Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Szerintem komolyan gondolja, de ugy van vele, hogy a telek erteknovekedese idovel viszonylag biztos, nem banja, ha benne ul meg, addig meg varja, hatha jon valaki akinek feltetlen itt kell telek. De ezen az aron, mar ha nem lenne rajta bontando haz is messze tul draga lenne. 100 korul er a mai piacon. A beregszaszi uton, ettol a sumegvaritol nem messze ment el egy Kadar-kocka 780 m2-es telken 98m-ert osszel, 92-t mondtam ra a tulajnak, nem fogadta el, jol is tette, mert 2 nap mulva eladta, gondolom teljes aron. Azota a kockat mar jol kipucoltak, falakig, jol kifaszazzak. Kicsivel azelott masik, 520m2-es telek, kicsit fentebb Sasadon (Harsmajor utca magassaga) 89m-ert ment el bontando hazzal, kb. 2 het alatt. Arra nem tettem ajanlatot.
Igy van, es ahogy a mellekelt abrak mutatjak, haragszanak is miatta a vilagra. Ugyanez van a tozsden, kriptoval, ingatlannal... "my uncle predicted 30 of the last 2 stock market crashes" :D
Hányadik jóslat ez az "utolsó rugáasokra"?? - Amióta ez a "mantra" megy emelkedtek az árak annyit ha valamikor lesz egy kisebb korrekció még mindig mindig brutál emelkedés van/ volt. - El kellene ismerni, hogy az aki esést jósolt itt már évek óta az rossz lóra tett.
Piszok nagy baj van Véled ! 20% al van feljebb. Hát ez tényleg az olyanoknak való mint Te. Bár levinné az árat 20% al ,Te meg füzetnéd egy 30 millás telekárért a 100 millát
Szerintem ugy gondolja, hogy probalja lekovetni a piaci arnovekedest, csak a gond ott van, hogy folyamatosan a piaci ar fole araz nagyjabol 20%-kal :D Ezert nem is megy el.
https://ingatlan.com/26660704 Kedvenc hirdetesem, az eredeti, 108 millios ar ota kovetem, mert itt lakom mellette es amugy eredetileg erdekelt, de a 108m-et sokalltam erte. 3 millionkent, kb. 1,5 ev alatt eljutottunk 156 millioig :D Masik piaci tapasztalat a mult hetrol: ingatlanos 135 millioert hirdet kozep-sasadon, 10 millio melle a tarolo meg a garazs. Mondtam, hogy viszem annyiert, mire a valasz: a tulaj mar nem fogadja el az eredeti arat, 145 helyett 165 lett az ara :D
úgy legyen! puskapor szárazon.... attól tartok nem lesz itt akkora esés mint várjátok és főleg nem olyan gyorsan. 'sajnos' pedig milyen jó lesz a nípnek ha végre drága hitel lesz meg magasabb munkanélküliség...
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link