Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
infin 2022. 08. 25. 03:15
Előzmény: #176521  berlini
Nem tudom, hogy csalnak-e a bérek számításakor. Annyit hallottam (volt róla valahol talán portfolio cikk is), hogy kétféle számítási módszer van alapvetően az átlagbér kiszámítására, és az utóbbi években a két módszer által kihozott eredmények elkezdtek rettentően elválni egymástól. Korábban nem volt ilyen eltérés köztük. Amit általában közölnek, és amit te is idéztél, az a magasabb számérték/magasabb átlagbér. De amúgy mindkét módszerrel kijön, hogy emelkednek a bérek, csak más mértékben. :) Én se hiszem egyelőre, hogy gond lenne a bérekkel, vagy hogy ebből lenne most rögtön nagy recesszió.
infin 2022. 08. 25. 03:11
Előzmény: #176502  Gaguse
Milyen kategóriában, hol vannak az általad figyelt ingatlanok?
Nálam van lefelé is meg felfelé is, vegyes, attól is függ milyen fajta ingatlan (nézek többfélét is).
De én azt figyeltem meg az elmúlt hónapokban, hogy többen is egyre feljebb és feljebb vitték az árakat. Volt simán olyan is, hogy még tavasz elején megkerestem az eladót, hogy megnézném az eladó lakást, az illető nem is reagált (telefonszám nem volt, ezért csak írásban lehetett keresni, ez ingatlan.com-on volt), de azért a lakás továbbra is eladó maradt, csak kb. minden hónapban vitte fel az árát folyamatosan tovább.
Ilyet többet is figyeltem-figyelek, mert miért ne. :)
Szóval többen is eljátszották ezt tavasz óta. Ugyanakkor, amikor a forint keményen gyengülgetett és az újépítésű lakások építési költsége megint durván megugrott stb.
És aztán azt vettem észre, hogy július óta ezek elkezdtek engedni a hirdetési árból. Még mindig sokkal magasabb árak persze, mint néhány hónapja.
Én nem tapasztaltam ilyet a korábbi években. Az árak persze folyamatosan mentek fel a piacon úgy általában, de nem ilyen durván (forintban nézve) és ez a visszaengedés is új.
Mármint az normális, hogy egyes eladók engednek valamit az árból idővel, ebben szerintem semmi különös nincsen. De az, hogy előbb így felviszik nagyon az árat, aztán engednek, ez az amit még nem láttam korábban. :)
(Nem családi házakról vagy "hodályokról" van szó, én kizárólag lakásokat nézek, de abból többfélét is.)
infin 2022. 08. 25. 02:59
Előzmény: #176566  macisajt
Szerintem ne márciustól kezdjétek nézni, hanem novembertől. :D
infin 2022. 08. 25. 02:58
Előzmény: #176569  AudreyDeak
Én még nem adtam ki garázst, nem is tervezek ilyet, de utánaolvasva ennek a befektetési lehetőségnek, már pár éve is úgy volt, hogy elég sok mindent lehet automatizálni, a kulcsátadást is, a fizetést is, meg mindent, egy garázzsal eleve nincs annyi gond egyébként sem. Az adózás talán kevésbé kedvező, mint a lakáskiadás esetében, de erre nem emlékszem már túl jól.
infin 2022. 08. 25. 02:57
Előzmény: #176548  AudreyDeak
Szívesen. Remélem segítettem valamit. Sok sikert a megoldáshoz.
infin 2022. 08. 25. 02:55
Előzmény: #176501  bronz
Nem, nem tudnának. Akkor se, ha a fejük tetejére állnak.
infin 2022. 08. 25. 02:55
Előzmény: #176507  berlini
10 éve tudjuk. :) Amiket írtam, azok nem kifogások. Zsarolási alapnak a helyreállítási alapot felhasználni nem oké. Lehet, hogy hazaárulás is van itt a fidesz részéről, de attól még a zsarolósdi nem lesz szebb. Mert tudod az egy dolog, hogy EU-sok mondták az elvárásaikat 10 évig, míg valódi következményeket nem implementáltak arra, hogyha nem követjük az elvárásokat, de most akarják, MOST és ÍGY! Ez ugyanannyira kárt okoz - teljesen feleslegesen -, mint a fidesz szarsága. Ez a lényege az írásomnak.
berlini
berlini 2022. 08. 24. 23:20
Előzmény: #176567  AudreyDeak
Mamókát a távolság vonza.
Múltkor irta, hogy elsők között venne az Antarktiszon is ingatlant, mihelyst elkezdenek ott is parcellázni.
(Garantált vizmélység 100 méter jég alatt)
greenman76
greenman76 2022. 08. 24. 22:40
Előzmény: #176569  AudreyDeak
Pontosan, kis pénz (még 5 garázsnál is) és a nagy számok törvénye alapján sok macera...
berlini
berlini 2022. 08. 24. 22:31
ez akkor lenne igazán informativ, ha be tudnád irni az alábbi kategória bontásban is:
- alsó-közép
- abszolút közép
- felső közép
- szuper felső közép
igy már mindenki értené miről is van szó és kinek kell pánikszerűen eladni a lakását.
berlini
berlini 2022. 08. 24. 22:27
Előzmény: #176564  Pistike12
én a csőddel riogatásra reagáltam.
nem azt cáfoltam, hogy nem kell energiatakarékosnak lenni.
AudreyDeak 2022. 08. 24. 22:00
Előzmény: #173663  tihamer
Minden tiszteletem a fiatal zenekaroknak, ez most nem ellenük szól de mennyit dolgozol a 30  ezres bérleti díjak behajtásával? A garázs üzlettel a fajlagosság a gond. Kell belőle 5 db ami 5 potenciális problémás ügyfélkapcsolat. 5 x annyi idő. --- Havert 3 hónapig nem fizette a 30  ezres garázsbérlője mire ki tudta rakni..
tothjoco
tothjoco 2022. 08. 24. 21:52
Kösszi
AudreyDeak 2022. 08. 24. 21:31
Előzmény: #173501  mamoka47
Nem tudom, nekem ez az ilyen viszonylag földrajzilag messze lévő ingatlan befektetés mindig kicsit olyan határeset volt. Mert eleve mi a cél? Szimpla értéknövekedés? Mert egy ingatlannal akkor is kell azért foglalkozni. Lakás, amit fogsz és becsuksz, redőny le, minden bezár és várod hogy menjen fel az ára? Vagy lakás , kiadással? Mert azért a bérlőre azért csak - csak rá kell nézni néha még ha normálisat is fogsz ki. Egy évben minimum egyszer, de inkább többször. Globális közlekedés - kirepülgetés egyre drágább.  Vagy kinti intézővel? Házak meg még macerásabb. Időjárás azért kikezdi az udvart, tetőt. Azt se teljesen értem hogy csinálje egy német - holland magyar elnéptelenedő falvakban ezt. Ki tartja rendben mikor munkaerő nincs semmire helyieknek sem. Vagy lejön és munkanyaralás? En dolgozni ezeken a házakon sose látom őket, maximum "monyákolni" őket.
macisajt 2022. 08. 24. 21:22
Előzmény: #176554  z0li23

Folyt.:
.
Eladó lakások száma közepes kategória ing.com.:
Budapest: Május 3889 db,  jelenleg 4821 db
Pistike12 2022. 08. 24. 20:55
Előzmény: #176559  Törölt felhasználó
2021 szwptembereben mar szankcionalva voltak? 
Pistike12 2022. 08. 24. 20:54
Előzmény: #176561  berlini
A tarozok meg nincsenek is feltoltve...  Nezz mar korbe hogy zarnak be az intezmenyek telre.  A rezsicsokkentett arakat 3 havonta vizsgaljak felül... Miert is ha annyira fix az ar?  Szted miert romlik a ft?  Ahogy megy fel a gaz ara es nohet a merleghiany ugy gyengul a ft.  
tothjoco
tothjoco 2022. 08. 24. 20:33
Előzmény: #176560  lacikonyha
Tetszett a válaszod ugyanakkor elgondolkodtatott! szvsz:ezt a hangversenyt (értsd háború) számtalan hangszerrel és ugyanannyi de mind különböző kottából játsszák. Ezt értékelni majd csak a teljes előadás végén tudjuk! A felvétel rögzítve lesz és mindenki kiválogatja majd hogy mi tetszett belőle... Olyan gazdasági és politikai erők érdek-összeférhetetlensége zajlik a bazári majmok személyes exhibicionizmusával fűszerezve amit majd csak a történelemkönyvekből ismer meg az utókor. Persze ott sem lesz mindegy hogy az író mely ország milyen beállítottságú családjából származik...(Érdekel a történelem, kifejezetten a II. világháború, amit lehetett elolvastam. És ugyanabban a témában is ellentmondásos állásfoglalásokat találtam más-más nemzetiségű íróknál.) Szóval a történelem nem egy egzakt tudomány. Bocs az okoskodásért. A lényeg hogy mindig az érdekek, a pénz irányít. Az ideológia csak a cél elérésehez szükséges (általában) rossz.
berlini
berlini 2022. 08. 24. 20:30
Előzmény: #176559  Törölt felhasználó
Nem, nem érted.
Tavaly januárban a gáz ára 17 euró volt a holland árutőzsdén.
Az oroszok már tavaly ősszel tudták, hogy mi lesz februátban és a gáz ára felment 90 euró fölé.
berlini
berlini 2022. 08. 24. 20:26
Előzmény: #176552  Pistike12
ne is próbálkozz a riogatással.
Nem megy.
A betárolt gáz jó részét a jelenlegi világpiaci ár feléért vette a magyar állam.
A villanyáram lakossági részét Paks szinte teljesen egyedül előállitja. Ott az önköltségi ár kb 12 Ft/kWH
Ameddig vodafone vételekre futja, addig azért csődközeli helyzetről még nincsen szó.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek