Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
lacikonyha 2022. 08. 25. 09:16
Előzmény: #176599  Gaguse

ne bassz ki velem ennyire
hogy egy ciklikus piacon van áresés? kétszeres nobeldijat érdemelsz
...
és hányévig kellet mondogatnod hogy lesz esés fázis is, neked mint nobeldijas josnak ahhoz hogy elérkezzen?
...
szerintem meg holnap is lesz este 8 ora, ezért a professzionális joslatomért ha beválik nekem adod utána az egyik nobeldijadat?
Gaguse
Gaguse 2022. 08. 25. 09:10
Előzmény: #176595  lacikonyha
már most is áresés van, csak akik rózsaszín buborékban élnek nem látják :D 
lacikonyha 2022. 08. 25. 09:08
Előzmény: #176596  szieszta

jo hosszan leirtad, hogy a bérlokiválasztáson sok mulik, mint a bérlo ingatlanhasználatának ellenorzésén is
mindig vannak ujszulottek akiknek ez ujdonság tehát hasznos hogy leirtad
....
és az élethez szerencse sem árt
lacikonyha 2022. 08. 25. 09:03
Előzmény: #176594  Gaguse

és a személyes véleményedrol mindig is az általános véleménnyel egyezo, ahogy most is képzelegsz
mint konstruktiv hozzájárulás
szieszta 2022. 08. 25. 09:02
Előzmény: #176583  lacikonyha

Ez soktényezős dolog. Van, mikor az ember olyan bérlőre talál, hogy elnézést kér, ha 1 napot késik, a másik meg hónapokon át hiteget.
Nagyon sokáig nem adtuk ki a házat, mert annyi rossz véleményt hallottunk így nem kell nekünk, hogy valaki leélje és még nem is fizet. Megkeresett egy ismerősöm, hogy a munkása megszorult és beköltözne. Természetesen ő fogja fizetni a bérletet, meg helyre is pofozza egy kicsit a 8 éve üres házat. Nem is volt gond, míg meg nem érkezett az első elszámolás a vízre. Fél év alatt 520 köbméter. Az idióták azzal öntöztek, pedig megtiltottam. Mondják csak addig míg rossz volt a szivattyú, mert van kút. Mondtam a munkáltatónak, ő meg megemelte a bérletet, hogy ezzel majd kikompenzáljuk. Amikor megérkezett a gázszámla, azt hittem rosszul látok. A mi gázfogyasztásunk háromszorosa. Tudom, nem  leg energia hatékonyabb ház, gázkonvektorokkal, de ez mégis hihetetlen. Mikor számonkértem, egymásnak ugortak, hogy "ugye mondtam, hogy le kell tekerni és nem szellőztetni". Nagy döntést hoztam, ablakcsere, meg fakazános központi fűtés. Ha tüzel, melege lesz, ha nem , majd összebújnak.
Mit hoz a sors, a családfőnek decemberben agyvérzése volt, kirakták a munkából. Januárban már nem fizetett a volt munkaadója, mikor reklamáltam, mondja dobd ki őket. Persze, 3 kiskorú gyerkőccel. Ezután kezdődött a hazudozás, hogy már küldik a rokonok a pénzt, már dolgozik, már jön a segély, már árulják az autót......Így jutottunk el májusig, mikor betelt a pohár. Csakhogy nem olyan egyszerű a "szociális esetet" kirakni és nagyon jól tudta a jogait. Így más választásom nem volt, mindent elzártam, nem volt se áramuk, se vizük, se gázuk. Se hűtő, se WC öblítés, se mobiltöltés, de még net sem. Hihetetlen módon 3 hétig bírták, aztán siketült összekéregetni az 1 havi bérletet. Mondtam, 1 hónap múlva ismét mindent elzárok. Azóta fizetnek, és még az elmaradt két hónapot az ötből is megfizették.
Nem is tudom mi lenne a jobb, ha elmennének, vagy továbbra is így fizetnének. Azt látom, hogy tűzifájuk nincs és attól félek, hogy majd árammal tüzelnek, tescós hőlégfúvokkal. Oda kell majd figyelnem és időben kikapcsolni az áramot.
lacikonyha 2022. 08. 25. 09:01
Előzmény: #176594  Gaguse

inkább josolj áresést barátok, az hasznos okos konstruktiv informácio, mint ahogy évek ota teszed okosan
vagy josold meg, hogy   2030 december 31után 2031 január1 kovetkezik, és  ha majd eljon az ideje, hirdesd ki hogy igazad volt
az a dátum joslásod a kostruktiv párbeszéd  része lesz, akárcsak az ovodások kozott iskozismerten ciklikusan mukodo ingatlanpiacon azt josolni éveken át, hogy egyszer áresés lesz
na konsruálj valami barátom, várom
Gaguse
Gaguse 2022. 08. 25. 08:39
Előzmény: #176591  lacikonyha
nem is értem mit keresel itt a fórumon, mert a személyeskedésen kívül nagyon sokat nem teszel hozzá a konstruktív párbeszédhez. Jó lenne ha odébb állnál, mert erre senki nem kíváncsi Bélám ;)
Pistike12 2022. 08. 25. 08:33
Előzmény: #176570  berlini
Miert szted birni fogja a tervezett költségvetés?  Nem kell modositani?  Szamolj mar utána mekkora osszeg ez... 
mr_bob
mr_bob 2022. 08. 25. 08:33
Előzmény: #176591  lacikonyha
rendben ,)))
lacikonyha 2022. 08. 25. 08:25
Előzmény: #176588  mr_bob

koszi a tudositást a békaperspektiva magányábol
..
viszont lemaradt az ''áremelkedéstvárok'' aláirásod, annyira lementél érzelmi békába
nembaj, egyszer felnosz az ingatlanpiaci szereplové váláshoz a kibicelésbol, ha nem akkor ugy jártál
hajrá
Ishar
Ishar 2022. 08. 25. 08:23
Előzmény: #176585  tothjoco
Persze, éreztesd velük ki a gazda: járultasd a színed elé őket, ha meg csúsznak a tizeddel, akarom mondani a bérrel, akkor dorgáld meg őket. Hogy mindenkinek jó legyen nyilván kicsit piaci ár alatt adod, hiszen etetni kell a juhot, hogy nyírni lehessen...
lacikonyha 2022. 08. 25. 08:21
Előzmény: #176587  Vodafonelive

igen, igy gondolja az aki nem gyakorlati pszochologiának látja az ingatlanugyeket, hanem szeretné  hogy valami azon kivuli mechanizmusok irányitsák
..
eloszor is van fél év kilakoltatási moratorium osztol tavaszig, addig mit keménykedsz?
másodszor, a végrehajto nem gyorsreagálásu ingyenes szolgáltato, mint ahogy a kozjegyzo sem
..
biztonsági ovnek nem rossz, de nem kármegelozést jelent csak mérséklést
de nem baj, majd idovel te is tapasztaltabb leszel, ha leszel, de a tapasztalatot is neked kell felszedned, nem más fogja csinálni helyetted amig te alszol
mr_bob
mr_bob 2022. 08. 25. 08:19
Előzmény: #176585  tothjoco
"A bérleti díjért pedig soha nem én megyek, azt kérem hogy hozzák házhoz! Így nincs az az érzés(e) hogy én megyek a pénzem után....Ha nem érek rá, akkor elutalhatják. Fontos hogy adózok utána szóval utalhatná, de jobb ha érzi hogy én vagyok a gazda!"
-
na ezért tart itt a magyar kiadói piac, amíg ilyen hozzád hasonló kisstílű prolik szabadon variálhatnak, mert nincs rá törvényi szabályzás. gazda vagy? kinek a gazdája? a ő szabadidejének a gazdája, hogy utazgasson, hogy kézbe tudja adni a bankókat? ráadásul így, hogy becsületesen adózol utána a kis p*cs kompenzáláson kívül tényleg semmi nem indokolja, hogy ne banki utalással történjen a fizetés. remélem hasitasid meg brifkód is van tele bankókkat, amit felvillantasz, hogy még jobban érezze a senkiházi bérlő, hogy ki a GAZDA!
Vodafonelive
Vodafonelive 2022. 08. 25. 07:50
Ezert kell alkalmazni kozjegyzoi iratot, azutan lehet eroskodni. 😉 
Törölt felhasználó 2022. 08. 25. 07:22
Előzmény: #176582  infin
Úgy, hogy szigorúbb.
tothjoco
tothjoco 2022. 08. 25. 07:17
Én úgy kezdem, hogy "mindenki sajátjaként kezelje azért adom olcsóbban". Így nem is basztatnak ilyenekkel hogy folyik a csap.  A bérleti díjért pedig soha nem én megyek, azt kérem hogy hozzák házhoz! Így nincs az az érzés(e) hogy én megyek a pénzem után....Ha nem érek rá, akkor elutalhatják. Fontos hogy adózok utána szóval utalhatná, de jobb ha érzi hogy én vagyok a gazda!  Ez pszichológia. És 10.-éig!És ha 11.-e, akkor már szólok hogy nem ebben állapodtunk meg, kérem ez ne forduljon elő....Általában 5.-ére minden rendezve. A garázsokat negyedévente előre, ott van olyan aki már két héttel a fordulónap előtt hív hogy hozná a pénzt...Nyilván kicsit piaci ár alatt adom hogy mindenkinek jó legyen! A garázsokról hogy nálam amikor 4 garázs fizet egyszerre három hónapot az több mint 300E Ft. Jól szokott esni...főleg ha kiszámolom a megtérülést. És nagyjából ezen kívül a közös ktg, villanyszámla egyszeri kifizetése a gond vele. Nemolyanrosszazéaz...
lacikonyha 2022. 08. 25. 06:56

pontositás:
a pénztermelo ingatlanugy a mindenképpen gyakorlati pszichologia
..
a penzt nem termelo ingatlanugyek vagy azok imitálása és lelátorol valo kibic elmélkedések a szorgosan kattintgato fotel ingatlanbolcsek részérol persze lehet más is
ugye gaguse és murdock?
lacikonyha 2022. 08. 25. 06:47
Előzmény: #176569  AudreyDeak

88-ban vidékre koltoztam, mert adtak egy házat az álláshoz szolgálati lakásként
az állás egy két muszakos muszakonként 60-65 fos uzem vezetése volt, amire az elodom tanitott be
a mukodés lelke  két viharvert ndk gyortményu targonca volt, amiket két ezermester tartott életben minimális alkatrész utánpotlással ,kevés szerszámmal, és fedett muhely nélkul
egyszer megkérdeztem az elodomtol hogy veszi rá a két ezermestert hogy oktober végén plusz 5 fokban szemerkélo esoben fekudjenek a targonca alá egy pocsolyába és javitsák meg
rámnézett és kozolte a maga természetes modján, parasztosan: meg kő nekik mondani
,,,,
és igy van ez a bérlokkel is, meg kő nekik mondani
...
persze nem mindegy hogy ki mondja és foleg nem hogyan
....
bérbeadást leginkább az csináljon aki ugy tudja megmondani, hogy azt jo eséllyel, nagyrészt be is tartják akiknek mondja
és persze megint elojott, hogy az ingatlanugy leginkább gyakorlati pszichologia
infin 2022. 08. 25. 03:51
Előzmény: #176529  Törölt felhasználó

Azzal mire gondoltál, hogy a ZHP az építési szabályozással ütközne? Pl. milyen módon tud ütközni konkrétan?
infin 2022. 08. 25. 03:30
Előzmény: #176527  berlini
Jah, hát így nem lesz gondja azoknak az építtetőknek, amelyek - önhibájukon kívül - kicsúsztak volna a határidőből, gondolom.
Arra is azért kíváncsi lennék, hogy mit fognak azok a házak csinálni, ahol a társasház alapításához nincs meg a használatbavételi évek óta, és persze azokat az épületeket bőven nem BB-re tervezték/építették még. Nem vagyok benne biztos, hogy rájuk vonatkozik-e egyáltalán ez az előírás, de azért érdekelne.
A káosz, ami nálunk az építkezéseken van, úgysem lesz megoldva azzal, hogy ráerőltetnénk a népre valami idealista nagyon szoros határidőt, amit úgyse lehet tartani aztán.
Szabályozzák be először azt rendesen (azért erre vannak már valami törekvések állítólag). Aztán lehet elvárni minden csoda modern drága cuccot jógyorsan.
Amúgy lehet, hogy a háborús helyzet miatt is tolták, mert így aztán még nagyobb lett az alap káosz, még kevésbé lehet határidőket tartani is, gondolom.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek