalán nem volt hiábavaló az önfeláldozása,így érte el a legeredményesebben,hogy kövessék.Jézust ma a világ szinte minden pontján ismerik és szeretik.
szarvasvadasz
szarvasvadasz 2021. 01. 23. 20:23
Előzmény: #2476  Törölt felhasználó
A végső választ nem tudom, max sejtem, érezni vélem. A modell miatt a cél legalább két szinten értelmezett kell legyen, ami lényegét tekintve egy: a fejlődés.

Huszonévesen olykor a csillagos eget bámulva azon méláztam, hogy olyan ez a Föld, mint egy nagy kísérleti telep. Este látjuk csak, hogy itt keringünk ennek a bazi nagy valaminek a részeként, nappalra meg marad az értelmetlennek tűnő egész földi kavalkád látványa. Ekkor odáig láttam csak, hogy ez valami nagyobb célt kell, hogy szolgáljon, akkor is, ha nem értem.

Mára odáig jutottam, hogy az egyén szintjén értelmezett cél a saját magad által végzett alkotásban, teremtésben lelt öröm felfedezése, amikor egy gondolatból létrehozol valamit, ami másoknak is hasznos vagy szimplán csak örömet okoz. Aki megtapasztalja ezt, az mindig örömét leli benne és törekszik, hogy újra alkothasson. Ezzel megéled a teremtő örömét kicsiben és rávezet arra az útra, amitől elkezdesz az egyéni szint feletti célokban gondolkodni. A végeredmény egyszerűen öröm és fejlődés. Nincs jobb megfejtésem.
algore 2021. 01. 23. 19:42
Előzmény: #2490  algore
Itt a saskarak fegyver es pancel valtozatos esete az evolucioval, de ez mar inkabb csak hard-core erdeklodoknek :) 
http://royalsocietypublishing.org/doi/10.1098/rsif.2019.0203

http://www.sciencedaily.com/releases/2015/02/150226132149.htm
algore 2021. 01. 23. 19:35
Előzmény: #2489  algore
algore 2021. 01. 23. 19:35
Előzmény: #2488  algore
Fun fact: A pisztolyrak "csettintesenek" evolucioja
(avagy, egy nem mernok ember szamara is hihetetlen es varazslat, mondjuk egy svajci ora szerkezet, es persze hogy elkepzelhetetlen, hogy mondjuk az okorban is hasznalt bumfordi mernoki megoldasokbol fejlodott ki) 
algore 2021. 01. 23. 19:28
A hitvita nem ma dol meg, az biztos. Az evolucio elmelettel viszont nincs baj, azon tudomanyos elmeletek egyike, ami koherens, megfeleloen magyarazza a valosagot, es a belole kovetkezo elorejelzesek is teljesultek. Egy elmelet mindig a prediktiv erteken merheto le legjobban. Termeszetesen nem kell hinned benne, de - engedd meg, mint aki jobban erti nalad az evoluciot - az elmelettel nincs baj. Csak nem ertetted meg. Az elovilag nem "kitalalt" dolgokat. Ha igy kozelited meg, akkor termeszetesen hulyesegnek fog tunni, csakhogy ez teves ertelmezese az elmeletnek. 
Attol, hogy az evolucio elmelettel a te ertelmezeseddel szemben nincs baj, persze akarmi is lehet. Az is lehet, hogy teremtes reven indult, az is lehet hogy szoftverfrissitesek jonnek. De mindezek nem szuksegesek a tudomany szamara, tudomanyos ertelemben semmi baj nincs az evolucio elmelettel. 
Nyugodtan tervezhet hidat ilyen szilardsagu tudomanyos elmeletekkel egy mernokember is. 
A gondolat es a lelek pedig szabad :) 
Törölt felhasználó 2021. 01. 23. 19:13
Előzmény: #2484  Törölt felhasználó
Ha hiszünk benne....
Tehát valakit megölnek, ebből az következik, hogy elvitte a te meg egy csomó ember “bűnét”?
Ha hiszünk benne.
Create
Create 2021. 01. 23. 19:09
Köszi a részletes kifejtést! Így gondolom én is, és, szerintem valahol a rezgések és hullámok szintjén kell keresni a választ arra, hogy hogyan kapcsolódunk egymáshoz és a teremtőhöz. Remélem, egy fizikus ezt majd szépen körül fogja írni és definiálni, én csak az érzéseimet és gondolataimat tudom leírni ezzel kapcsolatban, és még egy dolog az általam elgondoltak alátámasztására:  a magyar nyelv szerintem fantasztikus, nagyon kifejező, valami ősi bölcsesség is fellelhető benne, ha jobban elemezzük, és mit mondunk akkor, amikor valakivel jól megértjük egymást? Hát azt, hogy azonos hullámhosszon vagyunk. 
Az azonos hullámhosszon rezgés magyarázhatja azt is, hogy távol lévő, egymást szerető emberek megérzik, ha a másikkal valami baj van, és talán tudatosan is elő lehet idézni azt, hogy valakivel közös, azonos hullámhosszon legyünk. Talán ez lehet a magyarázat arra is, hogy ”hasonló hasonlót vonz”, vagy „minden zsák megtalálja a foltját”, és ez lehet a magyarázata a vonzás törvényének is, stb. 
Törölt felhasználó 2021. 01. 23. 18:50
Előzmény: #2482  Törölt felhasználó
Tehát szerinted ha gyilkolnak akkor az emberi, ha simogatnak az isten. 
Komoly...
Törölt felhasználó 2021. 01. 23. 18:49
Előzmény: #2480  Törölt felhasználó
Azokat a bűnöket hordozta el, ami bennünk vannak eredendően.
És azokat, amiket teszünk, tettünk életünkben.
És ha hiszünk abban, hogy ezeket a bűnöket elhordozta értünk az áldozatával és a halálával és hitben élünk és megcselekszük azt, ami a parancsolatok, a tanítások, hogy tegyük, akkor halálunk után a lélek nem hal meg, hanem örök életet nyer a kegyelem által.   
Egyébként meg nem fogunk megérteni nagyon sok mindent, mert képtelenek vagyunk ebben a létben, vannak és lesznek is olyan kérdések mindig, amivel így van/lesz az ember, nem fogsz mindenre választ kapni.
Van, ami Isten dolga és nem kötötte az orrunkra.
9. Mert rész szerint van bennünk az ismeret, rész szerint a prófétálás:
10. De mikor eljő a teljesség, a rész szerint való eltöröltetik.
11. Mikor gyermek valék, úgy szóltam, mint gyermek, úgy gondolkodtam, mint gyermek, úgy értettem, mint gyermek: minekutána pedig férfiúvá lettem, elhagytam a gyermekhez illő dolgokat.
12. Mert most tükör által homályosan látunk, akkor pedig színről-színre; most rész szerint van bennem az ismeret, akkor pedig úgy ismerek majd, a mint én is megismertettem.
Törölt felhasználó 2021. 01. 23. 18:49
Előzmény: #2481  Törölt felhasználó
Aztal hogy megöleti magát? 
Egy ilyen kaliberű lélektől lehet hogy mást is el lehet várni. Konstruktívabb megoldást.
Törölt felhasználó 2021. 01. 23. 18:42
Előzmény: #2471  Törölt felhasználó

"hogy egy pl. Sztàlin kiirthatott több tízmillió embert, ezt pedig az istened probléma nélkül engedte"
Nem Sztálin irtott ki több tízmillió embert, hanem nagyon sok ember követte az ő parancsait.
Itt nem Sztálin - nem csak Sztálin - döntése volt kérdés, hanem a többi ember döntése, hogy Isten ellen cselekednek azzal, hogy embereket ölnek.
A szabad akarat megnyilvánulása volt itt is.
Nem Isten tett gonoszságot, hanem az emberek választottak ilyen tetteket.
Törölt felhasználó 2021. 01. 23. 18:39
Előzmény: #2480  Törölt felhasználó
Ezzel mutatta meg,hogy mennyire szereti az embereket

Topik gazda

aktív fórumozók