Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
lacikonyha 2022. 08. 24. 20:03
Előzmény: #176559  Törölt felhasználó

magas ez neked,  ne erolkodj, még bajod esik
sérv vagy hasonlo
Törölt felhasználó 2022. 08. 24. 19:55
Előzmény: #176557  Pistike12

Szóval a mesterségesen beszűkített piac - egy eladó korlátozása - nem volt hatással illetve nincs hatással a piacra.
Értem.
:)
AudreyDeak 2022. 08. 24. 19:55
Előzmény: #176556  Törölt felhasználó
Még valami orosz propaganda esetleg...? 
Pistike12 2022. 08. 24. 19:49
Előzmény: #176556  Törölt felhasználó
Figyeljel mar oroszka.  2021 szeptembertol lottek ki az arak...  Ne okoskodj hulyesegeket.  Ez putyin fegyvere... 
Törölt felhasználó 2022. 08. 24. 19:42
Előzmény: #176552  Pistike12

Számon lehet kérni a szankciózó nyugati vezetőket, akik ezzel az USA malmára hajtják a vizet Európa gazdaságának tönkretételével egyszerre úgy, hogy közben jól kitömik az USA-t a gázért cserébe.
Magyarán: Európa még hajlandó többet és többszörösét is fizetni a tönkretételéért az USA-nak a gázárakon keresztül! Ez valahogy így adja ki! :)
Bravo-bravo!
:)
tothjoco
tothjoco 2022. 08. 24. 19:39
Előzmény: #176554  z0li23
Köszönjük!!!!
z0li23
z0li23 2022. 08. 24. 19:33
Előzmény: #176547  tothjoco
Eladó lakások száma ingatlan.com
Győr, Április: 803 db Jelenleg : 1149
Veszprém, Április : 286 db Jelenleg 505 db
Szombathely, Április: 306 db Jelenleg 426 db
Szombathely Jófogás Április :371 db Jelenleg 579 db
AudreyDeak 2022. 08. 24. 19:32
Előzmény: #176551  lacikonyha
Ha kitágítjuk, akkor az egész élet a pszichológiáról szól, az üzlet és az ingatlan üzlet meg főképpen. Ezért bátorkodtam felvázolni itt, gondolván hogy itt sok olyan ember van aki már jártas ilyesmiben.
60 felett az emberek nagyon nehezen változtathatóak, ha itt amúgy édesanyámra gondoltál. Amúgy is a változást az adott személynek is akarnia kell. A pszichológus nem úgy dolgozik, mint az asztalos: ott az anyag, megmunkálom és kész.
Pistike12 2022. 08. 24. 19:30
Naszoval.  A gaz piaci ara 1200ft mig a villanye 240ft lett.  Ez kb 2.5m per ev pe4 fogyasztasi hely a rezsicsokkentes hataraig,  de minden tovabbi kw 170ft es tovabbi m3 500ft.
Naszoval itt a vege!  Szorozzatok fel a fogyasztasi helyek szamat ezzel az osszeggel!  Olyan szamot kaptok amit a koltsegvetes nem fog birni!  Tehat atharitjak. Plusz egyre tobb helyrol hallom hogy a nagyobb rezsiju allami/onkormanyzati helyekre lakat kerul.  Plusz ha ezek neepulnek az arakba akkor itt kb mindennek vége lesz!  Nem szeretek riogatni de ez kioffolja az orszagot ha egy evig ennyi lesz. 
lacikonyha 2022. 08. 24. 19:14
Előzmény: #176548  AudreyDeak

ha jobban megnézzuk a vázolt problémát, láthato hogy leginkább gyakorlati pszihologus  kell a megoldáshoz, nem ingatlanugyekben jártas valamilyen szakember
de ez persze rengeteg ingatlanugyben igy van, legfeljebb nincs kimonva és beismerve
vagy boségesen pénz, és kész
AudreyDeak 2022. 08. 24. 19:12
Előzmény: #176516  Second Wave
Köszönöm szépen a részletes leírást. Akkor egy újabb szavazat a térelválasztásra.
AudreyDeak 2022. 08. 24. 19:09
Előzmény: #176505  MethYou
Jó a meglátás csak sajnos saját tapasztalatból kiindulva erről a híres vicc jut eszembe a "mi a különbség az elmélet és a gyakorlat között" / Nagyon ismert ha nem ismered leírom szívesen..:))
Dehogy miért az elmélet meg a gyakorlat? - Saját sztory amit beszopattyuztunk (legalábbis most úgy tűnik , de majd kiderül). Ev eleje körül már megjelentem vele itt a fórumon. Nagyon röviden: Van egy családból örökölt nyeles telkünk. A "nyél " melletti telket, lakhatatlan házzal árulta a rokon akinek az anyját toleráltuk 20 évig a bejáratnál. (Ez hiba volt, már tudom.) Néni meghalt, gondoltam egyesítem a két telket. Bemondtak egy beteg árat a házra- telekre. Osztottam - szoroztam, nem vettem meg. Gondoltam lesz ez még lejjebb is ha a más vevőjelölt meglátja hogy a háza mellé húzhatok 2, 5 méterre egy kerítést. (Ki van méretve, kerítés még nincs.) -- Elméletben minden barát azt mondta ilyet nem venne, meg mindenki visszalépett mikor meglátták. Gyakorlatban meg jött egy fiatal pár utcából - kitömve CSOK-kal és úgy megvették, hogy fel se hívtak előtte, semmi. Biztos én vagyok naív de ilyen necces szituknál azért minimum egyeztetek a jövendő szomszéddal. Ők nem. Most együtt használjuk az utat mert én is házat újítok ott, de ha befejeztem, le lesz kerítve. Már jeleztem nekik. Azt mondták ok. Akkor rendben. 
Ennyit az elméletről meg a gyakorlatról.
Ilyen vevőkön kívűl pl. szívesen megveszi egy befektető, aki magasról szarik rá hogy az évente  váltakozó főiskolás albérlői kit zavarnak meg mit gondolnak, vagy egy irodahelyiséget kereső akik "csak" napközben dohányoznak ott amikor is a nyugdíjas anyám is kint van..... stb. stb...
AudreyDeak 2022. 08. 24. 18:54
Előzmény: #176499  infin
Köszönöm a meglátásod. Nem, én kérdeztem, semmi gond azzal ha elmondod a te tapasztalaidra alapozott véleményed. 
Paravánozás. Na ja, lehetne egy megoldás valóban de elég élettér csökkenés. Ma fogunk beszélni a családban de most a legvalószínűbb megoldás talán az lesz, hogy teszünk ajánlatot és mindenképp törekszünk a megvételre. Vagy hazajárós lakásnak vagy ha nyugdíjkiegészítést akar akkor később szerez magának egy olyan albérlőt akivel ki tud jönni. Korabeli valakit pl. Közben meg megpróbáljuk a 3+3 -t ráhúzni meg társasházi napelem korszerűsítést. Helyzetileg jó helyen vannak legfelül, most még elég jó a viszony a házban hogy mindenki belemenjen. -- Van egy ismerős aki hasonló házban egyetlen lakásra meg tudta beszélni a lakókkal. Külső - udvari napelem tartóval.
Amit anyukámmal kapcsolatban említesz. Barátaim hasonlókat mondtak. Nem is akarom az édesanyámat bekorlátozni, csak sajnos van egy dolog vele kapcsolatban amit hosszú hosszú évek alatt tanult meg a család. Es ezt csak az ismeri aki közelről ismeri őt: Ő soha semmiben nem dönt , menekül a legkisebb döntések elől is , egész pontosan mindig afelé megy el a döntéseiben ami a lehető legkevesebb változást hozza az életében. Szeretné kimerevítené az életet, menekül minden változás elől. Bár a pszichológiáról általában többet tudok, mint az ingatlanpiacról, ennél jobban ebbe nem szeretnék belemenni, mert nem a fórum témája, csak kellett némi háttér hogy értsétek ezt a döntési helyzetet. Nem mellesleg mert a saját örökségemmel is játszunk, akármennyire nem ez az első szempont és aljas számítóul is hangzik. De aki ilyen döntésekben ezt nem számolja bele, az vagy szent ember vagy hazudik. Alkalomadtán magának is. Szerintem.
tothjoco
tothjoco 2022. 08. 24. 18:53
Tud valaki eladó ház és lakás országos adatokban változást??
Murdoch 2022. 08. 24. 18:33
Előzmény: #176522  lacikonyha
Részemről átengedem a penészes pincéket és omladozó házakat, Erzsi néni lábosaival 1M+/m2 áron. Felezés sem érdekel, max külföldön :)
Törölt felhasználó 2022. 08. 24. 16:39
Előzmény: #176544  tothjoco
Igen, egyszerű de nagyszerű és modern az uszodátok. Motíváció pedig kell az élethez.
tothjoco
tothjoco 2022. 08. 24. 16:26
Előzmény: #176542  Törölt felhasználó
Itt egészen más a helyzet a telítettséget illetően napközben... Nézd meg képen! Nagyon menő...És volt egy Miss Motiváció (gyönyörű!!!!! úszómester) sajnos már máshol dolgozik, viszont néha eljön hozzám hajókázni, megáll az élet a kikötőben...
somogyi 2022. 08. 24. 16:10
Előzmény: #176535  Törölt felhasználó
Merészek ezzel az osztrák siparadicsomos kikuldetessel… kivancsi lennek mennyien mennek vissza majd ha megint kinyitnak….
Törölt felhasználó 2022. 08. 24. 16:08
Előzmény: #176540  tothjoco
Ahova én járnék, ott is állandóan foglalt a fél uszoda, ilyen oktatás, olyan edzés, marad egy-két sáv, aztán ha megérkezik néhány aranyos nyugdíjas néni, akkor úszásnak nem nevezném már a lehetőséget. Vagy autóznom kell a BVSC-be, ahol 2 sáv helyett már 4 is van.
somogyi 2022. 08. 24. 16:07
Előzmény: #176535  Törölt felhasználó
Mondjuk atádból nemkell kiindulni nem lehet valami vonzo bekeidoben sem.se valoszinu ezlesz az orszagban. 

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek