Topiknyitó: tigus7313 2007. 11. 17. 13:00

Rába elemzések, elmélkedések  

Topikindító.

Véleményem szerint elérkezett az idő, hogy a Rába topik szétváljon.

Ebben a topikban szeretném, ha kizárólag szakmai elemzések hozzászólások és beszélgetések szerepelnének, mivel ezek a láma topikban, a hsz-ek növekedése miatt eltűnnek, illetve nagyon sok időráfordítással találhatóak meg.

A láma topik tökéletes helye a piac rezzenéseinek reakcióira, az árfolyam alakulások okainak találgatására, technikai elemzésre, stb.

Hasonló jellegű hsz-eimet én is oda írogatom.

Ha ez megvalósulna, viszonylag kevés időráfordítással mindenki az érdeklődésének megfelelő információt tudná megkapni a társaságról.

Lehet, hogy ez a kezdeményezés elhal, vagy nem működik, de egy próbát mindenképpen megér.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2009. 11. 29. 23:10
Kedves Tigus!

Véleményem szerint a Rába topik(ok) a Portfolio.hu fórumának legszínvonalasabbja(i), ami nagyon nagy részben a Te hozzászólásaidnak köszönhető. Ha azt akarod, hogy ez a jövőben is így legyen, akkor szerintem ne menj el abba a személyeskedő, gunyoros irányba, amelyikbe néhány lenti hozzászólásod mutat.

Nézeteltéréseink döntő része véleményem szerint abból fakad, hogy mások a feltételezéseink. Szerintem Te hajlamos vagy túlzottan optimista szemüvegen keresztül vizsgálni a Rába helyzetét, magamat mindeközben inkább szkeptikusabbnak, realistábbnak látom. Ezeknek a jelzőknek a szubjektivitásán is látszik, hogy szerintem vitatkoznunk értelmetlen.

Azzal viszont mindenképpen vitatkoznék, hogy én bármiféle negatív felhanggal, vagy antipátiával írnék a Rábáról.

"Bámulatos alkalmazkodás"
"Nagyon komoly fundamentális értékek"
"Nem túlzás azt állítani, hogy a magyar nagyvállalatok közül a Rába az egyik legprofibb menedzsmenttel rendelkezik jelenleg"

Ez csak néhány idézet az elmúlt egy évben megjelent cikkeimből, de betehetnék ide akárhányat, valószínűleg úgy sem győznélek meg Téged. Pedig hidd el, én nagyon kedvelem a Rábát, annak ellenére is, hogy nem látom, RÖVID TÁVON egy felvásárláson kívül mi vihetné fel az árfolyamát.

Szerintem Te negatív felhanggal és némi antipátiával viseltetsz irányomba. :)

Maradok olvasód,

Takács Szabolcs
zotyó 2009. 11. 29. 21:41
Előzmény: #1198  tigus7313
Tigus!

Véleményed szerint mennyi lehet a Rába termelő egységeinek hozzávetőleges újraelőállítási értéke ( az értékesítésre váró ingatlanok nélkül )?
Üdv:
tigus7313 2009. 11. 29. 19:49
Előzmény: #1197  Törölt felhasználó
miért ne érne 6 mrd-ot?:))
400.000 m2 Győr belvárosában a Duna-parton.

nekem többer ér, de én számolok az ingatlannal, mind vagyon mind EV/Ebidta szinten.

a 4 mrd-os 1400-1500 közelebb áll hozzám:)

és ha nem lesz zakó?
(hiába várom, nem akar jönni.......)
Törölt felhasználó 2009. 11. 29. 19:13
Előzmény: #1196  gazmber
csak félve kérdezem meg, miért lenne 6 mrd az ingatlan?

tigus! örülök, hogy neked is ugyanaz jött ki, mint nekem, korábban írtam, hogy 1000 felett nem látom a funda értéket jelenleg a rábában.

de jó észben tartani, hogy nem megy csődbe a cég, és megér 7-800 (1200) forintot. ha lesz még egy zakó a tőzsdén, akkor 450-500 forint körül biztos zsákolok.

üdv,
gazmber 2009. 11. 29. 19:03
Előzmény: #1195  higins79
....jó dolog is az álmodozás...aztán jönnek a bennfentesek és haverjaik, majd ~750-en kivezettetik a papirt, mielőtt a spekik megtollasodhatnának...-:)
higins79 2009. 11. 29. 17:44
Előzmény: #1194  tigus7313
hát igen de ezt sokan nem tudják:) jó lesz az biztos:)
tigus7313 2009. 11. 29. 15:06
Előzmény: #1193  tigus7313
EV/EBIDTA

Csak röviden.
6 EV/EBIDTA-ból indulok ki.

2009:
3,2 mrd EBIDTA
11,5 mrd nettó hitel
Ingatlan (mérlegben meg nem jelenő) 6 mrd

Az értékelés alapján a részvény 572 (ingatlan nélkül) 1017 (ingatlant is figyelembevéve.
Vagyis 2009-es eredménnyel 572-1017 között. Középérték:795.

2010:
3,5 mrd EBIDTA (óvatos becslés)
10 mrd hitel
Ingatlan 6 mrd

Az értékelés alapján a részvény 572 (ingatlan nélkül) 1017 (ingatlant is figyelembevéve.
Vagyis 2010-es eredménnyel 816-1262 között. Középérték:1.039.

4 mrd EBIDTA (optimistább változat)
10 mrd hitel
Ingatlan 6 mrd

Az értékelés alapján a részvény 1.039 (ingatlan nélkül) 1.484 (ingatlant is figyelembevéve.
Vagyis 2010-es eredménnyel 1039-1484 között. Középérték:1.261.

Hosszú távon
Legalább 5 mrd EBIDTA
Nettó hitel 5 mrd

Az értékelés alapján a részvény 1.855 Ft.
tigus7313 2009. 11. 27. 16:40
Előzmény: #1192  zolaaa
szerintem egyszerű "bulváros" kéréds volt.

a befektetési ingatlanokat az IFRS szerint piaci értéken kell nyilvántartani, melynek két módja van:
az egyik szerint a piaci érték és annak különbözete megjelenik a mérlegben,
a másik esetben nem, csak a kiegészítő mellékletben kell megadni az értékét.
ezt tette a Rába is (6mrd a Budai utcai (Engel) telek értéke, könyszerint (ami megjelenik a mérlegben) 338 millió.
zolaaa 2009. 11. 27. 16:02
Előzmény: #1191  tigus7313
láttam, hogy tigus is elővette a saját tőkés elemzői kérdést. nem arra irányult ez a kérdés valójában, hogy megint felértékelik-e az ingatlanokat ? az IFRS szerint is piaci értéken kell azokat nyilvántartani, így eléggé torz a beszámoló. A könyv szerinti értékről nem is beszélve.
tigus7313 2009. 11. 26. 18:47
Előzmény: #1190  tigus7313
2009 Q4

próbálkozzunk egy becsléssel, kicsit korai ugyan az árfolyam alakulás miatt.
(Alkalmazott árfolyamok: Átlag 267 EUR, 180-as USD, év végi árfolyamok 267 EUR, 180 USD)

Az üzemi eredmény pozitív lesz a negyedik negyedévben, nagymértékben a Járműnek köszönhetően. Az árbevétel minden egységnél emelkedhet, a Járműnél az egyenetlenül jelentkező MH teljesítés miatt, az Alkatrésznél minimálisan, azonban a Futóműnél látványosan: orosz piac eléggé magához tért („szinte a válság előtti szintek”), leállások utáni termelés felfutás jelentkezik EU-ban, USában az előrehozott vásárlások élénkítik a tgk. piacot. A mezőgazdaságban az aratások befejezése, termények eladása miatt szintén most van pénz, tehát a mezőgazdasági gép értékesítés is szépen muzsikálhat.

Ennek következtében a várható negyedik negyedéves árbevétel 10,2 mrd körül alakulhat, éves szinten 35,6 mrd bevétel várható.

Az árbevétel növekedésnek, és a Jármű jelentős részarányának köszönhetően az utolsó negyedévben 200 M Ft (alsó korlát) üzemi eredményt érhet el a csoport, EBIDTA 900 m körül, vagyis éves szinten az EBIDTA 3,2 mrd körül várható.

A nettó már nehezebb dió. A hedgek, mivel nem tudom, mennyit zárnak, mennyit nyitnak, mindezt milyen árfolyamon, sőt az évvégi árfolyamot sem tudom jelenleg, vagyis nagy a becslés bizonytalansága.
Annyit mindenképpen megmerek kockáztatni, hogy a negyedik negyedév is pluszos lesz nettó szinten is.
Csökkent a kamatkülönbség, csökken a kamattartalom, a kalkulációnál használ árfolyamok is csökkentek.

Ugye a harmadik negyedév végén a nettó eredmény (eredménykimutatásból) -4 mrd, de a hedge pozik egyenlege +3,1 mrd volt, de ebben nincs benne az a fránya halasztott adó (nem realizált nyereségre, veszteségre (ellenkező előjellel) képzett technikai jellegű tétel, ami -0,6 mrd. Eddig én sem figyeltem rá a kalkulációkban, de így évvége felé már számolni kell vele. Így a nettó eredmény -1,5 mrd (-0,9mrd az adóhatás nélkül).
Ezt javítja a minimum 200 M üzemi (lehet több is, sávban gondolkodva 200-500 M ft), a 267 Eur, 180-as Usd évvégi árfolyammal számolva év végéig még 900 M hedge árfolyamnyereség (figyelembevéve, hogy 30M Eur zárásra kerül az átlagárfolyamon) adódik, ezt javítja tovább a hitelátértékelés eredménye, viszont rontja a kamat, a tényleges adó (HIPA is), és az öntöde cégre eső része, így az éves nettó -800 M körül alakulhat (ebből a halasztott adó -870 M, ezt hagytam figyelmen kívül amikor a nettó 0-át vizionáltam).
Az évvégi árfolyamra rettenetesen érzékeny a nettó eredmény, ezért igazából ezt csak januárban lehet pontosítani.
tigus7313 2009. 11. 19. 19:43
Előzmény: #1189  tigus7313
IAS16-ról
A hír:
Folyamatban van az IAS 16 szerinti éves hasznos élettartam felülvizsgálat, amely módosíthatja az év egészére elszámolandó amortizáció mértékét.
Portfolió komment:
„A 2009-es menedzsment tervek teljesítésében pedig segíthet az a kis eredmény-kozmetikázás, amire a gyorsjelentés diszkréten fel is hívja a figyelmet”
1. e nélkül is teljesítik tervet (3 mrd Ebidta), csak az elemző kevés időt fordít a cégre, illetve látható, hogy van némi antipátia a céggel szemben.
2. mutassatok még egy ilyen céget, aki előre közzéteszi (ha egyáltalán közzéteszi) ezt.

Mi is a lényeg?

Való igaz, hogy jóval kisebb méret jellemzi a céget annál, amikor elkezdték használni és amortizálni a termelőeszközöket. Azóta szinte biztos, hogy változott az eszközkihasználtság, így jogosnak vélhető és van alapja a módosításnak.
A módosítás optikailag pozitívan hat az üzemi eredményre (csökken az elszámolt értékcsökkenés összege, nő az eredmény), de a céget jellemző, illetve a céggel kapcsolatosan használt legfontosabb mutatószámot, az Ebidtát nem változtatja meg (amennyivel nő az eredmény, annyival csökken az écs). Szóval optikailag szebb, de nem változtat az értékelés alapját képező számokon, max. az elemzői modelleken kell átvezetni a hatását (nagyobb fedezeti hányad).

Portfolióról
Ha már szó esett róla, ejtsünk mi is pár szót róla, na azért túl sokat nem.
Nézzük az utóbbi időben mi jellemzi? Negatív felhang, némi antipátia, lehúzó cikk címek, Rábát nem feltétlen érintő cikkek túlsúlyozott közlése (régebben összefoglaltam).
Példa erre a gyorsjelentés elemzése is.
A cím:Merre tovább Rába? - Nem ez a gyorsjelentés mondja meg
Újabb zönge… a fentiekben talán látszott, mit mondott el ez a gyorsjelentés…..

Itt van még egy (az utolsó)
„Megkérdeztük, hogy a menedzsment mit tervez abban az esetben, ha az idei év végére a Rába saját tőkéje a törvényi kereteket meghaladóan esik a jegyzett tőke alá, de Pintér István szerint erről az eshetőségről ma még indokolatlanul korai lenne beszélni.”

Ezt nem is lehet überelni. Semmiképpen nem nevezném felkészült elemzői kérdésnek (fogjuk arra, hogy kevés időt fordított rá, és nem rosszindulatból nyomta).
A cég konszolidált saját tőkéje a mérlegben ugyan 7,4 mrd, de figyelembe kell venni a 3,1 mrd-os (Szabika leírta az elemzésében, tehát tudott róla) hedge eredményt, vagyis az aktuális konszolidált saját tőke 10,5 mrd. Ebből már lehet következtetni bizonyos dolgokra.
A történet azonban ennél sokkal egyszerűbb: meg kell nézni a gyj végén az egyedi mérlegben a saját tőkét, az most 14,1 mrd. A tőkerendezésre a törvényi előírás a jegyzett tőke 75 %, vagyis 10 mrd (13,4*0,75). 1 perc volt (akkor mégis rosszindulatból nyomta?).
Tehát a kérdés alaposságához azt kellett feltételezni, hogy az utolsó negyedévben 4 mrd veszteséget hoz össze a cég, gratulálok….
tigus7313 2009. 11. 19. 19:12
Előzmény: #1188  tigus7313
Futómű
A csoda nálam tovább tart. Egyértelműen itt van a legtöbb tartalék, ennek ékes bizonyítéka, hogy amekkora mészárlás volt az árbevételében (-50%) az első háromnegyedévben, ennek ellenére az Ebidta termelőképessége meg alig csökkent. Csak érzékeltetésképpen a harmadik negyedéves bevétel: 8,8 M USD, (13-30 között szokott lenni, igaz Marmon fénykorban), 2,6M EUR! ( eddig 5-8M között mozgott), az összbevétel 3,5 mrd volt. 2004 óta (eddig látok) messze a leggyengébb árbevétel, a második legrosszabb 2004 Q1 4,9 mrd-dal, ami akkor 1,5 mrd veszteséget jelentett (most -0,38 mrd). Úgy látszik, talán volt némi fejlődés. Úgy látom, valahol 5 mrd körül van a fedezeti pont.

Alkatrész
A Futóműnél elhangzottak itt már nem igazak, ahogy esik az árbevétel, követi az Ebidta hasonló mértékben. Itt nincsenek csodák, már a második negyedévben 1M EUR körüli az export bevétel (4 M volt). Üzemi szinten billeg a 0 körül.

Jármű
Válságálló, ha van egy honvédelmi projektje egy vállalatnak. Erős 4. negyedév várható, hiszen az üzemi eredmény 270 M, és éves szinten legalább a 700-at illik elérni, vagyis Q4-ben még 430 M-ot.

Közvetett költségek
Itt alkotta az egyik legnagyobbat a cég, a méretreállást gyorsan és rugalmasan, az elemzőket alaposan meglepve tették meg. A megtakarítás 1,8 mrd három negyedév alatt, és ez tovább nőhet. Az alacsony szint már most is jótékony hatással van az üzemi eredményre, de az árbevétel emelkedésénél maradnak igazán tátva majd a szájak.
tigus7313 2009. 11. 19. 18:50
Előzmény: #1187  tigus7313
Hedge

Ebben a negyedévben 32M USD és 33M EUR egység zárásra került. USD mértéke meglepett, de gondolom az alacsony árfolyamszint miatt ezt volt érdemes. Az EUR meg egy kicsit soknak tűnik még.
Mindenesetre az overhedge kockázat minimálisra csökkent, eggyel kevesebb ránc a homlokokon.
Eddig 3,2 mrd-ba került (ó azok az opciós ügyletek…), évvégére sem lesz több szerintem 3,5 mrd-nál. 2010-ben még az első félévben lesz némi hatásuk, meg az évvégi értékelésnél (ha marad valahol itt a forint, akkor pozitív irányban)

Működő tőke
Szépen csökkentik, éves szinten már 2 mrd cash-t sikerült mozgósítani belőle (persze kellett is). A készletállomány sokéves minimumon van, a vevő követeléseket sikerül beszedni. A készlet és a vevő negyedévről-negyedévre csökkent, míg a rövid kötelezettségek Q1 óta szinten maradt.

Cash-flow
Eddig 2,3 mrd Ebidtat termelt a cég
A működő tőke felszabadításból keletkezett kb. 2 mrd
beruházásra elment 1,5 mrd
hedge-re :( 3,2 mrd,
kamatra 0,45 mrd
nettó hitel 0,9 mrd-dal nőtt.

2010-ben az Ebidta nőni fog (előreláthatólag).
A forgalomnövekedés miatt a működő tőkeigény kis mértékben nőhet, viszont komolyabb beruházási igény nem fog jelentkezni (kisebb lesz, mint idén). A hegde sem vihet már el annyit, mint idén, vagyis jó eséllyel szép cash többlettel zárhat és ezáltal komolyabb mértékű hitelcsökkentést érhet el a cég.
tigus7313 2009. 11. 16. 22:43
Előzmény: #1186  zotyó
2009 Q3

Csak röviden idő híján:

A nettó eredmény -924 M Ft, szinte megegyezik a várakozásommal, a Q3 nettó eredménye így jelentősen pozitív lett.(nem realizált hedge figyelembevéve)
Az üzemi eredmény is pluszban maradt, így tarthatónak tűnik a 0 üzemi eredmény év végére, mert a Járműnek erős nyereséges Q4-e lesz, a bevétel biztos, hogy több lesz, mint a Q3-ban, mind Futómű, mind Alkatrész szintjén. A forint még bekavarhat, túl erős a jelenlegi szint. (nettót is a forint dönti el)

Döbbenetes a warning, mármint, hogy csak 35 mrd lesz az árbevétel.
Ha emellett mégis meglesz a 3 mrd EBIDTA, az brutálisan jó eredmény (8,5 % EBIDTA/árbevétel). Az utolsó negyedben 683 M Ft Ebidtát kellene elérni, mivel a Járműben még van 550 M az utolsó negyedévre, nem lehetetlen feladat.

„A harmadik negyedévben a termelési volumen elérte a mélypontot, és az iparág is túl van a mélyponton” – sejtettük, de megnyugvás, hogy kimondták, „azonban a bizonytalanság változatlanul átlag feletti”. A nap átsüt a felhőn, de az esőkabátot ne hagyjuk otthon……

„A fedezetszint javítása érdekében erőteljes lépéseket tett a cég a méretre szabás érdekében, hatásai fokozatosan jelentkeznek”
Látszik az eredménye: Több, mint 1,8 mrd közvetett költség megtakarítás, mely valójában jó 400 M-val több (támogatott bérköltség miatt). A fokozatosan azt jelenti számomra, hogy még nincs vége…

Nettó hitel 11,7 mrd, tovább csökkent 0,6 mrd-dal, a működő tőke is javult 1,5 mrd-dal (ezért is sikerült 0,6 mrd-dal csökkenteni a hitelállományt, a többi 0,9 mrd elment hegdre sajna)

„a túlfedezettség extrakockázatát csaknem teljes egészében megszűntettük”.
Ez egyrészt jó, mert a Rába válságállósága jelentős mértékben javult, a rossz az ára: ebben az évben realizált hedge veszteség: 3,2 mrd, ez nagyon fájó, főleg a cashflowban és a saját tőkében.

Piacok
Usa piac harmadik negyedévben stabilizálódott, igaz alacsony szinten, az orosz buszpiacon is tovább javul a piaci aktivitás, bár a tetszhalottnál nem nehéz jobbnak lenni.
Aki horrort akar, nézze meg a Futómű árbevétel visszaesés adatait: USA:-61%, FÁK: -71%, EU: -52,2%, belföld: -72%. És az üzemi eredmény pozitív maradt…gondolatraméltó!!!

IAS16 felülvizsgálat: ejnye, nem tudom, hogy kell-e…….

Összességében továbbra is állja a válságot a cég, még úgyis, hogy ebben az évben 3,2 mrd-ot kifizetett hedge veszteségre. Az árbevétel jelentős mértékű esése ellenére a brutális költségcsökkentéssel 0 körül egyensúlyoznak, a működő tőke leszorítása (a szállító csökkenés ebben a negyedévben megállt, ami örvendetes, hogy a vevő és a készlet továbbcsökkent) folyamatosan történik, így a nettó hitelállomány is elkezdett negyed évről negyed évre csökkenni.
A túlhedgelés kockázata minimálisra csökkent, jelentős tehertől megszabadítva a céget, de főleg a tulajdonosait (a hedge már nem tudja kinyírni a céget).
És talán túl van minden a mélyponton és feljebbi szinten stagnálás áll be, csak még kellene az a feljebbi szint, aztán a tartósság. Az a sejtésem, még nem lehet leszállni a hullámvasútról, de már van mibe kapaszkodni:)))
zotyó 2009. 11. 16. 18:16
Előzmény: #1184  tigus7313
"Termelési volumenünk 2009 harmadik negyedévében érte el a mélypontot."
( Pintér István )
Üdv :
Törölt felhasználó 2009. 11. 12. 09:08
Előzmény: #1183  tigus7313
kérdés milyen áron/a felvásárlás/
tigus7313 2009. 11. 11. 22:36
Előzmény: #1183  tigus7313
Concorde a Q3-ról

árbevétel 7 mrd, teljesen egyezik a véleményünk.

üzemi -456 M Ft (nálam -200-500 M között)

nettó eredmény: -1.356 M Ft (nálam -650-950 között)

én hozzáteszem, hogy a nem realizált hedge-dzsel korrigálva bőven plusz lesz a negyedév (2-3 mrd lehet a korrekciós tétel, de ez nem jelentkezik az évközi eredménykimutatásban, csak év végén)

Concorde évvégi célár: 895.
tigus7313 2009. 11. 08. 22:36
Előzmény: #1181  Törölt felhasználó
a tőzsdén én is várom a lefelé kört.

azért ez a Rába már nem az a Rába (mégha az árfolyamból nem is ez következik)

viszont a lefelé kört megfogja érezni, és bizony vas és földértéken szinte biztos felfogják vásárolni........
(nem kell hozzá nagyon nagyot esnie)
Törölt felhasználó 2009. 11. 08. 22:32
Előzmény: #1181  Törölt felhasználó
a kérdés csak az, hogy mi a normál piacméret? a 2008-as, vagy a 2002-es? vagy az 1998-as?
Törölt felhasználó 2009. 11. 08. 22:29
Előzmény: #1180  tigus7313
akkor egyetértünk. én egyébként a tőzsdén is ezért várom a következő lefelé kört. az előző macipiac 3 évig tartott, pedig sokkal kisebb volt a buborék ami kipukkadt. most, ha párhuzamba nézzük, valahol 2002 márciusa körül járhatunk. hát lesz egy két nehéz éve a rábának is. nézd csak meg 2002 nyarát a chartokon...

Topik gazda

tigus7313
3 4 4

aktív fórumozók

friss hírek További hírek